VIDEO Cătălin Drulă anunță că USR a sesizat o serie de instituții din România și de la Bruxelles în cazul licitației organizate de Poliția Română privind achiziția celor 600 de BMW-uri / Ce argumente invocă USR și de ce solicită verificarea legalității procedurii de achiziție
Liderul USR, Cătălin Drulă, a anunțat, miercuri, că partidul său a sesizat mai multe instituții din țară și de la Bruxelles în legătură cu licitația organizată de Poliția Română pentru achiziția a 600 de BMW-uri, câștigată de Automobile Bavaria, firmă controlată de Michael Schimdt, prietenul președintelui Klaus Iohannis. USR semnalează o serie de nereguli și solicită instituțiilor să verifice conformitatea procedurii de achiziție publică având banii provin în proporție de 50% din fonduri europene.
”Prin includerea în rândul specificațiilor tehnice a unor cerințe cu caracter limitativ se creează premisele încălcării unora dintre principiile fundamentale ce stau la baza atribuirii contractelor de achiziții publice, anume nediscriminarea și tratamentul egal”, se arată în sesizările USR, în opinia căruia condițiile limitative ale caietului de sarcini prezintă o serie de indicatori de fraudă.
Sesizările formulate de USR au fost trimise către 6 autorități din țară și de la Bruxelles: Direcția Generală Organismul Intermediar pentru Transport (DGOIT), Autoritatea de Audit, Curtea de Conturi, Comisarului pentru Politică Regională și Urbană, Direcției Generale Regio și Oficiului european de luptă antifraudă.
Redăm mai jos argumentele legale invocate de USR în sesizările transmite autoritățile române și europene cu atribuții de verficare și control a achizițiilor publice:
”Drept urmare a apariției în spațiul public a unor informații care conduc la suspiciunea că au fost încălcate prevederile legislației naționale și comunitare privind achizițiile publice, vă supun atenției următoarele: În fapt, În 13.05.2022, Inspectoratul General al Poliției Române a publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) anunțul de participare cu numărul CN1042665, precum și în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE), cu numărul 2022/S 096-264579, având drept obiect achiziționarea de autospeciale, în cadrul proiectului „Dezvoltarea unui sistem mixt mobil de monitorizare a traficului rutier privind încălcarea regulilor de circulație”, cu o valoare estimată fără TVA de 98,006,046 RON.
Finanțarea achiziției este prevăzută a se realiza în proporție de 50% din fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, în cadrul proiectului ”Dezvoltarea unui sistem mixt mobil de monitorizare a traficului rutier privind încălcarea regulilor de circulație” cod SMIS 125180, diferența de 50% urmând a fi finanțată de la bugetul de stat.
În procedura de achiziție mai sus menționată a depus ofertă un singur agent economic, care a fost și desemnat drept câștigător, selecția fiind făcută în 04.08.2022, ora 13:57, conform înregistrărilor din SEAP.
În 16.08.2022 a fost semnat acordul cadru nr. 467.952/15, valoarea acestuia fiind egală cu valoarea estimată în procedura de achiziție, anume 98,006,046 RON.
În 12.09.2022 a fost semnat contractul subsecvent cu numărul 467.952/15/1, cu o valoare de 16,334,341 RON. În cadrul anunțului de participare cu numărul CN1042665, au fost impuse o serie de specificații tehnice punctuale și potențial restrictive, precum:
– Lungime: min. 4500 – max. 4800 mm
– Lățime: min. 1800 – max. 2100 mm
– Înălțime: min. 1410 – max. 1450 mm
– Ampatament: min. 2800 – max. 3000 mm
– Tip combustibil: Benzină
– Cilindree: minim 1900 cm3
– Trepte de viteză: minim 8+1
În drept, Legea nr. 98 din 19 mai 2016 privind achizițiile publice prevede, la Articolul 2, alineatul (2), că principiile care stau la baza atribuirii contractelor de achiziție publică și a organizării concursurilor de soluții sunt: a) nediscriminarea; b) tratamentul egal; c) recunoașterea reciprocă; d) transparența; e) proporționalitatea; f) asumarea răspunderii.
Prin includerea în rândul specificațiilor tehnice a unor cerințe cu caracter limitativ se creează premisele încălcării unora dintre principiile fundamentale ce stau la baza atribuirii contractelor de achiziții publice, anume nediscriminarea și tratamentul egal.
Articolul 156, alineatul (6) din aceeași Lege 98/2016, instituie autorităților contractante obligația de a permite accesul egal al operatorilor economici la procedura de achiziție și de a nu crea obstacole nejustificate în calea deschiderii către concurență a achizițiilor publice. Ori, specificitatea cerințelor tehnice incluse în anunțul de participare cu numărul CN1042665 duce la limitarea accesului la procedura de achiziție și creează, în mod nejustificat, obstacole în calea unei proceduri concurențiale.
În plus, Articolul 8 din Ordonanța de Urgență a Guvernului numărul 66 din 29 iunie 2011, prevede că autoritățile cu competențe în gestionarea fondurilor europene au obligația să sesizeze de îndată Departamentul pentru Lupta Antifraudă (DLAF) în cazul constatării unor indicii de fraudă sau de tentativă de fraudă.
Totodată, Anexa nr.1 la normele metodologice Sisteme și Indicatori de Fraudă, aprobate prin Hotărârea Guvernului numărul 875/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor OUG 66/2011 privind prevenirea, constatarea și sancționarea neregulilor apărute în obținerea și utilizarea fondurilor europene și/sau a fondurilor publice naționale aferente acestora, cu modificările și completările ulterioare identifică, la punctul 3.5, indicatorii de fraudă ce au menirea de a indica potențialul existenței unei fraude și care impun verificări suplimentare astfel:
– Cererile de oferte sau propuneri pot conține specificații adaptate pentru a corespunde calificărilor sau competențelor unui anumit ofertant. (…). Specificațiile care sunt prea restrictive pot fi utilizate pentru a exclude alți ofertanți calificați sau pentru a justifica achiziții dintr-o singură sursă și pentru a evita orice concurență.
– Un ansamblu de specificații manipulate care favorizează un anumit contractant
– Indicatori de fraudă:
- doar un singur ofertant sau foarte puțini ofertanți răspund la cererile de oferte;
- există similitudini între specificații și produsele sau serviciile contractantului câștigător; (…)
- specificațiile sunt semnificativ mai restrânse sau acoperă o sferă mai largă decât în cazul cererilor de oferte anterioare;
- specificații neobișnuite sau nerezonabile; (…)”
Context
Inspectoratul general al Poliției Române (IGPR) cumpără 600 de mașini BMW de la Automobile Bavaria SRL, firmă condusă de Michael Schmidt (foto dreapta), prietenul președintelui Klaus Iohannis. Procedura de achiziție a fost demarată în 2021, însă nu s-a prezentat nimeni la licitație. A doua procedură de achizție publică a fost finalizată pe data de 28 iulie 2022 și a fost câștigată de Automobile Bavaria, companie condusă de Michael Schmidt, prietenul președintelui Klaus Iohannis.
Contractul este în valoare de 98 de milioane de lei, iar Sindicatul Europol acuză ministerul că a organizat o licitație cu dedicație, deoarece doar modele BMW s-ar fi putut califica după criteriile stabilite în caietul de sarcini, a informat Europa Liberă.
Conducerea Automobile Bavaria a transmis G4Media că întregul proces al licitației a fost public și că nu se poate vorbi de o o ”dedicație”.
Potrivit portalului achizițiilor publice, o singură ofertă a fost depusă. Câștigătorul, Automobile Bavaria SRL, va primi pentru aceste mașini, în total, 98.006.046 de lei, preț fără TVA, iar durata contractului este de doi ani. Jumătate din achiziție este finanțată din bani europeni, prin Programul Operațional Infrastructura Mare (P.O.I.M.) axa 2.5, iar prețul per bucată ajunge la 163.343,41 lei (aproximativ 33.200 euro).
Primul lot de 100 de bucăți este așteptat să intre în dotarea Poliției Române cel târziu în iunie 2023.
Sindicatele din poliție acuză faptul că specificațiile tehnice duc spre modele BMW, ceilalți producători auto neavând modele care să se încadreze în aceste condiții.
”Se se dorește o autospecială cu o putere minimă de 130 kW, motor pe benzină, cuplu motor min. 290 Nm, tracțiune integrală 4×4 permanent (AWD), tipul caroseriei să fie AA, iar transmisia să fie automată pe o cutie de minim 8+1 trepte. După aproximativ 2 săptămâni de căutări și discuții cu reprezentanți ai marilor dealeri auto, am ajuns la concluzia că singura marcă ce ,,pică” pe aceste specificații este BMW. Iar tipul de BMW este 320ix”, anunță sindicatul Europol.
”Nu putem să nu observăm faptul că în continuare, în ciuda TUTUROR insistențelor, evenimentelor, reportajelor, exemplelor etc. pe care atât noi, cât și opinia publică, le-am transmis în ultimii ani, factorii de decizie din Poliția Română continuă să pună eticheta de <autospecială> unui autoturism pe care se lipește un doar un colant pe care scrie POLITIA și pe care este montată o rampă. În continuare nu se cere șasiu întărit, nu se cer accesorii specifice muncii din dotare (lumini suplimentare montate, compartimentare separată pentru persoanele conduse la sediu, compartimentare separată în portbagaj pt accesorii specifice etc.), ci pur și simplu un autoturism <chior>.
Chiar dacă salutăm reducerea de aproximativ 15.000 euro făcută de BMW la fiecare autospeciala, nu putem să nu ne întrebăm dacă factorii de decizie, în birourile lor, unde se uită la televizor și se laudă cu <achizițiile> făcute, se pot gândi și mai departe de atât. Noi ne-am plictisit sincer să vizionăm conferințe de presă în care reprezentanții IGPR și ai MAI prezintă achizițiile de tehnică sau de mașini ca fiind mari realizări, deși acestea ar trebui să fie dotări normale, de bun simț”, transmite Sindicatul Europol.
Michael Schmidt este un cunoscut prieten al președintelui Klaus Iohannis, președintele recunoscând faptul că a fost ajutat de acesta de-a lungul timpului.
„Am o relație apropiată cu Schmidt. Am puțini prieteni. E un om de foarte bună calitate. E foarte adevărat că firma lui a pus la dispoziția Sibiului un BMW pe care să-l folosim așa cum dorim noi. A fost un lucru mult speculat. Acum nu mai există nicio mașină BMW în comodat la primărie”, declara presei Iohannis în 2014.
În campania electorală pentru prezidențiale, Iohannis recunoștea că a închiriat de la Michael Schmidt un apartament de 60 de metri pătrați, în Bulevardul Primăverii, pe care avea să îl folosească pe perioada campaniei.
Automobile Bavaria SRL este importator oficial BMW în România și, potrivit portalului confidas.ro este administrată de cetățenii germani Leonhard Georg Pfeffer și Michael Schmidt Horst.
În octombrie 2021, Michael Schmidt și soția sa l-au însoțit pe președintele României, Klaus Iohannis, în Germania, la decernarea premiului Carol cel Mare.
Citește și
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
25 comentarii