VIDEO Coronavirus în Italia: Numărul îmbolnăvirilor a depășit 100 de cazuri / Guvernul a adoptat măsuri stricte, iar cei care nu le respectă riscă 3 luni de închisoare/ Se interzice intrarea sau plecarea din 11 localități
UPDATE Ora 11.25: În total, au fost confirmate peste o sută de cazuri de infectare cu coronavirus în Italia, din care 89 numai în regiunea Lombardia, anunță La Repubblica.
Estima rea a fost făcută de către președintele Lombardiei, Attilio Fontana care, vorbind la SkyTg24, a spus că numărul persoanelor infectate în regiunea Lombardia a ajuns la 89. Adăugând cele șaisprezece cazuri din Veneto, două în Emilia Romagna, două în Lazio și 3 în Piemonte, înseamnă că numărul de cazuri a trecut de o sută, notează publicația.
Două persoane au murit până acum în Italia.
UPDATE Ora 11.00: Regiunea Veneto a activat numărul gratuit 800462340 pentru a ajuta și informa cetățenii.
În regiunea Lombardia a fost activat numărul 800894545.
UPDATE Ora 7.34: Numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus în Italia a ajuns la 76, din care 54 în regiunea Lombardia, 17 în Veneto, două în Emilia Romagna, două în Lazio și unul în Piemonte. Guvernul italian a adoptat un decret cu măsuri pentru a limita răspândirea coronavirusului în peninsulă, astfel că va fi interzisă intrarea sau ieșirea din cele 11 localități, în care a fost confirmat cel puțin un caz de îmbolnăvire, relatează La Repubblica.
Măsurile care vor fi luate de municipalități în orașele afectate vizează suspendarea tuturor evenimentele publice sau private, închiderea tuturor unităților de învățământ, a muzeelor, a instituțiilor publice, fără a periclita furnizarea de servicii esențiale și de utilitate publică.
Guvernul a mai decis punerea sub carantină a celor care au avut contacte strânse cu persoanele afectate de virus și impunerea obligației pentru cei care au intrat în Italia din zonele cu risc epidemiologic să comunice acest lucru serviciilor sanitare, pentru a se izola la domiciliu.
În orașele unde sunt confirmate cazuri de infectare cu coronavirus va fi suspendată activitatea pentru anumite tipuri de afaceri și vor fi închise tipuri de activități comerciale. Accesul la servicii publice și companii esențiale pentru achiziționarea de produse de bază este condiționat de utilizarea echipamentelor individuale de protecție. De asemenea, va fi întrerupt transportul de mărfuri și pasageri, cu anumite excepții specifice.
Premierul Giuseppe Conte a precizat că, deocamdată, Italia nu va suspenda circulația liberă stabilită prin Schengen, spunând că închiderea frontierelor este „o măsură disproporționată”, care ar avea un impact devastator asupra economiei.
Conte a precizat însă că punerea în aplicare a măsurilor decise de Guvern va fi verificată de poliție, iar nerespectarea acestora va fi sancționată conform Codului penal, cu 3 luni de detenție.
Știrea inițială: Numărul îmbolnăvirilor cu noul coronavirus crește în ritm accelerat în Italia, țara europeană cel mai afectată de virus. Sâmbătă seara, bilanțul ajunsese la 60 de cazuri, din care două decese, dublu față de situația din urmă cu 24 de ore, potrivit presei din peninsulă. Străzile orașelor cu cei mai mulți bolnavi au devenit pustii.
Dacă sâmbătă dimineață autoritățile italiene raportau 29 de cazuri, seara numărul persoanelor confirmate cu coronavirus a ajuns la 60.
Publicația La Repubblica scrie că sunt înregistrate 47 de cazuri în regiunea Lombardia, 11 la Veneto, unul la Torino și unul la Roma.
Guvernul italian lucrează la elaborarea unui decret cu măsuri speciale pentru a limita răspândirea virusului. Potrivit unor surse citate de agenția de presă ANSA, Consiliul de miniștri ia în calcul mai multe ipoteze, care conțin măsuri de la închiderea școlilor, suspendarea evenimentelor publice și a activităților lucrative până la posibilitatea – aflată încă în discuție – de a folosi, în caz de necesitate, forțele de poliție și militari pentru a impune respectarea restricțiilor.
Vineri, autorităţile au anunţat că cel puţin nouă oraşe din Lombardia şi unul din Veneto au închis barurile, şcolile şi alte locuri publice din cauza suspiciunilor de contaminare cu noul coronavirus. Această decizie a fost luată de Ministerul Sănătăţii în acord cu cele două regiuni implicate, după ce un prim focar autohton italian a fost identificat la Codogno, în apropiere de Lodi.
La Repubblica a realizat un filmuleț în care Codogno pare un „oraș-fantomă”, pentru că aproape toți locuitorii s-au închis în case.
Sâmbătă, Conferința rectorilor a decis ca universitățile din Lombardia să rămână închise până pe 2 martie.
Universitatea Cà Foscari din Veneția va suspenda cursurile și examenele în toate locațiile, în perioada 24 – 29 februarie inclusiv. Bibliotecile și sălile de studiu vor fi închise până la 1 martie. Pentru personalul didactic și non-didactic, activitățile se vor desfășura în mod regulat, fără a aduce atingere ordonanțelor locale care restricționează mobilitatea oamenilor. O măsură similară este evaluată pentru cele trei universități din Piemont, mai scrie La Reppublica.
Patruzeci şi două de meciuri au fost amânate sau anulate din cauza temerilor legate de răspândirea coronavirusului, potrivit Football Italia. În plus, în regiunile în care s-au înregistrat cazuri de infectare cu coronavirus au fost anulate şi turnee de baschet şi volei.
Un prim deces cauzat de această pneumonie virală în Italia, cel a unui bărbat de 78 de ani, a fost anunţat în cursul nopţii. Bărbatul era internat de zece zile la Veneţia, în nordul Italiei, pentru o boală care nu avea legătură cu coronavirusul, a precizat ministrul Sănătăţii, Roberto Speranza.
A doua victimă – internată de circa zece zile – este o femeie care trăia în Lombardia.
Români în Italia
Cetăţenii români reprezintă cea mai numeroasă comunitate străină din Italia, cu peste un milion de rezidenţi în această țară.
Ministerul român al Afacerilor Externe a anunțat, sâmbătă, că a constituit un task force care se află în legătură constantă cu Protecția Civilă Italiană și alte autorități italiene cu atribuții în gestionarea situației privind epidemia de coronavirus. Până la acest moment, nu au fost primite notificări din partea autorităților italiene cu privire la existența vreunui cetățean român printre persoanele infectate și nici solicitări de asistență consulară.
MAE recomandă cetățenilor români să respecte cu strictețe recomandările autorităților italiene pe acest subiect.
MAE reiterează că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Roma: +390683523358; +390683523356; +390683523369, +390683523371, +390683523374, +390683523352; +390683523344, Consulatului General al României la Milano: +39 0240098207, +39 0240074018 și Consulatului General al României la Trieste: +39 040 411 652, +39 040 452 8136, +39 040 416 350, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.
Cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență, au la dispoziție și numărul de telefon de permanență al Ambasadei României la Roma: +393451473935, respectiv al oficiilor consulare la Milano: +39 366108 1444 și Trieste: +39 340 8821688.
Citește și
Sursa foto: Pixabay.com
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
25 comentarii