VIDEO Cum gestionăm anxietatea socială în contextul social media? Psihologii propun: Unfollow la anumite pagini și dimpotrivă, să le urmărim pe cele cu mesaje pozitive
Prezența pe rețelele sociale vine la pachet și cu o serie de efecte negative, între acestea se numără anxietatea socială. Câți tineri sunt afectați de acest fenomen, câți îl conștientizează și ce este de făcut? Psihologi și specialiști au discutat săptămâna aceasta cu tinerii despre ce este și cum putem depăși fenomenul la evenimentul „Anxietatea socială în era digitală”.
Acest tip de anxietate „se referă la starea și la tot complexul de gânduri, emoții și comportamente, de asemenea reacții fiziologice în legătură cu teama de a fi percepuți negativ.” a spus Victor Bohuș, psiholog și psihoterapeut într-un dialog cu reporterul ENTR România.
View this post on Instagram
Anxietatea socială se poate manifesta la diferite niveluri, după cum spune și Andreea Rățoi, psiholog și psihoterapeut. Aceasta a declarat pentru ENTR că dacă bănuim că suferim de o tublurare ce ne dă de bănuit că ar fi din sfera anxietății și „lucrul ăsta [ne] impactează viața într-un mod suficient de grav, ne afectează viața profesională, personală […] trebuie să ne punem întrebări”
Totuși, în contextul „erei digitale” în care trăim, anxietatea socială poate fi „accentuată” de rețelele de socializare prin algorimtii lor de funcționare și prin imaginea „perfectă” pe care oamenii o proiectează prin intermediul lor.
Așadar, cum gestionăm anxietatea socială în contextul social media?
Tot Victor ne sugerează că „poate ar trebui să dăm unfollow la anumite pagini și dimpotrivă, să dăm follow la altele care mai degrabă încurajează body positivity (* o atitudine pozitivă privind aspectul fizic) și încurajează niște mesaje de auto-compasiune.”
Anxietatea și depresia afectează un procent semnificativ din populație, iar asta o spun și datele oferite de instituțiile europene.
Un sondaj Eurobarometru efectuat în iunie 2023 a arătat că aproape 1 din 2 persoane (46% din populația UE) a avut probleme emoționale sau psihosociale, cum ar fi depresia sau anxietatea, în ultimele 12 luni.
În ceea ce privește anxietatea socială, studiile epidemiologice efectuate în întreaga Europă indică faptul că prevalența pe durata vieții a tulburării de anxietate socială în populația generală este de aproape 7%.
Tinerii sunt printre cei mai afectați
Datele publicate în octombrie 2023 de Uniunea Europeană arată că în toate statele membre, marea majoritate a respondenților consideră că utilizarea social media poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a copiilor și tinerilor.
Există, totuși, diferențe mai substanțiale între statele membre în ceea ce privește proporția celor care răspund că sănătatea mintală a copiilor și tinerilor poate fi afectată negativ chiar dacă social media sunt folosite doar sporadic.
Acest punct de vedere este împărtășit de 61% dintre respondenții din Suedia, urmați de 53% dintre respondenții din Danemarca, comparativ cu 29% din respondenții din România.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank