G4Media.ro

VIDEO Cum folosea propaganda legionară, figuri istorice fără nicio legătură cu mișcarea…

Foto: G4Media

VIDEO Cum folosea propaganda legionară, figuri istorice fără nicio legătură cu mișcarea / Istoric: Personaje sinistre ajung să fie îndrăgite de o parte a societății, din necunoaștere / Regimuri totalitare, expoziție la Alba Iulia

O expoziție mai puțin obișnuită, dedicată regimurilor totalitare în România, poate fi văzută în aceste zile la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia. Expoziția vizează regimurile totalitare din România, cu elementele lor comune cum ar fi propaganda naționalistă, încălzită cu utilizarea unor figuri eroice din istorie, teoriile conspiraționiste și multe altele.

O zonă importantă a expoziției este dedicată Mișcării Legionare și cuprinde articole din presa vremii, manifeste, scrisori originale, afișe și multe fotografii care arată, în final, dublul limbaj al acestei mișcări: o realitate punctată de crime în paralel cu o propagandă care vorbea despre ”România ca soarele de pe cer”.

Istoricul Liviu Zgârciu este inițiatorul expoziției. El a remarcat că personaje sinistre din istorie, cum ar fi dictatorii și unii lideri ai mișcării sunt reinventați în imaginarul prezent drept personaje pozitive și spune că acest lucru vine din lipsa de informație, de cunoaștere a ceea ce au însemnat regimurile totalitare.

”Personaje sinistre ca Ion Antonescu sau Horia Sima și Carol al II-lea și Nicolae Ceaușescu și Dej devin personaje îndrăgite de o parte a societății. Este și vina istoricilor pentru că se feresc de astfel de subiecte și nu vor să prezinte adevărata față a acestor regimuri. Expoziția noastră tocmai asta își propune, să arate adevărata față, fața criminală (…) a unor regimuri care sunt prea puțin cunoscute astăzi și aduse în atenția opiniei publice. În ceea ce privește Mișcarea Legionară, principala ei caracteristică au fost crimele și asasinatele” spune Liviu Zgârciu.

O parte importantă a expoziție este dedicată Mișcării Legionare și arată documente, fotografii ale crimelor comise de legionari, manifeste și multe articole din presa vremii.

Propaganda care răzbate din aceste documente are multe elemente care amintesc de ceea ce vedem în zilele noastre: teorii conspiraționiste, ura împotriva unor categorii etnice și acapararea unor figuri istorice care să dea credibilitate mesajelor.

”Interesant că în perioada asta, vorbesc de noiembrie 1940, când se desfășoară aceste crime, propaganda legionară nu amintea nimic despre lucrul acestea, dimpotrivă, ziarele legionare înfățișau o altă realitate, o altă Românie, o Românie care trebuia să arate ca soarele de pe cer, dar în spatele acestei propagande se întâmplau crime oribile” adaugă Zgârciu.

1 decembrie 1940 la Alba Iulia. Utilizarea unor simboluri naționale în propaganda legionară. Foto: expoziție

El a amintit și de utilizarea unor simboluri naționale pentru propagandă, un lucru de manual pentru regimurile totalitare.

”Eroi naționali precum Horea, Cloșca și Crișan, alături de Aram Iancu, vedeți, sunt folosiți la 1 decembrie 1940, atunci când liderii (vorbesc despre Antonescu și Horia Sima) sunt prezenți la Alba Iulia. Toate aceste panouri încadrează figura lui Zelea Codreanu. Acest tip de a folosi simboluri naționale, eroi, întâlnim și la Mișcarea Legionară și o să întâlnim ulterior chiar la Nicolae Ceaușescu. Știți tablourile acelea în care Nicolae Ceaușescu apare că se trage din Burebista, Decebal și diferiți voievozi din medievalul românesc.

Foto: G4Media

Expoziția poate fi văzută până în data de 27 martie 2025.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.