G4Media.ro

VIDEO Ce măsuri a luat Europa pentru a combate epidemia de coronavirus…

Sursa Foto: Captură Facebook

VIDEO Ce măsuri a luat Europa pentru a combate epidemia de coronavirus / Dezbatere cu europarlamentarii Dacian Cioloș, Carmen Avram și Siegfried Mureșan

Europarlamentarii Dacian Cioloș (președintele grupului Renew Europe), Carmen Avram (S&D) și Siegfried Mureșan (vicepreședinte PPE) au discutat, marți, în cadrul unui webinar organizat de biroul Parlamentului European în România, despre măsurile luate de Europa pentru a combate efectele epidemiei.

Siegfried Mureșan a amintit că, o parte din banii utilizați în România pentru plata șomajului tehnic, circa 350 de milioane de euro,  reprezintă bani europeni, alte 300 de milioane au fost alocate pentru achiziția de echipamente medicale iar 120 de milioane de euro, tot bani europeni, merg pentru plata unor sporuri pentru personalul medical care luptă cu virusul.

Europarlamentarul Carmen Avram a menționat rolul important al Comisiei Europene în ce privește transportul de alimente prin așa numitele culoare verzi. Avram, membră a comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din PE, a afirmat că UE a alocat peste 3,3 miliarde de euro pentru IMM-uri, din care întreprinderilor agricole câte 100 de mii de euro. Ea susține că au fost luate măsuri excepționale destinate sectorului agricol (5000 de euro pentru fermier, 50.000 de euro pentru întreprinderi agricole).

”Au fost facilități pepntru ca fermierii să-și poată prelungi depunerea dosarelor pentru subvenții, se vor putea plăti în avans. S-au redus controalele pentru aceste subvenții. Urmează un nou set de măsuri, nu știm în ce vor consta dar urmează”, a mai spus Avram. Europarlamentarul PSD a criticat comisia pentru agricultură pe motiv că ”nu s-a mișcat la potențialul pe care îl avea”.

”România are piața puiului foarte afectată. Ni s-a explicat că nu putem salva chiar toate sectoarele. Există un fond de rezervă de 500 de milioane de euro pentru situații de criză care nu a fost activat nici până acum”, a mai spus Avram.

Și președintele grupului Renew Europe, Dacian Cioloș, a declarat că este important ca, anul acesta, să se plătească o parte importantă de subvenții pentru fermieri în avans.

”Sunt multe mecanisme din politica agricolă comună, agricultorii români pot beneficia de ele. Majoritatea programelor trec prin guverne, prin administrație, pentru ca impactul pozitiv să se vadă este nevoie de o pregătire la nivel guvernamental. În unele domenii a ținut pasul, în altele domenii mai puțin”, a explicat Cioloș.

Liderul Renew Europe a amintit că la nivelul UE s-a luat decizia rapidă de a se constitui stocuri de urgență pentru materiale medicale din fondurile alocate de Comisie și că România a fost primul stat membru care a răspuns acestui apel.

Schimb de replici Mureșan – Cioloș

Europarlamentarul PPE, Siegfried Mureșan, a declarat că trebuie crescute capacitățile în spitale pentru a evita intrarea în carantină în caz că răspândirea virusului se va accelera în următoarele luni.

”Am propus în luan aprilie crearea unui fond de solidaritate 50 de miliarde de euro, 30 de miliarde credite nerambursabile, pentru a putea face investiții în spitale. Fondul a fost votat în plenul Parlamentului European”, a mai declarat Mureșan.

A fost momentul unui schimb de replici mai dur. Dacian Cioloș a susținut că grupul său a cerut finanțare pentru toată economia, nu doar pentru domeniul sănătății.

”Vreau să avem o dezbatere onestă nu să lansăm populisme doar. România nu duce lipsă de fonduri ca să investească în spitale. Sunt aproape zece ani de când i-au fost alocate României bani pentru spitale regionale și ele nu se construiesc. Când noi am cerut pentru toată economia și pentru tot domeniul sănătății, domnul Mureșan a venit cu cu 50 de miliarde să se vadă dânsul (…) În contactele directe avute cu PPE și PES ne-am asigurat că în acel program masiv care a fost solicitat vor fi și finanțări pentru sistemul medical. Nu are domnul Siegrfied Mureșan exclusivitate pentru domeniul medical din România, avem și noi și socialiștii”, a declara liderul Renew Europe.

Mureșan a precizat că România are cea mai mică sumă alocată pe cap de locuitor pentru sănătate dintre toate țările UE, fiind la jumătatea mediei.

Liniile roșii ale proiectului de buget multianual

Dacian Cioloș a anunțat că pe 27 mai va avea loc o sesiune extraordinară a Parlamentului European, unde președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este așteptată să prezinte planul de reconstrucției al UE.

Toate grupurile politice pledează pentru creșterea bugetului multianual, pe următorii șapte ani.

”În mod clar, dacă propunerea de buget, dacă bugetul adoptat de Consiliul European, nu va corespunde, Parlamentul European va respinge un astfel de buget și va cere un altul. Comisia Europeană are atribuția de a propune proiectul de buget, șefii de stat și de guvern îl amendează și îl aprobă (Consiliul European), iar Parlamentul European îl acceptă sau îl respinge”, a explicat Cioloș.

Liderul Renew Europe a amintit că, în luna mai, a fost votată o rezoluție cu largă susținere, care stabilește clar în ce condiții PE va aproba bugetul.

”Chiar dacă solicităm un buget consistent, UE nu-i un bancomat care să distribuie bani statelor membre. UE este un proiect bazat pe valori. Nu vor accepta să distribuim bani unor guverne care ajung la putere atacând UE și distribuie bani pe criterii clientelare”, a precizat Cioloș, făcând aluzie destul de clară la premierul Ungariei, Viktor Orban.

La rândul său, europarlamentarul PPE, Siegfried Mureșan, a amintit că a trimis o scrisoare președintei Comisiei Europene prin care au anunțat-o că popularii europeni vor vota bugetul dacă vor fi îndeplinite simultan patru condiții.

”A vota împotriva bugetului este o armă nucleară, nu vrei să folosești. Dar PE este dispus să-l folosească dacă condițiile noastre nu sunt incluse în buget”, a declarat Mureșan. Europarlamentarul PPE a mai spus că, dacă Parlamentul European nu va reuși să adopte rapid bugetul pentru următorii șapte ani, este nevoie de ”un buget de urgență de un an  de zile”.

”Comisia Europeană nu doresște acest plan de contingență. Cel mai bun lucru ar fi să adoptăm rapid un buget pe șapte ani de zile”, a precizat Mureșan.

Europarlamentarul Carmen Avram (S&D) a declarat că pentru grupul socialiștilor europen, linia roșie în ce privește votarea bugetului multianual o reprezintă Green Deal.

”Ar putea deveni o oportunitate inclusiv pentru România, este nevoie de o finanțare serioasă. S-a văzut cât de importantă e lipsa poluării, respectarea mediului. Suma alocată pentru Green Deal va deveni linie roșie pentru S&D”, a afirmat Avram.

Bani pentru agricultură

Întrebat când se va egaliza plata subvenției fermierilor cu români cu cei europeni, liderul Renew Europe, Dacian Cioloș, fost comisar european pe agricultură, a declarat că subvențiile pentru agricultorii români trebuie să continue să crească, așa cum se întâmplă din 2015.

”În țările cu finanțare mare scade de la un an la altul, în România cresc. Decalajele rămân, singura condiție este să nu scadă bugetul politicii agricole comune sunt presiuinea acestei crize. Vom găsi o soluție ca bugetul pentru politica agricolă comună să nu scadă”, a mai spus Cioloș. El a avertizat că obținerea de finanțări pentru irigații reprezintă cea măsura cea mai consistentă și pe termen lung care poate fi obținută.

Europarlamentarul Carmen Avram a precizat că există un plan de tranziție pentru agricultură, pentru cazul în care bugetul nu va fi adoptat la timp, finanțările sunt asigurate.

”Fermierii din România sunt mai loviți, există această secetă de șapte opt luni și pune în pericol culturile de toamnă. Guverul ar trebui să profite de acest moment, există posibilități pentru finanțarea irigațiilor, altfel vom fi din nou dependenți de hrana din afara țării. E nevoie acum mai mult ca oricând să slavăm fermierii și hrana României”, a mai spus Avram.

Relația cu China

Dacian Cioloș:

  • Avem nevoie de o nouă strategie a relației cu China. E tot mai clar că surse ale unor știri false vin și din China, vin și din Rusia. China și-a promovat imaginea unui stat de țară și guvernanță, să lase impresia că democrațiile sunt slabe și că e nevoie de mână de fier.
  • UE trebuie să contracareze această răspândire de știri false. Dincolo de asta, China e un partener economic al UE. UE va dezvolta un plan de repatriere a unor producții, inclusiv materiale medicale.

Carmen Avram:

  • S&D încă nu a vorbit concret pe acest subiect. Ne îndreptăm spre o lume periculoase, spre o lume de insule. Vedem deja la mai multe state că se retrag în ele însele. Trăim o lume în care se refac, se redeseneză relațiile și UE trebuie să aibă mare grijă.
  • Prioritatea noastră trebuie să fie refacerea legăturii cu Statele Unite. E singura modalitate prin care putem opri o ascensiune a unui alt stat. Relația UE – Statele Unite a suferit în ultima perioadă, s-a văzut începutul unui război comercial, e momentul să refacem această legătură puternică. China trebuie să înțeleagă că greșește, pentru mine cel mai important pas este refacerea legăturii cu Statele Unite.

Siegfried Mureșan:

  • China este preocupată să achiționeze la preț de nimic companii europene din domenii strategice. Regimul comunist de la Beijing nu ne este prieten. Nu există stat de drept, libertate de exprimare în China. O parte importantă din echipamentele medicale din China nu au corespuns standardelor de calitate.

Vezi aici înregistrarea dezbaterii

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...