VIDEO Corina Crețu, Pro România: Nu o voi obstrucționa pe Rovana Plumb în drumul ei spre Comisia Europeană / Știu că în cazul României a fost o sugestie de a fi restrase candidaturile
Fostul comisar european, Corina Crețu, în prezent europarlamentar Pro România, afirmă, într-un scurt interviu pentru G4Media.ro, că nu va obstrucționa drumul Rovanei Plumb către postul de comisar european. Rovana Plumb a fost și propunerea de comisar formulată de fostul premier, Victor Ponta, liderul Pro România, însă în cele din urmă președintele comisiei europene, Jean Claude Junker a optat pentru varianta Corina Crețu.
Fostul comisar a mai spus că în cazul României a fost o sugestie de a fi restrase candidaturile (Dan Nica și Rovana Plumb) dar că după o scrisoare de reconfirmare a rămas ca Parlamentul să tranșeze pentru fiecare țară eventuale probleme de integritate.
Numele Rovanei Plumb figurează pe lista propunerilor controversate de comisar european, alături de nume ca Janusz Wojciechowski (Polonia), Sylvie Goulard (Franța), Laszlo Trocsanyi (Ungaria), care ridică mari probleme de integritate și de raportare la valorile statului de drept.
Cele mai relevante declarații
- Odată asumată și propusă de guvernul României și comisia europeană cred că trebuie să fim fairplay. Pe domnul Cioloș l-am susținut, am fost chiar la audierea dânsului și pe domana Rovana Plumb eu una nu o voi obstrucționa în drumul său spre Comisia Europeană.
- Ca poziție politică, uitându-mă pe CV, cunoscând-o, își va da silința să facă o figură bună în Comisia Europeană.
- O susțineți pe Kovesi? Ca membru al Colegiului Comisarilor, a fost unul dintre momentele de ruptură între mine și partidul de guvernământ, Șerban Nicolae mi-a cerut public să mă dezic de prounerea Comisiei Europene. Am votat în avans ca să zic, așa,, nu mă dezic acest lucru.
- Eu cred că orice român trebuie susținut, suntem una din țările care pierdem foarte mult din cauza bătăliilor interne.
- România care este a șasea țară din UE nu a prins un postl de vicepreședinte al Comisiei Europene, deși sunt țări ca Lituania, Letonia care a prins a treia oară postul de vicepreședinte.
- Cred că lipsa de dialog din interiorul țării, de a veni cu o soluție clară și cu un mandat clar pentru a negocia pentru vicepreședinte.
- Sunt puțin debusolată, știu că președintele Junker a respins foarte mulți comisari înainte de a fi numiți tocmai datorită problemelor legate de integritate, legate de gen, din câte știu eu domna Ursula van der Leyen nu a respins nici o candidatură, știu că în cazul României a fost o sugestie de a fi restrase candidaturile dar după o scrisoare de reconfirmare practic a rămas ca Parlamentul să tranșeze pentru fiecare țară aceste probleme de integritate, dacă vor fi.
- Acum sunt negocieri politice, cel mai important pentru fiecare om este să-și dea seama dacă aceste negocieri politice pot duce la o creștere a încrederii în proiectul european sau la o dezamăgire mai mare.
Context. Audierea viitorilor comisari europeni este programată să aibă loc în Parlamentul European la sfârșitul lunii septembrie. Decizia finală aparține Parlamentului, însă sunt tot mai multe voci care susțin că deși echipa Ursulei von der Leyen ridică mari probleme de integritate, sunt șanse mari să treacă în urma negocierilor politice între marile blocuri politice, având în vedere că ambele au propuneri considerate inacceptabile de rivalii politici.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
12 comentarii