G4Media.ro

VIDEO Cum am ajuns blocați în proteste, în viziunea unui tânăr fermier:…

sursa foto: Arhivă personală/ George Eduard Chiriță

VIDEO Cum am ajuns blocați în proteste, în viziunea unui tânăr fermier: ”Răspunsul autorităților e mereu același: Vă ignorăm sau vă gonim”/ Ce îi înfurie pe agricultori și transportatori

Protestul fermierilor și transportatorilor nu a dus lipsă de controverse, îndeosebi în ceea ce privește reacția guvernului și acțiunile forțelor de ordine, care au atras critici repetate din partea societății civile. George Eduard Chiriță, un tânăr proprietar de fermă din Galați, și-a expus în cadrul proiectului ENTR perspectiva asupra evenimentelor din ultima săptămână și implicațiile lor pe termen lung.

Tânărul, care își declară solidaritatea față de colegii care au ieșit la protest, subliniază în primul rând că protestul nu este un act neapărat politic, dar este rezultatul unei situații geopolitice complicate care a dat naștere unor dificultăți materiale pe care, în opinia sa, autoritățile le-au ignorat în mare parte. 

  • “Nu știu dacă prima ieșire din stradă a fost politică. Da, protestul ăsta a început de undeva. Eu nu pot să spun de unde a început, dar vă asigur că fermierii care protestează peste tot acum sunt pur și simplu oameni care își strigă disperarea pentru că nu mai văd oportunități și viitor”, a explicat el. 

Totuși, atenționează tânărul, acest fapt nu exclude în totalitate prezența intereselor politice, inclusiv în rândul unora dintre participanții la proteste. În gestionarea acestei situații, George Chiriță le recomandă colegilor săi “să își analizeze mediul înconjurător prin propriile filtre și să ia decizii în sensul ăsta”.

Problemele principale din domeniul agriculturii sunt complexe și interconectate, continuă el dar printre cele principale se numără costurile ridicate ale materialelor, energiei și grânelor, în combinație cu probleme legate de climă și acțiuni ale autorităților care mai degrabă au adus noi dificultăți, în loc să găsească o soluție pentru aceste neajunsuri.

În privința multor probleme, punctează el, chiar și autoritățile statului au o influență limitată –  de la perioadele de secetă din ultimii ani la războiul din Ucraina sunt doar două exemple în acest sens. Aceste probleme sunt, însă, exacerbate de acțiunile instituțiilor și de anumite măsuri legislative restrictive.

  • “Fie că vorbim de dosarele penale pentru permisul cu categoria TR, scandalul APIA cu teledetecția, scandale cu AFIR-ul și așa mai departe – toate aceste lucruri, în timp ce fermierii deja își strigau durerea, strigau că rămân fără aer din pricina unor lucruri care nu țin de ei”.

În acest context, continuă el, problema războiului din Ucraina și amenințarea intrării cerealelor ucrainene ieftine pe piața internă a României joacă un rol important în nemulțumirea fermierilor. Cu toate acestea, tânărul nu consideră că această situație ar trebui să-i preocupe în principal pe fermieri sau pe guvernanți.

  • „Mâine, dacă Ucraina este blocată…(nimeni) nu poate să zică următoarele: Datoriile mele au scăzut, costul îngrășământului costul pesticidelor o să scadă, costul energiei o să scadă, secetă nu o să mai fie”. Nu poate spune nimeni asta… dar problemele lor sunt adevărate și până acum nu s-a venit cu nicio soluție”.

În privința rezultatelor de până acum ale protestelor, tânărul fermier ține să amintească că problemele pe care le-a enumerat nu pot fi rezolvate “într-o săptămână” și este sceptic în privința capacității guvernului de a răspunde revendicărilor făcute de protestatari. 

  • “Eu sunt conștient că aceste probleme nu se rezolvă într-o săptămână sau, ca să zic așa, într-un weekend, pentru că vineri reprezentanții MADR nu știau care sunt cererile protestatarilor, ale fermierilor. Dar luni ne aflăm în fața unui proces verbal semnat și asumat. Le reamintesc tuturor, mai ales colegilor mei fermieri, că trebuie să fie realiști. În România se semnează foarte multe procese verbale, dar ele nu reprezintă nimic altceva decât o hârtie semnată”.

În final, adaugă fermierul, chiar acțiunile autorităților din timpul protestului, de la dosarele penale la chemări la secția de poliție pentru postări pe Facebook și alte incidente controversate, sunt semne ale unei probleme mult mai vechi care nu îi afectează doar pe membri anumitor sectoare economice.

  • “Nu m-am așteptat, sincer, la altceva. Adică, răspunsul autorităților este mereu una din cele două clasice: “vă ignorăm sau “vă gonim”. 

În acest sens, el a folosit ca exemplu un incident de la Constanța, în care un om a fost oprit din a trece printr-o zonă interzisă în timpul unui protest de un polițist SIAS cu arma în mână. 

  • “Nu știu ce a făcut omul acela ca să merite o armă în față, n-am fost acolo… nu știu dacă merita acea reacție, nu cred, pentru că nu suntem genul ăla de stat. Sau, așa îmi place să cred. Nimeni nu are o armă la el, în mare parte. Nu era niciun fermier cu o furcă acolo, deci îți poți pune întrebări. Cum se iau aceste decizii? 

Tinerii fermieri în România –  între perseverență și un viitor nesigur 

George Eduard Chiriță își dorea să fie IT-ist, precum mulți alți tineri în era digitalizării, dar tatăl său l-a convins să preia, în schimb, afacerea familie. A plecat în Olanda să studieze agronomia, iar acum, la doar 25 de ani, este proprietarul unic și administratorul unei ferme de 400 de hectare din Galați. 

El admite că se numără printre cazurile norocoase, dar explică faptul că, în mare măsură, tinerii agricultori români se confruntă cu un viitor nesigur. 

  • “Deocamdată, viitorul este incert. Nu pot să elaborez chiar mai mult, pentru că, după cum vedeți, n-avem predictibilitate. Nu știm ce o să se întâmple mâine, nu știm ce o să se întâmple peste o săptămână, peste o lună, peste juma’ de an”.

În asemenea condiții, și cu problemele economice deja menționate, explică el, până și cei care au deja o bază materială solidă, cum ar fi o fermă de familie moștenită, se confruntă cu dificultăți serioase.

Există, totuși, anumite eforturi în mediul privat de a-i încuraja pe tineri să aleagă această ocupație și de a-i echipa cu unelte cu care să facă incertitudinii și, în anumite situații, chiar să contribuie cu propriile idei și inițiative – George Chiriță și alți tineri din domeniu au început deja să profită de asemenea șanse.

  • „Eu sunt absolvent al programului „Tineri lideri pentru agricultură”, care este susținut de Clubul Fermierilor Români (…) În urma acestui program, printre care și eu, ne-am unit și am creat un think thank, Agroinnovator se cheamă. Și am venit cu mai multe propuneri publice. Da, soluții pe termen lung, dar și mediu.”

Una dintre aceste propuneri s-a concretizat sub forma unui ghid pentru digitalizarea agriculturii, lansat de Agroinnovator la finalul lui 2023, scrie Economedia.

  • „Nu pot să spun despre toate, nu le cunosc pe toate, nu fac parte din toate, dar ăsta cred că este scopul ONG-urilor, să vină cu soluții concrete și să oferă tinerilor oportunități”.
Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. ” …. “Nu știu ce a făcut omul acela ca să merite o armă în față, n-am fost acolo…” N-am fost acolo, dar imi dau cu parerea….. PAi daca i s-a spus bizonului ca n-are voie sa intre cu masina in zona de proteste si el, nu si nu, si da-i cu masina inainte, ce trabuia sa faca organul din dispozitiv? Sa scoata o fumigena???? Sa-l tyraga „parinteste” de ureche???? Sa sune la radio Erevan?

    25 de ani, plin Tik-Tok-ul de „eminenti”!!!

  2. Ce lipsește complet din toată hărmălaia asta ? Nimeni nu spune nimic despre competența revoltaților. Sunt toți niște manageri excepționali, care nu au greșit ? Doar statul e de vină? Cum se face că unii au investit în sisteme de irigații, silozuri, fabrici de procesare, s-au asociat etc și le merge mult mai bine decât celor care vând imediat după recoltare și apoi plâng că e prețul mic? Să ne amintim cum plângeau aceiași revoltați acum 2 ani. Nu de jale, ci de fericire că urcase prețul cerealelor la cer. Îi durea în cot de consumatori. Acum, că e greu, au nevoie de ajutor?

  3. Eu cred ca ar rezolva si protestele astea daca le-ar da fermierilor pensii speciale de la 45 de ani. cam la cuantumul judecatorilor si s-ar duce acasa garantat.

  4. Ca fapt divers va anuntam ca izmenarii atata de mult s-au obisnuit sa scoata oameni in strada pe bani incat au ajuns sa creada ca vor iesi in strada de buna voie pentru ei fara sa ii mai plateasca.
    Realitatea simpla este ca cand vor fi revolte pe bune(va sti toata lumea) aceeasi izmenari care se bataie astazi sa isi recupereze protestul(o sa ne facem ca nu vedem al cui este si cine la pornit) nu o sa mai vrea revolte si o sa ii vedeti in media lor propagandista cat de tare vor striga dupa ajutor cam asa: „sa vina jandarmii sa ii gazeze si sa le dea bulane!”…..”sa vina armata in strada!”…..”Jos Codruta!”…..”sa stea Badea acasa ca nu este vremea sa se plimbe in jurul Cotrocenului ca astia nu sunt de-al nostri!”.

    Ce vream sa va spunem este ca daca vor fi iesiri in strada pe bune toata lumea va stim ca sunt pe bune dupa cine vor fi speriati, nu ca acuma cum se plimba linistiti printre ei ca si cum ar vrea sa isi recupereze propriul protest si nu reusesc sa ii convinga ca este protestul lor. Dar nu disperati ca daca nu pot sa isi recupereze protestul asa de tare se vor supara pe ei ca se vor intoarce impotriva lor de sunt sanse mari sa se transforme in unul pe bune ca deja sunt semnale in sensul asta ca se vede frustrarea in media lor(chiar si sistemul stie daca l-au activat pe CTP 😏).

    PSDeii ar fi bine sa lase lenea si vrajeala de-o parte si sa le rezolve problemele ca cu cat o lungesc mai mult cu atata sunt sanse tot mai mari sa se intre in frustrari de ambele parti si ca fapt divers ii anuntam ca nici una dintre tabere nu sunt de-al lor, desi planul la inceput a fost sa fie impreuna.

  5. Nu doar ca este politic, caci este prin definitie politic, dar protestul “fermierilor” este unul partinic, conducătorii săi, precum domnul Andrus &Co, sunt sau au fost până de curând membri ai unor partide politice.

    Apoi, solicitările dumnealor sunt aberații economice, care în niciun stat normal, funcțional, nu pot fi luate în serios. …Multe subvenții (din banii mei) pentru activități ineficiente, necompetitive, bariere comerciale pentru produsele din import, reducerea prețului carburantului (care deja este subvenționat), desființarea ITP, desființarea RCA șamd.

    Abia dacă le dă curs, guvernul ar trebui să demisioneze de îndată. Tot protestul pare să fie de fapt cererea pentru o sancțiune la adresa Ucrainei inițiată de partidele pro-ruse și în favoarea Rusiei. Ceva nu este în regulă!

  6. Fiecare reține sau punctează ce vrea dintr o informatie. Eu de exemplu ma bucur ca exista tineri de 25 de ani care au plecat sa invete si s au intors sa faca agricultura in Ro. Si am scris aici doar ca sa echilibrez comentariile. Bravo lui, e de apreciat.

    • Dacă are 400 ha, este un tânăr “bazat”. Dar se contrazice singur, într-o propoziție spune ca este o problemă ca grânele sunt scumpe, apoi spune ca e altă problemă cele ucrainene sunt ieftine. Păi, dacă ești crescător de animale și poți cumpăra furaje ieftine din Ucraina mă aștept să te bucuri, tinere fermier.

      Apoi, dacă a învățat agronomie din Olanda, cum de nu s-a gândit să obțină și el productivitatea agricultorilor olandezi? Mai ales ca bani pentru investiții în know-how și tehnologie are, din moment ce deține o astfel de suprafață agricolă?!

  7. Protestele sunt indreptatite ,dar cerintele sunt penibile si majoritar ilegale. Vor Rca cat sa nu se poata repara nici macar o bicicleta,sa isi conduca tractoarele de zeci de tone cu permis de autoturism ,combustibil mai ieftin doar pentru ei…Dar direrea mare e cu cerealele ucrainiene,ar vrea sa se interzica si tranzitul nu numai importurile(de aia au si blocat vamile cu Ucraina,cu Ungaria de exemplu nu au treaba si aia exporta in Romania). Le e dor de maximul de bisnita din 2022 cand au exportat tot ce au avut la preturi triple si au aruncat in aer preturile din Romania.Ii doare fix in cwur de piata interna,vor sa vanda scump in Europa desi tocmai de acolo primesc subventiile si fonduri pentru utilaje sau sisteme de irigatii.

  8. Acum se agita dar parca vad cum la urmatoarele alegeri tot cu PSD/PNL voteaza sau nu merg deloc la vot..

  9. Dar atunci cand ati speculat plusand pe situatia din Ucraina si nu v-a iesti, ba unii chiar ati pierdut bani de ce nu vorbiti? Cand Cezar Gheorghe va spunea sa vindeti, voi nu si nu. Cina a platit pretul mare la grau pana la urma? Noi, nu voi.
    Nu neg ca este o industrie usoara, dar sa separam putin „fermieri” in functie de marime, potential, culoare politica si subventii primite, vom vedea multe. SI nu stiu de ce am impresia ca cei care protesteaza aici sunt cei care o duc cel mai bine. Dupa rapoartarile de la INS unele dintre cele mai mari dividende platite sunt in agricultura, un domeniu in care trebuie sa investesti continuu ca sa fi competitiv si nu nu numai sa astepti subventi si pomeni de la EU.