G4Media.ro

VIDEO Cum i-a pus la treabă ”Ciugubanul” pe tinerii dintr-o comunitate rurală…

VIDEO Cum i-a pus la treabă ”Ciugubanul” pe tinerii dintr-o comunitate rurală din România. Mecanismul unei campanii atipice de reciclare a PET-urilor, cu recompensă în monedă virtuală locală

Un proiect pilot în România îi are pe adolescenți și pe copii în prim plan. Este vorba despre un program educativ de reciclare lansat de administrația locală din Ciugud (județul Alba), care a presupus instalarea unui automat de colectare selectivă a plasticului, sticlei și aluminiului.

La trei săptămâni de la lansare, reprezentanții administrației spun că sunt surprinși de modul în care funcționează. Mii de peturi de plastic, sticle și doze de aluminiu nu au mai fost aruncate la gunoi sau, mai rău, în natură.

Au fost în schimb introduse în aparatul care returnează CIUGUbani, o monedă virtuală pe care cei care reciclează o primesc și pe care o pot preschimba într-un alt proiect educativ, pe care îl va finanța primăria.

CIUGUbanul a creat o competiție veritabilă între tineri, astfel că în scurt timp, a dispărut plasticul din comună.

G4Media a discutat cu Diana Droașcă – viceprimarul copiilor din comuna Ciugud și Denisa Drăgan – membru în boardul copiilor din România UNICEF, două dintre adolescentele implicate în campanie.

”Mi se pare un mod foarte distractiv de a determina copiii să recicleze… Ciugubanul este… Ca un fel de leu la noi în școală și toată lumea este atrasă și sunt într-o competiție, care câștigă cei mai mulți Ciugubani și îi amuză chestia asta.

Mereu containerele erau pline, dimineața la prima oră erau deja pline.

La noi în clasă s-au strâns cam 200 sau mai mult de Ciugubani și colegii noștri, inclusiv noi, mergeam în grupe și adunam de prin comună.

Sunt mulți care își ocupă timpul ziua cu asta. De când se termină orele și până seara, stau și adună și veneau și le reciclau și după aceea veneau alți copii și iarăși erau pline containerele și tot așa în fiecare zi. De multe ori nu aveai loc să lași și tu sticlele pentru că erau deja pline”.

La final, elevii primesc un premiu, pe baza unui proiect pe care îl vor prezenta primăriei, proporțional ca valoare cu cantitatea de deșeuri reciclată.

”Fiecare clasă îi investește în ce vrea. Noi am vorbit cu doamna dirigintă și vom face o excursie din Ciugubanii pe care îi vom strânge peste vară” spune Denisa.

Idee unică în România. Ce faci cu CIUGUbanul?

Primarul Gheorghe Damian spune că proiectul de colectare se vrea a fi unul educativ.

”Cum a funcționat și cum funcționează? Foarte bine, ne bucură să vedem fotografii pe rețelele de socializare ale părinților cu copii care strâng de casă toate peturile, sticlele, dozele, să le ducă și să strângă cât mai mulți Ciugubani… Ne bucură că nu strâng doar de acasă, pot inclusiv pe spațiul public să caute, e o întreagă competiție între copii, care strâng cei mai mulți Ciugubani și în felul acesta reușim să schimbăm mentalități.

Ideea noastră este că pentru fiecare un Ciuguban, copilul va primi un leu și atunci proiectele pe care tot ei le vor scrie, vor fi finanțate cu banii lor.

Este o chestiune de responsabilizare a copiilor și de a înțelege că nimic nu e gratis pe pământul ăsta. Pot să vă spun că ne-am trezit și cu copii din afara comunei noastre venind să câștige Ciugubani și nu doar copii. Chiar adulți au venit cu mașinile de acasă și au pus peturile și sticla și metalul acolo”, spune primarul.

Unul dintre cei care s-a ocupat îndeaproape de proiect este Dan Lungu, care este și purtător de cuvând al primăriei.

”După o perioadă foarte scurtă, ne-am depășit de 5 ori estimările pe care le aveam. Adică noi estimam un anumit număr de ambalaje și deja am recilat de 5 ori mai mult, ceea ce înseamnă că un astfel de proiect poate să aibă un impact mare într-o comunitate, indiferent cât de amare este ea. Dacă noi cu 160 de copii am reușit să reciclam atât de mult, vă dați seama ce se poate întâmpla la nivelul unei comunități.

Gândiți-vă că ambalaje au ajuns să fie reciclate în loc să fie aruncate la întâmplare, să ajungă la gropa de gunoi sau mai rău, să ajungă chiar în natură.

Stațiile sunt atât de deștepte încât pot să recunoască fiecare ambalaj care este introdus. Citesc eticheta ambalajului și practic rețin în softul stației informații cum ar fi de cine este produsă băutura și așa mai departe și spre exemplu… deja sunt șocat, avem 4.844 de peturi de plastic reciclate în această stație” a spus Lungu.

Echipa primăriei Ciugud analizează și lucrează și la posibilitatea ca, în viitor, cetățenii să poată folosi monedele virtuale pentru a primi anumite reduceri de taxe sau impozite, idee care ar presupune inclusiv promovarea unei inițiative legislative în acest sens.

Proiectul pilot de la Ciugud este implementat de administrația locală în parteneriat cu compania americană ENVIPCO, unul dintre cei mai importanți producători mondiali de RVM-uri (Reverse Vending Machines).

Compania ENVIPCO este prezentă în România, din anul 2019, prin producția de subansamble și primul model de mașină de colectare automată a ambalajelor de băuturi (RVM).

În luna decembrie, compania va avea operațională o nouă unitate de producție în România, în județul Alba.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. In alte tari copii invata pentru un viitor, pentru o meserie. Unii devin IT-isti la 14 ani.

    In Romania, copii „invata” sa adune gunoaie moca sa iasa campania de PR misto pentru o corporatie si o primarie. Presa primeste un ciubuc pentru promovare.

    Aceasta corporatie obtine profit din aluminiu si reciclarea plasticului pe bani europeni din munca neremunerata a copiilor. Dar propaganda mascheaza aceasta forma de sclavie voluntara ca „eco friendly ” bla bla.

    Copii cu munca, corporatia cu profitul, primaria cu promisiuni ! Ce comunism gretzos 🤢🤢🤢
    Copii sa aiba incredere in primar si sa munceasca pe degeaba, capitalism romanesc 🤢🤢🤢

    Bugetarii si companiile private platite sa se ocupe de gunoi isi incaseaza salariul pentru nemunca. Bravo Ciugud, bravo Romania. 🤢🤢🤢

    • Copiii, nu „copii”.
      Plavane!

    • Voluntariatul nu e o boala. Unii „muncesc” din placere asa in timpul liber sau chiar ca job. A se vedea activistii sau ONGistii. Iar domeniile variaza imens.
      Evident ca nu dragostea sau pasiunea iti plateste facturile, dar voluntariatul ofera alte satisfactii. Evident ca exista si persoane care profita de asta, dar daca e win-win, care e problema?

      Tu ori nu ai muncit decat job-uri mizere asa ca tragi de ultimul ban ori nu ai facut un gest altruist in viata ta. Altfel nu imi explic mentalitatea de „cioban” comunist. de care dai dovada. A scuze, mai e si varianta sa urasti ONG-urile pentru ca asa te-au invatat posturile TV supreme.

    • Scriu din Australia si admir sa vad si sa aud ceea ce face primaria Ciugud,pt.ca este o lectie de educatie a refolosirii pet-urilor si a nu infecta apele si natura cu ele.Aici de regula pensionarii si nu numai duc din gospodaria proprie tot ce este reciclabil,incepand cu pet-urile,nu pt.ca sunt saraci,fiindca sunt educati,si vezi masini scumpe la volan cu femei de regula in varsta ,masini pline pe care in 10 minute ti le descarca si le scaneaza primind ches .
      Asa ca Ciugud este deja inclus in tarile dezvoltate cu un primar pe care PSD-ul l-a dat afara ca a criticat pe Odihnitul intors de la Rahova pentru putin timp,speram.