G4Media.ro

VIDEO Cea mai mare instalaţie de captare a dioxidului de carbon din…

Sursa foto: climeworks.com

VIDEO Cea mai mare instalaţie de captare a dioxidului de carbon din aer funcţionează de miercuri în Islanda

Cea mai mare instalaţie din lume care captează dioxidul de carbon din aer şi îl stochează în subteran urmează să înceapă miercuri să funcţioneze în Islanda, a anunţat compania care stă în spatele acestei tehnologii inovatoare, transmite Reuters, preluată de Agerpres..

Start-up-ul elveţian Climeworks AG, specializat în captarea dioxidului de carbon direct din aer, şi-a unit forţele cu firma islandeză de depozitare a carbonului Carbfix pentru a pune la punct o instalaţie capabilă să capteze până la 4.000 de tone de CO2 pe an. Este vorba de o cantitate echivalentă cu emisiile anuale pentru aproximativ 790 de autoturisme.

Potrivit Agenţiei Internaţionale a Energiei, anul trecut emisiile globale de CO2 s-au ridicat la 31,5 miliarde de tone.

Uzina Orca constă din opt mari containere similare cu cele utilizate în industria de shipping, care sunt echipate cu filtre şi ventilatoare high-tech pentru extragerea dioxidului de carbon. Ulterior carbonul este amestecat cu apă şi injectat în subteran, unde treptat se transformă în rocă. Ambele procese funcţionează pe bază de energie electrică regenerabilă furnizată de o central geotermală din apropiere.

Captarea direct din aer este una din puţinele tehnologii de extragere de CO2 din atmosferă şi este considerată vitală de către specialişti pentru limitare încălzirii globale, vinovată pentru valurile de căldură, incendiile de vegetaţie, inundaţiile şi creşterea nivelului mărilor.

Captarea de CO2 direct din aer este o tehnologie costisitoare însă dezvoltatorii speră să poată reduce preţurile graţie unor economii de scară pe măsură ce din ce în ce mai multe companii şi consumatori sunt interesaţi de reducerea amprentei lor de carbon.

Potrivit IEA, în prezent la nivel mondial funcţionează 15 uzine care anual captează peste 9.000 de tone de CO2.

Compania americană Occidental lucrează în prezent la o facilitate care va fi capabilă să capteze aproape un milion de tone de CO2 pe an.

La rândul său firma elveţiană Climeworks oferă şi un serviciu pe bază de abonament, care permite consumatorilor să plătească pentru eliminarea carbonului prin rate lunare.

Sursa foto: climeworks.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

16 comentarii

  1. Pentru 790 autoturisme pe an ditamai fabrica doar pentru ecomarxistii au ideea de incalzire globala , eco , bio si alte nazbatii corporatiste.
    Daca nici asta nu e marxism .

    • @andrei Știi măcar ce înseamnă cuvântul marxism? Sau îl folosești doar pentru că crezi că-i la modă?

    • E capitalism 100%.
      Firma respectiva e platita pt extractie.

    • @alazor, scuze, ai dreptate. L-am auzit si mi s-a parut trendy.

    • am vazut ca postacii folosesc sexomarxism ( ce-o fi aia ) ce crezi se aplica si aici?

    • 1 litru de benzina, 0.75kg care arde produce 2.3kg de co2.
      am vrut sa ma conving ca 790 de autoturisme pot produce atat codoi dupa rasposata noastra chimista….

    • nu stie andrei ce e ala „marxism”, il foloseste ca asa ia zis ciolacu sau citu

    • Cu un plin pe saptamana da, cam atat produc 790 de autoturisme.

  2. Drep sa spun, nu cred ca tehnologia are vreun viitor. Nu se poate aplica pe scara mare.
    Cred ca mult mai promitator ar fi un proiect care sa foloseasca mecanisme naturale. Zooplanctonul e capabil sa extraga dioxidul de carbon din apa pentru a-si construi „scheletul” din calcar. Stanci de sute de metri inmagazineaza in calcar dioxidul de carbon produs in milioane de ani. Poate sa fie folosita o zona de mare sau ocean, izolata artificial de restul oceanului (dig, bariere, etc) in care sa fie stimulata pana la extrem (prin bogatie de nutrienti) proliferarea zooplanctonului. Apa cu CO2 dizolvat ar putea fi adaugata in acea zona de mare, in completarea CO2 dizolvat natural. Daca ar fi suficient de mare (zeci de mii de kmp) ar putea avea un impact…

  3. Corect. La fel si in cazul computerelor.

  4. Cred ca doar e o metoda de a captura CO2 in vederea folosirii sale pentru alte scopuri. Islanda nu are nicio problema cu poluarea. Daca totul este alimentat pe baza de energie solara, atunci e destul de nasol. Islanda nu are prea multe zile insorite si vremea e foarte schimbatoare. In schimb, daca ar fi fost alimentata cu putere geo-termala (ceea ce au din plina) ar fi fost mai eficienta.

    Zic si eu.

    • „Ambele procese funcţionează pe bază de energie electrică regenerabilă furnizată de o central geotermală din apropiere.”? nu stii carte?

    • E greu sa mai citești când le știi pe toate: „Ambele procese funcţionează pe bază de energie electrică regenerabilă furnizată de o central geotermală din apropiere.”

  5. Numa rachetă lu Elonie sau a lu ala de la Amazon le-a dat de lucru inutil pe vreo 100 de ani

  6. Se transforma în rocă la Paștele cailor, dacă vă spune ăștia ca porcul zboară voi chiar credeți

  7. Trebuie să fii un pic încet de minte ca să nu observi cu ochii tăi schimbările climatice. Acum 30 de ani (adică o nimica toată la nivel planetar) aveam în fiecare iarnă zăpezi de 2m și acum se spârcâie un pic și a trecut iarna.