G4Media.ro

VIDEO China: Protestele violente din Guangzhou pun la grea încercare restricțiile „zero-COVID”

Sursa foto: Captură video - Social media via BBC

VIDEO China: Protestele violente din Guangzhou pun la grea încercare restricțiile „zero-COVID”

Mulțimile de locuitori din Guangzhou, metropola industrială din sudul Chinei, au ieșit din carantina obligatorie și s-au ciocnit violent cu poliția, în timp ce furia față de restricțiile stricte privind coronavirusul i-a cuprins pe locuitorii orașului, relatează BBC.

Imagini dramatice arată cum unii dintre ei răstoarnă un vehicul al poliției și dărâmă barierele de control Covid. Echipe de revoltă au fost trimise în zonă.

Această acțiune a avut loc în urma celui mai grav focar de Covid din Guangzhou de la începutul pandemiei.

Pe fondul unor cifre economice proaste, politica chineză de „zero Covid” este supusă unei presiuni enorme.

Tensiunile au crescut în districtul Haizhu din oraș, care se află sub ordinul de a nu părăsi localitatea.

În zonă locuiesc mulți muncitori săraci. Aceștia s-au plâns de faptul că nu sunt plătiți dacă nu se pot prezenta la muncă, de lipsa alimentelor și de creșterea vertiginoasă a prețurilor în timp ce trăiesc sub măsurile de control Covid.

Timp de mai multe nopți, aceștia s-au luptat cu funcționarii de aplicare a măsurilor de prevenire ale Covid, îmbrăcați în alb, iar în noaptea de luni spre marți, furia a explodat brusc pe străzile din Guangzhou printr-un act de sfidare în masă.

Din nou, zvonurile nefondate au jucat un rol. S-au răspândit povești conform cărora companiile de testare falsifică rezultatele PCR pentru a crește în mod artificial numărul de infecții și pentru a face mai mulți bani.

În nordul țării, zvonurile despre coronavirus generează, de asemenea, tensiuni.

Oficialii din provincia Hebei au anunțat că orașul Shijiazhuang va întrerupe testele în masă. Dar acest lucru a dus la speculații potrivit cărora populația va fi folosită drept cobai pentru a monitoriza ce s-ar întâmpla dacă virusul ar fi lăsat să se răspândească necontrolat.

Discuții pe această temă au apărut pe platformele de socializare sub hashtag-ul #ShijiazhuangCovidprevention.

Mulți localnici panicați au făcut provizii de medicamente chinezești despre care se spune că ar ajuta în cazul infecției cu Covid. Se spune că stocurile din oraș sunt practic epuizate pentru moment.

Un zvon viral similar a dus la evadarea în masă a muncitorilor de la complexul Foxconn din orașul Zhengzhou în urmă cu două săptămâni, ceea ce a afectat aprovizionarea globală cu iPhone-uri produse de Apple.

Guvernele locale din China se străduiesc să mențină o abordare de tip „zero-Covid” fără a-și distruge economiile. Cele mai recente cifre oficiale privind producția fabricilor și vânzările cu amănuntul arată impactul zdrobitor al pandemiei și răspunsul politic al guvernului la aceasta.

Nu există nicio provincie care să fi raportat zero cazuri în ultimele zile.

Aproximativ 20 de milioane de persoane din inima mega-orașului Chongqing din vestul Chinei au fost plasate sub un tip de izolare numit în mod ironic de către oameni „management static voluntar”. Acest lucru se datorează faptului că, deși nu a existat niciun anunț oficial, oficialii comunității le-au spus să rămână în casă.

În mediul online au existat glume potrivit cărora guvernul din Chongqing nu a dorit să anunțe o izolare în masă în aceeași zi în care au fost dezvăluite măsurile de relaxare a normelor de tip „zero-Covid în toată China”.

Deoarece ameliorarea Covid încă domină viața aici, chiar și o mică schimbare în modul în care este administrată epidemia poate provoca consternare și panică.

La începutul acestei săptămâni, oficialii din districtul Chaoyang din Beijing au decis să închidă multe dintre cabinele de testare de pe stradă și să le mute în complexe de locuințe. A existat o reducere bruscă a numărului de stații PCR. Problema este că multe clădiri de birouri cer un rezultat zilnic, altfel nu poți intra.

Așa că, la cabine care erau deschise, cozile erau enorme.

De la muncitorii blocați în Tibet, care au protestat pentru a părăsi Lhasa, până la blocarea întregii regiuni Xinjiang, programul „zero-Covid” nu decurge fără probleme.

O serie de schimbări anunțate săptămâna trecută, care au atenuat ușor regulile, au fost considerate un semn că este posibil să se ajungă la o mai mare relaxare în viitor. Dar chiar dacă guvernul ia în considerare acest lucru, s-ar putea să nu fie suficient de curând.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Nene, ce sa zic, astia sunt deja dusi cu capul!