G4Media.ro

VIDEO Centura gunoaielor. Mii de tone de deşeuri sunt depozitate ilegal de-a…

Foto: G4Media.ro

VIDEO Centura gunoaielor. Mii de tone de deşeuri sunt depozitate ilegal de-a lungul centurii Bucureşti, autoritățile ridică din umeri

Mii de tone de gunoi menajer și deșeuri din construcții străjuiesc Centura Bucureștiului, formând un peisaj debusolant, de oraș neadministrat. În timp ce Compania Naţională de Drumuri (CNAIR) se plânge că nu are legi în baza cărora să amendeze, Garda de Mediu Ilfov se laudă că anul trecut a dat 26 de amenzi în tot judeţul.

Dincolo de faptul că este mai tot timpul blocată din cauza traficului intens şi din cauza autorităţilor care nu fac nimic pentru a-l fluidiza, centura capitalei a devenit mai nou un focar de infecţie. De-a lungul ei se pot observa zeci de depozite ilegale de deşeuri. Bucăţile de polistiren şi plastic sunt luate de vânt, sunt angrenate de roţile maşinilor şi într-un final ajung să atârne fie de separatorul de sens, fie de vegetaţia netăiată de la marginea şoşelei.

Unul dintre cele mai mari depozite de gunoaie l-am depistat chiar în zona de Nord, la nici zece metri de şosea, între localităţile Tunari şi Otopeni. Aici, pe un teren de cateva mii de mp, sunt depozitate mii de tone de gunoaie de tot felul. De la moloz până la deşeuri menajere.

Mai mult decât atât, aici au fost descărcaţi mai mulţi saci imenşi cu bucăţi fine de plastic fărămiţat rezultate parcă în urma unei procesări industriale.

La o distanţă de nici 500 de metri, în apropierea intrării în ansamblul Cosmopolis, la aproximativ 5 metri de stradă, dăm peste un alt depozit de deşeuri provenite din demolări.

Cu cât înaintăm spre centura de Sud a Capitalei, numărul gropilor de gunoi ilegale de la marginea străzii creşte considerabil. Direct proporţional cu densitatea prafului din aer, dar şi cu pungile purtate de vânt. În dreptul localităţii Glina, „gropile de gunoi” îţi lasă impresia că ar fi „autorizate”. Aici pot fi observaţi muncitori şi utilaje care manevrează deşeurile, dar şi basculante care „aprovizionează”. În momentul în care dorim să aflăm mai multe detalii de la aceştia, brusc s-a întrerupt întreaga activitate.

Reprezentanţii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), cei in adiministrarea cărora se află centura capitalei, susţin că nu au putut lua măsuri până acum împotriva celor vinovaţi din cauza legislaţiei care nu le-a permis să-i amendeze. Dacă însă asigurări că o vor putea face pe viitor dacă intră în vigoare o ordonanţă la care lucrează în prezent specialiştii companiei.

„CNAIR are posibilitatea să aplice sancțiuni contravenționale celor care aruncă și depozitează deșeuri în zona adiacentă drumurilor publice, precum și în locurile de parcare, oprire și staționare. Amenzile pravăzute de noua ordonanță, OG 16/2020, sunt cuprinse între 2000 și 6000 lei”, a declarat Sorin Scarlat, Directorul General CNAIR SA.

În ceea ce-i priveste pe inspectorii Gărzii de Mediu Ilfov, cei direct răspunzători de amendarea celor care au transformat centura capitalei într-o imensă groapă de gunoi, spun că nu au putut face mare lucru din cauza lipsei de personal. Anul trecut au dat doar 26 de amenzi în tot judeţul.

„Am făcut peste 150 de controale care au avut legatură cu eliminarea şi abandonarea necontrolată de deşeuri. Am aplicat în acest sens 26 de sancţiuni în cuantum de 533.000 lei”, a declarat pentru TVR Brânduşa Orăşanu, inspector al Gărzii de Mediu Ilfov.

Activiştii de mediu consultaţi de G4Media.ro susţin că în lupta cu cei care poluează, primăriile prin Poliţia Locală, deşi au toate pârghiile pentru a stopa fenomenul, nu fac mai nimic.

„Aceste autorităţi, primăria prin Poliţia Locală, Garda de Mediu, trebuie să îşi unească eforturile ca să îi prindă pe cei vinovaţi. Să aplice sancţiunile prevăzute de lege. Trebuie să fie nişte măsuri care să descurajeze astfel de activităţi. De asemena, trebuie să vedem ce se întâmplă cu activitatea celor două depozite de deşeuri (autorizate- n.r.) pentru că am văzut că cei care sunt prinşi că poluează au invocat că nu sunt primiţi acolo şi că nu au unde să ducă gunoiul. Sunt foarte multe „firme” care lucrează pe la diferiţi agenţi economici sau chiar la cetăţeni particulari şi care contra cost, deşi spun că vor duce deşeurile la un depozit autorizat, le aruncă pur şi simplu pe câmp”, a declarat pentru G4Media.ro, Dan Trifu, vicepreşedinte Eco-Civica.

Centura capitalei are 72 de km. Zilnic pe ea circulă în jur de 150.000 de maşini.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

33 comentarii

  1. Ati votat pentru curatenie? Nu. Ati votat pentru 100 de lei in plus la pensie, prostilor!

    Hahahahaha

    • Asta e nivelul nostru, Europa stie ce popor suntem

    • Mentalitati de gunoaie,politica de gunoaie,centura de gunoaie,cultura de gunoaie …. #prea multe gunoaie .

    • Mai nou importăm gunoaie de la englezi, sîntem cei mai tari! :))))))

    • Cu Firea sau fara Firea Bucuresti-ul va fi mereu Mumbay-ul Europei. E vorba de calitatea populatiei din oras si din jurul lui. Doar nu credeti ca un primar , fie si el execrabil, e cauza faptului ca toti oligofrenii arunca gunoaiele la marginea orasului si ca tot primarul e cauza faptului ca o gramada de institutii nu-si fac treaba.

  2. Ia sa fie Centura Bucurestiului in loc de Centura Capitalei (capitala fiind in alta parte – mai precis la Iasi, adevarata metropola istorica, politica si culturala a Romaniei), sa vedeti cum s-ar schimba lucrurile!

    De ce? Din motivele urmatoare:
    – Bucurestiul nu are identitate ca oras. In Bucuresti nu exista un spirit al locului, asa cum este in Iasi sau in Cluj, sau in Brasov sau in Piatra Neamt sau in Curtea de Arges sau Alba Iulia sau Arad sau Suceava sau Oradea sau galati sau Constanta. Prin urmare, Bucurestenii nu au nici o reprezentare mentala comuna a locului comun de viata, reprezentare pe care sa o protejeze. In schimb, Bucurestiul este doar un loc unde se ingramadesc toti cei care voiau sa fie in Capitala (ii doare in dos de altceva) – mai precis cei care s-au ingramadit in trecut sa fie in contact cu borcanul de miere care se stia ca este pentru mafia – mai ales cea comunista si post-comunista. Cu alte cuvinte, nimeni nu a venit la Bucuresti pentru ca ar fi aici ceva special, a venit doar sa se infinga in hotie. Ma rog, unii s-au nascut aici, si poate sunt atasati de anumite cartiere sau strazi / locuri din Bucuresti – dar au doar o reprezentare vaga a orasului intreg, nu se identifica cu Orasul Bucuresti – si in plus acestia nu fac legea. Legea, atmosfera generala, modul de a fi in Bucuresti este dat de „infingaretii” de care vorbeam.
    – Dar daca Bucurestiul ar deveni un oras normal, ar incepe se aiba sansa sa dezvolte acel ceva special al orasului. Dar pentru asta trebuie sa scape de rolul de „Capitala”, pentru care oricum nu este facut, nu are vocatie (nici geografica nici istorica nici culturala), si pe care l-a obtinut nu el ci o anulita mafie otomana care a inselat Iasul si a profitat de spiritul de sacrificiu al orasului Iasi (si al Moldovenilor in negeral) pentru scopul construirii unui stat national. O mafie turco-banditeasca care a profitat de nobletea Iasului.

    • Fain zis de Iasi cat si recounoasterea in general a rolului moldovenilor in istoria apusa a catorva sute de ani, aprecieri!
      Cat despre Iasi capitala Romaniei e o perspectiva interesanta; in felul asta acceleram lucrarile la A8 sau acele autostrazi ale Moldovei de care e atat de mare nevoie.

      Uite ca asta e o problema reala despre care se scrie, a gunoaielor aruncate aiurea, aprecieri G4Media! Urat si la propriu si figurat dar asta nu lipseste nici in Moldova.
      Cred ca e nevoie de educatie in randul oamenilor de la sate in principal. Impartit de catre primarii prin sate pliante informative cu efectele nocive ale acestor gunoaie (si amenzi?) dar si campanii de educare si la oras prin TV sau tip afisaj.

      Hai sa ne facem bine ca tara #OameniNoi #FaraIncompetenti #FaraCoruptie!

    • subscriu. Bucureștiul e o păcăleală de oraș și de capitală.

    • Iulian RE, multumesc.
      Sigur ca exista si in Moldova fenomenul, dar amploarea este mult mai mica (sau exceptii) – nu incape nicio comparatie cu Bucurestiul. La sate este o discutie diferita pentru ca localitatile rurale nu au avut (si nu au inca) in modul de functionare o infrastructura moderna de colectare a deseurilor. Dar in principiu, da, si asta este un subiect conex si important, si educatia ar functiona. Poate ca la sate chiar ar functiona mai bine, pentru ca prin natura lor satele au un spirit al locului, oamenii se cunosc intre ei, se intalnesc la biserica sau/si in centrul/locul comercial local, etc deci mai usor si mai repede (decat la orase) ar putea intelege ca este in interesul lor comun sa nu depoziteze gunoaiele aiurea.

      Pe urma mai exista peste tot in Romania (si Estul UE) problema depozitelor mari de deseuri solide (organizate) care nu au fost inchise sau/si tratate conform regulilor Europene, dar asta este altceva – o discutie mai ampla despre tranzitie, finante, reforme, investitii guvernamentale si locale, etc.

  3. Ce autoritati imputite!!!!

    • Or fi autoritatile imputite, dar cine arunca gunoiul pe camp?…

  4. pune-ti camere pe stalpi cu panou fotovoltaic de-alungul „centurii” si o sa vedeti rezultatul; asa am vazut in zona padurii Faget (Cluj)

    • Subscriu!!! Nu se vrea ….oare de ce naiba?!! Un om cinstit nu are nimic de-a face cu montarea lor, oriunde … De ce mai alocă ăștia de la UE fonduri , doamne și nerambursabile ?? Merităm oare?

  5. Tiganie curata…asa arata in multe locuri periferiile din sudul subdezvoltat…

  6. doar centura?????
    Romania e plina de gunoaie oriunde arunci ochii!
    Este primul lucru care iti sare in ochi..gunoaie arucate absolut peste tot… imi pare rau dar nu putem da vina pe autoritati..asta tine doar de noi ca popor!

    • Ai auzit de educatie cu forta?! Exista, iar acest popor nu poate fi educat altfel.

    • Ba e vina autoritatilor, pentru ca educatia s-o face in scoala si acasa, dar istoric vorbind, cel mai eficient se face cu parul de catre autoritati.

    • @amicu
      desigur ca e mai usor sa dai vina pe autoritati
      dar e un cerc vicios si totul pleaca de la noi ca popor indolent si lipsit de un elementar bun simt!

    • @Radulescu.Care educatie cu forta? Copiii cu varsta pana in 10 anisori,cu siguranta nu arunca aceste gunoaie.Cei care au pana la 30 de ani,in majoritate,nu au venituri financiare pentru a genera atat gunoi.Acum,ia incearca sa deduci de pe la cine ar proveni acest gunoi?Sa te ajut!De la cei care au fost candva educati cu forta!

  7. „… formând un peisaj debusolant, de oraș neadministrat.” Pai Bucurestiul chiar e un oras neadministrat. Numai psd-istii, in prostia lor nativa, o pot confunda pe Firea cu un administrator.

    • Si aia de la Garda de Mediu cica n-au personal, le-ar trebui inca vreo suta de mii de frecatori de duda ca sa-si faca treaba, la astia nu s-au inventat camerele video (spre exemplu).

  8. Dupa revolutie, prin 1993 cred, aveam de calatorit din Moldova la Timisoara si m-am dus prin Bucuresti cu trenul. Prima imagine a mea despre Bucuresti: gunoaie peste tot, numai si numai gunoaie. Apoi trecand prin Craiova la fel, parca erau doua orase groapa de gunoi. Prima data cand am vazut asa ceva in viata mea. Ulterior am mai aflat o caracteristica a sudistilor, si mai ales a acestor doua orase mari din sud: smecheria. Niste imagini fizice si mentale care pot fi folosite ca vomitiv.

    • In 1993 n-aveai cum sa vezi gunoi in Moldova ca balega se biodegradeaza rapid si altceva nu era.
      Norocul nostru ca intre timp ne-ai trimis din Moldova o blonda cu sarama’n *** si ne-a scapat de gunoaie de cand si-a facut cuib la primarie. 😉

    • Gunoaiele din Moldova, atatea cate erau, s-au dus ca un magnet toate spre Bucuresti. Gunoi la gunoi trage. In plus, macar atat minte au si gunoaiele: se duc acolo unde stiu ca nu se face curatenie.

  9. Am uitat sa spun:
    Autoritatile care ridica din umeri nu mai sunt autoritati. Ridicatul din umeri le anuleaza orice autoritate. Ce ramane este: PARAZITISM. Bucurestiul nu are nicio traditie de „autoritate publica”. Bucurestiul are doar traditia otomana a exploatarii fara scrupule si (daca nu merge) cu violenta.

  10. Imagine emblematică pentru haosul din societatea românească postdecembristă: valori răsturnate, lipsă de responsabilitate, huiduieli în piața publică la fel ca pe stadioane, lipsă de respect, pretenții absurde, ridicare la nivel de act cultural și de civism a înjurăturilor, învârteala împreună cu impostura și duplicitatea ca formule de succes, toate acestea se regăsesc în munții de gunoaie de pe întreg cuprinsul României.

  11. Inovatie, ce se poate lua in considerare, pentru ca avem ingineri romani de valoare,, instalatii de compactare mici,medii sau mari pentru gunoiul menajer,,.
    Sa ne imaginam reducerea spatiului de depozitare, si reducerea poluarii.
    Daca aceasta instalatie de compactare va fi realizata de romani, ganditi-va ca Europa, America etc.va solicita asemenea instalatii.
    Se va reduce de asemeni si frecventa trasportarii acestuia.
    Inovatia sau inventia voastra va fi mana cereasca pentru cel ce va proiecta si realiza asemenea instalatii.
    Va fi revolutionara secolului in care traim.

  12. Niciun dubiu. Frumoasa tara avem, dar mare pacat ca e locuita.
    Romanii, in marea lor majoritate, nu au nimic din ceea ce se lauda ei ca au. Nu au omenie, nu au bun simt, nu au avut si nu vor avea educatie. Sunt extrem de rai si de prosti si se razbuna chiar pe ei, dar fiind atat de prosti, nici nu stiu ca o fac. Cand vor afla va fi prea tarziu.
    Noapte buna, rRomania!

    • Elocvent si corect ! Dar,din pacate,intervine,la nivel subliminal,si lehamitea! Beam,intr-o dimineata,o cafea,pe o banca publica din apropierea blocului in care locuiesc.Am fumat vreo trei tigari si ma tot straduiam sa pun chistoacele pe un colt al bancii,pentru a le arunca ulterior la un cos.Cand am terminat si m-am uitat in jurul meu,am vazut ca pe jos erau sute de chistoace.Ce crezi ca mi-a dictat,pe moment,subconstientul? […]

  13. Stiti de ce se intampla asta? Tocmai din cauza faptului ca romanul a fost educat, cu forta,sa inteleaga ca altii si autoritatile sunt responsabili de curatenie.Cretinii din mai multe domenii,implicit cei din invatamant,de decenii bune,se filmeaza,fotografiaza si mediatizeaza cu fast,atunci cand ii scot pe bietii copilasi ,de prin gradi si clasele primare,ca sa stranga gunoaiele facute de oligofrenii maturi.Aceasta activitate,pentru copii,are un mesaj clar : mizeria facuta de jegosi,trebuie stransa,intotdeauna,de catre oamenii cu suflete curate. Ceea ce vedeti in patria noastra,denota un total dezechilibru intre jegosi si ceilalti(foarte putini).

  14. Se intampla din cauza taxelor care cresc continuu, a saraciei, a lipsei controalelor si supravegherii , a aglomerarii oraselor in zonele de centru , a lipsei de viziune, a coruptiei , incompetentei si politizarii functiilor.

  15. Jegosii la jeg trag. Reflecta mentalitatea Poporului Roman. Astia suntem, cu asta ne mandrim.