VIDEO Ce știu tinerii despre pericolele din online? Alin Cîndea, reprezentantul unei școli de programare enumeră sfaturi pentru evitarea capcanelor: „Ce e pe internet să rămână pe internet”
Cyberbullying, furt de identitate dar și lucruri mult mai grave de atât se pot întâmpla dacă nu știi cum să te protejezi când ești online, mai ales pe rețelele sociale. Și nu vorbim doar despre copii ci, așa cum reiese din cazurile mediatizate, adolescenții și tinerii în general sunt extrem de expuși și prea puțin informați.
La începutul acestei luni o adolescentă de 16 ani din București a murit după întâlnirea cu un tânăr pe care l-ar fi cunoscut pe internet. Astfel, siguranța online devine un subiect din ce în ce mai discutat în acest context și apare întrebarea: Cât de multe știu tinerii despre siguranța online? Copiii și adolescenții trebuie învățați să navigheze pe internet într-un mod responsabil, să își protejeze datele personale și să evite interacțiunile cu persoane necunoscute.
Un aspect crucial al siguranței online este prevenirea cyberbullying-ului, care reprezintă o formă de abuz și hărțuire online. Pentru a te proteja și a naviga în siguranță pe internet am discutat cu Alin Cîndea, Head of trainers la școala de programare Logiscool care a expus recomandări clare pentru a evita pericolele.
Cyberbullyingul sau hărțuirea cibernetică include trimiterea, postarea sau partajarea de conținut negativ, dăunător, fals sau rău despre altcineva. Aceasta poate include partajarea de informații personale sau private despre altcineva, provocând jenă sau umilire. Este asemănător situațiilor de zi cu zi, dar transpuse în mediul online.
Alin Cîndea a detaliat pentru ENTR câteva metode prin care se poate combate acest fenomen:
- Educația și Comunicarea Deschisă
Învățarea despre riscurile și comportamentele nesigure online. Tinerii ar trebui încurajați să discute cu părinții, profesorii sau tutorii despre siguranța online și cyberbullying, astfel încât să poată înțelege mai bine cum să se protejeze.
Însă, de cele mai multe ori, nu e atât de ușot. Așa cum ne-a spus și Alin, „tinerii vor să fie rebeli” și preferă să vorbească cu prietenii, în detrimentul discuțiilor cu părinții. Mai ales atunci când aceștia nu sunt atât de „educați digital” și nu înțeleg anumite concepte care tinerilor li se par de bază. E nevoie aici ca părinții să-și facă un research pentru a putea fi mai ușor să aibă acel control parental, recomandă specialistul în instrumente digitale.
- Păstrarea informațiior private:
Informații cum ar fi numărul de telefon, adresa sau școala și locurile frecventate nu sunt informații pe care tinerii ar trebui să le divulge pe platformele publice sau în conversatiile cu persoane necunoscute.
Așa cum a declarat Alin Cîndea în interviu, este un semnal de alarmă dacă astfel de cereri vin din partea unor persoane necunoscute. „Dacă o persoană din 2-3 mesaje deja îți cere date personale este ceva dubios la mijloc.”
- Alegerea parolelor puternice:
Folosirea parolelor complexe și unice pentru conturile online. Asta ar însemna ca aproape fiecare cont să aibă o altă parolă sau variațiuni complexe ale aceleiași parole.
De asemenea, acestea „nu trebuie distribuite nimănui și nu este recomandată salvarea lor pe dispozitivele comune.” Ce este în schimb recomandat și utilizat deja de mai multe platforme este autentificarea în doi pași.
Chiar dacă poate părea enervantă la început, această metodă este una recomandată de specialiști pentru o mai bună siguranță online.
- Gândește înainte de a posta sau trimite mesaje:
O regulă de bază în prevenirea cyberbullying-ului este să te gândești întotdeauna la impactul cuvintelor înainte de a posta ceva sau de a trimite un mesaj. Evită să jignești sau să rănești pe cineva prin comentarii sau mesaje nepotrivite, precum și postarea sau trimiterea unor anumite poze sau videoclipuri „Să ne gândim de două ori dacă chiar vrem să postăm acea fotografie, acel text sau acel video”, subliniază Alin Cîndea.
În special în rândul tinerilor există numeroase cazuri în care anumite poze sau videoclipuri cu anumite tente au fost ulterior folosite împotriva lor. Acest fenomen se numește „revenge porn” și acum este reglementat și pedepsit și de legea din România.
- Blocarea și raportarea abuzurilor:
Dacă te confrunți cu comportamente abuzive sau bullying online, folosește funcțiile de blocare și raportare disponibile pe majoritatea platformelor sociale. Acest lucru te poate ajuta să limitezi interacțiunea cu persoanele toxice.
Iar în prevenirea acestor situații, Alin recomandă utilizarea setărilor de confidențialitate de pe platformele online sau din jocuri pentru a nu primi „mesaje sau comentarii de la persoane străine sau alte lucruri de genul ăsta. Eu cred că e un lucru foarte important. Poate nici chiar profilul să nu fie văzut de persoane străine, ci doar de cercul de cunoscuți”
- Păstrarea dovezilor:
Dacă ești ținta cyberbullying-ului, salvează capturi de ecran ale mesajelor sau conținutului abuziv. Aceste dovezi pot fi utile atunci când dorești să raportezi abuzurile la autorități sau platforma respectivă.
7. Caută ajutor:
Nu ezita să ceri ajutorul părinților, profesorilor sau altor adulți de încredere dacă te confrunți cu situații online dificile sau abuzive. Ei pot oferi sfaturi și sprijin pentru a depăși aceste provocări.
Ulterior, dacă situația degenerează se poate apela și la ajutor de specialitate la ONG-uri din România și din străinătate care au și ghiduri în acest sens și au și numere de telefon unde pot fi consultați specialiști.
Iar dacă situația o impune, se poate apela și la autorități.
Siguranța online și prevenirea cyberbullying-ului sunt responsabilități importante pentru fiecare utilizator de internet. Prin educare, comunicare deschisă și respectarea unor reguli de bază, putem naviga în siguranță pe internet și contribui la crearea unui mediu online pozitiv și respectuos.
Logiscool este o școală internațională de programare cu peste 60 de sedii în orașe mari, medii și chiar și mici din România ce organizează cursuri de programare și educație digitală pentru copii cu vârste începând de la 6 ani.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank