G4Media.ro

VIDEO Cu câteva zile înainte de proces, fostul șef al Inspecției Judiciare…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

VIDEO Cu câteva zile înainte de proces, fostul șef al Inspecției Judiciare Lucian Netejoru s-a întâlnit cu unul dintre magistrații din completul care judecă excluderea judecătoarelor Panioglu și Guluțanu

UPDATE 14.36: CSM reclamă o presupusă ”ingerință” în viața privată a unui judecător și anunță că ”a hotărât sesizarea Inspecției Judiciare în vederea efectuării de verificări cu privire la posibila încălcare a independenței domnului judecător Cristinel Grosu”. Puteți citi comunicatul CSM la finalul articolului.

Articol inițial: Fostul șef al Inspecției Judiciare, Lucian Netejoru, l-a vizitat acasă, miercuri seară, 4 octombrie 2023, în jurul orei 19:00, pe magistratul Înaltei Curți de Casaţie și Justiție (ÎCCJ), Cristinel Grosu, potrivit unor imagini de pe camerele de supraveghere obţinute de G4Media.ro.

În imagini se poate observa cum la ora 19:37, Lucian Netejoru iese din lift și se îndreaptă spre ieșirea din imobil, urmat de judecătorul Cristinel Grosu. Întâlnirea ar fi durat în jur de 45 de minute și a avut loc la domiciliul din București al magistratului Grosu.

VEZI VIDEO AICI

Magistratul Cristinel Grosu face parte din completul de 5 judecători al Înaltei Curți învestit cu judecarea contestației formulate de judecătoarele Curții de Apel București (CAB), Daniela Panioglu și Nadia Guluțanu, împotriva uneia dintre deciziile CSM de excludere din magistratură.

Pe când era șef al Inspecției Judiciare, Lucian Netejoru ar fi avizat actele din dosarul disciplinar împotriva celor două judecătoare, au explicat pentru G4Media.ro surse judiciare. Netejoru s-a pensionat la data de 1 iulie 2022.

Întâlnirea dintre cei doi vine cu 5 zile înaintea procesului de azi, 9 octombrie 2023, de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) prin care cele două judecătoare CAB contestă decizia de excludere din magistratură.

Contactat telefonic de G4Media.ro, fostul șef al Inspecției Judiciare Lucian Netejoru a declarat: ”Dl. Grosu este prietenul meu. Nu știu cine v-a dat telefonul meu, dar să nu mă mai sunați niciodată”.

Context. Pe 15 decembrie 2022, Secția pentru Judecători a CSM în materie disciplinară (din vechiul Consiliu, dominat de judecătoarea Lia Savonea) a admis propunerea Inspecției Judiciare de a le exclude din magistratură pe judecătoarele CAB, Daniela Panioglu și Nadia Guluțanu.

Unul dintre capetele de acuzare a fost că cele două judecătoare au admis o cerere de recuzare DNA față de alți doi magistrați, Nicoleta Nolden și Aurel Găitan, care judecau procesul fostului primar PSD din Pitești, Tudor Pendiuc, și al milionarului Valentin Vișoiu. ”Cu ocazia soluționării unei cereri de recuzare, au invalidat acte administrative cu privire la care nu aveau nicio competență de a se pronunța, creând reguli de drept proprii și au împiedicat repartizarea aleatorie a cauzei, cu consecința tergiversării soluționării acesteia și a accentuării riscului prescripției răspunderii penale”, arată CSM într-un comunicat din 15 decembrie 2022 despre motivele excluderii din magistratură a judecătoarelor Panioglu și Guluțanu.

Istoria, pe scurt, a dosarului Pendiuc-Vișoiu

La începutul lui 2022, completul care judeca apelul format din judecătorii Adina-Adriana Radu şi Alin-Benone Rădiunea a formulat cerere de degrevare din pricina încărcăturii mari de dosare.

Cazul a ajuns la completul format din judecătorii Nicoleta Nolden și Aurel Găitan. Aceștia au fost însă recuzați de DNA, iar cererea procurorilor a fost admisă de judecătoarele Panioglu și Guluțanu. Dosarul s-a reîntors la completul Radu-Răduinea.

Însă, în martie 2022, judecătorul Benone Alin Răduinea de la Curtea de Apel București a fost detașat la CSM pentru o perioadă de 3 ani, iar apoi, cealaltă judecătoare a formulat o cerere de abținere.

Un an mai târziu, în martie 2023, un alt complet format din judecătoarele Cristina Grecu și Maria-Cristina Cristea l-a condamnat la 4 ani de închisoare pe fostul primar din Pitești, Tudor Pendiuc, dar l-a achitat pe omul de afaceri din Pitești, Valentin Vișoiu, deși acesta primise 7 ani și 8 luni de detenție la Tribunalul București. Ulterior, DNA a formulat recurs în casație față de decizia de achitare a lui Vișoiu, iar Înalta Curte a constatat că faptele au existat, dar – între timp – s-au prescris.

Cine sunt protagoniștii întâlnirii din 4 octombrie

Judecătorul Cristinel Grosu a fost președinte al Curții de Apel Suceava. A fost promovat la ÎCCJ de vechiul CSM, dominat de Lia Savonea, pe 15 decembrie 2022, în ziua în care judecătoarele Panioglu și Guluțanu au fost excluse din magistratură. Pe vremea lui Dragnea, pe când era doar vicepreședinte al CA Suceava, Cristinel Grosu s-a numărat printre șefii de instanțe care s-au delimitat de magistrații care protestau împotriva modificărilor PSD-ALDE-UDMR la legile Justiției.

Fostul șef al IJ, Lucian Netejoru, are o pensie specială de 6500 de euro. La momentul pensionării sale, 1 iulie 2022, G4media.ro scria atunci că Netejoru este ”omul care a transformat Inspecţia Judiciară în coada de topor a politicienilor și a hărțuit magistrații incomozi, este mason acuzat de plagiat şi semnatar al unui protocol cu SRI”.

Cele două judecătoare Daniela Panioglu și Nadia Guluțanu au fost excluse de 4 ori din magistratură.

Comunicatul CSM:

Având în vedere apariția în spațiul public în cursul zilei de 09 octombrie 2023, prin intermediul trustului de presă G4Media, a unei înregistrări video de la presupusul domiciliu al domnului judecător Cristinel Grosu din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție, captură realizată în afara activității profesionale, Consiliul Superior al Magistraturii subliniază gravitatea fără precedent a unei astfel de ingerințe la adresa vieții private și a independenței unui judecător, în afara cadrului legal.

Publicarea unor imagini video din timpul liber al unui judecător al instanței supreme, înainte de începerea ședinței de judecată, cu referiri concrete în articolul publicat de trustul de presă la un dosar aflat pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție chiar în aceeași zi în care speculațiile mediatice au fost lansate, fără nicio bază factuală reală, reprezintă un atac foarte grav la independența judecătorului învestit cu soluționarea cauzei.

De asemenea, obținerea de către mass media a unor capturi video din viața privată a magistratului, de la presupusul domiciliu al acestuia, prezentate sub forma unui filaj realizat fără a exista o anchetă în curs față de judecătorul vizat, reprezintă o gravă ingerință în dreptul la viață privată al magistratului garantat de prevederile art. 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, prin încălcarea echilibrului și proporționalității necesare într-o societate democratică între dreptul la informare și dreptul la viață privată al oricărei persoane.

În acest context, Secția pentru judecători a Consiliul Superior al Magistraturii, în unanimitate, a hotărât sesizarea Inspecției Judiciare în vederea efectuării de verificări cu privire la posibila încălcare a independenței domnului judecător Cristinel Grosu din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție. Totodată, Consiliul Superior al Magistraturii asigură întregul corp al magistraților că își va exercita constant prerogativa constituțională a apărării independenței acestora conform statutului constituțional al judecătorului și procurorului, în raport de orice intruziune sau presiune nepermisă.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Doar nu vreți să spuneți că era șeful mafiei din Justiție?

  2. Mafiotii astia din justitie incaseaza pensii speciale (furt legalizat de Iliescu-KGB)

  3. Caracatita din justitia romaneasca, puternic controlata politic nu are limite. Majoritatea deciziilor judecatoresti sunt decise politic inainte. Dintre nenumaratii corupti din psd/pnl nu sunt condamnati decat cei care dintr-un motiv sau altul sunt in dizgratia partidului. Pentru restul ori se trage de timp pana la prescrierea faptelor, fie li se dau pedepse cu suspendare fie sunt atentionati in avans si pleaca din tara in Italia, Grecia, Serbia, etc…

  4. Curata coincidenta!!!! Mama ei de justitie!

  5. Dar cine l-a pus acolo, dacă nu fix politicienii?

  6. Netejoru cu doctorat la bioterra un analfabet functional periculos

  7. Milioane de români pleacă din țară din cauza faptelor ăstuia și a faptelor a încă maxim 20 ca ăsta, milioane de români pleacă că nu avem Justiție că avem o țară nedreaptă.
    Blesteme pt ei și tot neamul lor!
    Cu furcile tb întors fânul asta stricat.