G4Media.ro

VIDEO Corina Crețu: Salariul minim european se apropie de votul final în…

VIDEO Corina Crețu: Salariul minim european se apropie de votul final în Parlamentul European. Ce efecte va avea asupra salariilor din România

Propunerea de Directivă privind salariul minim, o noutate în politicile europene, a fost votată în Comisia de Muncă din Parlamentul European iar votul în plen ar putea fi la începutul anului viitor, a explicat pentru G4Media eurodeputatul Corina Crețu. Pe scurt, dacă ar fi aplicată, salariul minim brut ar crește în România. Pe domeniul fondurilor europene ea a atras atenția celor ce vor prelua Ministerul de resort că noile Programe Operaționale trebuie încheiate și aprobate de Comisia Europeană și PNRR trebuie demarat urgent, altfel România pierde sume enorme.  

Explicațiile Corinei Crețu despre salariul minim european: 

  • Comisia de Muncă a făcut un pas important în adoptarea directivei privind salariul minim. 
  • Obiectivul acesteia este de a asigura un trai decent; 
  • Sunt studii ce arată că 1 din 6 lucrători, majoritatea din păcate din statele central-est europene, deși lucrează 8 ore pe săptămână nu își permit din salariu să plătească cheltuielile normale; 
  • Directiva prevede ca fiecare stat să asigure un salariu minim care să fie de 60% din salariul mediu brut pe economie
  • În România salariul mediu brut este 5800 lei, ar însemna ca salariul min brut 3500 lei; cu 1000 lei mai mult decât în prezent,.
  • Sunt unele state care se opun, precum Suedia și Danemarca; acestea spun ca nu Guvernele lor stabilesc salariul minim, ci este stabilit prin negocierile la contractele colective de muncă.
  • Propunerea PE este ca Directiva să se aplice în maximum 2 ani, nu în 3 ani, ca orice altă Directivă europeană. 
  • Cred că la începutul anului viitor ar putea să intre în plen și va intra în vigoare când va fi adoptată de Consiliu.

(N.r. Detalii despre propunerea de Directivă privind salariul minim)

Declarațiile despre ce va trebui noul Guvern să rezolve pe fondurile europene:

  •  Pentru fondurile din perioada 2014-2020, absorbția este de 52%. Noile Programe stagnează; PNRR trebuie să înceapă – acestea ar trebui să fie priorități naționale, sunt miliarde de euro care se pierd pur și simplu. 
  • Trebuie stabilită urgent o echipă de negociere cu Comisia Europeană pentru încheierea Acordului de Parteneriat și a Programelor Operaționale
  • Sănătatea rămâne prioritatea în absolut tot, mai sunt 2 ani în care se pot face flexibilizări și investiții în sănătate indiferent din ce fonduri.
  • PNRR: Comisia nu e dispusă să deschidă „Cutia Pandorei” și facă excepții, să facă derogări de la regulamente. 
  • România s-a angajat la peste 500 de ținte iar unele trebuie atinse chiar de anul viitor, de exemplu digitalizarea ANAF; calcularea pensiilor, construirea celor peste 430 km de autostradă. 
  • În calitate de Comisar European, am semnat și am alocat banii pentru acele spitale regionale și iată, la mai mult de 6 ani de la semnarea acordurilor, nu s-a mișcat nimic. 
  • Poate ar trebui analizat dacă este fezabil ca beneficiarul de fonduri să fie Ministerul Sănătății, dacă are capacitatea de a realiza aceste 3 spitale. 
  • Guvernul va trebui să reia negocierile care stagnează cu Comisia Europeană. Sunt 16 țări care au început implementarea PNRR și au primit și tranșele iar în privința Programele Operaționale, Franța Germania și Grecia implementează inclusiv programe din perioada 2021-2027. 
  • Atenție la rolul autorităților locale: primăriile așteaptă bani de la Guvern dar depinde și de ele să aibă proiecte concrete
  • România a avut absorbție pe 2007-2013 de 92% dar cu multe derogări, cu artificii, cu preluarea tuturor proiectelor de la Banca Europeană de Investiții și de la BERD pe fonduri europene, lucruri care nu mai sunt posibile acum. Absorbția se va face doar în baza implementării programelor pe teren. 
  • Beneficiarii și primăriile trebuie să aibă timp să se pregătească. Să sperăm că noul guvern va veni și va explica pe larg cum vor putea beneficia de acești bani.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

51 comentarii

  1. In momentul in care salariul minim brut creste atat de mult, va creste mult si salariul mediu. Apoi iarasi trebuie marit salariu minim si iarasi creste cel mediu. La final, salariul minim brut va ajunge pe la 5000 de lei si firmele mici vor falimenta.

    • e bine ca falimenteaza firmele care nu isi permit sa plateasca salarii decente
      angajati lor se vor orienta catre firme care platesc mai bine
      asa ii capitalism cei slabi nu rezista si asta nu ii un lucru neaparat rau

    • caucazian, firmele care platesc salarii decente deja au suficienti angajati. Nu au nevoie de altii. Toate companiile au strategii de eficientizare si chiar automatizare. Nici o firma care deja plateste salarii decente n-o sa vina sa zica ca angajeaza ei 1000 de persoane fiindca firmle care plateau salarii mici au dat faliment. Nu. Aia 1000 de noi someri o sa devina asistati sociali dupa ce ajutorul de somaj se termina.

    • @caucazian Ești incredibil de naiv, ai impresia că România are o economie performantă. Majoritatea locurilor de muncă din sectorul privat nu necesită mai mult de diploma de BAC, chiar și asta e opțională. Ei vor fi primii afectați în cazul în care salariul minim explodează.

    • @alazor
      Și crezi că cei cu licență și/sau cu 2-3 doctorate cu diplomele rezemate de calorifer in parlament sînt mai deștepți? Vai de steaua noastră cu birjarii ăștia la conducere…

    • @marinel Nu, eu mă refer la cei care și-au luat diplomele pe bune. Cei cu 2-3 doctorate nu au loc în sistemul privat și ei știu asta. Diplomele lor sunt doar bife pentru sporuri mai mari la stat(ul pe fund), în rest sunt hârtii igienice.

    • după asta, se vor vedea ‘clar’ prețurile din ro – comparativ cu restul, prin ue

    • @caucazian-comunist 🥴
      Lucrezi la stat, nu?! Asta-i nivelul tau de înțelegere a economiei (de piata)… Sa ne mai miram ca votati psd, usl?! Ca va păcălesc astia cu măriri de 40% ale pensiilor?!?
      Firmele care angajează pe salarii mici vor dispărea si vor dispărea impreuna cu locurile de munca… Suntem intr-o piata liberă si marirea artificiala a salariilor ne va scoate din piata, ne va face necompetitivi, deci vom vine mai putin pt ca produsele noastre vor fi mai scumpe decat ale concurenților care au tehnologia care-i face competitivi.
      Ia gândește-te ce inseamna sa nu mai încasezi contribuțiile de la 1-1,5 mil din cei 3 mil de salariați din mediul privat, ca acolo sunt salariile alea mici… Chiar la mediul privat cu acționariat RO, ca multinationalele in mare parte au salarii mai mari (cu mici exceptii: retailul de ex.).
      Numa la salariul minim: 1.000x12x1.000.000=12 mld, daca punem ca ceilalti 500 de mii au impozit mai mare… poate depășim 20 de mld…

    • @Caucazian: „asa ii capitalism cei slabi nu rezista si asta nu ii un lucru neaparat rau. asa ii capitalism cei slabi nu rezista si asta nu ii un lucru neaparat rau”

      Bunastarea nu prea se poate face din pix sau din vointa, sa stii. Daca tu ai un PIB la 25% din cel al Germaniei pe locuitor, nu poti pacali aceasta realitate din ordonante de urgenta.

      Pe scurt: daca duci rapid salariul minim brut la 1000 euro, companiile mici care presteaza servicii sau vand produse pentru piata interna vor muri ca mustele, va fi macel. Sau vor trece masiv la lucru la negru. Nu, nu or sa apara alte companii mai tari care sa preia piata, pentru ca acea piata nu mai exista, nu se mai poate face profit. Stii cumva vreo mega-corporatie venita in Romania sa se ocupe de frizerie, de spalatul de masini, de vulcanizat cauciucuri sau de facut covrigi?

      Va fi doar moarte economica si stagnare. Plimba-te azi prin oraselele de 20-50.000 de locuitori pastorite de 30 de ani de PSD si o sa intelegi.

      Minunatul stat roman ar trebui sa faca alte lucruri pentru a ajuta pe cei ce castiga putin. Pe termen scurt: miscorarea taxelor pe munca, ca sunt nesimtit de mari. Pe termen mediu si lung: bani din greu in educatie in intreaga tara, din Bucuresti si pana la ultima scoala de comuna, cu verificarea clara a rezultatelor. Investitii masive in scoli profesionale bune. Nu mai trebuie lasat nimeni in urma. Nu iti permiti sa lasi oameni capabili si buni de munca sa bage din greu munci necalificate in tara sau prin vest, pentru ca nu au avut acces la educatie. Poate parea socialism, dar de fapt e capitalism.

    • Caucaziene, firmele mici și mijlocii produc 80% din PIB. Multinaționalele plătesc bine doar pe șefi, ca să te muncească pe tine pe salariu mic. Ai grija ce îți dorești, ca s-ar putea sa se întâmple!

    • @Caucazian Trebuie sa ai un nivel intelectual scazut si, in special, sa fi total analfabet economic, ca sa crezi ca daca ar intra in faliment firmele care nu isi permit sa plateasca decat salariul minim, o sa mearga salariatii la alte firme cu salarii mai mari, ca si cum salariatii aceia nu s-ar fi dus deja catre salariile mai mari daca ar fi avut posibilitatea. Salariile reale(nu cele nominale) nu pot fi crescute din pixul birocratilor sau politicienilor, indiferent ca acestia sunt autohtoni sau bruxelezi!

    • Cine nu poate asigura salarii decente, sa dispara….

  2. Foarte bine. Și apoi să înceapă lumea sa se mire de ce crește șomajul în țările sărace

    • E o mare lovitura pentru comunistii de la Bucuresti. Ei isi faceau reclama la fiecare 50 RON adaugati…

    • Băi inteligentilor care aveti firme de apartament si vreti sa faceti profit pe spinarea amaratilor dandu-le 1300 de lei net pe luna! Mai ganditi-va si la oamenii simpli care trebuie sa supravietuiasca inflatiei…voi vreti sa aveti butic de 8mp si sa conduceti X6…asta nu se prea poate daca ati plati corect si munca sclavilor si taxele pe bune intr-o tara in care se colecteaza corect si se verifica evaziunea! Rusine sa va fie! Nu va ganditi deloc la oamenii pe care ii folositi! Ar trebui sa va dea acatiste si lumanari intoarse voua marilor patroni de cartier! Niste hahalere care stiu doar sa comenteze daca cineva atenteaza la profiturile lor grase! Rusine! Pentru mine sunteti 0zero! Dar-ar ANAF-UL IN VOI! LA PUSCARIE CU VOI NENOROCITILOR!

  3. Tiparnita BNR nu are concurenta in UE.

    • Fix la domeniile unde se cer acțiuni și reforme în PNRR se afla miniștri PSD, adică la transporturi, sănătate, muncă. Să vedem pe unde scot cămașa, că trebuie să facă reforma pensiilor, să construiască autostrăzi, spitale. Și dacă mai trebuie mărit și salariul minim, de unde le mal rămân bani pentru deturnat?

    • Koveși veghează cum se folosesc banii europeni…

    • CREDE CINEVA CA VOR FACE REFORME ?

  4. Daca se introduce asa ceva in Romania, ziua urmatoare o sa dispara cateva sute de mii de firme si o sa fie dati afara cel putin un milion de oameni. Inflatia care exista acum o sa fie minciuna pe langa ce o sa se intample peste cativa ani. Multinationale chiar sunt super fericite. Concurenta firava din partea firmelor romanesti o sa dispara instant. Cum salariile o sa fie mari, atunci si preturile o sa fie mari pentru romanii care inca mai au job.

    • Exact, tipic patronului român , evazionost , pus pe ros beneficii de la stat , sa facă evazine fiscală spălare de bani, dar cel mai grav MUNCA LA NEGRU

    • @ yo
      🎯
      O măsură tipic neo-bolșevică a birocratilor de la Bruxelles, experimentata acum in SUA.
      Inflația va distruge in mare parte economiile oamenilor.
      Clasa de mijloc, câtă este, va fi distrusă iar societatea uniformizata, cu exceptia unei elite restrânse, foarte bogată.
      Restul, masă amorfa de asistați sociali, la mâna Guvernului.

    • @Louis: „Exact, tipic patronului român , evazionost , pus pe ros beneficii de la stat , sa facă evazine fiscală spălare de bani, dar cel mai grav MUNCA LA NEGRU”

      Tot ce a facut acea persoana este 100% LEGAL. Nu e vorba de evaziune, nu e spalare de bani, nu e munca la negru.

      Este rezultatul politicii economice propuse si aprobate chiar de „socialistul” PSD, „aparatorul saracilor”: Taxele pe munca 43% (chiar si la nivelul salariului minim!), taxarea dividendelor 5,5%.

      De ce ar vrea in aceste conditii un patron sa isi diminueze profitul, doar ca sa plateasca taxe de peste 40% statului roman, cand poate sa plateasca 5,5%? E nebun? Repet, totul e absolut legal.

    • @Ion: Nu este nici ilegal și nici imoral. Ca patron al unui SRL poți să alegi fie să trăiești doar din dividende, plătind toate impozitele și taxele datorate, fie să te angajezi la propria firmă, cu ce salariu vrei, plătind impozitele aferente, care se scad din profit. Deci dacă vei alege salariul minim, vei plăti mai mult impozit pe profit.

  5. O mizerie de tip socialist. Planul prin care trebuie puse pe butuci economiile europene merge mai departe nestingherit. In curând vom sta toti acasa sau vom munci ca functionari la stat, deoarece vor dispărea companiile private care plătesc taxe si impozite, iar odată cu ele si sistemul democratic capitalist.

  6. Asta vrea și ea cu Ponta in PSD.
    Cum se bagă in seama brusc cu toții.

  7. romania va obtine o derogare!

    • Romanii si-au luat derogari peste derogari de 16 ani incoace de cand tot voteaza cu dreapta (dreapta mereu reprezinta doar intereselor celor sub 20% adica cei bogati). Un popor de iob.agi frai.eri. restul de 80%!!!
      Presimt ca se vor face proteste ca nu cumva sa se creasca salariul minim (pe timpul lui Drag.nea protestau ong-istii si corporatistii acum e randul amaratilor pe care ii vor trimite patronii lor furiosi ca trebuie sa-si diminueze profitul) .

  8. Stați calmi nu falimenteaza nimeni, patronii romani vor plăti salariile la nivel UE dacă se impune asta. Nu vor mai câștiga ei asa de mult sa își permită limuzinele, vile ,concedii extravagante sau tot felul de arogante de prost gust pe bani foarte mulți nemunciti pe spatele la sclavi. Mergeți pe străzi sa vedeți ce limuzine de sute de mii de euro o sa vedeți, cartiere cu vile extrem de scumpe ,de unde lovele ???? Este inuman sa plătești salarii de 1400 de lei pe luna iar patronul se sparge în figuri cu banii ăștia ia doar masa. Se plâng patronatele de lipsa forței de munca dar de ce nu vb de nivelul salariului minim, de programul de muncă de condițiile oferire.

    • Uff, iar povestea cu patronul multimilionar cu 3 amante si 5 iahturi…

      Uite realitatea:

      Romania: PIB/capita – 11.000 USD
      Germania: PIB/capita – 41.000 USD
      Franta: PIB/capita – 36.000 USD

      Nu poti impinge ca disperatul in salariul minim (IN TIMP CE TAXEZI ACEL SALARIU MINIM CU 42%!!!), ca deja ai aproape 50% din mediul privat platit cu salariul minim.

      Si eu tot ii intreb pe cei care gandesc ca tine: daca tu vezi in Romania armate de sclavi pe care ii poti plati cu doi lei, de ce nu iti faci o firma? Vei avea avantaje economice uriase in fata firmelor din Germania , Franta sau Olabda, care platesc salarii mari. Ai acces la piata comuna, fara taxe. O sa spargi piata. De ce nu te bagi?

      Asta e problema, toti bugetarii, pensionarii si PSD-istii stiu ei mai bine cum e cu capitalismul, sistemul de taxare si conducerea unei firme. Ei nefacand asta vreodata in viata lor.

    • Asa este, ai perfecta dreptate. Patronii mei se duc in concedii in strainatate de cel putin 3 ori pe an, iar eu primesc 1500 lei, care abia imi ajung de la o luna la alta cu un copil in liceu. Si am studii superioare. Si tot ei se plang. Mi-ar parea bine sa se adopte si sa se impuna acest salariu.

  9. @ caucazian-Micutule, esti pe dinafara.Sunt firme mici, de 5-6 angajati.Multe astfel de firme.
    Pai daca toate intra in falimemt vei plati matale somajul tuturor. Nu firmele mari sunt de plans, ele au de unde sa mearga mai departe.
    Plus ca in Romania la orice marire de salariu statul ia jumatate.
    Daca habar nu ai stai jos cumintel.

  10. Ii aia grija de nivelul nostru de trai!cica sa avem un trai decent,dar cind au inceput razboiul si dupa aia ne-au vindut rusiei bolsevice,nu-i aia grija de nivelul nostru de trai!e o masura tipic neobolsevica (votati usrpus,neaparat ca astia sint neobolsevici in tara asta) de natura sa falimenteze clasa de mijloc,micii intreprinzatori- nivelul salariului e dat de piata si nu de neobolsevicii de la Bruxelles!nu-i de mirare ca unele tari se opun acestei timpenii neobolsevice!

  11. N-o sa dispară nimic, o să dispară firmele care oricum nu sunt performante. Cei care plătesc azi un salariu de mizerie și în spate schimba mașinile de lux și se lăfăie in bani, n-o sa dispară nicăieri. Ia mai terminați cu slugărnicia! Cunoaștem cu toții patroni care se plâng toată ziua și pe cealaltă parte se plimba in limuzine și suv_uri de zeci de mii de euro. Au vile se sute de mii și investiții peste tot. Cu siguranță le-au câștigat pe seama slugilor pe care le_au prostit cu salarii mici, ore suplimentare nedeclarate etc.

    • Foarte corect. Este o minciuna ,faptul ca nu sunt bani de salarii mai mari.Avem aceliasi preturi ca in UE,deci,profitul e pe aproape.Sa nu-mi spuneti mie ca nu ar avea un 200 euro in plus pe angajat,ca nu va cred. Nu vorbim de salarii de 3..4..mii de euro,vrem si noi un 200 euro in plus,700-800 de euro pe angajat.Se poate si mai mult,pt ca sunt bani,atata timp cat avem preturi ca in UE,este si profit pe masura.Prin urmare,nu da nimeni faliment,in cel mai rau caz,lipsa la profit o suma de bani. Prea mult am fost sclavi in tara noastra,lucrand fortati si peste program si cu un salariu de mizerie,si nenorocitii astia de patroni,si-au batut joc de noi,cu ajutorul guvernelor

  12. Cum adica?
    „În România salariul mediu brut este 5800 lei, ar însemna ca salariul min brut 3500 lei; cu 1000 lei mai mult decât în prezent,.”
    E in text!
    Adunarea?

    • E vorba de salarii BRUTE, cu tot cu taxele de platit statului.

      Grosier, salariul minim brut in Romania e pe la 2500 de lei, din care statul ia ceva mai mult de 1000 de lei (enorm pentru un salariul minim).

  13. G4media,
    Invat-o pe IOANA MOROVAN sa se exprime, halal exprimare:
    În România salariul mediu brut este 5800 lei, ar însemna ca salariul min brut 3500 lei; cu 1000 lei mai mult decât în prezent,.😀👏

  14. Stă Kovesi cu ochii beliți pe banii europeni, ca pe butelie!!.

  15. Doame ajută, poate așa dispar toți păduchii de „patroni”, care ani la rând și-au bătut joc de angajați, plătind salarii de mizerie, exploatând angajații. DOAR din cauza lor România a pierdut forță de muncă calificată, la orice solicitare a angajatului veneau cu lozinca, „nu-ți convine, la poartă așteaptă 100 de inși”, acum îi așteaptă dracu pe ei. În România se muncește mult peste media europeană , doar spre binele patronilor și a acționarilor, nu și a angajatului. Dacă la ora asta nu era o lege a salariului minim, și acum ar fi fost patroni care ar fi dat 500 lei salariu, „nu avem ce face, merge prost”. Atunci închide taraba în mm de „patron” și marș la muncă, nu te-a fătat mă-ta antreprenor!

  16. Din „acesti bani”,(adica din cele ~40 Miliarde Euro=Fonduri alocate de UE in noul Exercitiu financiar 2021-2027+ cele aproape 30 Miliarde Euro alocate prin PNRR 2021-2026!) eu cred ca DACA vor intra in Tara 25% va fi o mare „performanta”!
    Mai mult, nici o sansa, la ce incompetenta colcaie piin Institutiile publice centrale si locale!

  17. nu urmeaza nimic. noi suntem vinovati ca nu suntem mai competitivi. noi si aia de ii alegem. mereu, la infinit, psd. in rest, falimenteaza aia mai slabi, ca in orice economie competitiva.

  18. Cei facem noi cei care nu avem nici un venit ,ptr că nu avem încă vârstă de pensionare chiar daca avem peste 30 sa nu vechime in munca?!

    Unii lacomi Sf i incompetenți cu posturi pe viață la stat și la UE va distruge nația romana!!!

  19. Asa cum am primit si cu sortarea gunoaielor si cu multe altele derogări de 5-7-10 ani, se va intampla la fel si acum, ce v-ati aprins asa!?

  20. Interesați-vă în primul rand ce inseamna economie

    Pe scurt înseamnă să produci nu sa consumi….iar România nu prea mai produce (asta dacă dacă știți ce inseamna a producere)
    Mărirea salariului minim, ca și pana acum , nu aduce nici un beneficiu, decât bani la stat din taxe, preturile cresc proporțional cu măririle, deci puterea de cumpărare este aceeași (știți ce inseamna puterea de cumpărare?) Și uite asa in cativa ani tot crescând salariile dar fără un beneficiu real către angajat se ajunge sa dispară firme…nu vorbesc de cele mici, ci de cele mari care au ales România sau estul Europei tocmai din cauza prețului mic al forței de munca, aceste firme, corporații cum vreți sa le denumiți, vor cauta o alta piața de munca…mai ieftina.

  21. Asa este, ai perfecta dreptate. Patronii mei se duc in concedii in strainatate de cel putin 3 ori pe an, iar eu primesc 1500 lei, care abia imi ajung de la o luna la alta cu un copil in liceu. Si am studii superioare. Si tot ei se plang. Mi-ar parea bine sa se adopte si sa se impuna acest salariu.

    • Exact , sunt adevărate drame ale unor familii pe care nu le vede nimeni . Sunt familii care câștigă ambii soți câte 1400 fiecare bani din care trebuie sa dea rata/chiria utilități hrana îmbrăcăminte sa nu mai spun ca mai au 1 sau 2 copii, în timp ce patronul da la copil 2000 de Ron zilnic ban de buzunar. Este strigător la cer.

  22. Exact , sunt adevărate drame ale unor familii pe care nu le vede nimeni . Sunt familii care câștigă ambii soți câte 1400 fiecare bani din care trebuie sa dea rata/chiria utilități hrana îmbrăcăminte sa nu mai spun ca mai au 1 sau 2 copii, în timp ce patronul da la copil 2000 de Ron zilnic ban de buzunar. Este strigător la cer. Patronii au de unde plăti dar dacă legea spune ca atât este salariul minim , de programul de lucra sa nu mai vb ca nu se respecta niciodată.