VIDEO Ce fac studenții care stau în locuințe închiriate pentru a reduce costurile cu facturile la energie? De la haine mai groase în casă la condiția ca apartamentul închiriat să fie într-o clădire izolată termic
Studenții care stau în locuințe închiriate împart de obicei apartamentul cu alți colegi, însă creșterea facturilor la energie din ultima perioadă reprezintă și pentru ei o problemă. De aceea, cei mai mulți s-au gândit la diverse măsuri pentru a reduce costurile. De altfel, pe unele dintre acestea le aplicau de mai de mult, pentru a proteja mediul.
Doi studenți care locuiesc cu chirie au povestit pentru G4Media/ENTR la ce măsuri s-au gândit pentru ca facturile să nu crească foarte mult.
Adio băilor în cadă
Andrada Pavel Balan, studentă la Farmacie: „Eu stau într-un apartament cu două camere împreună cu încă o fată, fiecare are camera ei. Am un noroc extraordinar că am centrală și, din punctul ăsta de vedere, am apă caldă, am căldură, am tot ce-mi trebuie.
Eu împreună cu colega mea am spus că vom folosi centrala doar pentru apă caldă. Am tăiat băile de pe listă, facem doar dușuri. Pe lângă faptul că salvăm energie și apă și plătim puțin, suntem și mai prietenoși cu mediul, pentru că facem mai multă economie. Din punctul ăsta de vedere, ne-am gândit destul de mult la prețurile de la energie, pentru că noi avem undeva la 8 lei mc de gaz, ceea ce este enorm, și la energie cred că avem 1,5 lei, dar nu mai știu exact ce majorări sunt acum. Deocamdată, ne vine preț plafonat, pentru că avem ordonanța de urgență 27, dar în principiu încercăm să facem pe cât de mult economie.
Nu stăm cu becurile aprinse fără sens, nu lăsăm apa să curgă fără sens, nu deschidem căldura că s-au făcut 15 grade afară și vrem să stăm noi la 25 în casă. Tot pe considerentul de a salva energie, am ales să locuiesc într-un bloc izolat termic, avem o izolație de polistiren de 10 cm, este foarte bine.”
Nu e bine să fii risipitor
Antoniu Acîrnăresei, student la ASE: „Eu consideram dinainte că nu e bine să fii risipitor, în sensul că există mici lucruri pe care poți să le faci și, în timp, făcute de mai mulți oameni fac o diferență. De exemplu, nu lăsăm becul aprins pentru orice nimic, pe timpul zilei sau, atunci când te speli pe dinți 2-3 minute, nu e neapărat (nevoie) să ții apa deschisă. Sunt chestii micuțe, care nu îți afectează deloc activitatea de zi cu zi, dar, pe timp îndelungat, făcute de mai mulți oameni, face o diferență. Dacă vorbim de câteva milioane de oameni, câțiva litri de apă înseamnă ceva.”
Cu frigul nu pot să zic că am o problemă, pot să-mi iau ceva pe mine, o bluză mai lungă. Nu țin să am 30 de grade în casă. Sper să nu fie o problemă. Acuma, rămâne de văzut.”
Video: Ilona Andrei/G4Media
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank