VIDEO Cum schimbă elevii Sistemul: Adolescenții care au dat în judecată primari, au criticat miniștri și își cer constant drepturile
În ultimii 20 de ani, modul în care elevii din România s-au raportat la sistemul de educație s-a schimbat semnificativ.
Principalul măr al discordiei dintre adolescenți și autorități a fost acordarea burselor de studiu, o chestiune pasată deseori din curtea ministerului în cea a primăriilor și viceversa.
Asociația Elevilor din Constanța este probabil cea mai vocală entitate în apărarea drepturilor adolescenților, care a înregistrat unele dintre cele mai curajoase acțiuni la adresa instituțiilor.
Un exemplu a fost înregistrat în februarie 2015, atunci când elevii din Constanța, conduși la acea vreme de Alexandru Manda, au depus plângere penală la Direcția Națională Anticorupție pe numele fostului primar Radu Mazăre, acuzându-l de abuz în serviciu în urma neacordării reducerii de 50% pentru transportul în comun.
Fostul primar și-a ieșit din fire și a avut o reacție nervoasă la adresa elevilor pe care i-a amenințat cu ”priciu” (scândură subțire pe care dorm deținuții, n.red.), insinuând că cine îi face plângeri penale ajunge la închisoare. În urma acestei declarații elevii au cerut procurorilor să ia măsuri preventive asupra lui Mazăre pentru amenințarea denunțătorului:
”E rău și păcat și ar trebui să deschidă ochii foarte bine, ca să nu folosesc alt termen, să vadă că toți cei care au făcut plângeri la DNA și care arătau cu degetul să-l băgăm în pușcărie, să-i facem, să-i dregem, acum sunt pe undeva pe la priciu. Pentru că Dumnezeu, dacă faci lucruri rele, ți le întoarce, dacă faci lucruri bune îți dă tot lucruri bune”, declara Radu Mazăre în 2015.
Ulterior, elevii și-au susținut cauza în instanță, care le-a dat dreptate și, printr-o decizie definitivă, a obligat Primăria Constanța să le susțină reducerea pentru transportul în comun.
Și următorul primar al Constanței, Decebal Făgădău, a intrat în conflict cu elevii pe care i-a acuzat într-un interviu că ”fac politică”, fapt care i-a determinat pe aceștia să reacționeze public, spunând că administrația locală este „criminală, ineficientă și arogantă”.
De scandalul public a profitat principalul contracandidat al lui Decebal Făgădău la alegerile locale din 2020, Vergil Chițac, care le-a luat partea elevilor spunând că primarul a încălcat Legea Educației neacordând bursele de studiu și mărindu-le înainte de campania electorală, la presiunea elevilor:
”Primarul a încălcat Legea Educației ani de-a rândul și numai acești elevi care au luptat pentru drepturile lor l-au convins să acorde burse, din 2015. Și atunci, primarul și-a bătut joc de ei, fixând cuantumuri jignitoare, lucru care i-a făcut pe elevi să numească administrația Făgădău o „administrație criminală”. Pentru burse nu existau bani, dar pentru firmele care au supt zeci de milioane de euro de la bugetul local s-au găsit”, declara Vergil Chițac pe vremea când era candidat.
Doar că odată ajuns primar în locul lui Făgădău, și Chițac a intrat în colimatorul elevilor pe care i-a acuzat de ”șantaj” și de ”amenințarea unor aleși ai statului” în momentul în care aceștia au cerut în ședința de Consiliu Local să li se acorde bursele.
Chițac și-a ieșit din fire în momentul în care Sabina Spătariu, liderul Asociației Elevilor din Constanța, i-a spus că în cazul în care nu le vor fi acordate bursele elevii îi vor face plângere penală ca în cazul predecesorului Radu Mazăre:
„Chestia aia cu plângerea penală lăsaţi-o pentru altcineva şi nu vă mai prezentaţi la şedinţe ameninţând nişte aleşi ai statului. Chiar e indecent ca dumneavoastră să faceţi presiune pe noi în felul acesta. Să nu vă alegeţi dumneavoastră cu o plângere penală că faceţi o presiune înaintea unui vot”, a declarat primarul Vergil Chițac.
Tot elevii din Constanța au dat în judecată, în 2019, Ministerul Educației pentru anularea Ordinului ministrului care prevede că elevii cu medie de admitere de 5 nu pot intra la liceu. Aceștia au motivat “efectele discriminatorii pe care le are față de elevi, dar și faptul că denotă o atitudine de tipul ”ascundem gunoiul sub preș”.
Nu în ultimul rând, la începutul lunii martie, Asociația Elevilor din Constanța a protestat în fața Ministerului Educației, condamnând public decizia acestuia de a modifica Legea Educației în așa fel încât dreptul elevilor la transport județean gratuit să fie eliminat, fiind înlocuit cu decontul navetei.
Sabina Spătariu, actualul lider al AEC, susține că i se pare incredibil că adolescenții sunt nevoiți să meargă în instanțe pentru a le fi respectate drepturile, dar se simte și mândră de reușitele colegilor săi:
”Când colegii mei se luptau pentru manuale eu eram foarte mică. Mi se pare incredibil (în sensul negativ) cum a fost nevoie de niște adolescenți pentru ca legea să fie respectată, dar și foarte mândră că noi am fost cei care am arătat că se poate și că am vorbit de o premieră națională”, a declarat Sabina pentru G4Media.
Sabina susține că, din câte știe, la nivel european nu există cazuri în care legea privind bursele să nu fie respectată de autorități, iar elevii să fie nevoiți să apeleze la judecători pentru a li se face dreptate. Adolescenta mai spune că în foarte multe țări din Europa elevii au asigurată o masă, rechizite și efectiv nivelul de trai al acestora și condițiile de studiu sunt net superioare celor din România:
”Spre exemplu în Anglia, primesc burse elevii ale căror familii au sub venitul mediu, asta ar fi o categorie, seamănă cu cele de la noi. Dar trebuie subliniat faptul că în foarte multe țări din Europa elevii au asigurată o masă, rechizite și efectiv nivelul de trai este cu mult peste (…) La nivelul Uniunii Europene nu au existat situații în care legea să nu fie respectată și să fie nevoie de elevi care să acționeze în instanță consilii locale. Cumva este mai bine că nu a existat o problemă de genul acesta, noi ne-am descurcat având experiența în spate”, a mai precizat adolescenta.
Eforturile Asociației Elevilor din Constanța nu au rămas fără ecou la nivelul Uniunii Europene, iar în anul 2017 au fost prezenți, la invitația Consiliului Europei, la Conferința privind viitorul cetățeniei democratice și a educației pentru drepturile omului în Europa, care a avut loc în Palais de l’Europe din Strasbourg:
”În anul 2017 am fost prezenți la invitația Consiliului Europei la Conferința privind viitorul cetățeniei democratice și a educației pentru drepturile omului în Europa, care a avut loc în Palais de l’Europe din Strasbourg, iar cu un an înainte am participat la o altă vizită la Parlamentul European (…) Până acum nu am apelat la instituții europene pentru consultanță juridică, ne-am reprezentat alături de foști colegi și cu ce am învățat noi pe parcurs”, a mai spus tânăra.
Sabina susține că există o diferență majoră de raportare a elevilor la Sistem dar în unele cazuri încă se mai păstrează impresia că un elev care își cere drepturile este ”neobrăzat” și ar putea fi sancționat. Cu toate acestea, Sabina susține că elevii au tot mai mult curaj și ”se ridică din bancă” tot mai des atunci când se simt neîndreptățiți.
”Clar există o îmbunătățire, dar există încă mentalitatea despre care vorbești chiar și în prezent. Diferența majoră e că acum există și un cadru legal foarte clar și e un pas înainte (…) Eu văd în elevi din ce în ce mai mult curaj, asociațiile de elevi și în general organizațiile au adus în prim-plan mesajul că elevii trebuie să se ridice din bancă și să vorbească atunci când sunt nedreptățiți”, a mai spus liderul AEC.
Sabina Spătariu nu poate spune care ar fi cea mai mare reușită a asociației pentru că aceasta consideră important orice pas făcut de elevi în direcția respectării drepturilor acestora. Totodată, tânăra vede pe termen lung efectele pozitive ale acțiunilor adolescenților de azi:
”Nu cred că pot face referire la o singură reușită. Totuși, bursele, manualele gratuite și Statutul Elevului cred că sunt cele mai importante și rezultatele se vor vedea mulți ani de acum încolo”, a mai declarat Sabina Spătariu, liderul Asociației Elevilor din Constanța, pentru G4Media.
13 consilii locale din județul Constanța au fost obligate, la finalul anului 2020, să acorde burse elevilor, după ce AEC a cerut acest drept în instanță.
sursa foto: Facebook\ AEC
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii