VIDEO Cum ar putea fi resetate relațiile UE-Turcia / Șefa Comisiei Europene: Turcia trebuie să respecte regulile internaționale în domeniul drepturilor omului / Președintele Consiliului European: Angajamentul nostru va fi progresiv, proporțional și reversibil
Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Charles Michel, au afirmat, marți, după întâlnirea pe care au avut-o la Ankara cu președintele turc Recep Tayyip Erdoğan, că au discutat despre relansarea relațiilor dintre Uniunea Europeană și Turcia, cei doi oficiali subliniind că acest lucru este posibil dacă Turcia va respecta regulile internaționale în domeniul drepturilor omului.
„Uniunea Europeană este gata să pună pe masă o agendă concretă și pozitivă. Angajamentul nostru va fi progresiv, proporțional și reversibil, a declarat Charles Michel într-o conferință de presă.
Președintele Consiliului European a mai spus că speră că Turcia „va profita” de această „fereastră de oportunitate”.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că este posibilă o „cooperare consolidată” între UE și Turcia în trei domenii cheie: legături economice mai puternice, o Uniune vamală modernă și o mai bună cooperare în gestionarea migrației.
„Dar, pentru aceasta, Turcia trebuie să respecte regulile și standardele internaționale în domeniul drepturilor omului pe care și le-a asumat”, a declarat von der Leyen, apreciind că întâlnirea cu Recep Tayyip Erdoğan a fost „bună”.
Ursula von der Leyen susține că, împreună cu Charles Michel, a subliniat că respectarea drepturilor fundamentale și a statului de drept sunt cruciale pentru UE și că aceasta trebuie să fie „parte integrantă„ a relației UE-Turcia.
Pe lângă discuțiile cu președintele turc, șefa Comisiei Europene şi preşedintele Consiliului European mai au programate întâlniri cu reprezentanţi ai Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie şi ai altor organisme ONU.
Foarte probabil, aceste discuţii se vor referi la sprijinul financiar al UE pentru refugiaţii sirieni în Turcia, precum şi la recenta retragere a Ankarei din Convenţia de la Istanbul privind combaterea violenţei împotriva femeilor, a transmis, marți, înaintea întâlnirii, dpa, citată de Agerpres.
Luna trecută, liderii UE s-au oferit să ia în discuţie o modernizare a Uniunii vamale semnate cu Turcia în 1995 şi prelungirea acordului în domeniul migraţiei, în măsura în care Ankara va continua să se implice ‘constructiv’.
Cele 27 de state membre au avertizat, totuşi, că sunt pregătite în continuare să aplice sancţiuni dacă Turcia reia explorările energetice ‘ilegale’ în Mediterana de Est.
În cea mai recentă acutizare a unei dispute îndelungate, Turcia a intrat în conflict cu Grecia şi Cipru, membre UE, în privinţa frontierelor maritime şi a zăcămintelor de gaze naturale din Mediterana de Est.
Tensiunile s-au calmat spre finalul anului 2020.
În ciuda îngrijorărilor legate de situaţia statului de drept şi de reprimarea oponenţilor politici în Turcia în urma puciului eşuat din 2016,
Uniunea Europeană şi Ankara rămân parteneri comerciali majori, cu interese de securitate comune.
Blocul comunitar cooperează cu Turcia şi pentru a stopa migraţia ilegală. În 2016, Turcia a promis că îşi va închide graniţele şi îi va lua înapoi pe migranţii ajunşi pe insulele greceşti, în schimbul a circa 6 miliarde de euro, relatează Agerpres.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu