G4Media.ro

VIDEO Cum e poluat Bucureștiul chiar de Primăria Generală și primăriile de…

VIDEO Cum e poluat Bucureștiul chiar de Primăria Generală și primăriile de sector. Nori de praf și utilaje murdare pe străzile Capitalei

Statisticile oficiale arată că Bucureştiul ocupă locul 6 în topul celor mai poluate oraşe din Europa şi locul 4 în topul celor mai poluate oraşe din România. Pe lângă marii poluatori industriali de la periferia oraşului, interiorul capitalei este poluat şi din cauza şantierelor Primăriei Generale sau din cauza şantierelor care ţin de primăriile de sector. Asta pentru că autorităţile locale şi-au făcut un obicei din a nu respecta cele mai elementare norme de mediu, după cum atată imaginile surprinse de G4Media.ro.

Primăria Sectorului 2 a fost prima prinsă în „flagrant”. Caţiva muncitori ai Administraţiei Domeniului Public au fost surprinşi pe strada Tuzla făcând nori imenşi de praf în timp ce tăiau cu flexul borduri. Pe lângă faptul că aceştia nu erau echipaţi corespunzător cu măşti de protecţie, în şantier nu existau echipamente de aspirare sau instalatii de apă pentru a reduce răspândirea prafului.

Întrebaţi de ce tocmai primăria de sector, cea care ar trebui să se se asigure că normele de mediu nu sunt încălcate, este cea care poluează atmosfera atât de puternic, reprezentanţii acesteia ne-au transmis că „din cauza lipsei unor echipamente performante, aceasta este procedura tehnologică”.

La o aruncătură de băţ, în acelaşi sector, întâlnim un alt şantier care îi poluează pe bucureşteni în mod voit. Este vorba despre şantierul pe care se construieşte pasajul suprateran de la Doamna Ghica. Firma constructoare este Trustul de Clădiri Metropolitane București, o companie a Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB). Cu toate acestea, şantierul nu este împrejmuit cu plase de protecţie concepute special pentru a nu lăsa praful să se împraştie, nu este udat, iar roţile maşinilor nu sunt spălate atunci când îl părăsesc. Un şantier cu trei ieşiri care dau direct în strada principală. Efectele pot fi observate privind partea carosabilă, unde particulele de praf au format un strat gros de câţiva milimetri.

Într-o intervenţie telefonică pentru TVR, Marius Coaje, consilierul personal al primarului general, Gabriela Firea, a precizat că, în perioada următoare, PMB va trimite Poliţia Locală să verifice şantierele indicate. „Dacă lucrurile se confirmă, vă daţi seama că o să sancţionăm toate persoanele implicate şi companiile care lucrează pentru noi”, a precizat Marius Coaje.

Surprinzător este însă faptul că, deși multe dintre şantierele primăriilor din Bucureşti nu respectă mediul, majoritatea şantierelor private le respectă strict, de teama amenzilor. Unul dintre acestea l-am găsit în spatele liceului Şincai din zona Tineretului, acolo unde, pe o suprafaţă de câteva sute de metri, se construieşte un ansamblu rezidenţial imens. Zeci de basculante intră şi ies din şantier în fiecare oră. De fiecare dată, acestea sunt spălate de cu apa sub presiune de către doi muncitori, iar încărcătura este acoperită cu o prelată.

Activiştii de mediu consultaţi de G4Media.ro susţin că, dacă constructorii ar respecta regulile minime de mediu, mult mai curat ar fi şi aerul inhalat de plămânii bucureştenilor.

„În primul rând, şantierul se împrejmuieşte. În al doilea rând, şantierul se stropeşte periodic pentru a stopa ridicarea prafului. După aceea, materialul excavat trebuie stropit, după care trebuie încărcat în basculante care trebuie spălate de sus şi până jos, după care materialul transportat trebuie acoperit cu o prelată. De asemenea, activitatea şantierului este reglementată prin program de funcţionare care figurează în actul de reglementare de mediu. Astea sunt principalele condiţii care trebuie îndeplinite în organizarea unui şantier. De obicei, 20 % din gradul de poluare a oraşului este cauzat de aceste şantiere. Garda de Mediu are ca obiectiv verificarea şi sancţionarea celor care nu respectă actele de reglementare în ceea ce priveşte mediul. Aceste obiective de poluare majoră trebuie supravegheate tot timpul. Asta pentru că în tradiţia noastră românească, vedeţi bine că şantierele durează de două trei ori mai mult decât termenul prevăzut şi normal că poluarea creşte în mod semnificativ. Este o tradiţie românească ca autoritatea să facă ce vrea. Că doar ea este autoritatea şi că pe ea nu o să o controleze Garda de Mediu care în principiu este subordonată sau face parte din aceeaşi categorie politică. Uitaţi-vă că o autoritate care trebuie să dea exemplu de respectarea legii, tocmai ea este prima care încalcă”, a declarat pentru G4Media.ro Dan Trifu, vicepreşedinte Eco-Civica.

Dacă sunt găsiţi vinovaţi că poluează mediul, constructorii pot primi de la inspectorii Garzii de Mediu amenzi de până la 100.000 lei şi se pot alege cu suspendarea sau chiar închiderea şantierului.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

17 comentarii

  1. … dar nu sunt muncitori ADP aceea din filmulet … sunt de la Acvatot (sub contract cu ApaNova)… In rest, ce sa zic… Primaria Coordoneaza perfect totul

  2. Ia uitați aici cum face primăria de sector, prin firma angajată, ”lucrări de modernizare carosabil” la noi în cartier (sector 6): https://www.youtube.com/watch?v=rJJBuqr6kWA.

    Ca să nu mai spun că lucrează de vreo 3 luni la bordurile și asfaltarea în jurul a câteva blocuri.

  3. Am reclamat deja la primarie, directia de mediu si politia locala poluarea santierelor de inlocuit borduri din sector 2 (str. Comandor Eugen Botez in speta, de peste o luna cainii din curti nu mai pot respira de praf), constructor SC TERZIN COMPANY SRL, nicio reactie.

    • La garda de mediu bucuresti nu era porcul ala bețiv, care s a pozat si s a pus pe facebook cu serghei mizil si altii de aceeași teapa?
      Voi chiar va așteptați să aveți aer curat cu asa animale prin instituții?
      Succes!

  4. „din cauza lipsei unor echipamente performante, aceasta este procedura tehnologică”

    Ce raspuns jenant. Adica va doare in fund de sanatatea cetatenilor.

    In loc sa bagati bani in curul preanefericitului si a lui Catedrala, cumparati si voi echipamente.

  5. Cele mai grave incalcari au avut loc la santierul parcarii subterane din bld. Decebal, realizat de Primaria Sectorului 3. Zilnic, seara in jurul orelor 22:00, ieseau camioanele cu pamantul excavat, lasand o dara de praf in toata Piata Hurmuzachi si pana pe Bulevardul Basarabiei.

  6. Ăștia arunca mai multe PM10 in aer intr-o zi decât un Logan euro 4 Intr-un an. Aștept comentariile celor care au aplaudat introducerea taxei Zyklon pardon oxigen

  7. Nu este de mirare ca nu se ia nicio masura pentru a impiedica difuzarea prafului in aer. Aroape toate firmele de constructii au protectie politica, nu au ce sa pateasca. Asta e tara noastra si consimtim toate neregulile prin faptul ca nu facem sesizari la administratie.

  8. Acest flagel se practică demult, firmele subcontractante fac ce vor la umbra spagilor și a comisioanelor date către primari,consilieri sau alte mâini. În mod normal trebui sancționați de pol locală sau poliția națională. Să intre bine în cap oricui: orice polițist care trece pe lângă așa ceva poate face doo poze și aplica o sancțiune. Dar ce să faci dacă polițistul ori e prost și nu știe să scrie un PV(proces verbal) de contravenție sau îl sună vreun șef numit sau afiliat politic sau care a luat personal spaga?

  9. Buna seara.
    Sa veniti sa vedeti ce este in Dr.Taberei. Pe lângă eternul șantier pentru metrou s-au deschis altele pentru schimbarea bordurilor. Pur si simplu nu se mai poate respira, stam cu geamurile închise, se taie copaci pentru a face parcări si pentru schimbarea acestor borduri iar plămânii noștri înghit tone de praf și mizerie. Avem cel mai puțin spațiu verde pe cap de locuitor din Europa!!!!!!! A cui este aceasta afacere cu borduri??? Dar cand se vor planta niste pomi in locul celor masacrati????? Sa va fie rusine primarii de sector si cea a capitalei!!! Nu stiti decât să dați din gura!

  10. Am reclamat in nenumărate rânduri șantierele lui Neghiobița de la sectorul verde-impecabil 3. Nu s-a sinchisit nimeni , ba chiar PL de gardieni publici făcea mișto de mine!

  11. Josnicia d-nai G Firea este că, deși surse de poluare mai importante sunt ignorate (inclusiv arderea hidrocarburilor în termocentrale), ori tolerate îngăduitor, instituie taxe de poluare pentru autoturisme.

  12. Aveti ce votati, prostilor.

  13. Meserie, ca in anii ’90. Daca va uitati la filmele de pe CINEPUB, o sa va amintiti ce ‘horror’ era Romania. Bucuresti -Slobozia. Prea mult nu s-a schimbat, greierii poate. Iliescu inca e fresh, se scot si se baga aceleasi borduri/bitmum. Banii se spala. De vandut, nu prea a mai ramas ce … + sunt mult mai putini copaci de furat dar in rest … E Firea Cyborg, tot zice ca are niste sarme … Sper sa nu le aiba si cand o fi la parnaie, schelalaie dupa ea … Nesimtire maxima, marca AntenaStars.

  14. Si in S3 s-a dat startul la borduriada.