G4Media.ro

VIDEO Ce este ”quiet quitting” și cum ajung unii angajați în această…

Sursa foto: Pexels / Karolina Grabowska

VIDEO Ce este ”quiet quitting” și cum ajung unii angajați în această situație. Specialist: Nemulțumirea față de locul de muncă duce ușor, ușor, către demisie și către acest fenomen

Quiet quitters”, termen care desemnează într-o oarecare măsură angajații care renunță la performanță ”demisionând tăcut”, fără a o face la propriu, reprezintă un procent de 50% din forța de muncă arată un sondaj Gallup.

Angajații de acest tip pot fi ușor recunoscuți: nu se implică, fac minimul necesar și sunt din punct de vedere psihologic, detașați de locul de muncă. Dar nu au fost întotdeauna așa: specialiștii spun că fenomenul se produce treptat, iar rezultatul final este pe de o parte lipsa de performanță, iar pe de alta, lipsa de satisfacție la locul de muncă.

Ideea de quiet quitting este răspândită viral pe rețelele de socializare și termenul s-a regăsit chiar printre cuvintele anului 2022 raportate de dicționarul Collins, semn că fenomenul a luat amploare.

  • ”Este modul de a-i plăti angajatorului cu aceeași monedă. Când ești folosit ca un simplu instrument, atunci devii unul, intenționat sau nu. Faci strict ce ți se cere, nimic mai mult, îți setezi niște limite în relația cu angajatorul. Te retragi și îți muți atenția spre ceea ce îți place mai mult decât jobul” este explicația pe care o dă un asemenea angajat, pe o rețea de socializare.

Sondajul Gallup mai arată că fenomenul este mai extins în rândul tinerilor, care au așteptări mai mari de la locul de muncă și de la modul în care pot îmbina utilul cu plăcutul, mergând la serviciu. Concluzia care se desprinde din sondaj este aceea că atunci când angajații ajung în situația de a renunța să se mai implice, avem de-a face cu un management deficitar.

G4Media a discutat despre acest fenomen cu Ioana Ghimpețeanu, specialist PR la Catalyst Solutions, o companie românească de consultanță în resurse umane, specializată în soluții de recrutare și employer branding.

”Este evident că fenomenul de quiet quitting poate să crească în momentul în care tinerii nu-și comunică nevoile și dorințele. Tocmai de aceea, noi le recomandăm tuturor să vorbească încă de la bun început despre nevoile și așteptările lor, iar în momenul în care simt nevoia de o ieșire, de un teambuilding, să comunice.

Nemulțumirea față de locul de muncă duce ușor, ușor, către demisie, dar de cele mai multe ori duce către quiet quitting și anume către nemulțumirea față de un loc de muncă, însoțită de alegerea de a nu comunica.

De aceea le recomandăm să meargă către lideri, să meargă către manageri și să vorbească despre ceea ce își doresc de fapt: despre flexibilitate, despre oportunitățile de creștere în companie, despre skill-urile pe care și le doresc… Tinerii trebuie să fie vocali” spune Ioana.

Ea vorbește și despre efecte: tinerii nu-și vor putea îndeplini taskurile, dacă nu spun ce vor și în final nici managerii nu vor fi mulțumiți:

”Când vorbim despre consecințe, vorbim despre rezultat, iar rezultatul, de cele mai multe ori, din păcate, este sub așteptări în momentul în care tinerii nu lucrează așa cum își doresc, nu lucrează într-o cultură care se potrivește cu valorile lor. Dacă ei nu se simt comod la locul de muncă, nici task-urile nu vor fi la așteptările managerilor. Problemele care nu sunt rezolvate la timp (…) ajung să nu mai fie rezolvate deloc”.

Compania reprezentantă de Ioana Ghimpețeanu, Catalyst Solutions, organizează în această toamnă una dintre cele mai cunoscute conferințe de carieră dedicată tinerilor, ”Top Talents 2.0”.

Evenimentul are loc între 25 și 26 noiembrie, exclusiv în format fizic, la Hotel Novotel din București, și îi va aduna la un loc, spun organizatorii, pe cei mai buni 150 studenți și proaspăt absolvenți din țară pe care îi așteaptă keynotes, masterclasses, study-cases, un start-up competition, o mulțime de oportunități de angajare, dar și ocazia de a câștiga unul dintre cele 4 abonamente la Electric Castle 2023.

Printre speakerii care vor fi prezenți, se remarcă: Pamela Cherry, speaker internațional și coach de carieră, Vanya Panayotova, Manager General L’Oréal Romania și Cristina Stroe, Brand Equity Manager, JTI. Invitatul special al acestei ediții este Cristina Oprea, singura româncă pilot, participantă la Campionatul Mondial de Raliuri.

Foto: Pexels, rol ilustrativ

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Opusul fiind Iohannis cerindui Dancilei demisia dupa ce tot el a admiso
    Ciuca daca are doctorat e ochei

  2. Adică a fi bugetar, te prefaci că muncești.

  3. *Adica muncesti de cat esti platit, nu te mai lasi exploatat.

  4. Ce inseamna marketing-ul. Faci din lalaiala si frecatul mentei la munca o virtute.

  5. Pai asta e atitudinea normala la job, faci ceea ce trebuie sa faci conform contractului, a cerintelor fisei postului. NIMIC MAI MULT, NIMIC MAI PUTIN, restul vietii si traiului are alte obiective (familie,prieteni,timp liber,).

    Pentru job, ca profesionist NU-TI trebuie daruire, sacrificii, eforturi supraomenesti, implicari in atributiile altora, suport oricand si oricat, TOATE ASTEA SUNT DESTINATE VIETII PRIVATE si da, chiar si la extrem de putine joburi (cam bugetare) cum sunt salvarea de vieti la Salvamont ori spitale, pompieri, politie si armata.

    Dar patroneii sau meme-gerii de mult timp nu se mai multumesc cu controlul activitatii fizice a angajatilor, vor mai mult, vor controlul psihicului, al sufletului angajatului, prostind-ul cu mari culmi ala succesului si promovari peste promovari, subordonand-ui practic trup si suflet „afacerii lor”.

    Eu zic ca pentru o „paine” muncesc, imi las comandate abilitatile insa cred ca inca NU s-a nascut persoana care sa-mi comande psihicul si sufletul, iar goana dupa glorie nu o fac pentru bani, poate doar pentru cauze, dar ghici ce, contractul de angajare e pe… bani.

    Asa ca mari patroni si memegeri nu mai amestecati viata privata cu jobul sau calitatile atribuite vietii private cu nevoile voastre stupide, ca doar nu mancati in vasul de wc!

  6. Doamna asta Ioana face parte din problema, nu din rezolvare. Ne spune doamna Ioana ca tinerii nu isi exprima nevoile. Hai sa intreb si eu ceva: cati dintre managerii peste 30-35 ani au disponibilitatea sa asculte ce ai de spus angajatii, mai ales cei mai tineri?