VIDEO Cum au ajuns elevii la Comisia Europeană în scandalul transportului gratuit: “Nimeni nu crede că ministerul mai poate rezolva ceva”
Elevii protestează de la începutul anului școlar împotriva Hotărârii de Guvern 1337, din cauza căreia școlarii din 19 județe ale țării au rămas fără transport în comun gratuit. După proteste fizice în fața Ministerului Educației și o grevă japoneză în mai multe județe, situația nu s-a schimbat cu nimic. Asociația Elevilor din Constanța (AEC) a recurs la o sesizare la Comisia Europeană, iar elevii sunt pregătiți să acționeze în instanță ministerul, a explicat, în cadrul proiectului ENTR președinta AEC, Lorena Drăgușin.
- “Cel puțin pe mandatul meu, este prima sesizare la Comisia Europeană. Ne-a determinat faptul că ministerul nu ia măsuri în revocarea hotărârii de guvern și a trebuit să apelăm la o instanță mai mare, la Comisia Europeană, pentru că această hotărâre de guvern pe care noi am reclamat-o încalcă legislația europeană, prin regulamentul 1370″, explică Lorena Drăgușin situația actuală.
Amintim faptul că acest act nu a fost prima alegere a elevilor. În urmă cu peste o săptămână, în prima zi de școală, zeci de elevi au protestat în fața Ministerului Educației, unde au cerut reintroducerea gratuității și demisia ministrului Ligia Deca. Au fost purtate discuții cu reprezentanții ministerului, însă, spune tânăra, nu a fost oferită nicio garanție reală.
- “Ni s-a spus doar că o să se rezolve. nu ni s-a dat o garanție, nu ni s-a dat un număr de telefon… Noi oricum am trimis în septembrie și noiembrie amendamente, atât pentru hotărârea inițială 810, cât și pentru cea care a apărut ulterior, 1337. Am trimis amendamente pentru ambele, am participat și la dezbateri publice, însă ni s-a spus în mod indirect că nu vor să ia în calcul amendamentele noastre. Deci, nu prea există negocieri.
Protestul a fost urmat de o grevă japoneză în Constanța și alte cinci județe de o săptămână, care s-a încheiat luni. După spusele președintei AEC, totuși, niciunul dintre aceste acte nu a avut răspunsul dorit, așa că sunt pregătiți să continue să continue protestele și, inclusiv, să acționeze în instanță.
- “Următorul pas, pentru că am văzut că nici protestul, nici greva japoneză nu au determinat ministerul să revoce această hotărâre de Guvern care, repet, este ilegală, este atât sesizarea la Comisia Europeană, cât și acțiunea în instanță. Săptămâna viitoare o să trimitem cererea de chemare în judecată. Am trimis săptămâna aceasta plângerea prealabilă către minister și vom acționa prin instanță”, declară Lorena Drăgușin.
Dacă nici această soluție nu dă rezultate, adaugă ea, AEC a luat chiar în calcul o plângere penală pentru abuz în serviciu împotriva ministrei Ligia Deca, însă pentru moment nu există planuri concrete în acest sens.
În privința sesizării la Comisia Europeană, continuă tânăra, asociația așteaptă încă răspunsul instituției, care ar trebui să vină în termen de 15 zile lucrătoare, iar speranța AEC este ca autoritățile europene să dea dreptate elevilor deoarece, susține ea, guvernul nu are o bază legală pentru modul în care gestionează transportul pentru elevi la nivel național.
- “În hotărârea aceasta de guvern și implicit în legea învățământului preuniversitar, la articolul „transportul elevilor”, în loc ca autoritatea competentă contractantă să fie consiliul județean, așa cum spune regulamentul european 1370, este Ministerul Educației, care practic dă niște bani prin inspectorate și nu au bază legală pentru așa ceva”.
Pentru moment, AEC nu a fost contactată de nicio instituție din România în urma sesizării la Comisia Europeană, dar elevii continuă să caute răspunsuri la toate instituțiile unde sunt trimiși. Cel mai recent, spune președinta, au trimis adrese la Consiliul Concurenței, care are un “grup de lucru pe transport”, unde plănuiesc să trimită în continuare amendamente și propuneri.
În contextul ultimelor zile, președinta AEC afirmă că răspunsul Ministerului Educației a dus la o pierdere totală a încrederii, atât în rândul școlarilor, cât și al profesorilor care îi susțin: Pe scurt, “nimeni nu crede că ministerul mai poate rezolva ceva”, iar în opinia tinerei, pentru recuperarea acestei încrederi ar fi nevoie de schimbări majore chiar la nivelul de vârf al instituției.
- „Îmi doresc să avem un ministru care să ia în calcul amendamentele noastre și să-i pese de propriile legi, să respecte propriile legi și să îi pese de copii”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii