VIDEO Ce mâncăm de Paște ca să ne simțim bine și să nu ne îngrășăm? Tania Fântână, nutriționist dietetician: Nu trebuie să fim speriați de mâncare, dar să nu exagerăm / Meniul optim pentru masa de sărbătoare
Tania Fântână, nutriționist dietetician, a explicat, într-un dialog cu ENTR/G4Media, cum ar trebui să arate meniul de Paște, astfel încât să nu supunem organismul la un efort digestiv care ne va face să nu ne simțim bine și, eventual, să ne și îngrășăm.
Nu trebuie însă nici să fim speriați de mâncare, să nu mergem în vizită cu pachețel de acasă, dar să nu exagerăm mai ales cu alimentele bogate în grăsimi animale. De exemplu, putem să renunțăm la brânză în ziua de Paște. Și fiind o sărbătoare la început de primăvară, să ne bucurăm cât mai mult de verdețuri și legume de sezon, spune Tania Fântână.
Cum arată meniul optim pentru ziua de Paște:
– Mic dejun: fie cozonac cu o cană de lapte sau iaurt, fie ou, drob, legume
– Gustare: fie fructe, fie o felie de cozonac
– Prânz: friptură cu salată
– Cină: ciorbă de miel sau orice altă supă sau ciorbă
Sfaturile detaliate ale nutriționistului:
„Nu ne ducem speriați de mâncare sau cu temele făcute. Nu ne ducem neapărat cu caserole de acasă sau cu dieta noastră strictă. Adică o zi, două, cred eu că putem să ieșim din cadrul strict al unui program de mâncat, dacă îl aveam și îl urmam până în momentul acela. Și să ținem minte doar să nu exagerăm. Și eventual după ora 4 sau 5 după-amiaza să nu mai mâncăm. În felul ăsta, nu prea avem cum să venim acasă cu 2, 3, 4 kilograme în plus.
Este bine să știm ce mâncare va fi acolo unde mergem, ca noi, în minte, să ne facem un soi de plan și să zicem: bun, eu vreau să mănânc și cozonac. Hai să nu-l mănânc după masa de prânz, spre exemplu, care o să însemne poate și ciorbă și friptură. Dacă mai mănânc și cozonac, adică desert, abia o să pot să mai respir. Hai să mănânc cozonacul fie la mic dejun cu o cană de lapte sau un iaurt sau să îl mănânc în locul gustării de fructe. Deci, o felie de cozonac undeva între mic dejun și prânz. Să zic că la mic dejun mănânc un ou roșu, pentru că este obiceiul ciocnirii și atunci facem și ritualul ăsta. Un ou, niște drob, legume – ridichi, ceapă verde, roșie, castravete, ardei. Tot ce avem noi nevoie și, eventual, o felie de pâine sau poate și aceea să lipsească. Dar ce nu ar fi bine să facem este să le combinăm mai ales sursele animale, adică să nu pun și ou, și chifteluță, și brânză, eventual cașcaval, adică grăsimile și alimentele concentrate să pun o cantitate mică din fiecare, pentru că se adună și de aia, și de aia, și de aia. Invariabil se adună și e mult mai mult decât poți duce, clar. Adică pofta ta și dragostea ta de a mânca cu siguranță o să fie mai mare decât capacitatea organismului de a digera toate lucrurile astea și, mai ales, dacă le combini din toate, dense, calorice, la aceeași masă. Eventual mai mănânci și un dulce după. Păi aia e cam o masă pe zi, ajungem să mâncăm precum șarpele Boa și cam atât. Deci, la un mic dejun, ou, drob. Brânza eu zic că poate să lipsească din ecuația asta. Putem să mâncăm brânză oricând, în orice altă zi. Brânza e un produs care vine cu multă grăsime la pachet și atunci complică un pic și digestia. Complică în sensul că o prelungește și îți dă senzația aia de moleșire. Întotdeauna legumele o să ne ajute să mâncăm mult, dar fără să exagerăm nici la calorii, nici la sentimentul de greutate din stomac de după masă. Putem mânca o felie de cozonac undeva între mic dejun și prânz. Apoi, la prânz putem alege friptură cu o salată. E primăvară, hai să ne bucurăm de verdețurile astea, de frunzele astea verzi, localnice, naturale, pe care nu le regăsim în restul timpului. Asta, în detrimentul cartofilor, orezului, garniturilor acestora… Eventual să mai aibă iarăși parmezan, cașcaval, iarăși grăsimile care vin și complică totul. Iar la cină putem opta pentru ciorbă, celebra ciorbă de miel sau, dacă nu, mâncăm altfel de supă sau ciorbă. Sau o salată cu niște caș, să zicem. Și mare atenție la gustărelele acelea dintre mese. De obicei, la sărbători este mâncare multă pusă pe masă și atunci eu mai trec pe acolo, prin camera aia, mai iau ceva, hai două alune, hai o prăjiturică, ceva, și atunci complic și nu o să mă simt bine deloc, o să mă simt mult prea îngreunat.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank