G4Media.ro

VIDEO Cum intră în ”transă” delfinii, de ce sunt hipopotamii cele mai…

sursa foto: Pexels

VIDEO Cum intră în ”transă” delfinii, de ce sunt hipopotamii cele mai periculoase animale mari din Africa și ce știm despre ornitorincii cu pinteni veninoși/ Animale cu potențial periculos și aparențe înșelătoare

Natura este un loc frumos. Atât de frumos, de fapt, încât putem ajunge să uităm faptul că uneori, în spatele celor mai drăguțe, pufoase și aparent prietenoase chipuri se ascund animale sălbatice care nu au supraviețuit pe acest pământ fără o doză serioasă de agresivitate și pericol. Mai mult decât atât, unele dintre aceste viețuitoare ne arată că nu numai oamenii pot face lucruri periculoase și stranii aparent fără motiv.

Delfinii – cea mai periculoasă gașcă din ocean 

Majoritatea oamenilor îi amintesc pe delfini drept cei mai buni prieteni ai omului din ocean. Animale inteligente, sociabile și etern zâmbărețe, mamiferele marine au știut să-și facă reclamă de-a lungul anilor, și au făcut-o atât de bine încât am ajuns să ne gândim la ei drept inofensivi și chiar prietenoși, ceea ce nu poate fi mai departe de adevăr. 

Din fericire, oamenii și delfinii nu prea se întâlnesc în sălbăticie, deci incidentele violente rămân rare. Totuși, în 2022, de exemplu, unui delfin deosebit de agresiv i s-au atribuit cel puțin șase atacuri în care mai mulți oameni au fost răniți în prefectura japoneză Fukui, transmite The Guardian. Cei atacați de delfinul din Fukui au scăpat destul de ușor, dar au fost norocoși. În 2023, Claire Bye, o femeie din Marea Britanie, a suferit un atac grav când se afla în vacanță în Bolivia. Femeia înota în râul Santa Rosa de Yacuma, când un delfin roz, membru al unei specii de delfin de apă dulce, a mușcat-o pe nepregătite de picior, fără să fi fost provocat. Atacul nu a durat mai mult de câteva secunde, dar mușcătura aproape i-a retezat laba piciorului, iar infecția căpătată ulterior i-a pus în pericol viața, scrie The Independent. 

Spre deosebire de om, animalele care împart apa cu delfinii sunt mai puțin norocoase – În 2022, un grup de cercetători marini au atașat camere de filmat speciale de niște delfini care au fost lăsați liberi în golful San Diego. Imaginile capturate au arătat mamiferele la vânătoare, iar, din câte se pare, meniul lor include chiar șerpi de mare veninoși, arată Business Insider.

Înotătorii zâmbitori par să aibă ceva împotriva animalelor veninoase în general. Un documentar BBC realizat în 2013 a arătat că delfinii au un obicei a ataca și a teroriza pești-balon, cunoscuți pentru toxinele mortale pe care le secretă în mod defensiv. Motivul? Din câte s-ar părea, explică Smithsonian Magazine, în cantități mici, toxinele le induc delfinilor o stare “aproape ca de transă” – droguri marine! 

Acesta nu este singura instanță când delfinii terorizează alte animale pentru distracție. Sussex Wildlife Trust, o organizației caritabilă pentru protecția mediului din Marea Britanie, notează obiceiul delfinilor de a juca “volei” cu puii altor animale, uneori chiar cu pui de rechin. 

În final, trebuie notat și că în multe cazuri, delfinii pot reprezenta cel mai mare pericol pentru membrii propriei specii – Deși sunt, din motive evidente, greu de observat în natură, The Atlantic punctează faptul că delfinii, în special masculii, sunt cunoscuți pentru  comportamente violente care includ uciderea puilor competitorilor, o tactică de altfel comună în lumea animală și, mai puțin comun, obiceiuri sexuale neobișnuit de agresive. În mod specific, este observat faptul că în timpul sezoanelor de împerechere, grupuri mari de masculi tind să izoleze câte o singură femelă pentru reproducere iar, judecând după răni și alte semne specifice ce pot fi observate pe corpurile femelelor, procesul poate fi unul destul de violent.  

Prin urmare, data viitoare când îți zâmbește un delfin, ține minte: nu știi niciodată ce fapte odioase a comis în trecut.

Cangurii – gladiatorii vegetarieni 

Australia este un tărâm cu adevărat special. După cum îți vor spune mulți rezidenți și vizitatori, există două tipuri de animale pe continent – cele care te vor omorî dacă au ocazia și cele care nu sunt destul de puternice să te omoare, dar ar face-o dacă ar putea.

În cazul animalelor precum cangurii, simbol național și faimoși în grădinile zoologice din toată lumea, adevărul este undeva la mijloc. În general, nu au mari probleme cu oamenii, dar asta nu înseamnă că nu vor ataca atunci când se simt amenințați sau pur și simplu au chef de violență. În 2022, de exemplu, rezidenții orășelului Maaroom au fost terorizați o vreme de un grup mare de canguri care aproape au pus stăpânire pe localitate. Oamenii au trebuit să meargă pe străzi înarmați cu bâte, iar unei femei i-a fost rupt piciorul în timpul unui atac, scrie Newsweek.

Din fericire, asemenea atacuri nu sunt chiar la ordinea zilei, însă nu ar trebui nici ignorate. Atunci când, anul trecut, un bărbat australian a fost ucis de un cangur pe care îl ținea ca animal de companie, primul atac fatal de acest fel după mult timp, lumea și-a amintit faptul că acești “micuți” simpatici sunt animale destul de mari, puternice și agresive – gladiatori vegetarieni, după cum îi descrie The Conversation.

În 2016, australianul Greig Tonkins a devenit viral în lumea întreagă când a fost filmat boxând cu un cangur care îi atacase câinele – bărbatul a lovit cangurul în față și a reușit să-și salveze animalul, dar a fost în mai mare pericol decât credea. National Geographic a menționat faptul că specimenul din filmare era un mascul în floarea vârstei și, judecând după mărime, ar fi putut să îl ucidă pe bărbat cu lovituri puternice de picior dacă alegea să lupte în loc să se retragă.

Hipopotamii – cele mai periculoase animale din Africa 

Nu e cu nimic surprinzător faptul că un animal de câteva tone, cu dinți de peste 30 de centimetri lungime este și periculos. Totuși, ceea ce nu știu este cât de periculoși sunt hipopotamii de fapt. 

Deosebit de teritoriali și agresivi, acestor giganți iubitori de apă li se atribuie sute de morți umane în fiecare an. Cifre exacte sunt, totuși, foarte greu de stabilit, dar Smithsonian Magazine scrie că este posibil ca numărul de morți provocate de hipopotami să fie mai mare decât cele cauzate de lei, elefanți, bizoni, leoparzi și rinoceri la un loc. 

Există destule povești care arată de ce coloșii trebuie tratați cu grija pe care o cere puterea și agresivitatea lor, iar unul dintre cele mai faimoase este probabil cel al fermierului australian Marius Els. Militar de profesie și iubitor al vieții sălbatice, Els a adoptat un hipopotam la vârsta de 5 luni, pe vremea când era încă mic, adorabil și inofensiv. Humphrey, după cum a fost numit animalul, a crescut practic împreună cu militarul și cu familia sa până la vârsta de 5 ani, arată The Guardian.

Problema este că pe măsură ce a crescut, Humphrey a devenit din ce în ce mai agresiv, atât cu alte animale, dar și cu oamenii. În fața acestui fapt, totuși, Els a continuat să susțină că are o legătură specială cu Humphrey, deși până și soția bărbatului era sceptică și temătoare față de hipopotam.

În final, temerile apropiaților lui Els s-au adeverit. În 2011, Marius Els a fost ucis de Humphrey, iar trupul său a fost găsit în râul din apropierea fermei sale, același râu în care, cu ani în urmă, Humphrey fusese salvat în urma unei inundații. 

Ornitorincul – o anomalie a naturii  

Ornitorincul este un animal straniu din multe puncte de vedere. Nu numai că arată ca o combinație ciudată între mai multe animale diferite, are și diferite trăsături biologice și de comportament împrumutate de prin toată lumea animală. 

Își detectează hrana cu ajutorul senzorilor electrici naturali pe care îi au în cioc, are cloacă la fel ca și păsările și reptilele, dar totuși este mamifer. Depune ouă în loc să nască pui vii, deși are grijă de ei și îi hrănește cu lapte, cum fac și celelalte mamifere. Numai că, procesul este total diferit. Mamele nu au glande mamare, în schimb, transpiră laptele pe care puii trebuie să îl lingă de pe pielea lor. Acel lapte, a propos, conține anumite elemente care nu mai sunt întâlnite nicăieri în lumea animală, notează publicația științifică Jstor Daily

Cu toate aceste ciudățenii la un loc, mai este de mirare faptul că masculii speciei sunt și printre singurele mamifere veninoase din lume? Da, masculii au pinteni pe picioarele din spate, iar aceștia sunt conectați la glande care secretă un venin destul de puternic să paralizeze și să omoare animale de mărimea câinilor, conform Universității din Melbourne.

Deși nu s-au înregistrat încă victime umane, mamiferele cu bot de rață nu trebuie tratate cu indiferență. Nu numai că durerea unei înțepături de ornitorinc provoacă durere imediată și extremă care nu poate fi tratată prin mijloace obișnuite, poate produce alte simptome precum greață, atrofie musculară și sensibilitate sporită la durere pe durate lungi, scrie publicația americană Slate.

Conform Bibliotecii Naționale de Medicină din SUA, un bărbat de 57 de ani a trecut printr-un atac care l-a lăsat cu două înțepături de ornitorinc pe mână. A suferit o durere “devastatoare, imediată și susținută” care nu a putut fi tratată cu analgezice, a stat în spital 6 zile, abia și-a putut mișca mâna timp de 3 săptămâni după tratament, iar efectele înțepăturilor au persistat vreme de peste 3 luni.

Mama natură nu a fost tocmai blândă cu ornitorincul, dar măcar i-a dat ceva cu care să se apere de cei ce ar vrea să râdă de aspectul său.

Poate că nu toate animalele simpatice ascund secrete periculoase și sinistre, dar într-o lume în care și un necuvântător pufos cu bot de rățușcă te poate ataca cu venin paralizant și animalele aparent cele mai fericite te pot ataca din senin, nu este niciodată o idee rea să tratezi natura cu atenție și, poate cel mai sigur, o doză sănătoasă de neîncredere.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Frumos, dragus, pufos, zambicios.. toate acestea sunt atribute date de noi animalelor. Si care nu au nimic de-a face cu comportamentele lor. Nu natura trebuie tratata cu atentie si suspiciune. Mie imi pare ca noi suntem cei in transa aici. Intr-un film care traduce cam ciudat realitatea.