VIDEO Cum s-au transformat protestele camionagiilor din Canada într-o mișcare anti-Trudeau și de ce republicanii din SUA sprijină demonstranții
Protestele din Canada, care au vizat inițial mandatele de vaccinare impuse șoferilor de camioane la întoarcerea din SUA, s-au transformat într-o mișcare împotriva premierului liberal Justin Trudeau și a restricțiilor anti-COVID la nivel național, cu demonstrații într-un număr din ce în ce mai mare de orașe. Manifestațiile canadienilor au devenit un motiv de dispută și în Statele Unite, unde republicani de frunte, inclusiv fostul președinte Donald Trump, și-au declarat susținerea pentru protestatari în fața politicilor sanitare ale „lunaticului de extremă stânga” Trudeau.
Freedom Convoy
Zeci de mii de oameni au continuat să manifesteze în ultimele zile în orașele canadiene, inclusiv în centrul financiar Toronto, in Winnipeg și Quebec City, în timp ce proteste în mare parte pașnice, dar zgomotoase împotriva mandatelor de vaccinare, s-au răspândit din capitală federală Ottawa în aproape toate provinciile.
„Freedom Convoy” (Convoiul pentru libertate) a început ca o mișcare împotriva mandatelor obligatorii introduse de Canada privind vaccinurile pentru camionagii care traversează frontiera cu America, dar s-a transformat într-o revoltă de amploare împotriva măsurilor de sănătate publică și a guvernului progresist condus de premierul Trudeau.
Aceasta după ce, de la începutul pandemiei, canadienii s-au confruntat cu unele dintre cele mai dure restricții anti-COVID din lume, inclusiv cu lockdown-uri prelungite și închiderea de restaurante, baruri, săli de sport etc., dar și cu introducerea pașaportului de vaccinare și restricții importante pentru cei nevaccinații (Ontario, Quebec). Măsurile au fost luate la nivelul fiecărei provincii și fiecărui teritoriu, care sunt responsabile de gestionarea sistemelor proprii de sănătate.
La nivel federal, guvernul a impus restricții de călătorie peste hotare, atât pentru canadieni, cât și străinilor, care încă sunt valabile în diferite grade. În plus, executivul condus de Trudeau a implementat recent obligativitatea prezentării dovezii de vaccinare pentru șoferii canadieni de camioane și tiruri care merg în Statele Unite sau se întorc de-acolo. În cazul în care nu sunt vaccinați, aceștia trebuie să intre în carantină până la aflarea rezultatului. (O măsură similară au luat și autoritățile din Washington pentru camionagii americani care se deplasează în/din Canada).
Acest mandat impus camionagiilor canadieni a reprezentat și motivul care a declanșat protestul inițial. După un marș care a durat o săptămână, camioanele și tirurile plecate din diferite orașe din Canada au ajuns la Ottawa, în fața Parlamentului federal.
Protestatarii – susținuți de o coaliție a camionagiilor și de grupuri conservatoare – au blocat centrul orașului Ottawa, unde primarul a declarat starea de urgență. „Situaţia e complet scăpată de sub control, deoarece protestatarii sunt cei care fac legea. Sunt pe cale să pierdem bătălia, (…) trebuie să ne luăm înapoi oraşul,” a subliniat primarul, considerând „inacceptabil” comportamentul protestatarilor care blochează străzile din centrul oraşului şi claxonează neobosit cu camioanele lor de mare tonaj.
Poliţia din Ottawa, criticată pentru că nu a ştiut să prevină paralizarea centrului capitalei, a anunţat, la rândul său, intenţia de a împiedica aprovizionarea protestatarilor, în special cu combustibil. „Oricine încearcă să aducă sprijin material (combustibil etc.) manifestanţilor riscă să fie arestat. Această măsură este de acum în vigoare,” a avertizat ea într-un mesaj pe Twitter.
În ciuda relatărilor din media canadiană care îi descriu pe participanți ca persoane violente, care flutură steaguri confederate sau naziste, protestele au fost în general pașnice, fapt recunoscut și de poliția locală care a semnalat doar incidente minore. (Notă: Presă canadiană este, cu mici excepții, favorabilă guvernului federal, care îi oferă anual subsidii importante).
Blocada bine organizată, despre care poliția spune că s-a bazat parțial pe finanțarea simpatizanților din Statele Unite, se desfășoară la temperaturi extrem de scăzute, în multe zile sub -20 de grade Celsius. De altfel, unii dintre protestatari au adus sâmbătă saune portabile pentru a rezista temperaturilor friguroase. (De asemenea, demonstranții au instalat o bucătărie comunitară și castele gonflabile pentru copii).
Conservatorii din opoziție, deși au încurajat protestele, făcându-și inclusiv selfie-uri cu camionagii, s-au ferit să participe în mod activ la demonstrații. Săptămâna trecută, partidul și-a abandonat liderul, Erin O’Toole, în parte pentru că nu a susținut suficient de entuziasmat blocada șoferilor.
Trudeau, ținta revoltei
Demonstrația șoferilor s-a transformat treptat într-o revoltă împotriva premierului Trudeau și a restricțiilor sanitare, întinzându-se din capitală federală în numeroase alte orașe canadiene.
Primul-ministru canadian este în prezent una dintre țintele principale ale manifestanțiilor care au campat în centrul capitalei federale, aceștia reproșându-i liderului progresist politicile vizând mandatele de vaccinare, în special cele impuse camionagiilor de la 15 ianuarie. Demonstranții afirmă că mandatele de vaccinare nu erau necesar, în condițiile în care aproape 90% dintre cei 120.000 de camionagii transfrontalieri din Canada sunt vaccinați cu două doze anti-COVID (la fel ca și aproape 80% din întreaga populație a țării).
Șefului executivului canadian i se reproșează și atitudinea considerată arogantă pe care a adoptat-o vizavi de protestatari, cu care a refuzat constant să se întâlnească și pe care i-a descris drept o minoritate extremă, care reflectă proliferarea „dezinformării și informării online greșite, a teoreticienilor conspirației, despre microcipuri, despre Dumnezeu știe ce altceva se potrivește cu pălăriile din staniol.”
Aceasta deși susținerea demonstranțiilor în rândul populației este semnificativă, fapt demonstrat și de suportul pe care camionagii l-au primit de-a lungul drumului spre Ottawa. De la debutul protestelor, mai multe grupuri canadiene s-au organizat pentru a furniza combustibil, alimente și pături participanților.
Iar acuzația lui Trudeau că manifestanții de la Ottawa sunt o minoritate nu stă în picioare, afirmă analiștii. Mai multe sondaje recente au indicat că canadienii se declară „obosiți și săturați” de restricțiile anti-pandemie și că preferă, ținând cont de faptul că COVID-19 este extrem de contagios și nu poate fi eliminat în totalitate, „să învețe să trăiască cu el.”
În plus, prim-ministrul Trudeau a fost acuzat de ipocrizie crasă, după ce în spațiul public au apărut mesajele laudative despre șoferii de tir pe care el le-a postat în timpul pandemiei. Brusc, acești șoferi care au menținut deschise ramuri întregi ale economiei canadiene și au aprovizionat populația cu mâncare, benzină și alte produse necesare, nu mai sunt esențiali în opinia premierului liberal, afirmă criticii lui.
Un alt reproș adus lui Trudeau este acela că a exagerat pericolul reprezentat de demonstranți, el și familia lui fiind duși înainte de sosierea manifestanțiilor într-un adăpost secret. Ulterior, premierul a comentat și informațiile vehiculate de unele media, potrivit cărora armata ar putea fi trimisă să elibereze zona de protestatari, afirmând că nu va face acest lucru „pentru moment.” O afirmație care a inflamat și mai mult spiritele printre cei care acuză cabinetul liberal că se folosește de pandemie pentru a abuza de puterile sale guvernamentale.
În sfârșit, guvernul liberal este acuzat că a creat actuala situație din cauza unei comunicări deficitare și a unor pași birocratici greșiți, care au făcut ca, în ultimul moment, guvernul federal să pară că nu va implementa mandatul de vaccinare al camionagiilor. Acest lucru a transmis mesajul că guvernul este divizat cu privire la modul de a proceda, mai ales având în vedere avertismentele din partea industriei de camioane cu privire la posibilele întreruperi în lanțul de aprovizionare.
Experții cred că, înainte ca mandatul șoferilor de tir să intre în vigoare, liberalii ar fi putut institui un grup de lucru pentru a monitoriza impactul acestuia asupra industriei și asupra camionagiilor individuali.
În mod alternativ, Ottawa ar fi putut oferi ajutor pentru a le permite transportatorilor și companiilor de transport să transfere șoferii nevaccinați de la rutele internaționale la cele naționale. De asemenea, ar fi putut petrece mai mult timp explicând mandatul, inclusiv natura lui temporară și faptul că Statele Unite au aceleași reguli care impun șoferilor de camion care trec granița Canada-SUA să fie vaccinați complet.
În schimb, liberalii au presupus că mandatul nu va fi controversat, mai ales având în vedere rata mare de vaccinare a populației Canadei în ansamblu. De asemenea, liberalii au presupus că, cu aproape 90% dintre șoferii de camion deja vaccinați, orice impact sau opoziție ar fi minim. Calculele lor, și ale lui Trudeau, au fost eronate.
Republicanii susțin protestele
Impactul demonstrațiilor care au loc de două săptămâni nu se limitează doar la Ottawa, Toronto, Montreal sau Quebec City. Americanii s-au implicat și ei în proteste, atât prin participare directă la manifestațiile din Canada, cât și prin donații pentru șoferii canadieni.
Iar politicienii republicani, care au fost în general împotriva restricțiilor dure anti-COVID și a lockdown-urilor impuse în statele conduse de democrați, n-au scăpat ocazia să critice guvernul de stânga de la Ottawa. Fostul președinte al SUA, Donald Trump, s-a pronunțat în sprijinul camionagiilor care protestează împotriva „politicilor dure ale nebunului de extremă stânga Justin Trudeau, care a distrus Canada cu mandate COVID demente.” (Contrele dintre cei doi lideri sunt binecunoscute, apogeul fiind atins în timpul reuniunii G7 desfășurată în localitatea canadiană La Malbaie, în 2018).
Trump i-a numit pe protestatarii canadieni „curajoși” și „măreți” pentru că s-au ridicat împotriva mandatelor federale de vaccinare. „Camioniagii canadieni – ați citit despre asta – care rezistă, cu curaj, acestor mandate fără lege, fac de departe mai mult pentru a apăra libertatea americană decât propriii noștri lideri,” a spus el. „Vrem ca acei măreți camionagii canadieni să știe că suntem alături de ei pe tot parcursul drumului. Ei chiar demonstrează ceva.”
De asemenea, membri republicani ai Congresului de la Washington și-au declarat susținerea pentru protestatarii canadieni. “Freedom Convoy întruchipează modul în care ar trebui să ne susținem valorile într-o democrație: protest pașnic și, atunci când este necesar, nerespectare pașnică,” a afirmat congresmanul Ken Buck (Colorado). „Sunt mândru să fiu alături de ei.”
„Camionagii din Canada au făcut mai mult pentru libertate decât întregul Partid Democrat în ultimii doi ani,” a spus și Dan Bishop, care reprezintă Carolina de Nord în Congresul american. „Nu sunt o ‘minoritate marginală’ cu ‘viziuni inacceptabile.’ Poporul american și oamenii iubitori de libertate de pe tot globul s-au săturat de politicile tiranice ale stângii. Opunându-se mandatelor de vaccinare, acești camionagii pur și simplu pledează pentru libertate. Suntem cu ei.”
În acest context, unii analiști afirmă că, foarte probabil, convoiul masiv de camioane din Canada va fi aproape sigur replicat în Statele Unite și va aduce cu el mari dureri de cap pentru președintele Joe Biden. Mai ales că protestul camionagiilor este văzut ca o revoltă a omului obișnuit împotriva unui guvern care profită de o situație excepțională pentru a-și extinde puterile în mod abuziv.
„Mitingul șoferilor (din SUA) va atrage sprijinul oamenilor care sunt supărați că guvernele au arătat indiferență față de situația proprietarilor de restaurante, de saloane de cosmetică și a nenumăraților alți proprietari de mici afaceri ale căror mijloace de existență au fost distruse în mod crud de birocrați. Oameni care sunt supărați că copiii lor au pierdut o șansă incomensurabilă de a învăța pentru că școlile au fost închise și au suferit deficiențe emoționale, deoarece poartă măști inutile zi de zi. (Oamenii) sunt supărați de această prostie generală.”
Scandalul GoFundMe
Revenind la protestele din Canada, trebuie spus că spiritele s-au intensificat și mai mult după ce GoFundMe a eliminat vineri pagina de donații a „Freedom Convoy,” spunând că a încălcat termenii și condițiile platformei din cauza presupuselor activități ilegale. Grupul a strâns aproximativ 10/.1 milioane dolari americani, bani proveniți atât din Canada, cât și din SUA.
Site-ul web a spus inițial că va acordă rambursări pentru orice solicitări făcute până pe 19 februarie și că va rambursa fondurile către organizații de caritate verificate, dar după doar o zi GoFundMe a cedat presiunilor și a anunțat că va rambursa automat toate donațiile.
Deciziile controversate ale companiei americane au fost sancționate imediat. CEO-ul Tesla, Elon Musk, care a criticat anterior mandatele de vaccinare, a numit GoFundMe „hoți profesioniști.” Guvernatorul Floridei, republicanul Ron DeSantis, și alți congresmeni republican au promis că vor investiga compania cu sediul în California pentru decizia de a opri donațiile și de a nu rambursa imediat fondurile.
Compania, vizată acum de acuzății de fraudă de către procurori din statele republicane, este criticată că a blocat pagina de donații pentru „Freedom Convoy” în ciuda faptului că a permis constant donațiile pentru grupuri și persoane afiliate Black Lives Matter și Antifa. Ambele mișcări au fost acuzate că au fost implicate în distrugeri pe scară largă în orașele americane în timpul protestelor care au urmat morții lui George Floyd, în vara anului 2020.
Acuzații similare au fost făcute și la adresa Facebook, care a eliminat o pagină a camionagiilor americani, „Convoy to D.C. 2022,” care încerca să se organizeze pentru un marș din California spre capitala federală. Facebook a afirmat că a șters pagina din cauza legăturilor organizatorilor cu mișcarea conspiraționistă QAnon, deși nu a prezentat nicio dovadă în acest fel. „Cenzură adevărată,” au afirmat administratorii paginii.
Concluzia. Început ca o acțiune de nemulțumire a camionagiilor nevaccinați din Canada împotriva COVID, protestul de la Ottawa s-a transformat într-o revoltă de amploare împotriva restricțiilor anti-pandemie impuse canadienilor, precum și a guvernului de stânga condus de Justin Trudeau.
Demonstrațiile s-au extins și în alte orașe, cu canadieni care se declară „obosiți” de interdicțiile la care au fost supuși de aproape doi ani de zile. După ce autoritățile din Ottawa au declarat stare de urgență în oraș, camionagii au promis că își vor continua neabătuți protestele, în ciuda acoperirii media nefavorabile și a tentativelor unor companii și organizații (așa cum este GoFundMe) de a le bloca ajutoarele.
Va fi interesant de urmărit ce soluții vor găsi oficialii canadieni pentru a răspunde solicitărilor manifestanțiilor și dacă vor apela, așa cum s-a sugerat în spațiul public, la forțele de poliție sau armată pentru a-i îndepărta pe protestatarii din capitala federală canadiană. O situație delicată, mai ales că modul în care ei vor acționa va fi atent urmărit nu doar în Canada, ci și de democrații, republicanii și americanii obișnuiți.
Surse: Reuters, National Post, BBC, The Conversation, Toronto Star, FoxNews, CTV News, The Hill, Newsweek
Sursa Foto: Captură BBC
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
22 comentarii