G4Media.ro

VIDEO Cultura și interesul pentru egalitatea de gen, pentru tinerii din orașele…

sursa foto: Pixabay

VIDEO Cultura și interesul pentru egalitatea de gen, pentru tinerii din orașele mici și mijlocii / Studiu: aproape jumătate trebuie să meargă în alt oraș, dacă vor la cinema/ Acțiunile promovate de autorități nu sunt adaptate intereselor tinerilor

De unde se informează tinerii din orașele mici, cum și unde au acces la cărți și informații culturale? Totodată, sunt ei interesați și în ce măsură abordează subiecte legate de egalitatea de gen? Un studiu recent și explicații ale experților, despre cum gestionează autoritățile și școlile accesul la cultură pentru tinerii din orașe mici și mijlocii, precum și rolul bibliotecilor în formarea percepțiilor acestora, a fost lansat recent.

”Consumul cultural al tinerilor și tinerelor din orașele mici și mijlocii. Perspective feministe”, acesta este titlul unui studiu realizat de Asociația Room 2046 prin proiectul F-SIDES Cineclub cu susținerea Friedrich-Ebert-Stiftung România, care și-a propus să facă o radiografie a consumului de cultură în rândul tinerilor din comunitățile urbane medii și mici din țară.

”Căutând spații și parteneri pentru întâlniri lunare în orașele selectate, am aflat că spațiile publice instituționale, mai mult decât cele private, sunt cele mai comode și frecventate de adolescenți, dar din păcate acestea nu aveau capacitatea de a pune la dispoziție o ofertă culturală potrivită nevoilor lor. Am aflat că majoritatea adolescenților nu au văzut un film de artă la cinema și că trebuie să se ducă la mall-ul din alt oraș pentru a vedea un film în afara casei. Am aflat și că adolescenții începeau să trăiască pe propria piele și din ce în ce mai clar problemele pe care le aduce în discuție feminismul, dar nu aveau cu cine să discute despre ele sau de unde să își ia informații din jurul lor, bazându-se aproape exclusiv pe surse și comunități online”, explică autorii studiului motivul pentru care s-a demarat proiectul de a afla ce se întâmplă cu adevărat în aceste zone.

O primă concluzie a fost că activitățile culturale accesibile tinerilor în spațiile publice din orașul lor nu sunt diversificate.

”Din activitățile desfășurate în spații publice, cele mai accesibile din punct de vedere financiar și logistic sunt bibliotecile și târgurile locale. Mersul la cinema este bine promovat, considerat atractiv și bine întreținut, dar nu este accesibil. Celelalte componente ale cercetării arată că 48% dintre respondenți trebuie să călătorească în alt oraș pentru a ajunge la cinema, iar o mare parte din acestea se află în incinta mall-urilor.  Festivalurile de film, concertele și expozițiile de artă au scoruri scăzute pe aproape toate cele cinci criterii, respectiv promovare, atractivitate, accesibilitate și bună întreținere”, se arată în studiu.

De asemenea, un procent foarte mare (83%) din respondenți a fost total de acord și de acord cu afirmația că „activitățile culturale ar trebui să includă subiecte legate de feminism sau gen”, deși acestea sunt momentan subreprezentate. Doar 28% din respondenți au răspuns că în spațiile culturale frecventate chiar sunt abordate subiecte legate de feminism sau  gen. O altă problemă este că în orașele mici și mijlocii nu sunt create evenimente ori spații pentru astfel de discuții.

Acolo unde autoritățile încearcă să susțină activități publice de interes pentru tineri, conținutul acestora nu este adaptat lor.

”Am observat la tineri că este o foarte mare deschidere și o foarte mare nevoie de a avea acces la informații legate de feminism și egalitate de gen, numai că vedem și din studiu că principalele spații pe care ei le frecventează sunt cele publice. Cu alte cuvinte, concluzia logică ar fi aceea că în aceste spații publice autoritățile ar trebui să intervină și să propună inclusiv planuri de învățământ sau cursuri care să fie sensibile la gen.

Video: Ilona Andrei/G4Media 

Nu e ușor să propui în instituțiile publice de învățământ temele care au legătură cu egalitatea de gen și cu feminismul”, susține Oana Băluță, cercetătoare, problematici de gen, vorbind despre datele oferite de studiu.

Mihai Lupu, de la platforma EduCaB, susține că rolul bibliotecilor ar trebui să fie mult mai relevant decât este acum.

”Noi am identificat de fapt multe zone pe care biblioteca le poate acoperi la nivel de cunoaștere. Consumul de carte și oferta de carte este un mic procent din tot ce împingem noi pe partea asta. Ai un spațiu comunitar în care se pot întâmpla multe lucruri ca întâlnirea comunității, ai un spațiu de tehnologie și IT, în care de la a forma abilități pentru toate vârstele, de IT și abilități digitale până la diverse alte tipuri de cursuri”, spune Mihai Lupu.

Printre activitățile pe care tinerii le consideră cele mai susținute de autorități se numără: participarea la sărbători locale/târguri stradale (37,7%), voluntariat (22,8%), mers la festivaluri/ concerte de muzică (19,4%). Cu excepția voluntariatului, pentru celelalte opțiuni, din interviuri a reieșit că deși sunt susținute de autorități, conținutul lor este rareori unul adaptat intereselor tinerilor, se precizează în document.

Câțiva dintre tinerii intervievați au susținut că abia în ultimii doi ani au început să fie invitați la evenimente precum „Zilele orașului” artiști care îi interesează.

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Cand citesc „egalitatea de gen”, nu mai RTFA. totul este o propaganda ieftina.

  2. nota: Doamna Oana Baluta, absolventa (SNSPA, obviously, ca ce altceva), publica in reviste peer-review in care iti dau aia bani doar sa scrii cateva pagini.

    Impostura intelectuala este la ea acasa. La ce sa plagiezi cand poti sa scrii tampenii?

    • sog pola pe 2 ruble, astept oferte. Postez orice pentru 2 copeici, astept ferta de la domni generosi!

  3. Coroboram aceste procente cu cele ale analfabetilor functionali absolventi in ultimii ani si aflam cat de reale sunt rezultatele. Probabil ca multi au crezut ca feminism e o echipa de fotbal. Si de ce ar face autoritatile lucruri pt tineri in loc de pomeni? Ca doar astia nu voteaza.

  4. Dacă se aleargă după doi iepuri, cultură și egalitate de gen, nu se va renunța curând la economiile bugetare pe spiritualitate.

  5. Asa, bagati mare cu feminismul, sa moara si la ei familia si natalitatea ca la oras. Sa nu mai poti curta o femeie ca e hartuire sexuala iar daca ajungi intr-o relatie sa n-ai nici o placere de ea.

    Corporatiile isi asuma rolul de proprietar si barbat al femeilor noastre impotriva legilor firesti ale naturii (ale lui Dumnezeu de fapt), de aia moare totul.

  6. „Acțiunile promovate de autorități nu sunt adaptate intereselor tinerilor ”

    Nu, ele sunt adaptate interului autorităților de a fi realese în funcțiile de autorități.

    Iar presa contribuie din pin la susținerea lor în vederea atingerii obiectivului. Astfel, autoritățile pot transfera o cantitate cât mai mare din resursele publice în proprietatea lor și a apropiaților lor, fără să fie sancționate.

    Acesta este obiectivul, nu interesele tinerilor. Unii par surprinși că nu sunt urmărite interesele tinerilor de către autorități… Despre ce vorbim?! Și-a imaginat cineva vreodată că vor fi urmărite cu adevărat?

  7. Ce misandrism se promoveaza in societatea românească? Ce e feminismul toxic? Ideea ca femeile sunt oameni? :))

  8. ”Egalitatea de gen” NU are nici cea mai mica legatura cu CULTURA. E doar o MIZERIE SATANISTA care SUBMINEAZA CULTURA . E ca si cum ai pune o floare frumoasa lânga un …ahat dar asta nu-i schimba deloc mirosul …ahatului. Se infiltreaza …ahatul si in mediul rural, vrea sa mânjeasca tot…Dragi români daca vreti sa va salvati faceti UN GARD înspre Schengen…

  9. Bre, vezi că serviciul militar nu mai e obligatoriu și nu există nicio lege care să interzică înrolarea femeilor în caz de ceva. Aaaa, că mobilizarea e făcută cu referire la așa zise persoane de sex masculin, nu interzice voluntariatul femeilor în mobilizare.
    Dăh!!!!
    Iar cotele de gen au aparit pt că erau prea multi „ei” care ajunseseră să judece limitativ și se complăceau in reguli autoimpuse. Adică mai pe scurt, vedeau doar la doi metri în fața….

  10. Altul care nu înțelege nimic.
    Până acum 20 de ani, la noi, asistente medicale erau doar femei, piloți de avion erau doar bărbați, un procent infim erau femei șoferi pe mijloacele de transport în comun, la fel la învățători (cei de gen masculin erau rari, spre deloc), popi sunt doar bărbați. Etc, etc, etc.
    Despre asta e vorba! Nu pr.ostiile pe care le vedeți fără să le judecați sau doar cu ochii la romaniatv și antena3,14.