G4Media.ro

VIDEO Ce trebuie să știi dacă vrei să participi la un internship…

Foto: Parlamentul European

VIDEO Ce trebuie să știi dacă vrei să participi la un internship la instituțiile europene. Tips and tricks de la un fost stagiar la Parlamentul European 

Ioana Chilom a participat la un stagiu de practică din cadrul Parlamentului European, la București, pe când era în primul an de master, în cadrul departamentului de comunicare. Timp de 5 luni de zile, Ioana a învățat ce înseamnă organizarea de evenimente, atât online, cât și offline, precum și pe partea de comunicare online, de social media, comunicate de presă și așa mai departe.

„Eram anul 1 de master când m-am gândit să mă înscriu la un internship. M-am gândit să aplic la stadiul din cadrul Parlamentului European. În același timp sunt și stagii în cadrul Comisiei Europene, doar că am fost mai atrasă de partea de administrație, așa cum am dus pe partea de Parlament. Am aplicat în luna octombrie 2021 și am fost acceptată și am început în la 1 martie 2022 am studiat relații internaționale și fiind în această branșă de politică externă, Administrația Europeană, Afaceri Europene, mi s-a părut cea mai bună idee la momentul respectiv, cea mai bună experiență pe care o pot avea și, cel mai important, apropierea față de tot ce înseamnă sistemul european, instituțiile ei, oamenii care lucrează acolo.

Cei care sunt atrași de instituțiile europene pot aplica la mai multe stagii de practică, fie la Bruxelles, în România sau în alte state membre, fiind disponibile peste 400 de oferte de stagii de internship, inclusiv pe zona de IT sau HR, nu doar comunicare.

În ceea ce privește procesul de aplicare, Ioana spune că acesta este unul stufos. În primul rând cei care doresc să se înscrie trebuie să își creeze un cont pe site-ul Parlamentului European, unde completezi mai multe detalii despre datele personale. „Apoi trebuie să alegi cel mult 3 stagii la care să aplici și în funcție de acest lucru, unu, ai nevoie de CV în engleză în Europa. Ei menționează strict Europass și după ai nevoie de scrisoare de motivație pentru fiecare în parte, care trebuie să aibă maxim o pagină și acestea trebuie tot în limba engleză, scrise. Indiferent că aplici în România sau în exterior, e important să fie în limba engleză, pentru că ele sunt studiate de personalul lor de la Bruxelles, care na, e vorbește engleză. După ce am aplicat cu aceste 2 lucruri, am avut interviu pentru un stadiu de la Bruxelles și pentru stagiul din România. Ambele au fost în limba engleză și este important în cel puțin în scrisoarea de motivație să să fii tu și să spui ce ai făcut și ce-ți dorești să faci”.

După ce a terminat stagiul, Ioana a aplicat pentru un job la Parlamentul European, însă contextul nu a fost de partea ei. Din motive personale nu a mai reușit să se prezinte la examenul pt locul de muncă, însă spune că i-ar plăcea să aplice din nou și, de ce nu, să se mute chiar la Bruxelles.

Partea mai puțin roz al internship-ului: nu îți este garantat ulterior un loc de muncă în cadrul instituțiilor europene

Deși au fost foarte multe părți pozitive, din punctul de vedere al Ioanei, există și o parte mai puțin roz: în acest proces de stagiu și la Parlament, și la Comisie nu-ți se oferă un loc de muncă după finalizarea internship-ului.

„Chiar dacă ești acceptate în acest stagiu, nu este sigur că vei avea un loc de muncă stabil fie în cadrul Parlamentului, fie a Comisiei. Tu apoi normal poți aplica pe un loc de muncă, este un proces deschis tuturor care doresc să aplice. Poate cântărește în vreun fel faptul că ai făcut acest stagiu, dar nu îți oferă nimeni un un pas mai departe. Asta nu e ceva de necunoscut, nu e ca și cum am aflat asta când am ajuns acolo. Știam asta înainte să mă înscriu și se discută la nivel european și acest fapt și au început să mai schimbe tot ce înseamnă modul de a aplica la joburi în instituțiile europene”.

Recomandări pentru cei care vor să se înscrie într-un stagiu de internship  

Ioana le recomandă din propria experiență celor care vor să participe la un internship în cadrul instituțiilor europene să nu renunțe dacă nu sunt acceptați de la prima aplicare. Nici ea nu a fost acceptată din prima, când s-a înregistrat pe vremea când era studentă în anul 3. După două încercări, însă, Ioana a reușit să fie cooptată de către Parlamentul European.

„M-au ajutat foarte mult cunoștințele de comunicare pe care le-am asimilat de la ei, tot ce înseamnă social media, management, tot ce înseamnă invitații la evenimente, cum să ajungi la stakeholder, cum să ajungi la oameni de care ai nevoie ca să îi aduci, să vorbească cu tine și să împărtășească lucrurile și cu alți oameni pe care ei le fac și toate bunurile practici ale lor. Momentan folosesc asta. Lucrez la Camera de Comerț Americană în România, fac și partea aceasta de comunicare și mă ajută foarte mult. Stagiul m-a ajutat foarte mult pentru că am învățat cum pot să ajung de la autorități la figuri publice, la toți oamenii de interes din societate care ne pot ajuta în PR, într-un fel sau altul, să modificăm unele legi sau politici care nu sunt neapărat în favoarea noastră”, spune aceasta.

Este important de spus că o persoană poate realiza un singur stagiu de internship fie în cadrul Parlamentului European, fie Comisiei Europene.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează