G4Media.ro

VIDEO Ciolacu: Suntem abia la începutul unei reforme ample de reașezare a…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

VIDEO Ciolacu: Suntem abia la începutul unei reforme ample de reașezare a statului pe baze mai echitabile. Românii vor un stat mai implicat /Guvernul și-a angajat răspunderea în Parlament pe măsurile fiscale / Opoziția are termen 3 zile să depună moțiune de cenzură

Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit, marţi, în şedinţă comună pentru asumarea răspunderii Guvernului pe proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare. G4Media.ro a transmis LIVE principalele momente. Citește aici proiectul de lege privind măsurile fiscal bugetare.

Premierul Marcel Ciolacu a precizat că își asumă răspunderea pentru un set de măsuri, dar este „abia la începutul unei reforme mai ample care înseamnă o reașezare a statului pe baze mai echitabile”. Liderul PSD a anunțat că va începe un proces de „simplificare a tuturor legilor”.

„De astăzi s-a terminat cu dubla măsura, cu privilegiile la stat, cu excepțiile peste excepții din mediul privat și cu banii făcuți ușor din evaziune”, a subliniat Marcel Ciolacu, care a susținut că românii vor „un stat mai implicat”.

Premierul a insistat pe „echitate” fiscală și a susținut că România nu mai poate continua cu un sistem de facilități fiscale. „Oamenii obișnuiți nu vor plăti nimic în plus. Vor fi impozitate luxul și viciile”, a mai afirmat el.

Marcel Ciolacu a vorbit și despre reforma administrației.

Ora 18.55: Ședința plenului comun al Parlamentului a fost închisă.

Ora 18.53: Președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis, prezintă procedura:

Dacă în 3 zile nu se depune moțiune de cenzură, proiectul de lege se consideră adoptat.

Ora 18.28: Premierul Marcel Ciolacu prezintă în plen proiectul cu măsurile fiscale:

Vin astăzi pentru a angaja răspunderea Guvernului pe un pachet de măsuri care să reducă risipa bugetară și să pună punct modului în care cei puternici se credeau de neatins.

De astăzi s-a terminat cu dubla măsura, cu privilegiile la stat, cu excepțiile peste excepții din mediul privat și cu banii făcuți ușor din evaziune.

Și eu m-am  săturat de ipocrizie.

M-am săturat să văd că unii își încasează salariul fără să aibă vreo performanță în timp ce alții trebuie să se spetească.

M-am săturat să văd că unii își plătesc taxele, iar alții urlă din gură de șarpe că nu se poate.

Nu se mai poate să ne facem că facem, să cerem fără să dăm nimic în schimb.

Trebuie să punem sistemul pe baze echitabile pentru toți.

Măsurile au fost dezbătute îndelung. Nu sunt o simplă reacție la nevoile de acum ale statului. Am avut un dialog public consistent.

Azi îmi asum răspunderea pentru un set de măsuri dar suntem abia la începutul unei reforme mai ample care înseamnă o reașezare a statului pe baze mai echitabile.

Am mers înainte cu mult curaj, care din păcate a lipsit în ultimii zeci de ani în materie de reforme.

Eu nu vreau să văd o nouă generație îndatorată doar pentru că noi pierdem acești ani fără să facem nimic.

Românii vor un stat mai implicat.

Vom demara un proces de simplificare a tuturor legilor.

Echilibrarea sistemului fiscal și legi mai bune înseamnă ceea ce numeam o țară ca afară.

Nu sunt adeptul modificărilor fiscale atunci când nu e cazul. Nu am susținut niciodată măsuri luate peste noapte. Nu cred în varianta de inventarea de noi biruri pentru mediul de afaceri corect.

Măsuri dure trebuie luate acolo unde există fraudă, evaziune, risipă în cheltuielile statului.

Singura cale pentru dezvoltare e un parteneriat cinstit și corect cu mediul de afaceri.

Foarte mulți mi-au sugerat că nu e acum momentul înaintea unui an electoral fără precedent, că ar fi mai bine să ascundem aceste lucruri sub preș și să luăm măsuri după alegeri.

A face nu nimic nu este o opțiune pentru mine și guvernul României.

Eu nu pot și nu vreau să las o țară fără opțiuni. De aceea nu am adoptat varianta comodă prin care să nu fac nimic.

Am multe defecte dar cu siguranță nu pot să mint.

Parlamentarii opoziției vociferează 

Măsurile trebuie luate atunci când sunt necesare, chiar dacă nu sunt pe placul tuturor.

Astăzi se termină cu șmecheria, azi Guvernul își asumă răspunderea pentru că România nu se mai poate baza doar pe munca celor cinstiti iar pe ceilalți să nu îi deranjeze nimic. România nu mai poate accepta doar cei cu salarii mici să plătească taxe, iar cei cu venituri mari să le tot optimizeze.

E clar pentru toată lumea că ce a fost până acum nu a funcționat. Cheltuielile cu personalul bugetar au explodat, în ultimii 10 ani au crescut de 260%, însă performanța și eficiența nu.

Va fi mai multă cumpătare pentru bugetarii cu venituri mari.

Vor fi mai puțini șefi, se vor desființa mii de possturi cu toată salba de șoferi, secretare.

Vom implemenmta un plan de reducere a risipei pentru aparatul de stat, vor fi limitate cheltuielile cu achizițiile, indemnizațiile vor fi plafonate, vom comasa și descentraliza o serie de instituții.

Măsurile dure trebuie luate acolo unde există fraudă. Legea propus prevede măsuri clare pentru reducerea fraudei și a evaziunii. Nu mai putem să ne bazăm doar pe taxele plătite cinstit.

România are o evaziune fiscală de 10% din PIB – 32 de miliard de euro. Vom crește amenzile și vom confisca bunurile din evaziune, vom impozita cu 70% averea ilicită. Nu înseamnă taxarea la nuntă sau la botez, ci cel care nu și-a plătit corect taxele, cel care a făcut evaziune, cel care a furat din banii pentru sănătate și educație.

De trei luni de zile nu a fost zi în care acest pachet să nu fie discutat.

Modelul bazat pe facilități fiscale nu mai poate continua. România nu-și mai permite facilități de 75 de miliarde de lei.

Astăzi avem printre cele mai mici taxe și impozite pe capital din Europa, dar încasăm cel mai puțin TVA, la impozitul pe profit încasăm doar un sfert, iar la impozitul pe venit doar 80%.

În ultimii ani s-au dat facilități fiscale imense pentru companii și diverse categorii de angajați. Încasările au stagnat, suntem la 27% din PIB.

Ca premier sunt obligat să pun interesele României mai presus decât al unor grupuri că fac profituri nu de miliarde, ci de doar sute de milioane. Pentru interesul României este să nu fie blocate fondurile europene, să aderăm la OECD.

Dacă nu facem nimic ar însemna să oprim dezvoltarea României și oprirea construcției de școli, autostră și spitale.

Aplaudă parlamentarii coaliției.

Am văzut interpretări că măsurile aduc austeritate. Austeritatea a fost în 2010, când s-au tăiat salariile și a crescut TVA general.

Acests guvern nu crește TVA general, păstrează TVA de 9% la alimente.

Cum poți vorbi de austeritate când una dintre măsuri e creșterea salariului minim cu 10%?

E dureros pentru anumite interese economice însă toți trebuie să plătim corect taxele aici, corect și echitabil. Trebuie un mediu concurențial corect, în care fiecare plătește corect în funcție de cât câștigă.

E o măsură de echitate – marele companii să pătească măcar la nivelul companiilor mici românești.

Asigurăm echitatea fiscală între contribuabili prin eliminarea facilităților.

Oamenii obișnuiți nu vor plăti nimic în plus. Vor fi impozitate luxul și viciile.

Știu că în aceste zile românii de bună credință se întreabă ce se va întâmpla cu taxele și impozitele lor. Dacă acești bani vor fi bine cheltuiți sau vor ajunge printr-un portabaj.

Această guvernare este desre reforme și economie, despre binele românilor și dezvoltarea României, cei care vor să folosească funcția publică sau politică pentru beneficii personale nu vor fi tolerați în această guvernare și nu se vor putea ascunde după carnetele de partid.

Cei care clamau fără penali acum fac scut în jurul penalilor din propriul partid. Spre deosebire de ei, eu și acest Guvern vom avea toleranță zero față de corupție. Solidaritatea noastră este doar cu românii.

Nu voi fi niciodată solidar cu cei care confundă funcția cu moșia proprie. Nu voi tolera niciun exces și le cer tuturor celor care sunt în slujba românilor să se gândească de două ori când avizează o achiziție publică. Ne putem face treaba și fără cele mai noi mașini, telefoane sau deplasări externe al căror scop este doar plimbarea.

Putem legifera foarte multe, dar nu putem legifera bunul simț, acest depinde doar de noi.

Ora 18.26: A început ședința plenului reunit. Ședința este condusă de președintele Senatului, Nicolae Ciucă, și președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis.

Ora 18.23: A fost publicată forma finală a proiectului pe pagina Camerei Deputaților.

Ora 18.20: Ședința plenului reunit al Parlamentului încă nu a început, deși era programată la ora 18.00.

Ora 18.10: Parlamentarii USR și cei de la AUR protestează în plen cu pancarte.

„PNL, poți o zi fără Ciolacu șef”, „Măriți taxele ca să furați cu portbagajul”, „Ciolacu, ești pe drojdie?” – mesaje pe pancartele din plen.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media
Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Ora 18.01: Toate cerințele UDMR au fost acceptate, a anunțat Kelemen Hunor. El a precizat că mai sunt unele elemente care urmează să fie adoptate prin hotărâri de Guvern și el acceptă acest argument. Este vorba despre „taxa pe lux” care să fie încasată de autoritatea locală. El a spus că este o discuție dacă trebuie să se întoarcă la localitățile mari doar sau și la localitățile mici.

„Vreau să văd textul final și sigur eu vorbesc de ceea ce am discutat cu premierul Ciolacu și cu președintele Ciucă astăzi după-masă”, a mai declarat Kelemen Hunor întrebat dacă UDMR nu va susține o moțiune de cenzură.

Kelemen Hunor a mai declarat că UDMR este de acord cu taxa de solidaritate. ”Peneliștii au respins acum un an de zile, acum au fost de acord, ceea ce înseamnă că noi am avut dreptate”

„Eu am discutat cu dl președinte Drulă și i-am spus punctul meu de vedere. Eu vreau să rezolv anumite probleme, pentru că șansa să dărâmăm guvernul este zero, când ei au 60%”, a mai spus Kelemen Hunor despre șansele unei moțiuni de cenzură.

„Dacă ceea ce am discutat (la Guvern) se regășește în proiect, atunci noi nu vom susține o moțiune de cenzură”, a subliniat liderul UDMR.

Kelemen Hunor a susținut că și spre USR și spre UDMR au venit semnale și de la parlamentari PNL pentru susținerea unei moțiuni de cenzură, însă nu ar fi fost suficient pentru ca moțiunea de cenzură să treacă, mai ales că decizia va fi ca parlamentarii liberali să nu fie lăsați să voteze la o eventuală moțiune.

Ora 17.50: Premierul Marcel Ciolacu a declarat, marți, la sosirea la Parlament, că niciodată în coaliție nu s-a discutat despre un amendament la Pilonul II de pensii și că nu s-a discutat nici despre impozitare sau supraimpozitare. Detalii aici.

Știrea inițială: Decizia convocării plenului la ora 18.00 a fost luată de Birourile Permanente reunite.

Conducerile celor două Camere ale Parlamentului au stabilit şi ca senatorii şi deputaţii să poată depune până la ora 13.00 amendamente la proiectul adoptat de Executiv, relatează Agerpres.

Context. Guvernul a adoptat luni proiectul de lege cu măsurile fiscale pentru care își va angaja răspunderea în Parlament. Procedura presupune adoptarea rapidă, fără dezbatere parlamentară.

Senatorii și deputații au însă dreptul să trimită Guvernului amendamente la proiectul depus, iar Executivul decide dacă acceptă vreuna dintre propuneri.

Apoi premierul prezintă în ședința comună a Parlamentului forma finală pentru care își angajează răspunderea.

În termen de 3 zile de la asumarea răspunderii, parlamentarii pot depune o moțiune de cenzură pentru demiterea Guvernului. Dacă moțiunea de cenzură nu este adoptată, proiectul de lege se consideră adoptat, iar măsurile intră în vigoare.

Cabinetul Ciolacu dorește ca noile măsuri fiscale să intre în vigoare peste câteva zile, chiar de la 1 octombrie.

USR a anunțat inițierea unei moțiuni de cenzură, pentru depunerea căreia are nevoie de 117 semnături. Însă moțiunea de cenzură nu are șanse să treacă la vot. Pentru a fi adoptată, este necesar ca jumătate plus unul din numărul total de parlamentari să voteze pentru, în condițiile în care PSD și PNL au aproape 60% din parlamentari. În plus, cel mai probabil nici UDMR nu se va alătura demersului, după ce Guvernul i-a admis principala solicitare și a eliminat din proiectul de lege prevederea care limita la 2,5% din veniturile proprii cheltuielile primăriilor cu spectacole, concerte, festivaluri, evenimente sportive.

Totuși, USR încearcă să blocheze adoptarea noilor măsuri și prin sesizarea Curții Constituționale. „Vom ataca la Curtea Consituţională acest pachet, de altfel este măsura efectivă şi eficientă de a-l stopa şi sper că se mai găseşte raţiune şi patriotism la Curtea Constituţională, pentru că vom avea o motivaţie extrem de puternică”, a declarat luni liderul USR, Cătălin Drulă.

Citește aici proiectul cu măsurile fiscale.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

26 comentarii

  1. Rușine PNL!!!

    • am citit doar titlul, dar nu-mi spuneti ca:
      -Ciolacu spune ca reformeaza statul din temelii
      -USR protesteaza pt ca USL creste taxe si impozite
      -haur/sosoaca protesteaza impotriva vaccinarii obligatorii si impotriva vanzarii de copii.

  2. Tractoristul de Buzău, șef al celor mai aprigi șnapani șpăgari, nu are habar de economie, dar minte fără rușine că cetățeanul de rând nu va avea de suferit.
    Ciolacule, de unde vin banii pe care-i ceri de la firme și bănci?
    Ciolacule, banii de care ai nevoie sunt necesari pentru plata altor tâlhari din pesede?

  3. Si daca masurile luate nu reduc deficitul bugetar, isi dau demisia in bloc si se duc pe pustii?

  4. asta cu „Decizia a fost luată de Birourile Permanente” mi se pare exagerata rau.
    Doar majoritatea PNL si PSD decide ce si cum… restul sunt catalogati zgomotosi,extremisti… e

  5. Proiectul conține peste 80 de pagini de modificări alambicate cu trimiteri la diverse articole care au suferit la rândul lor modificări în trecut dar a căror conținut nu e specificat în mod concret necesitând o muncă titanică de descifrare . Mă limitez doar la paginile 71-73 privitor la restricționarea plăților în numerar și instituirea plafonului de casă fără nicio justificare și aș sugera consultanților fiscali care tot apar pe la TV să aproximeze și să ne spună cât de mare este pleașca oferită băncilor. Probabil mult mai mare decât impozitul pe cifra de afaceri prevăzut doar pentru 2 ani. Iar comisioanele băncilor le găsim în prețuri.
    Răspunde

  6. a uitat de cumularea pensiei speciale cu salariu,sigur si multe altele,e ca la revolutie,marcele,fa-te ca ,,vorbeste” infiereaza capitalul ca de bugetari nu te atingi,de speciali nici atit da’ trebuie sa recunosc ,ca polologhia ta prinde la fraierii care te voteaza,in sondaje psd 30% deja e parfum

  7. uite si įɗįøtul de serviciu

  8. „Eu nu vreau să văd o nouă generație îndatorată” kuai3 ati renuntat la 740 de milioane de euro din pnrr si v-ati imprumutat pt spitale si vii si spui asa ceva. Daca citesti mesajul si esti votant psd/pnl/aur si nu ai invarteli cu statul, esti tampyt!

  9. Bravo celor care au votat PNL

  10. PSD + AUR DIN 2024!!! Fereasca =)))))

    • Rămâne alianța PSD-PNL la guvernare. Cu USR-AUR în opoziție.
      PSD nu se aliază cu AUR, PNL și USR nu pot face majoritate, singura soluție e PSD-PNL

  11. Echitate, dle Colacu ?! Putina decenta n-ar fi lipsit ca si cu asta se lauda stramba, pardon, stanga. Eu recunosc in discursul dlui Colacu, consultantii lui dragnea cand infiereaza exact ce face el pomenid : ipocrizia, smecheria, curaj, cea mai mare reforma , etc, etc . Sper sa nu uitam ca aceste masuri au fost adoptate de psd si pnl cu binecuvantarea Fiintei Nelocuite de la Cotroceni ……..

    • Ha, ha, ha, cuplul celebru Strâmba și Împăratul…

    • Se înțelege că Strâmba e ministrul care ar putea schimba cu adevărat direcția țării dacă ar face ce trebuie. Dacă s-ar pricepe, dar nu e cazul.

  12. Daca lumea nu o sa iasa masiv la vot in 2024….o sa avem PSD + PNL + AUR la guvernare….

    • Nu ii ia pe cei de la AUR, insa ii vor primi cu bratele deschise pe cei de la UDMR….daca fac pragul

    • @Toshiba…. asculta ce iti spun, PSD CU AUR din 2024!!! Vor avea majoritatea covarsitoare, peste 60%.

  13. Asta e ca Putin: nu spunem razboi, spunem „operatie special”

    Nu spunem „majorari masive de taxe ca sa tinem in viata pensiile speciale si dezmatul bugetar de pana acum”, spunem „Reforma ampla de reasezare a sistemului fiscal”.

  14. Unde este echitatea fiscala in cazul vasluianului prins cu mita in portbagaj?

  15. Băbăieți, reformă fiscală înseamnă mai mulți bani de la noi pentru salariile voastre, de care nu se atinge nici Aghiuță.
    Dacă nu v-om trânti nu un vot, ci patru, la rând în cap, se cheamă că vă merităm!

  16. „Alo, breten Marsel? Hahahahaha…! Mei, ai milă de un arab ajuns la vârstă venerabil care are interzis la râs cu poftă de la doctor Beuran, dar care arab făcut exces la tinerețe de cărnită fraged de vânat adus în cătare de la carabină de un tip cu barba atât de deasă incât breteni poreclit la el:”Ursuleț”, dupe nume de la erou de poveste de adormit copil…
    Salaam Aleikum!”

  17. Va fi un dezastru. Se aude că are zilele numărate și va fi mazilit. Mai ales când dezastrul va fi evident pentru oricine. Ce demagog! Minte fără pic de rușine. De pensiile speciale și de reforma drastică din administrație nu suflă o vorbă. In final, toate reformele lui de doi lei se sparg in capul cetățeanului care va plăti toate costurile.

  18. Dragnea a dat celebra OUG 114, abrogată de guvernarea PNL-USR
    PSD încercase să echilibreze bugetul, meseriașii de la PNL și USR au anulat OUG114, iar acum avem o modificare fiscală mai dură decât OUG114.
    Și meseriașii de la USR fac gălăgie de pe margine, neștiind exact ce vor, că singura modalitate de a reduce deficitul este creșterea încasărilor la buget. Evident că prin taxare, că altfel cum?