G4Media.ro

VIDEO Crew Dragon Demo-2: Tot ce trebuie să ştim despre misiunea istorică…

VIDEO Crew Dragon Demo-2: Tot ce trebuie să ştim despre misiunea istorică pregătită de SpaceX privind reluarea lansărilor de astronauţi de pe pământ american, cu tehnologie americană, după o pauză de aproape 10 ani

Pe data de 27 mai SpaceX şi NASA se pregătesc să mai scrie o pagină în istoria cuceririlor spaţiale prin reluarea lansărilor de astronauţi de pe pământ american, cu tehnologie americană, după o pauză de aproape 10 ani de la retragerea din uz a flotilei de navete spaţiale, perioadă în care lansările spre ISS au fost asigurate de Rusia prin binomul rachetă-capsulă Soyuz.

La această dată, compania lui Elon Musk urmează să dea undă verde pentru lansarea misiunii de încercare Demo-2, care îi va trimite pe astronauţii NASA Bob Behnken şi Doug Hurley spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS) la bordul unei capsule Crew Dragon, propulsată de o rachetă Flacon 9, ambele tehnologii aparţinând SpaceX.

Dacă totul se va desfăşura conform planului, capsula Crew Dragon şi racheta Falcon 9 vor fi validate pentru a desfăşura misiuni cu echipaj uman, prima dintre acestea urmând să fie lansată tot în cursul acestui an.


Capsula Crew Dragon

În 2016 NASA a ales SpaceX drept una dintre cele două companii private (Boeing este cea de-a doua) care vor prelua sarcina de a asigura transportul astronauţilor spre şi dinspre ISS. Crew Dragon este varianta adaptată pentru echipaj uman a capsulei cargou Cargo Dragon, un vehicul cu pilot automat care este folosit pentru reaprovizionarea ISS în cadrul unui contract cu NASA din 2012.

Capsula Crew Dragon are capacitatea de a transporta 4 astronauţi, dar, în caz de nevoie, poate transporta până la 7 astronauţi. Această capsulă este lansată în spaţiu prin intermediul unei rachete Falcon 9, construită tot de compania lui Elon Musk.

Principalul atu al SpaceX este că atât capsula Crew Dragon cât şi racheta Falcon 9 sunt reutilizabile, costurile misiunilor fiind astfel substanţial reduse. Spre deosebire de capsula automată de aprovizionare Cargo Dragon, capsula Crew Dragon este dotată cu un sistem de evacuare de urgenţă conceput să desprindă în mod automat capsula de racheta portantă în cazul unui incident la lansare. SpaceX a demonstrat că acest sistem funcţionează într-o serie de teste, dintre care ultimul a avut loc în cursul acestui an.

Spre deosebire de modelul Cargo Dragon, capsula Crew Dragon dispune de o serie de eleroane pentru stabilitate şi panouri solare montate direct pe carenă.

Echipajul

La data de 30 martie 2020, SpaceX a încheiat cu succes un test complet integrat al aparaturii de zbor şi sistemelor de siguranţă de la bordul capsulei Crew Dragon, etapă premergătoare misiunii Demo-2. Astronauţii NASA Bob Behnken şi Doug Hurley au participat la test. Acest test a inclus şi verificarea combinezoanelor spaţiale, inspecţii tehnice ş.a.m.d.

Misiunea Demo-2 are un echipaj format din doar doi astronauţi şi, ca să nu fie nimeni supărat, amândoi sunt comandanţi. Bob Behnken şi Doug Hurley sunt veterani ai corpului NASA de astronauţi, fiecare cu câte două misiuni spaţiale în CV. Behnken va fi comandantul de operaţiuni comune al misiunii, în timp ce Hurley a fost desemnat comandantul capsulei Crew Dragon.

Robert „Bob” L. Behnken, 49 de ani, a participat la două misiuni pe Staţia Spaţială Internaţională şi a ocupat funcţia de Astronaut Şef al NASA din 2012 până în 2015. Prima sa misiune a fost STS-123, pentru transportul în spaţiu a modulului laborator Kibo, produs de Japonia şi anexat staţiei orbitale în 2008. A doua sa misiune în spaţiu a fost STS-130, desfăşurată cu naveta spaţială Endeavour în scopul transportării la ISS a modulului Tranquility. Behnken a desfăşurat cu succes 6 ieşiri autonome în spaţiu şi a petrecut în spaţiu 29 de zile.

Născut la St. Ann, Missouri, Behnken este colonel al U.S. Air Force şi pilot de încercare cu un doctorat obţinut la Caltech în inginerie mecanică. El s-a alăturat corpului de astronauţi al NASA în iulie 2000 şi este căsătorit cu Megan McArthur (tot astronaut al NASA). Cei doi au împreună un băiat.

Douglas G. Hurley, 53 de ani, este un colonel în rezervă al U.S. Marine Corps care s-a alăturat astronauţilor NASA în 2000, fiind coleg de promoţie cu Behnken. Hurley a participat la două misiuni – misiunea STS-127 pe naveta Endeavour în 2009 şi respectiv STS-135 pe naveta Atlantis în 2011. Ambele misiuni au avut ca principal obiectiv aprovizionarea staţiei orbitale. Cea de-a doua misiunea a lui Hurley a fost şi ultima desfăşurată cu navetele spaţiale înainte de scoaterea lor din uz.

Hurley este originar din Apalachin, New York şi a fost pilot şi pilot de încercare în cadrul U.S. Marine Corp. Are o diplomă în inginerie civilă de la Universitatea Tulane din Louisiana şi este căsătorit tot cu o colegă astronaut, Karen Nyberg. Împreună au un fiu. Hurley a petrecut 27 de zile în spaţiu.

Drumul spre ISS

În cadrul misiunii Demo-2, capsula Crew Dragon va ajunge la staţia spaţială la aproximativ 19 ore după lansare.

După aprinderea motoarelor, capsula Crew Dragon va ave anevoie de 12 minute pentru a se poziţiona pe orbita sa iniţială. Prima treaptă a rachetei Falcon 9 va ateriza în mod controlat pe o barjă cu pilot automat din Atlantic, urmând să fie reutilizată.

Apoi, Crew Dragon va petrece aproximativ 12 ore urmărind staţia orbitală, mărindu-şi gradual orbita până la altitudinea de 400 de kilometri unde se află laboratorul spaţial.

Dacă totul va decurge conform planului, Crew Dragon va andoca la ISS joi, 28 mai, la ora 15:29 GMT. Capsula se va alinia pentru andocarea la portul modulului Harmony al ISS. Deşi Crew Dragon este concepută să poată andoca în mod autonom, Douglas Hurley va prelua comanda manual pentru a testa sistemele de zbor ale vehiculului.

Cât va dura misiunea

Este greu de spus. NASA şi SpaceX nu au dat publicităţii o dată exactă pentru revenirea pe Pământ a capsulei Crew Dragon şi încheierea misiunii Demo-2. Se ştie însă că misiunea va dura cel puţin o lună şi cel mult 4 luni. Durata sa exactă depinde de o serie de factori.

În primul rând, durata misiunii depinde de modul în care se va comporta capsula Crew Dragon cu cei doi astronauţi la bord. Dacă capsula se va comporta conform planurilor, nu vor exista îngrijorări care să necesite scurtarea timpului misiunii.

În al doilea rând, durata misiunii Demo-2 va depinde şi de misiunea imediat următoare, denumită Crew-1, care va fi prima misiune operaţională desfăşurată de SpaceX cu astronauţi NASA la bord. Capsula pentru misiunea Crew-1 este în curs de construcţie. La bordul ei se vor afla 4 astronauţi care vor porni spre ISS în a doua parte a acestui an.

Un lucru este însă sigur. Capsula Crew Dragon este dotată cu panouri solare care pot funcţiona în condiţii optime doar 119 zile în spaţiu. Astfel, dacă totul merge perfect, misiunea se va încheia cu siguranţă undeva în cursul toamnei.

Cum va ateriza

La fel ca şi varianta pentru transport de echipamente şi provizii, capsula Crew Dragon este echipată cu un scut termic şi cu un sistem de paraşute menite să o decelereze suficient pentru a putea reveni în siguranţă la sol.

Odată ce va fi stabilită ziua revenirii pe Pământ pentru misiunea Demo-2, Behnken şi Hurley vor prelua de la bordul ISS obiecte şi rezultate ale unor experimente pentru a le readuce pe Pământ şi apoi se vor pregăti pentru desprinderea de ISS. După decuplarea de la portul spaţial, Crew Dragon se va îndepărta de staţia orbitală, încet, cu spatele, până va ieşi din sfera de siguranţă din jurul laboratorului spaţial.

În ziua următoare, Crew Dragon va reveni pe Pământ. Înainte de reintrarea în atmosferă, capsula va renunţa la modulul de serviciu, ce cuprinde panourile solare şi alte sisteme şi apoi se va poziţiona cu scutul termic în jos, gata pentru a plonja prin atmosfera terestră.

După reintrarea în atmosferă, coborârea va fi încetinită de patru paraşute. Capsula va ameriza în largul coastelor Floridei, în Atlantic, iar un vas aparţinând SpaceX va recupera echipajul în cel mult o oră după amerizare.

Crew Dragon şi pentru amatorii de turism spaţial

Deşi SpaceX este una dintre cele două companii private care, sub contract cu NASA, vor transporta astronauţi spre şi dinspre ISS, capsula Crew Dragon nu este rezervată complet acestor profesionişti ai spaţiului cosmic. SpaceX va derula şi un program de turism spaţial cu această capsulă.

În acest scop, SpaceX a încheiat un acord cu compania americană de turism spaţial Space Adventures pentru a transporta patru pasageri pe orbită începând cu a doua parte a anului viitor. Conform programului, o astfel de experienţă orbitală va dura 5 zile. Costul unui bilet nu a fost încă anunţat.

SpaceX a acceptat să trimită pasageri pe ISS şi pentru compania Axiom Space, care lucrează la un nou modul comercial pentru staţia orbitală. Această misiune va dura 10 zile şi va presupune transportul pe ISS şi înapoi a unui echipaj format din trei astronauţi, angajaţi ai companiei Axiom Space.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Americanii sunt foarte buni de calatorit in spatiu. Nespalatii la sol vor avea o scuza sa ramana nespalati si in cosmos. Va fi cea mai mare altitudine a unui caz de covid.

    In cazul in care vor supravietui.

  2. Si dacă apărea in articol și ora lansării ieșea scandal în redacție?

  3. „dragon” adica „made in china” , tehnologie americana facuta in china ?!