G4Media.ro

VIDEO Ce nu trebuie să faci niciodată atunci când te atacă un…

sursa foto: G4Media

VIDEO Ce nu trebuie să faci niciodată atunci când te atacă un câine / Sfaturi de la polițistul care a salvat de la moarte un om atacat de o haită de câini

Felul în care reuşeşti să îţi păstrezi calmul şi să ştii ce nu trebuie să faci niciodată atunci când te atacă un câine îţi poate salva viaţa, a declarat poliţistul Gabriel Nicolae Ivanov, specializat de aproape 25 de ani în dresajul şi comportamentul canin şi coordonator al singurei echipe operative canine din Poliţia Română, conform Agerpres.

Echipa operativă canină este la Sibiu, iar Gabriel Nicolae Ivanov este cel care în urmă cu doi ani, în februarie 2021, a salvat viaţa unui bărbat sfâşiat de o haită de câini, pe un câmp de lângă localitatea Poplaca.

Decesul femeii din Bucureşti sfâşiată de câini a atras atenţia din nou asupra faptului că este important să ştim cum să ne comportăm cu câinii pe care nu îi cunoaştem.

În urmă cu doi ani, Ivanov a salvat viaţa unui bărbat, atacat de 12 câini pe un câmp din localitatea Poplaca, învecinată cu municipiul Sibiu. O vecină a filmat cu telefonul mobil intervenţia poliţistului şi imaginile au devenit virale pe Internet.

„Am avut o situaţie în urmă cu doi ani de zile, la solicitarea unui vecin de al meu, în zona localităţii Poplaca din (judeţul n.r.) Sibiu, unde o persoană a fost atacată de 10-12 câini ciobăneşti. Am intervenit în situaţia respectivă, am luat o bucată de obiect care m-a ajutat în situaţia dată, am atras câinii către mine în primul rând, dominând masculul alfa, am ajuns lângă persoana respectivă, am ridicat-o de jos pentru că era sfâşiată şi chiar avea pantalonii rupţi şi era muşcat de picior, l-am protejat şi l-am scos din zona de pază a câinilor, ducându-l într-o zonă de siguranţă, de unde l-am salvat”, a relatat Gabriel Nicolae Ivanov pentru Agerpres.

Cei 22 de ani de experienţă în domeniul comportamentului câinilor l-au ajutat pe poliţist să reuşească să iasă teafăr cu bărbatul rănit, pe umeri, din mijlocul haitei de 12 câini. Înarmat doar cu un băţ de lemn, pe care nu l-a folosit pentru a lovi câinii, ci doar i-a ameninţat cu el, Ivanov a înfruntat câinele care conducea haita, atât cu privirea, dar a şi strigat la cei 12 câini, ceea ce ajută orice om într-o situaţie similară.

„În momentul respectiv am şi zbierat la ei, pentru că a început acea tendinţă de a fi hăituit, dar nu am pierdut contactul vizual cu masculul alfa şi băţul respectiv m-ar fi ajutat doar în situaţia în care ar fi dat să mă prindă de picior sau de o altă parte a corpului”, explică poliţistul sibian.

Dacă un om este atacat de un câine, este important să se uite la acel animal în permanenţă – acesta este primul sfat pe care îl oferă coordonatorul echipei operative canine de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Sibiu. „În situaţia în care te atacă un câine, în primul rând nu trebuie să pierzi contactul vizual cu acesta”, spune Gabriel Nicolae Ivanov.

De asemenea, când eşti atacat de un câine, contează să agiţi mâinile, iar dacă ai un băţ la îndemână, să îl foloseşti fără a lovi direct acel patruped, ci doar să îl ţii la distanţă cât de mult poţi.

„În situaţia în care în apropiere ai obiecte pe care le poţi folosi, pentru a-l îndepărta, dar nu a-l lovi, poţi lua acele obiecte, poţi agita mâinile pentru a impune o stare de temere câinelui respectiv, ceea ce îl face să păstreze distanţa faţă de tine”, este un alt sfat dat de poliţistul Ivanov.

Dacă avem de-a face cu o haită de câini, atunci trebuie să fim atenţi în special la primul câine care ne atacă, acela este „şeful” haitei, ceea ce specialiştii numesc „masculul alfa”. Se poate ca şi o femelă să conducă o haită de câini şi să fie cea mai agresivă, nu neapărat un mascul. „În situaţia în care vorbim de o haită de câini, atunci trebuie identificat acel câine care este şeful haitei sau masculul alfa, cum îi zicem noi, poate să fie o femelă, nu neapărat un mascul, cu care trebuie ţinut contactul vizual tot timpul”, a arătat poliţistul Ivanov.

Coordonatorul echipei operative canine din IPJ Sibiu subliniază că este vital să nu fugim când ne atacă un câine sau o haită. Dacă o rupem la fugă când ne atacă un câine, atunci nu ne mai uităm în ochii lui şi animalul ne va considera o pradă şi îşi va activa instinctul de vânătoare.

„Nu fugim. În momentul în care fugim, deja noi devenim o pradă sigură pentru câini, pentru că se activează instinctul de vânătoare şi în niciun caz un om nu poate fugi mai repede decât un câine. În situaţia în care avem un gard sau un panou, chiar şi un copac în apropiere, indicaţia este să ne apropiem cu spatele de acesta şi să nu pierdem contactul vizual cu masculul alfa sau cu câinele respectiv care ne-a atacat”, a subliniat Gabriel Nicolae Ivanov.

Potrivit poliţistului specializat în comportamentul canin, păstrarea calmului cât de mult posibil poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte pentru cineva care este atacat de câini.

„Sfatul meu, din experienţa pe care am acumulat-o până acum, ar fi să încercăm să ne menţinem calmul, pentru că una dintre sursele de agresivitate ale câinelui este ceea ce aude acesta de la persoane sau ceea ce simte. Este vorba despre acea emanare de adrenalină, este vorba de respiraţie şi chiar în unele situaţii, câinele având un auz foarte bun, partea de bătăi ale inimii, care poate crea o stare de agresivitate mai mare câinilor”, a declarat Ivanov.

Totodată, când suntem atacaţi de câini este important să strigăm după ajutor. Strigătele noastre îi pot şi descuraja pe câini, mai ales pe cei fără stăpân. Un alt sfat oferit de poliţistul sibian este că sub nicio formă nu trebuie să ne punem jos, în faţa câinilor care ne atacă.

„Pentru a ieşi din situaţia respectivă, trebuie în primul rând să strigăm după ajutor, să vedem dacă suntem auziţi sau nu (…) Ţipătul tău descurajează animalul, pentru că majoritatea câinilor fără stăpân au trecut prin situaţii grele de-a lungul vieţii, au fost bătuţi, au fost alungaţi, au trecut prin anumite traume care le-a marcat viaţa (…) Nu ne punem jos, pentru că în momentul în care ne punem jos aceştia vor avea tendinţa să vină, să te atace. Şi dacă avem un gard în spate este bine să mergem tot timpul cu spatele, lipit de gard, până ieşim din zona de pază a câinelui respectiv, pentru că fiecare câine sau fiecare haită de câini are o zonă de pază, o zonă în care aceştia mănâncă şi îşi desfăşoară viaţa de zi cu zi”, a arătat coordonatorul echipei operative canine de la IPJ Sibiu.

El explică şi că nu toţi câinii sar direct pe victime, mulţi dintre ei prima dată se învârt în jurul persoanei atacate, pentru a o hăitui, „pentru a putea găsi o poziţie în care să poată ataca”.

„Foarte rar câinii fără stăpân sar direct. De regulă, sar direct câinii care sunt specializaţi şi pregătiţi pentru aşa ceva. Dar de regulă, câinii fără stăpân te hăituiesc până găsesc vulnerabilitatea, pierde contactul vizual cu tine şi atunci te prinde de o zonă sensibilă să te trântească jos. Odată ce te-au pus jos, acolo apare marea problemă”, a precizat Gabriel Nicolae Ivanov.

Însă cel mai dificil este atunci când eşti atacat de câinii de luptă, cei care sunt antrenaţi să fie agresivi.

„Câinii de luptă sunt o eroare a activităţilor cu câini, din punctul meu de vedere. Această categorie de câini nu ar trebui să existe, pentru că în primul rând vorbim de suflete care cer afecţiune, nu trebuie să fie agresive. Dar în situaţia respectivă, câinii de luptă sunt învăţaţi să se lupte cu alţi câini, s-ar putea să nu avem o situaţie agresivă la persoane, s-ar putea să mergem cu câinele nostru pe stradă şi să ne trezim că nu atacă persoana, ci atacă câinele. Dacă e un câine foarte agresiv, un câine de luptă, atunci trebuie să intervii şi mecanic: ori lovit câinele respectiv, ori încercând să îl prinzi de părţile moi, spre exemplu gâtul sau să îi atingi ochii, ca să lase priza pe care o face dacă te-a prins”, a explicat Gabriel Nicolae Ivanov.

Bărbatul care a fost salvat de el în februarie 2021 a scăpat doar cu câteva muşcături, după ce a fost atacat de o haită de 10-12 câini de la o stână de lângă Poplaca. Iar proprietarul stânei şi al câinilor a fost sancţionat contravenţional cu amenzi în valoare de 800 de lei, aplicate potrivit Legii nr. 61/1991 şi Legii nr. 407/2006, au informat atunci reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean.

La Sibiu există singura şcoală de dresaj pentru câinii din structurile Ministerului Afacerilor Interne şi singura unitate operativă canină din cadrul unui inspectorat judeţean de poliţie.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

43 comentarii

  1. Nu mai bine strangeti cainii ca sa nu mai fie nevoie sa ne protejam?

    • Nu rezolvi mare lucru … în câteva luni o să fie înapoi … din cauza abandonărilor masive!
      Singura soluție e aplicarea legii care prevede castrarea …
      Dar ca să aplici această lege trebuie să trimiți poliția locală pe la oameni pe acasă să de amenzi … dar asta înseamnă să pierzi voturi!!! Ce primar riscă așa ceva?!

    • Imi este dor de Basescu! Ala da primar cu oua!

    • Dar de niste creier nu ti-e dor, fantomas?

  2. In general, cel care te scapa de hai.ta de caini ciobanesti este insusi ciobanul, deci cand auzi primul latrat, tre sa te asiguri ca e in zona si stie de prezenta ta.
    Eu daca aud vreun latrat, ori fac stanga-mprejur, ori reconfigurez traseul la kilometri distanta, ori imi pregatesc tot ce am in dotare, ultrasunetele si altele.
    Dar zic asa, fara sa stii pe unde e ciobanul, fara sa anunti din timp ciobanul ca esti in zona, nu mergi inainte de la primul latrat, ca astia te anunta inainte, nu sunt muti. Astia sunt acolo sa te faca sa te sperii prin latrat, sa le lasi oile in pace si tu asta faci, auzi latrat, te sperii si pleci. Daca nu ai cum, macar te asiguri ca ciobanul stie de prezenta ta si esti pregatit.

    • Esti un ninjaaaaa!

    • Te scapa din parti ciobanul.
      Acum 30 si mai bine de ani faceam creasta in Fagaras si m-am pomenit atacat de doi ciobanesti care pazeau o turma de oi la vreo suta de metri de poteca. Ciobanul era si mai departe, si-l aud ca striga: „Aveti grija ca aia musca!”
      Hai nu zi, sefule!
      Din fericire am experienta cu blanosii si aveam si atunci.

    • Am fost si eu in Fagaras si nu ma dau in vant. Traseele sunt lungi, interminabile, epuizare maxima, optiuni de reconfigurare putine, vf. Buteanu neamenajat, Moldoveanu greu de urcat.
      Iar de creste nici nu m-am apropiat vreodata, pur si simplu nu ma intereseaza.

  3. Bine, domnule, dar noi cetățenii plătim taxe și impozite pentru a fi protejați. Am angajat pe banii noștri oameni care să se ocupe de protecția noastră, pentru ca noi să ne vedem de alte activități.

    Dacă este necesar să ne apărăm singuri, atunci desființați legea despre protecția animalelor [fără stăpân], desființați și organismele pe care le finanțăm degeaba din banii noștri și le găsim singuri rezolvarea câinilor maidanezi.

    Nu-i chiar atât de complicat…Organizăm niște potere de cartier, precum în statele sud-americane și curățăm zona de câini maidanezi, pentru a ne ști în siguranță copiii, soțiile, părinții șamd.

    • Acesti caini exista. Aceste situatii apar iar omul iti da niste sfaturi despre cum sa iesi cu bine dintr-o astfel de situatii.
      Daca in acea situatie primul tau gand este ca desi tu platesti taxe nu e nimeni in apropiere ca sa te apere sau sa-l sanctioneze pe proprietarul cainilor…. esti mancat! La propriu.
      Mai bine fii atent la sfaturi si lasa rafuiala politica pentru dupa ce scapi. Asadar ai mai intai grija sa scapi.
      Relevant pentru gandirea mioritica este ca exista comentarii chiar impotriva omului care, din ce se spune in articol, a salvat un om dintr-o situatie din care putea sa…

    • Pai el a scapat si e in pauza, ca altfel nu avea timp sa scrie si face ce trebuie, adica le cere socoteala celor care au infiintat niste organizatii sa se ocupe de problema, care problema nu-i rezolvata si pe care pana la urma tot noi trebuie sa o rezolvam. Si se intreaba, la ce se mai cheltuie bani pentru asta, asta in caz ca intr-adevar doar pentru asta se cheltuie si nu pentru altceva, vezi, ca eu nici nu stiam, vorba ceea pr.ost sa fii, noroc sa ai, ca sunt unii care primesc bani din taxe si impozite sa faca nefacutul.
      Pe scurt. La ce-ti dau tie bani? Sa ma lasi tot pe mine cu problema pe cap? Pai nu-ti mai dau si ramane cum am stabilit, rezolv eu, uite iau lectii de supravietuire, le aplic daca am ocazia, sperand ca
      n-o sa am niciodata si gata.

    • El nu a trait un astfel de eveniment. Doar filozofeaza si nu este de acord cu … orice-ar fi.
      Nici macar statul perfect nu ar avea resurse sa te protejeze 100% (in orice monent si in orice loc). Daca ar exista un astfel de stat ne-am dori sa scapam de el fiindca ne-ar tine sub observatie 100% (timp si spatiu).
      Asadar nu-i mai blamati pe cei care va dau sfaturi practice pentru a supravietui in situatii de criza.
      Nu acesta era mesajul articolului: „de ce ataca cainii?” ci doar „cum sa ne salvam cand ataca cainii” inainte de a afla „de ce?”

    • @ Inapasevedeinvers.
      Daca te raportezi la Congo, Somalia sau alte tari mult subdezvoltate da, statul nu te protejeaza.
      Aici vorbim strict de patrupede pe care statul prin ale lui societati ar trebui sa le elimine complet de pe strazi si de pe campuri.
      Si trebuie sa te contrazic , caci daca parasesti tara medievala numita Romania si pleci in vest, o sa fii surprins de lipsa cainilor fara stapan. Doar in tara asta a nimanui iubitorii de caini pun mai mare pret pe animale decat pe viata oamenilor.

    • @Inapasevedeinvers _ „Acesti caini exista.”
      Întrucât nu-mi cunoașteți trăirile, ca cetățean al „polis-ului” care este capitala României, explic „politica” la care se referă comentariul meu.
      „Acești câini” nu ar trebui să existe într-o capitală europeană și, în afară de cea a României, nu sunt, deși românii plătesc pentru a nu fi nici la ei. Relatările despre câinii din munți sunt utile în munți, după cum pot fi utile sfaturile în cazul întâlnirii cu ursul, cu lupul, cu veverița, dar oamenii sunt uciși de câini în București și acesta este subiectul [cava mai] preocupant astăzi.

      Mai pe înțelesul tuturor…
      Dacă, deși plătesc foarte mult, nu am apă caldă și căldură în Bucureștiul anului 2023 și îi spun „politic” primarului că-mi iau săpunul și prosopul și vin acasă la domnia-sa să mă spăl, sfatul amabil și „util” despre cum să iau un lighean, să îl umplu cu apă și să îl pun pe aragaz nu mă ajută foarte mult. Nici recomandarea să îmi cumpăr un fes, mănuși călduroase și un pulover pentru a le folosi în casă.

      Asta nu pentru că eu știu, sau nu știu, cum să procedez, ci pentru că asemenea situații sunt cu totul absurde, de neînchipuit, iar a ne adapta/acomoda la ele reprezintă o anomalie socială revoltătoare. Indiferent cărui partid aparține primarul.

  4. @Florin
    Asta trebuie să facem în condițiile în care Poliția nu verifică respectarea legilor în vigoare care prevăd castrarea și ciparea câinilor din curțile oamenilor!

  5. Sa nu mergi niciodata in zona respectiva fara un ak47 si o lada de munitie:)))

  6. România e o hazna de țară din epoca de piatră și mi-e scârbă de poporul român, o adunătură de ticăloși primitivi și fără conștiință.

  7. Ușor de poveștit, greu de făcut.
    2 din 3 dintre bărbați și 9 din 10 femei intră în panică dacă sunt atacați de câini. Panica nu e ceva ce se poate controla.

    Sfaturile din articol nu ajută pe nimeni, cei cărora le e frică de câini nu pot învăța așa ceva. Cei care se descurcă, o vor face cum au făcut-o și până acum.

  8. deci daca ti-e frica de caini, sfatul e sa nu-ti fie

  9. Are perfectă dreptatea Câinii îți caută privirea si reacționează după cum te vede prin ochii tăi. Cu cat frica este mai mare si groaza îți iese prin ochi cu atât atacul este mai puternic.
    Acum că, câinii semisalbatici bântuiesc orașele României in 2023 este sinonim cu votarea psdpnl de 33 de ani.PUNCT !

    • @ Ben Hur – Perfect de acord cu ce spui, dar nu ma pot abtine (de, defect profesional), te rog eu, cand vrei sa eviti o cacofonie nu folosi virgula, e total gresit, ci doar evita cacofonia – „Acum ca haitele de caini semisalbatici BANTUIE (nu bantuiesc) orasele…
      PS: Sper sa nu mi-o iei in nume de rau.

    • „este o crimă să-ți mutilezi ideea sau s-o faci mai obscură, trăgând veșnic cu urechea cum sună cuvintele din coadă și schimbând fraza”G.Ibraileanu.
      Mă bucur că ai înțeles esența comentariului.

  10. @ antiUSL – Perfect de acord cu tine, cui ii este frica de caini nu va putea niciodata sa aiba reactii adecvate. Am privilegiul de a ma numara printre cei 10% fara frica de caini. As mai adauga ca exista situatia in care cainii nu ataca neaparat ci doar se apropie curiosi sau cu speranta ca poate capata ceva de mancare, in cazul acestora, nu e bine sa pornesti cu atitudini agresive, se poate negocia cu ei si, da, treaba cu lasatul jos are semnificatia de supunere (te cobori la inaltimea lui, nu mai prezinti pericol pentru el), io zic ca se poate rezolva si cu supunere ta fata de haita. Daca sunt pe agresivitate din prima, nu mai merge treaba cu lasatul in jos.

  11. @Florin :)))))Exact, sfaturi pentru locuitorii unei tari bamaniere….

  12. In tineretea mea îndepartata am avut un catel (un cocker tricolor, totalimente inofensiv) si acum doi ani mi-am îngropat pisica (british short hair) de-o vârsta canonica: afectiunea mea fata de animale ar fi incontestabila.
    Alta-i problema, dupa cum stim.
    Primim sfaturi profesionale si competente despre cum trei’ sa ne APARAM în medii urbane de „fiare”. Aceste sfaturi profesionale si competente sunt adeseori contradictorii: nu trebuie sa întrerupi contactul vizual cu masculul alfa / nu trebuie sa privesti în ochi un câine care te ataca, etc. etc.
    Daca trebuie sa fim sfatuiti cum SA NE APARAM înseamna ca suntem agresati, natia e în pericol (si e! dar nu din cauza câinilor sau,cel putin, nu din cauza câinilor astora), iara aparatorii natiunii (autoritatilii) ne spune ca trei’ /sau nu sa privim agresorul în ochi.
    Pai îi tot privim în toate elea la toate televiziunile si creste inima-n noi.
    „As vrea sa fiu catelusul dumitale,
    De lantisor sa ma porti du dumneata,
    Sa fac aport, sa ma gudur la sandale….”

  13. Excelente sfaturile. Genul de lucruri care ar trebui învățate și în școală. Mulțumiri polițistului și redacției.

  14. Sfaturi de bun simț vere-nenicule.
    Si un fricos ar trebui sa le învețe mecanic ca apoi sa intre ca autimatism.
    Soun din postura de alergic la câini in tinerețile apuse.
    Atacat in munți cu plaiuri multe Iezer-Păpuşa de câinii cciobăneşti mioritici mari cât ursu’.
    Cu ei m-am facut mic, ghemuit fara sa mişc o secunda. Eram terifiat de colții imensi ce zănganeau. Le-am vorbit cat am putut de tare ca sunt om si nu ursan. Dupa 5 minute de teroare a aparut ciobanul în câmpul vizual.
    Cem mai teribil a fost cand m-a atacat un maidanez turbat. Ochii roşii, bale, violent. Era singur si s-a aruncat sa muşte. Cu un bocanc bine plasat in bot l-am lamurit. Il cautau hingherii ce era pe urma lui.

  15. Doua intalniri dificile am avut cu cainii de stana in munti. Prima a fost pe un traseu ce urca pe sub creasta in sudul Pietrei Craiului. Eram doi, nu foarte impunatori ca statura, cu cate un rucsac si bete de trekking, in zona de padure dar destul de sus. Dintre brazi au inceput sa apara caini de stana, mioriticii latosi. I-am primit proetenosi dar ei, cand s-a strans gasca au inceput sa ne latre violent. Am pus rucsacii invers, pe burta, si am inceput sa agitam betele in aer si sa strigam la ei cu celebrul “Na la oi”, stand permanent spate in spate dar departati. Intamplarea probabil nu a durat mult dar a parut o vesnicie, cercul se strangea incredibil, ne roteam, cu betele catre ei si cainii nu pareau ca dau inapoi, strangeau cercul ca sa ne apuce. Un singur lucru mi-a trecut prin cap ca ne-a ramas, sa trecem la atac si am zis persoanei cu care eram ca trebuie sa pornim noi spre ei. Cu racnete si cat se putea de fiotosi ne-am napustit spre ei. Erau vreo 8 caini, eram in padure si nu aparuse nimeni sa ne apere. In momentul urmator au inceput sa dea inapoi, apoi s-au intors si au plecat incet, latrand spre padure. Normal ca tremuram, dar cand, la catina zeci de metri a mai iesit unul intarziat din padure, latrand si uitandu-se dupa ceilalti sa vada daca i se alatura, am tabarat pe el cu gandul ca-l si mancam…A sters-o mancand pamantul. Nu stiu daca a fost cea mai buna abordare dar alta nu am avut. Am aplicat altadata strategia intr-o padure la ses unde o haita de caini alerga caprioarele prin padure dar de data asta alergau spre noi, tot doi eram, cainii erau destul de departe dar veneau in fuga. Am luat crengi de jos si am inceput sa alergam noi spre ei. A functionat, s-au intors. Nu stiu daca am facut bine dar a functionat a doua oara.
    A doua, la munte, a fost mult mai dur, cred ca a fost inaintea celei din Crai, la coboratra pe Valea Gaura din creasta Bucegi, langa o stana, pe poteca. Au aparut trei caini, nu era nevoie de mai multi pentru ca am crezut ca sunt magari nu caini… Am pus rucsacul in fata si aveam senzatia ca imi latra in fata si ne flutura pletele. Instinctiv ne-am calmat cumva dar eram doi insi coplesiti. Am strigat la ei dar daca ridicam mainile cred ca sareau si ne puneau jos. Injuraturile ciobanilor i-au luat de pe noi. A fost extrem.
    Dar o intalnire cu un caine de lupta cred ca e sah mat. Pe o raza de 300m de locuinta mea sunt 2 pitbulli si inca unul ruda de-a lor si numai garduri subrede.

