G4Media.ro

VIDEO China: Ciocniri violente după ce sute de persoane au participat la…

VIDEO China: Ciocniri violente după ce sute de persoane au participat la un protest împotriva unor bănci din Zhengzhou

Sute de persoane din provincia chineză Henan au participat duminică la un protest bancar care s-a transformat în violență după ce au fost atacați de grup de bărbați neidentificați, transmite BBC.

Protestatarii au declarat că băncile le-au înghețat depozitele din cauza unor presupuse modernizări ale sistemelor interne, dar că de atunci nu au mai comunicat nimic.

Se crede că aproximativ 39 de miliarde de yuani (5,8 miliarde de dolari) au fost înghețate, ceea ce a afectat sute de mii de persoane.

Autoritățile au declarat ulterior că vor anunța un plan pentru a rezolva problema.

Incidentul în care au fost implicate cele patru bănci a fost în centrul atenției la începutul lunii trecute, deoarece unii clienți ai băncilor au afirmat anterior că autoritățile le-au restricționat mișcările în încercarea de a-i împiedica să protesteze.

Duminică, protestatarii au ținut pancarte și au scandat în timp ce stăteau pe treptele băncii centrale chineze din Zhengzhou, capitala Henan.

Rapoartele presei locale spun că poliția era prezentă la fața locului și le-a spus protestatarilor să plece.

 


La scurt timp după aceea, protestatarii au fost atacați de un grup de bărbați neidentificați – despre care se crede că ar fi personal de securitate, dar îmbrăcați în civil.

Videoclipurile postate pe rețelele de socializare arată cum acești bărbați îi împing și aruncă cu pietre în protestatari.

 


O protestatară, care a călătorit special în Henan pentru demonstrație, a declarat pentru BBC China că avea depozitați peste 100.000 de yuani într-una dintre băncile afectate și că unii protestatari au fost grav loviți.

 


„Un grup de oameni fără uniforme de poliție [pe ei] s-a repezit spre noi. Ne-au lovit puternic, în special [pe] bărbați”, a declarat protestatara, care a dorit să fie identificată doar ca fiind doamna Wang.

„Am văzut un bărbat cu ochelari lângă mine cu sânge pe toată fața, de la cap până la nas sângera, și am fost deosebit de speriată în acel moment.”

Mai târziu în cursul zilei, poliția locală a declarat că face progrese în ceea ce privește investigațiile privind băncile, fără a menționa protestele.

În aprilie, New Oriental Country Bank din Kaifeng, Zhecheng Huanghuai Community Bank, Shangcai Huimin County Bank și Yuzhou Xin Min Sheng Village Bank au înghețat depozitele clienților lor.

De atunci, mii de clienți s-au deplasat la Zhengzhou pentru a încerca să își retragă banii.

Au izbucnit mici proteste, care au culminat cu o demonstrație de amploare la 23 mai, când mii de persoane au ieșit în stradă.

Unii clienți ai băncii care au vizitat Zhengzhou au declarat ulterior că au întâmpinat probleme cu aplicația de urmărire Covid-19, care în multe orașe chineze este necesară pentru ca rezidenții să intre în clădiri și magazine, să folosească transportul public sau să părăsească orașul.

Dacă statusul aplicației devine roșie, acest lucru indică faptul că persoana a fost testată pozitiv pentru Covid recent sau este suspectată de a avea Covid și trebuie să fie pusă în carantină timp de 14 zile.

Unii clienți ai celor patru bănci au declarat că statusul lor a devenit roșu, deși nu au fost în contact cu niciun caz de Covid.

O clientă a unei bănci a declarat pentru BBC Chinese că tatăl ei, care nu-și putea scoate banii, a mers recent la Zhengzhou pentru a „înțelege situația” de acolo.

„Odată ce s-a întors, statusul a devenit roșu. Întreaga mea familie se află acum în carantină după ce statusul la aplicații a devenit roșii”.

Comisia de reglementare bancară și de asigurări din China a declarat luna trecută că principalul acționar al băncilor sătești, o companie numită Henan New Fortune, este suspectată de infracțiuni financiare, iar autoritățile investighează cazul.

Duminică, poliția din Henan a afirmat într-o declarație că „ancheta privind acest caz se desfășoară în mod ordonat”.

Postul de presă de stat chinez CCTV a citat un oficial care a declarat că guvernul local lucrează pentru a verifica sumele pe care clienții le-au depus la bănci.

Oficialul a adăugat că un plan de rezolvare a crizei va fi „anunțat în viitorul apropiat”.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. incepe sa -si arate limitele si dictatura comunistilor chinezi …primavara chineza??😂😂😂😉

  2. Banca Dacia Felix , Credit Bank și mai ales Bancorex au dat faliment cu aproximativ aceeași sumă (furată de șmecheri) , la noi mămăliga explodează doar din tastatură ! Bravo lor că protestează, noi nu am făcut nimic în sensul ăsta , mai mult, am și plătit din buzunarul nostru hoțiile altora care au ajuns mari oameni de ,,afaceri”, proprietari de latrine, labe1, pararealități și altele asemenea….

    • @Întreb Și EU – sper ca iti dai seama cat de ridicol ai devenit in efortul tau constant de a incerca sa albesti regimuri dictatoriale de genul rusia, china? Apropo, stim foarte bine cum se termina de obicei protestele in china si rusia

    • Ăsta da răspuns, demn de ca(f)ca , asta ai înțeles tu din ce am scris eu ? Am ,,albit” eu ceva ? Serios? TRADUCERE : am comentat că noi și dacă suntem furați într-o ,,democrație” (pe atunci ,,originală”) nu protestăm ! Știm și noi de 10 august , de atunci doar proteste anemice, 15 000
      s-au adunat în alte scopuri , nu pentru a protesta ! Ești din echipa de labe2 ?

  3. Oare s-a mentionat undeva in reportaj faptul ca unii nu si-au mai putut retrage banii din aprilie? suntem in iulie acum. Pe surse se mentioneaza luna aprilie, dar aici nimic (oare chiar nu am observat eu?)…