G4Media.ro

VIDEO Ce spun localnicii din Isaccea despre cum le-a schimbat războiul viața:…

sursa foto: Captură video G4Media/ISE

VIDEO Ce spun localnicii din Isaccea despre cum le-a schimbat războiul viața: „Ne-am obișnuit cu bombele, ne sperie mai mult mesajele RO-Alert”/ Primarul: „Deocamdată oamenilor le e frică doar să n-ajungă și la noi o dronă din greșeală”

Noi bombardamente au avut loc la primele ore ale dimineții de vineri peste mal de punctul de trecere al frontierei de la Isaccea (Tulcea). Este unul dintre principalele puncte vamale pe unde intră în România refugiații ucraineni după izbucnirea războiului din 24 februarie 2022. Orlovka, zona ucraineană vecină cu Isaccea, a mai fost bombardată intens săptămâna trecută, atunci când punctul vamal a fost închis din cauza avarierii considerabile a malului ucrainean. Refugiații și tirurile nu au mai putut traversa Dunărea timp de mai multe ore, până când bacurile au fost funcționale din nou. De această dată, punctul de frontieră este închis total, iar reluarea traficului va dura mai mult pentru că pontonul de acostare ucrainean este scufundat, a declarat pentru G4Media Anastase Moraru, primarul din Isaccea.

Reporterii G4Media au fost în localitatea tulceană pentru a vedea dacă și cum s-a schimbat viața oamenilor din comunitate după izbucnirea războiului peste malul Dunării, cum sunt afectați de bombardamente și dacă simt frică pentru viitorul lor.

Localnicii povestesc cum sunt treziți în creierii nopții de bubuiturile exploziilor și cum în unele gospodării cad geamurile, dar spun că s-au obișnuit. Oamenii simt frică, dar nu cred că războiul va începe în mod intenționat, România nu poate fi atacată pentru că e membru NATO, spun ei. Sunt speriați doar ca cineva din comunitate să nu aibă parte de vreo tragedie din cauza dronelor care pot ajunge din greșeală în gospodăriile lor.

”Și atunci, dacă începe la noi, dacă ne invadează, înseamnă că începe în toată lumea. E al treilea război mondial și asta e, nu mai depinde de noi, nu mai poți opri așa ceva”, spune unul dintre localnicii cu care am vorbit.

”Ne este frică, e normal când auzi bubuiturile alea, că nu cred că știți cum se aude, să îți fie frică, dar ce putem face? Ne-am obișnuit cât de cât de atâta vreme, acum ne sperie mai mult mesajele de alertă, că sună de te trezește din mormânt, trezesc copiii”, spune o localnică.

Și primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu, s-a arătat deranjat de mesajele RO-Alert privind dronele ucrainene, iar secretarul de stat în MAI și șeful DSU, Raed Arafat, a precizat că sistemul RO-alert ”este mai bun decât pornirea sirenelor”:

„Dacă ne-ar ajuta domnul primar să le explice cetăţenilor că n-au de ce să se agite şi să se panicheze, pentru că aceste lucruri sunt totuşi pentru ei, ar fi mult mai bine. Puneţi-vă în situaţia noastră sau în situaţia oricui, că există un risc şi dacă este 0,0001, totuşi este un risc şi populaţia trebuie să ştie de el şi să ia măsuri cine doreşte. Să intre în casă, să nu stea lângă geamuri, dacă au adăpost şi vor să meargă în adăpost, să meargă acolo. Suficient o singură dată să se întâmple ceva şi tot narativul ăsta se va schimba şi va începe lumea să se întrebe de ce n-aţi alertat, de ce n-aţi zis, de ce n-aţi vorbit (…) Cei care sunt foarte deranjaţi poate că au modalităţi să nu pună telefonul lângă pat, să-l pună afară, dacă chiar vor să rişte şi nu vor să audă mesajele. Dar totuşi sunt oameni care înţeleg de ce dăm aceste mesaje şi nu le dăm nici să panicăm populaţia, nici să se sperie, le dăm pentru că asta este un lucru normal când există un risc”, a declarat Raed Arafat la finalul lunii septembrie.

Alt localnic din Isaccea compară modul în care a simțit explozia „cu un cutremur”, dar spune, la fel, că oamenii s-au obișnuit și au învățat să trăiască cu războiul lângă ei:

„Nu prea le e frică, că s-au învățat. E mai rău că e aglomerație mare, parcări n-au, parchează aiurea (despre aglomerația din PTF Isaccea și din localitate, n.red.)”:

Anastase Moraru, primarul din Isaccea, spune că în oraș nu s-a schimbat nimic semnificativ de când a început războiul, nici măcar de când au început bombardamentele peste Dunăre. Comunitatea a fost speriată inițial că atât de aproape de ei se desfășoară un război, dar apoi a acceptat noua realitate. Și la fel și pe refugiați:

„Nu a fost pe malul nostru explozia, a fost pe malul lor. Ne-a deranjat zgomotul bubuiturii, așa e, normal că ne-a trezit pe toți. Uneori ne deranjează și aceste RO-Alert, dar poate e benefic până la urmă. Deocamdată oamenilor le e frică pentru ca nu cumva din greșeală să ajungă și pe teritoriul nostru o dronă, asta este acum prima teamă”, a explicat primarul Isaccei pentru G4Media.

Anastase Moraru a mai spus că oamenii au început să ridice întrebări cu privire la faptul că ucrainenii trec foarte des granița înapoi în țară, deși acolo este război:

„Lasă impresia că se plimbă, că ei merg acolo atât de des deși e război, că e o plimbare continuă. Noi știm că asta nu este realitatea, dar nu toți oamenii gândesc așa, unii critică, mai ales când văd unele mașini luxoase cu care ei vin”, a povestit primarul referitor la modul în care s-a schimbat atitudinea unei părți din comunitate față de ucraineni.

Primarul din Isaccea a mai spus că atacurile rusești de vineri dimineață au vizat strict punctul de frontieră vecin, Orlovka, și nu punctele de încărcare a cerealelor. Mai multe tiruri au fost avariate pe partea ucraineană de cele patru drone lansate de ruși.

„Eram în Vamă și evaluam ce s-a întâmplat. Nu se va mai putea merge o vreme pentru că loviturile au vizat strict punctul de frontieră de la Orlovka, nu punctele de încărcare. Am vorbit cu partea ucraineană: 1. A fost vizat pontonul de acostare al bacului, care a căzut la fund; 2. A vizat intrarea în punctul de Vamă de la Orlovka unde în parcare erau tiruri, care au fost afectate. Nu a vizat punctele de încărcare cereale. Au fost patru drone. O perioadă nu se va mai putea folosi punctul de trecere, depinde cum se mișcă partea ucraineană ca să aducă alt ponton și cale de acces. Nu este așa ușor, e o lucrare destul de complicată”, a declarat primarul din Isaccea pentru G4Media, vineri dimineață.

Context. Isaccea este unul dintre cele patru orașe ale județului Tulcea și este situat la aproximativ 35 de kilometri de municipiul Tulcea (pe drumul spre Galați) și la 150 de kilometri de municipiul Constanța. Are în componență alte două sate, Revărsarea și Tichilești și, în ultimii ani, a cunoscut o perioadă de dezvoltare prin prisma segmentului agro-turistic, datorită așezării la malul Dunării, în apropiere de Munții Măcin și la distanțe apropiate de Tulcea, Brăila și Galați.

Conform recensământului din 2021, populația din Isaccea era de 4.400 de locuitori. Orașul este una dintre principalele zone de intrare a refugiaților ucraineni în România, fapt pentru care voluntarii și autoritățile s-au mobilizat masiv în PTF Orlovka-Isaccea.

Spre exemplu, în prima lună de război, potrivit Gărzii de Coastă, aproximativ 43.000 de persoane din Ucraina cu circa 5.500 de mijloace auto au ajuns în România prin această vamă. Doar câteva sute au rămas în Tulcea și și mai puține în Isaccea.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Plangeti-va la primar nu la tv. Puneti arma.ta la granita si doborati tot ce misca garantez ca Putler nu se va supara asa cum sustin mafiotii lui de pe aici PSD-PNL-HAUR.