    • Vorbesti cu proprietarii si le zici sa-si puna gard, sa-si tina cainii cu botnita si legati. Dar cel mai important e sa aiba botnita tot timpul cat nu sunt cu ei.

    • Am avut și eu o situație nasoală lângă o stână. Eram eu și soția, zona Buzău. Văzusem stâna, m-am dotat cu o bâtă serioasă, am ocolit destul de mult, câteva sute de metri. Dar cred că ciobanul i-a asmuțit pe noi pentru distracție. Ne-au atacat 3 câini, 2 de dimensiuni medii, 1 enorm, de dimensiunea unui mioritic, îmi venea până la piept, posibil c.o.r.cit, agresiv. Alfa, conducea atacul. I-am spus soției să stea în spatele meu, calmă. Dar a intat în panică, a început să țipe. Din momentul ăla ținta lor a devenit ea, încercau să o muște. Eu alergam în jurul ei îndepărtându-i cu bâta, ei se roteau ca în horă în jurul nostru.
      Cum spunea cineva mai sus, mi s-a părut o eternitate, alegam în cerc, începeam să obosesc, până când gunoiul ăla de cioban a fluierat și a chemat câinii.
      Concediul a fost ruinat, eram la un fel de pensiune, Tata Lice, am plecat imediat, soția s-a calmat doar când am ajuns acasă în București.

  16. Am avut și eu o situ.ație nasoală lângă o stână. Eram eu și soția, zona Bu.zău. Văzusem stâna, m-am dotat cu o bâtă seri.oasă, am ocolit destul de mult, câteva sute de metri. Dar cred că ci.o.banul i-a asm.u.țit pe noi pentru dis.tracție. Ne-au atacat 3 câini, 2 de dim.en.s.i.u.ni medii, 1 enorm, de dime.nsi.u.nea unui mioritic, îmi venea până la piept, p.osibil c.o.r.cit, agresiv. Alfa, c.ond.ucea ata.c.ul. I-am spus soției să stea în spatele meu, calmă. Dar a intat în p.anică, a început să țipe. Din momentul ăla ținta lor a devenit ea, încercau să o muște. Eu alergam în j.u.r.ul ei îndepărtându-i cu bâta, ei se roteau ca în horă în jurul nostru.
    Cum spunea cineva mai sus, mi s-a părut o eternitate, alegam în c.erc, începeam să obosesc, până când g.u.no.iul ăla de ci.o.ban a f.lu.ierat și a chemat câinii.
    C.o.nc.ediul a fost r.ui.nat, eram la un fel de p.e.nsiune, Tata Lice, am plecat imediat, soția s-a c.almat doar când am ajuns ac.asă în București.

    • Cum ar veni tot ciobanul v-a scapat, „g.unoiul”, cel despre care crezi, probabil in mod eronat ca i-a asmutit pe voi, cel care v-a pus in pericol prin simpla lui prezenta in Romania Salbatica, iar voi va plimbati pe acolo ca aveati tot dreptul, satui fiind de capitala care a incaput pe mana celui care va promitea marea cu sarea, ca in curand nu mai aveati sa fugiti de capitala, capitala urma sa devina sub mandatul ardeleanului un oras minunat.
      Rezultatul? Cainii sunt si in Bucuresti, orasul e la fel de urat, ba mai mult.
      Au mai venit si tot felul de sibieni laudati de tot felul de persoane cum ca uite ce treaba grozava au facut ei in faimosul oras Sibiu si n-au facut nimic in Bucuresti, nimic pentru voi, multe pentru ei. Sa-i enumar? Sunt cativa si au pus mana pe putere.
      Rezultatul? Voi inca ii mai credeti pe mult laudatii si ii votati, le dati putere si ramaneti in aceeasi situatie, sau poate chiar mai rau.
      Vina voastra este ca le dati credit, indiferent de cate ori va dezamagesc, va vrajesc.
      Dar sa ma intorc la subiect.
      Exista o problema, din cate am constat eu, intre noi, plimbaretii si satuii de capitala si ei, ciobanii, carora le e frica sa nu fie dati in judecata si bagati la pu.scarie. Chiar in articol e vorba despre asta, dar situatia din articol e una foarte complicata.
      Deci lucrurile nu sunt roz intre voi si ciobani si nu asa se colaboreaza bine, zic eu.
      S-au dat legi prin care ciobanii nu au voie sa mai tina asa multi caini la stana, drept dovada, ca eu chiar am trecut pe langa una pazita de un singur caine maidanez cu care m-am si imprietenit dupa ce m-a latrat bine. Ori soarta stanii in fata ursului e clara.
      Zic eu, ca nu ar strica sa va ganditi si sa incercati sa intelegeti, cum ajungeti in anumite situatii, cine poate face ceva sa iesiti din acea situatie, ce e zona in care va gasiti, zona salbatica, oras, cum va coordonati unii cu altii cand mergeti in drumetie, de ce inca mai sunteti in situatia de a fugi din oras si asa mai departe. Dar cel mai mult sa va intelegeti voi intre voi, oamenii si nu ar strica sa va purtati si frumos unii cu altii, zic.

    • Nu înțelegi, a stat și s-a uitat la atac până s-a p.l.ic.ti.sit. Apoi i-a c.h.e.mat.

  17. Daaaa, respectarea legii……se face, dau năvală în curțile oamenilor sterelizeaza, vaccinează cu de-a sila , adună banul pentru ciinii care nu deranjeza pe nimeni,dar adevărata problema e in afara curților pe străzi și cîmpuri , acolo sint haitele unde instituțiile cu pricina pasează responsabilitatea unii altora

  18. De mâine fiecare să aibe două coji de pâine în buzunar. Atunci vor mișca cu toții din coadă

  19. Cand aveam 9 ani, am fost cu o verisoara de-o seama cu mine la o matusa la tara. Intr-o zi , matusa ne – a dat cate o felie de paine unsa cu unt . Am iesit pe ulita mancand paine cu unt . la un moment dat alergau spre noi doi caini . Eu le -am aruncat felia de paine cu unt si am fugit spre curtea matusii . Verisoara mea nu le – a dat felia de paine si cand a venit era muscata de partea dorsala de caini . Matusa a desfacut un bob de fasole , le – a pus cu partea din mijloc pe muscatura si a legat-o cu o fasie dintr-o carpa . Rana i s – a vindecat .

  20. Cumparati-va spray paralizant.

    Daca dai cu batul, se feresc. Cea mai buna e furca sau betele de trekking cu care ii poti impunge.

  21. 800 lei amenda pentru ca cei 12 caini aproape au omorat un om. Nu ma mir ca ciobanii se delecteaza bandu-si cafeluta cand cainii lor rup nadragii turistilor.