G4Media.ro

VIDEO Cum arătau ”gadgeturile” din carton și plastic ale decrețeilor, plus rarisima…

Foto. G4Media.ro

VIDEO Cum arătau ”gadgeturile” din carton și plastic ale decrețeilor, plus rarisima mașinuță de miliție din perioada comunistă. O vizită virtuală în Muzeul Jucăriilor din București

În epoca în care copiii și-au mutat mare parte din joacă în online şi se întrec în gadgeturi tot mai performante, există un loc, chiar în inima Capitalei, care reconstruiește universul copiilor din perioada comunismului. Este vorba despre Muzeul Jucăriilor, care ascunde o colecție de mii de obiecte care au aparținut decrețeilor – mașinuțe, trenulețe, căluți de lemn sau celebrele păpuși Arădeanca.

Colecţia, deși găzduită de Muzeul de Istorie este una privată, și nu este neapărat valoroasă financiar, cât sentimental, ne-a mărturisit colecţionarul Dumitru Cristian. Astfel de muzee pot fi vizitate și în alte state precum Franța, Spania, Germania, Marea Britania, unele dintre ele private, altele finanțate de statele-mamă tocmai pentru ca tradițiile să nu fie date uitării.

Cum a început pasiunea pentru jucăriile de demult

Colecționarul spune că pasiunea pentru antichități s-a născut încă de la 14 ani, dar a prins contur după întoarcerea sa din armată.

„Cred că ar trebui să recunosc meritele tatălui meu, care colecționa aparate de fotografiat și încă din copilărie ne-am obișnuit să avem lucruri sau chiar minicolecții în casă. De aceea, la sfârșitul anilor ’70, cand deja aproape depășisem adolescența, mi-a venit ideea să adun jucăriile vechi ale mele, ale fraților mei. Un copil la 15 ani deja nu se mai joacă. Încet, încet, în anii ‘70- ‘80 am încropit o mică colecție. Poate declicul a venit în ’84, m-am întors după satisfacerea stagiului militar, toată lumea se aștepta să devin student serios și să renunț la colecția de jucării pe care o asezasem bine în vitrina de bibelouri a mamei mele. Bineînțeles, bibelourile erau împachetate pe bibliotecă”, povestește Cristian Dumitru.

Multe dintre jucăriile expuse au fost donate de românii care au plecat în străinătate după căderea comunismului, pe altele le-a achiziționat din târgurile de vechituri.

„Mai găseam o păpușă stricată în spatele blocului. Marea problemă, am început să adun constant, mai ales după anii ’90, când au fost foarte multe jucării prin târguri, multă lume ceda, acum îi vedem ca anii triști în care toată lumea pleca în Canada, în Germania pentru o viață mai buna și plecau săracii… Chiar și verișoara mea a pățit-o, cu o simplă valiză, lăsând în urmă trei camere pline de lucruri care mai devreme sau mai târziu erau pierdute, distruse. Așa că am început să valorific și din sursele acestea. Bineînțeles, din târgurile de vechituri, consignațiile epocii”, a mai spus colecționarul.

Foto: G4Media.ro

Muzeul Jucăriilor din incinta Muzeului de Istorie din Capitală găzduiește peste 3000 de jucării din comunism și chiar dinainte, alte peste 12.000 de obiecte fiind în diferite centre mobile din țară. Sunt expuse de la mașinuțe, trenulețe, mașini de cusut în miniatură până la păpuși care o întruchipează pe Nadia Comăneci în costumul purtat la Jocurile Olimpice de la Montreal, când a luat 10 pe linie.

Jucăriile din epoca comunistă stârnesc zâmbete nu numai în rândul copiilor care nu le-au văzut niciodată, ci și pe chipurile oamenilor maturi care îşi regăsesc o parte a copilăriei. Iar cum bucuria de a redeveni copil pentru câteva ore nu are granițe, există astfel de muzee și în alte state din Uniunea Europeană și nu numai. Dumitru Cristian spune că a și vizitat câteva dintre ele.

● În Germania, la Nurnberg, Muzeul Jucăriilor a fost fondat în 1971 și se bazează pe jucăriile colectate de cuplul Lydia și Bayer Paul. Găzduit într-o clădire medievală cu 4 etaje, muzeul are expuse jucării și din Evul Mediu

● În pitorescul orăşel Colmar din regiunea franceză Alsacia se află un interesant muzeu al jucăriilor, Musee du Jouet de Colmar. Muzeul a fost înfiinţat în 1993 într-un fost cinematograf păstrând arhitectura iniţială, balcoanele şi lojele devenind săli de prezentare. Colecţia prezentată pe cele 3 nivele are la bază colecţia pictorului local Georges Trincot, achiziţionată de municipalitate, îmbogăţită ulterior cu donaţii ale locuitorilor zonei şi achiziţii ale asociaţiei MAJEPT (Musee Animee du Jouet et des Petits Trains).

● Și în Spania există Museu del Joguet de Catalonia, unde sunt expuse peste 4000 de obiecte din toate timpurile, de la cai de lemn la marionete, jocuri de magie până la cele mai moderne jucării.

● Muzeul Jucăriilor din Istanbul conține nu mai puțin de 4000 de jucării, adunate din toate colțurile lumii. Cele mai vechi exponate sunt o vioară fabricată în anul 1817 și o păpușă fabricată în America, în anul 1820.

●Și Bruxelles găzduiește un muzeu cu jucării vechi din 1830. Momentan este închis temporar pentru că proprietarul a murit.

„Unele jucării nu s-au schimbat de 100 de ani”

Deși diferențele dintre jucăriile de astăzi și jucăriile „decrețeilor” sunt de la cer la pământ, colecționarul Cristian Dumitru spune că a găsit și excepții.

„Copiii sunt uimiți să afle că un căluț asemănător cu cel cu care se joacă ei acum a fost fabricat și acum o sută de ani. Deci, sunt unele jucării care de aproape 100 de ani nu s-au schimbat. Marele salt al ultimilor ani a fost al jucăriilor electronice, gadgeturilor care nu au echivalent în epoca trecută”.

„Acum, când văd un copil cu ochii ațintiți, chiar un copil de 4 ani, cu ochii ațintiți în tabletă, imi dau seama că nu te mai joci cu jucăria, ci jucaria aproape se joacă și te comandă pe tine, ceea ce e o mare pierdere. Văd foarte puțini copii jucând fotbal în spatele blocului, sau foarte rar văd un șotron desenat pe asfalt”, completează colecționarul.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. respectiv pistoale, vibratoare de dos pentru homo, hooka

    mult mai elegante

  2. Jucăriile și jocurile alea aveau și alt scop, erau pentru mai multi copii. Multiplayer, cum se zice azi. Nu te jucai singur. Din păcate, azi, copiii sunt obișnuiți să se joace singuri, devenind egoiști, singuratici, fara imaginatie