G4Media.ro

VIDEO Cum este folosită inteligența artificială la culesul de roșii. Alte domenii…

VIDEO Cum este folosită inteligența artificială la culesul de roșii. Alte domenii în care AI este tot mai utilizată

Inteligența artificială a pătruns în ultimii ani în foarte multe domenii, de la servicii de ride sharing, până la medicină, drept și chiar literatură. Conform unui studiu realizat de Universitatea Oxford, în următorii 25 de ani vor dispărea aproximativ 50% din locurile de muncă de astăzi, fiind înlocuite de roboți operați de inteligența artificială.

În acest sens, în domeniul agricol, o companie americană susţine că robotul pe care l-a dezvoltat este mai eficient decât omul în inspectarea şi culegerea roşiilor din solar, transmite news.ro.

Virgo 1, un robot autonom creat de Root AI, un startup din Somerville, Massachusetts, are o misiune nu tocmai simplă pentru un robot: să vadă când s-au copt roşiile să le culeagă astfel încât să nu le afecteze integritatea.

Robotul funcţionează în mod autonom, fiind dotat cu senzori şi camere care-l ajută să-şi găsească drumul şi să deplaseze printre culturi. Acesta este dotat inclusiv cu faruri, putând să mărşăluiască prin sere la orice oră din zi sau din noapte pentru a culege roşiile imediat cum îşi dă seama că s-au copt. Virgo 1 a fost gândit cu un robot modular. Prin modificarea software-ului, acesta poate fi adaptat şi altor culturi, nu trebuie să se limiteze strict la roşii.

De asemenea, oamenii de știință de la Universitatea din Tel Aviv au printat complet prima inimă 3-D din lume, plină cu celule, vase sangvine, ventricule şi camere, a declarat Tal Dvir, coordonatorul acestui studiu, ale cărui rezultate au fost prezentate într-o conferinţă de presă, transmite Haaretz.

Inima prezentată de cercetătorii israelieni, pe care jurnaliştii au putut să o vadă în timpul unui proces de printare ce a durat aproximativ trei ore, are mărimea unei inimi de iepure sau a unei cireşe.

„Inimile umane, mai mari, necesită aceeaşi tehnologie”, a explicat profesorul Tal Dvir.

Următoarea etapă pentru cercetători va consta în „cultivarea” unor inimi printate în laborator şi „educarea lor” pentru ca ele să se comporte ca o inimă naturală. (vezi detalii aici)

Estonienii au cerut să se construiască un „judecător robot” care să aibă grijă de procesele restante în care spețele nu sunt foarte complicate, se arată în raport Wired, preluat de Futurism.com.

„Judecătorul” care va opera cu ajutorul inteligenței artificiale se presupune că va analiza documentele legale și alte informații relevante și va veni cu o decizie. Deși deciziile vor fi analizate și revizuite de un judecător-om, proiectul este un exemplu de înfăptuire a justiție cu ajutorul inteligenței artificiale. (vezi detalii aici)

Pe de altă parte, compania non-profit condusă de Elon Musk, OpenAI, a creat un nou robot, GPT2, un generator de texte. Sistemul AI pornește de la un text care i se dă, de la câteva cuvinte la o pagină întreagă, și apoi i se cere să scrie următoarele propoziții, bazate pe predicțiile pe care le face. Sistemul împinge limitele a ceea ce se credea posibil, atât în termeni de calitate a rezultatului, cât și a varietății de utilizări posibile.

Când este folosit doar pentru a genera un text nou, GPT2 este capabil să scrie pasaje plauzibile care se potrivesc atât ca stil, cât și ca subiect. Rareori arată ciudățeniile care apăreau în sistemele trecute de inteligență artificială, precum să uite ce a scris la jumătatea unui paragraf, sau să amestece sintaxa în propozițiile lungi.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Și uite cum vin romanii acasă și rămân și imigrantii ilegali in shithole-urile de unde se ițesc la granițe.

  2. ideea e buna doar ca rosiile crescute pe sistema hidropon sub acoperis nu sunt asa de gustoase dar sunt mai ieftine, in schimb businessul e bucuros ca are profit stabil care nu depinde de capriciile naturii. zic ca avem noroc ca totusi nu toate fructele si legumele pot fi crescute sub acoperis

    • Ai grija ce-ți dorești, a mai fost unu’ care zbiera va roșiile Romanesti sunt cele mai mișto și acum executa 3 ani juma’ pe la Rahova.:)

  3. vai de rosiile alea culese de robot. le-as prefera pe acelea de altadata, dar le-ati ucis pe toate, in numele „progresului”.
    viitorul omenirii este unul de kko, din pacate.

    • Eu zic ca e in numele putorilor. Sunt putini dispusi sa mai munceasca in agricultura clasica pentru ca nunca e grea si salariile mici. Si sunt putini care vor sa plateasca in plus pentru o rosie crescuta clasic. E cinic sa vrei produse cat mai naturale dar sa fie si ieftine.

  4. Daca un om ar munci ca robotul asta ar fi dat afara dupa o zi. Luati in considerare costul, mentenanta si productivitatea si va da clar cu minus. Daca ii mai si fura cineva pana plateste asigurarea, culege rosiile de pe jos! :))