VIDEO Cum arată traseul Via Transilvanica, parcurs pe bicicletă. Prima zi de călătorie
Cu o lună înainte de deschiderea oficială a Viei Transilvanica – drumul turistic care taie România pe diagonală și unește Mănăstirea Putna de Drobeta Turnu-Severin, o echipă de ziariști de la Turnul Sfatului a pornit la pedalat pe tot traseul de 1.400 de km. Iată imagini și impresii din prima zi de călătorie, pe segmentul Putna – Sucevița – Vatra Moldoviței.
Informația pe scurt:
- De la Putna la Sucevița traseul are mai bine de 17 km. Următoarea secțiune, până la Vatra Moldoviței, mai adaugă vreo 20 și ceva. Acestea ni le-am propus să le parcurgem pentru prima zi de Via Transilvanica. Aceste prime două secțiuni de drumeție sunt și printre cele mai dificile: în total am avut de urcat mai bine de 1.500 de metri, cu porțiuni abrupte care te obligă să cobori de bicicletă, chiar și electrică fiind
- Pornești de la un loc sfânt al românilor, printr-un ținut al mănăstirilor ridicate de sute de ani și unde tihna monahală n-are cum să nu-ți liniștească sufletul. Pornești dintr-o Bucovină cu oameni gospodari, cu case arătoase și înconjurate de flori, cu grădini în care poamele tocmai dau în pârg
- Aceste prime două secțiuni, însă, sunt mai sălbatice: de la Putna nu mai întâlnești vatră de sat până la Sucevița. La fel, nici mai departe, până Vatra Moldoviței. Am trecut pe lângă stâne, care însă la vremea aceasta sunt deja părăsite de ciobanii care și-au coborât oile mai la șes. Mai sunt vreo două case izolate, unde n-am aflat oamenii acasă.
- Traseul urmează mai ales drumuri forestiere, dar și câteva poteci încă acoperite de un verde care îți hrănește ochii și flancate de rugi de mure coapte de pe acum. Din loc în loc, pădurea se deschide în poieni cu vederi largi, în care mai pasc vaci având în fundal vârfuri de munte. Plaiul Ovăzului este, poate, cea mai impresionantă: și asta pentru că e la capătul unui urcuș abrupt și continuu, pe care îți muncești gândurile de unul singur preț de vreo oră.
- La Putna, Sucevița și Vatra Moldoviței am vizitat mănăstiri, am băut apă scoasă din fântâni cu găleți de lemn și am admirat casele frumoase ale oamenilor locului. Am mâncat plăcinte și am băut bere locală, făcută din hamei cumpărat de lângă Laslea, din județul Sibiu. Și, evident, am pedalat scoțând chiuituri de bucurie mai ales la coborârile pe pajiștile lungi.
Citește tot articolul pe Turnul Sfatului
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii