VIDEO Ce este ”piatra destinului”, care a ajuns la Londra pentru încoronarea Regelui Charles al III-lea/ Ceremonia se anunță ”modernă”, cu ținute mai modeste, ulei vegan și coroana refolosită
”Piatra din Scone”, un element-cheie prezent de secole în ceremoniile de încoronare ale monarhilor în Marea Britanie, a ajuns sâmbătă la Londra la finalul unei călătorii din Scoţia într-o cutie specială de transport, confecţionată din stejar scoţian, cu prilejul încoronării regelui Charles al III-lea de săptămâna viitoare, informează Reuters, citată de Agerpres.ro.
Supranumită ”Piatra Destinului” şi considerată un simbol sacru, istoric al monarhiei şi identităţii naţionale scoţiene, a părăsit pentru prima dată din 1996 casa ei permanentă de la Castelul Edinburgh pentru a fi prezentă la ceremonia încoronării regelui Charles al III-lea, care va avea loc pe 6 mai la Abaţia Westminster.
Abaţia Westminster a oficiat sâmbătă seară un serviciu religios pentru a marca sosirea pietrei, a precizat abaţia într-un comunicat.
”(Piatra) vine din nou în acest loc la comanda regelui Charles al III-lea, ca un act de unitate şi un simbol al prieteniei”, a spus în cadrul slujbei Joseph Morrow, autoritatea heraldică a Scoţiei.
Originea pietrei este învăluită în mister, dar se crede că a fost folosită la ceremoniile de încoronare ale regilor Scoţiei încă din secolul al IX-lea.
În 1950, de Crăciun, piatra a fost luată de naţionalişti scoţieni de la Westminster, dar a fost recuperată câteva luni mai târziu din altarul principal al abaţiei Arbroath din Scoţia, la o distanţă de 800 de kilometri.
Cu toate acestea, a fost mutată oficial în Scoţia cu titlu permanent în 1996 şi va reveni acolo după încoronarea lui Charles.
Încoronarea regelui Charles al III-lea va relua numeroase tradiţii care datează din secolul al X-lea. Dacă anumite elemente sunt imuabile, noul suveran nu şi-a ascuns, însă, dorinţa de modernitate, relatează AFP.
Iată ce se cunoaşte referitor la planurile regelui Charles al III-lea, în comparaţie cu încoronarea mamei sale, Elisabeta a II-a, în 1953.
Mai puţini invitaţi
Aproximativ 2.000 de persoane vor asista la încoronarea de la Westminster Abbey, comparativ cu 8.000 de persoane prezente în urmă cu 70 de ani, care a necesitat o amenajare specială a gradenelor.
Această reducere vine ca urmare a dorinţei declarate a lui Charles de a „raţionaliza” monarhia, reducând la şapte numărul membrilor activi ai familiei regale.
Durata ceremoniei trebuie, de asemenea, redusă la puţin peste o oră comparativ cu aproape trei ore în 1953.
Ornamente sau tiare?
La încoronarea Elisabetei a II-a, aproape toate femeile din familia regală sau din rândurile aristocraţiei au purtat o tiară.
Codul vestimentar pentru încoronarea regelui Charles al III-lea nu a fost deocamdată confirmat, dar se pare că femeile vor purta pălării sau ornamente, cu excepţia celor cu rang mai înalt în familia regală.
Lorzi în ţinute obişnuite
Locurile în număr limitat alocate pentru deputaţi din Camera Comunelor şi lorzi, membri ai Camerei superioare a Parlamentului britanic, sunt alocate prin vot.
În 1953, au fost prezenţi peste 800 de deputaţi şi lorzi – inclusiv duci, marchizi, conţi, viconţi şi baroni care au moştenit scaunele şi titlurile -, îmbrăcaţi în haine lungi de catifea violet.
Moştenirea titlurilor în Camera Lorzilor a fost reformată în 1999 şi de această dată membrilor săi li s-a cerut să nu poarte această ţinută specială.
Ei pot opta, în schimb, pentru ţinuta pe care o folosesc pentru discursul suveranului în Parlament sau pentru haine obişnuite.
Coroană reciclată
Camilla va fi încoronată cu o coroană realizată pentru regina Mary de Teck, străbunica lui Charles, în 1911.
Ea va fi prima regină consoartă din ultimele trei secole care va purta o coroană modificată şi nu una nouă.
Ulei vegan
Uleiul folosit pentru ungere nu va conţine ingrediente de origine animală şi va avea la bază ulei de măsline şi uleiuri esenţiale de susan, trandafir, iasomie, scorţişoară, neroli, benzoină, ambră vegetală şi floare de portocal. În mod tradiţional, acest ulei includea ambra gris (chihlimbar cenuşiu) din intestinul unei specii de caşalot.
Omagiu adus Greciei
Grecii ortodocşi vor cânta pentru prima dată la o încoronare în semn de omagiu adus tatălui lui Charles al III-lea, prinţul Philip, care a încetat din viaţă în aprilie 2021, la vârsta de 99 de ani. Născut în Corfu, el a fost membru al familiei regale din Grecia.
Special pentru această ocazie a fost creat Byzantine Chant Ensemble, condus de Alexander Lingas, profesor de muzică ortodoxă.
„The Ascension Choir” va fi, de asemenea, primul cor gospel care va cânta la o încoronare, un semn al dorinţei de modernitate a noului rege.
Putere feminină
Pentru prima dată, fetele se vor număra printre elevii bursieri, aşa-numiţii „King’s scholars” ai selectei Westminster School, care vor participa la ceremonie. În 1953, această şcoală accepta doar băieţi.
Un grup de elevi îl va aplauda pe monarh în latină: „Vivat Rex Carolus!” („Trăiască regele Charles!”)
Mai puţine trăsuri
Regina Elisabeta a II-a a parcurs atât drumul spre Westminster Abbey cât şi pe cel de întoarcere la Palatul Buckingham cu trăsura decorată cu aur, însă lipsită de confort, „Gold State Coach”, cu o vechime de 260 de ani.
Charles şi Camilla nu vor utiliza decât pe drumul de întoarcere tradiţionala trăsură.
În timpul deplasării spre Westminster Abbey, ei au optat pentru trăsura modernă „Diamond Jubilee State Coach”, dotată cu amortizoare şi aer condiţionat.
De asemenea, Charles şi Camilla vor parcurge un traseu dus-întors mult mai scurt (doi kilometri) comparativ cu cel de peste şapte kilometri al reginei Elisabeta a II-a, care a necesitat două ore.
Armată redusă
Comparativ cu cei 29.000 de membri ai forţelor armate prezenţi în 1953, procesiunea de întoarcere la Palatul Buckingham va fi mai puţin impunătoare.
Aproape 4.000 de soldaţi, inclusiv muzicieni, vor însoţi cuplul regal.
sursa: Agerpres.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii