G4Media.ro

VIDEO Cum s-a adaptat Ucraina la războiul cu Rusia pentru ca sute…

Sursa: Pixabay

VIDEO Cum s-a adaptat Ucraina la războiul cu Rusia pentru ca sute de mii de copii să poată face școală. Ministru: Cea mai mare problemă e siguranța

După patru ani de conflict armat, peste 400.000 de copii ucraineni continuă să meargă la școală în condiții periculoase, întrucât locuiesc în apropierea liniei frontului, nota UNICEF, într-un material publicat pe site-ul organizației în decembrie 2018.

Pentru cei mici, calvarul traiului de zi cu zi mai include sperieturile cauzate de explozii, nopțile nedormite sau cu somn intermitent, din aceleași motive, și probabil presiunea nervoasă cu care trăiesc părinții.

Din punct de vedere umanitar, conflictul deschis de Rusia în Ucraina a generat o problemă cu multe ramificații.

L-am întrebat pe ministrul adjunct ucrainean al Educației, Vadim Karandiy, ce face, în linii mari, Kievul pentru acești copii, dar și care e situația școlilor de le linia frontului:

Declarațiile lui Vadim Karandiy, pentru G4Media și Reporter Global:

  • Teritoriile ocupate reprezintă o problemă dureroasă pentru Ucraina, la mijloc fiind vieți și familii.
  • Ca atare, tot ceea ce ține de acest subiect este tratat calm și cu delicatețe, dintr-o perspectivă cât se poate de umană.
  • Ucraina face tot ceea ce se poate pentru a-și ajuta pe cetățenii care locuiesc în zonele necontrolate de Kiev, face tot ce se poate pentru a le asigura tinerilor accesul la sistemul ucrsinean de educație.
  • Concret, ne axăm pe dezvoltarea mijloacelor de învățare la distanță și a devenit ceva obișnuit ca inclusiv examenele să fie date astfel.
  • Totodată, creăm noi oportunități pentru a-i ajuta pe tineri să se înscrie în sistemul național de studii superioare.
  • Pentru ei sunt valabile deopotrivă standardele generale din Ucraina, dar și trecerea unei forme adaptate și independente de evaluare, ori programele speciale de tipul: „Donbas este Ucraina” și „Crimea este Ucraina”.
  • Mai avem și o categorie aparte de școli și de profesori, cei care se găsesc în așa-zisa zonă gri, pe linia de separație dintre teritoriile controlate de Ucraina și cele ocupate.
  • Cele mai multe astfel de școli folosesc sistemul ucrainean de educație, programele școlare aprobate de Kiev și metodologia de predare asociată.
  • Principala problemă acolo o reprezintă siguranța.
  • Ucraina se alătură acum programului mondial „Secure School”, sprijinit de mai multe țări. În acest moment, legislația este adaptată pentru a putea beneficia în mod concret de acest program.
  • Ucraina și-a asumat să nu folosească instituțiile de educație în scopuri militare, prin urmare nu sunt amplasate unități militare în apropierea școlilor.
  • În ceea privește familiile dislocate din zona de conflict, acestea pot alege unde anume vor să trăiască în Ucraina și au la dispoziție o serie de beneficii special create pentru această categorie de oameni.

Un material video, mai jos:

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează