G4Media.ro

VIDEO: Cum scrie OpenAi de la zero un text despre modul în…

VIDEO: Cum scrie OpenAi de la zero un text despre modul în care G4Media a expus legile securității. Limitele utilizării în presă a celui mai puternic bot de procesare a limbajului, din lume

G4Media a testat OpenAI, capabilă să genereze texte apropiate de cele realizate de un om. Este vorba despre unul dintre cele mai complexe și mai puternice modele de Inteligență Artificială de procesare a limbajului de până acum.

ChatGPT (Generative Pretrained Transformer 3), super-botul dezvoltat de OpenAi, a fost „antrenat” pe cantități uriașe de date, însă este de menționat că, deocamdată, nu oferă mereu răspunsuri corecte, iar sfatul celor de la companie este dubla verificare a oricărei informații, mai ales a celor din domenii sensibile, cum ar fi cel medical.

Și generatorul de texte are, deocamdată, problemele lui în ceea ce privește acuratețea informației, de aceea este nevoie de un control uman capabil să corecteze erorile faptice (nu gramaticale).

OpenAI este un laborator de cercetare a inteligenței artificiale format din corporația cu scop lucrativ OpenAI LP și compania-mamă, organizația non-profit OpenAI Inc, potrivit siteului propriu al aplicației.

A fost înființată la San Francisco la sfârșitul anului 2015 de Elon Musk, Sam Altman și alții. Musk a demisionat din consiliul de administrație în februarie 2018, dar a rămas finanțator.

În prezent, Microsoft este în discuții cu OpenAI pentru a investi 10 miliarde de dolari în companie și pentru a integra chatbot-ul ChatGPT în produse precum Word, Outlook și Powerpoint.

Am încercat să aflăm cum funcționează aplicația și cât de folositoare poate fi. I-am cerut să scrie un articol de la zero despre modul în care G4Media a expus legile securității naționale.

Informații detaliate despre draftul legilor securității, expus de G4Media, puteți găsi AICI.

Textul general de aplicație, îl puteți citi mai jos.

Task: ”Scrie un articol despre legile securitatii nationale România expuse de G4Media”

Articolul generat de OpenAI:

”Legile securității naționale din România au devenit un subiect de interes major pentru societatea romanească, iar G4Media, una dintre cele mai importante surse de știri și analize din țară, a acordat acestui subiect o atenție deosebită.

În ultimul timp, G4Media a expus in detaliu propunerile guvernului privind aceste legi și a oferit opinii și analize de specialitate privind impactul acestor propuneri asupra societății românești.

Unul dintre subiectele principale abordate de G4Media în contextul legilor securității naționale este libertatea de exprimare și libertatea presei.

Publicația a subliniat faptul că anumite propuneri din aceste legi ar putea limita dreptul la libera exprimare și ar putea afecta libertatea presei, ceea ce ar avea un impact negativ asupra democrației și statului de drept din România.

G4Media a dezbatut, de asemenea, propunerile privind combaterea terorismului și extremismului, precum și protejarea infrastructurii critice.

Cu toate acestea, publicația a atras atenția asupra faptului că aceste propuneri ar putea fi utilizate abuziv pentru a limita drepturile și libertățile cetățenilor.

În plus, G4Media a acordat o atenție deosebită și aspectului de control al serviciilor secrete, expunând posibilele abuzuri si lipsa de transparență în activitatea acestora, precum și posibilitatea ca acestea să devină o forță politică puternică și să actioneze în afara legii.

În general, G4Media a subliniat importanța de a se asigura că orice modificări propuse la legile securității naționale să fie evaluate cu atenție și să respecte standardele internaționale privind drepturile și libertățile fundamentale.

Publicația a încurajat, de asemenea, o largă participare a societății civile în discuțiile privind aceste legi, pentru a se asigura că toate punctele de vedere sunt luate în considerare și că se adoptă o abordare echilibrată și justă”.

Context

Așadar, softul reușește să extragă informații existente, intuiește bine taskul și reușește să le repună într-un text nou. Practic, creează conținut nou și se antrenează pe baza unor cantități mari de date.

Menține însă informația la nivel general, precaut. Concret, textul ar putea fi utilizat drept background pentru un articol mai complex, mai bine axat pe fapte.

Reprezentanții aplicației sunt optimiști, dar conștienți de limitările ei.

OpenAI a declarat că noul AI a fost creat cu accent pe ușurința de utilizare. „Formatul de dialog face posibil ca ChatGPT să răspundă la întrebări de follow-up, să își recunoască greșelile, să conteste premisele incorecte și să respingă solicitările nepotrivite”, a declarat OpenAI într-o postare care anunța lansarea softului.

Spre deosebire de AI-urile anterioare ale companiei, ChatGPT a fost lansat pentru a fi folosit de oricine, gratuit, în timpul unei perioade de „feedback”. Compania speră să folosească acest feedback pentru a îmbunătăți versiunea finală a instrumentului.

ChatGPT se pricepe să se autocenzureze și să își dea seama când i se pune o întrebare imposibilă.

Dar, Sam Altman, unul dintre fondatori consideră că deocamdată „este o greșeală să te bazezi pe el pentru ceva important”.

„ChatGPT este incredibil de limitat, dar suficient de bun la unele lucruri pentru a crea o impresie înșelătoare de măreție. Este o avanpremieră a progresului; mai avem mult de lucru în ceea ce privește robustețea și veridicitatea”, a scris acesta pe Twitter.

Se pare că o parte din problemă constă în faptul că aplicația nu are acces în timp real la webb și deci nici la informații foarte noi.

OpenAi a generat și alt tip de controverse, cele legate de educație. În ce măsură îi va ajuta pe elevi și pe studenți să trișeze?

Este contextul în care universitățile australiene (dar și din alte părți ale lumii) au fost nevoite să schimbe modul în care organizează examenele și alte evaluări, pe fondul temerilor că studenții folosesc inteligența artificială pentru a scrie eseuri. G4Media a scris despre asta AICI.

De menționat că în prezent există preocupări, inclusiv din partea Google și a unor mari universități (printre care și Harvard), de a dezvolta o tehnologie capabilă să determine probabilitatea ca unele texte să fi fost generate de Inteligența Artificială.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

29 comentarii

  1. ChatGPT este antrenat cu date pana in anul 2021.

    • ChatGP3 este de 100 de ori mai puternic decat ChatGP2.
      ChatGP4 este de 100 de ori mai puternic decat ChatGP3 si o sa fie disponibil anul asta in curand.

      Nu stie programare dar stie sa iti adapteze exemple simple la ce ai nevoie.
      Este un goagal mai avansat, te scuteste de 30 de minute cautare si iti da mura in gura.

      Stie sa manipuleze text foarte bine. Este o evolutie si multi care credeau ca se pierd joburile repetitive primele ajungem sa vedem ca pierd joburile de creatie. Vedem Dali-2 un exemplu interesant.

      Am vazut o facultate care a trecut la pix si hartie de frica copierii din ChatGPT. Nu asta e solutia trebuie sa ajungem sa ne folosim de tehnologie sa cream lucruri si mai avansate.
      Asa cum trebuie renuntat la scoala pe memorare cand acum ai totul la un click distanta.
      Trebuie sa evoluam cu sculele pe care le avem acum la dispozitie nu sa ne luptam cu ele ca ne iau joburile.

      Inclusiv in razboiul din Ucraina se folosesc simultatoare cu AI pentru a obtine un rezultat optim.

      Astept ziua cand ii inlocuim pe Ciolacu, Ciuca, Bode cu AI.

  2. În sfârșit, începe să se discute și la noi problemele uriașe pe care le antrenează dezvoltarea continuă a inteligenței artificiale.
    Nici nu ne dăm seama câte probleme antrenează IA, iar grav este că ea se dezvoltă într-un ritm mult mai rapid decât viteza noastră de a reflecta și capacitatea de a identifica unele soluții care să mențină totuși o limită între IA și inteligența omenească.

    • Exact ce voiam sa zic. Bot-ul nu are acces la articolul propriu zis si genereaza o parere generica „din burta”.
      Poate sa faca o analiza mai buna daca intai ii se da articolul in format text si apoi ii se cere sa „discute” despre articol.

    • Probabil politicienii vor socoti acum că se impune reducerea ponderii în pib a cheltuielilor cu Educația, Cultura și Cercetarea.
      Unii vor avea pe birou dimineața sinteza zilei artificială.

  3. Sa vezi cati „doctori” o sa avem acuma. 😂😂😂

  4. Inteligenta artificiala îți spune și când trebuie sa te duci la toaletă?

    • Daca îl întrebi, da

    • L-am intrebat pe Chat GPT si raspunsul este:
      „Ar trebui sa mergi la toaleta atunci cand simti nevoia sa urinezi sau sa defechezi. Este, de asemenea, important sa asculti corpul tau si sa mergi la baie la intervale regulate pentru a preveni constipatia si alte probleme intestinale. Este, de asemenea, important sa mentii o igiena buna, cum ar fi spalatul pe maini inainte si dupa folosirea toaletei”

  5. Il folosesc aproape zilnic pentru research, si ma ajuta sa castig (uneori multi) bani. Concret, fiind slab pe matematica, ii cer sa imi caute si sa imi traduca formule specifice. O face in cateva secunde, munca ce mie mi-ar lua zile sau saptamani. Tot ce imi ramane apoi sa fac e sa le aplic. Pentru mine este formidabil, sper sa ii scoata restrictiile cat mai curand.

  6. Bun si ce mai asteptati? Incepeti disponibilizarile.

    • Exact .. bravo !! Chatgpt a scris articolul cu mare talent si cu mult peste cum scriu articolele,majoritatea ziaristilor de carton.

  7. Zici ca l-a scris Untanu de la Adevarul.

  8. textul mi se pare plin de generalitati si banalitati. este ca o compunere scolara.

    este noul limbaj de lemn, asa cum in comunism vorbeam despre directivele tovarasului nicolae ceausescu, mare lider si vizionar al tarii, primul fiu al tarii, tovaras de nadejde etc etc, asa face acum acest chat: legile securitatii sunt foarte importante in contextul actual dar trebuie sa fim atenti sa nu produca abuzuri etc etc.

    nu vad cum ma poate ajuta in activitate, poate doar daca ma apuc de la zero de alt domeniu despre care nu stiu nimic si chatul vine cu informatii noi pentru mine.

    • Atat poate azi. Acum 20-30 de ani chestia asta aparea doar in filmele SF. Acum e aici.

      Cat crezi ca o sa poata peste 10 ani? Dar peste 50 de ani?

      E o chestiune complicata aici. Pana acum masinile au inlocuit munca manuala repetitiva. O sa fie deranj cand or sa inlocuiasca si munca intelectuala repetitiva. Pe care o practicam cam mare parte dintre noi, astia care nu mai muncim cu bratele.

      Nu mai zic ca o sa apara si nenumarate probleme legate de partea legala si morala. Cate putere de decizie ii dai unui robot din asta? Cine raspunde daca iese rau? Si asa mai departe…

  9. Textul generat este lipsit de substanta, vag si generalizat. Limbaj de lemn si atat. Nu contine date precise sau exemple. Ar putea fi un discurs iohanist sau iliescian.

  10. Eu nu as putea sa scriu un text atat de detaliat si atat de frumos.
    Sper ca s-a lamurit colegul de forum ca nu sunt bot.🤣
    Am si zambareti prin comentarii.

  11. Acum 2 decenii astea erau proiecte de facultate si studentii doar visau ca astfel de proiecte sa fie aplicate in practica. Acum ele chiar sunt folosite la scara larga, probabil americanii scriu codul cel mai fain si au cei mai multi bani de investit. Imi place sa citesc G4 media, mai aflu si eu ce mai e nou prin IT.

  12. Isi pierde Tapalaga jobul, platesc un AI in locul lui ca oricum scrie mai bine articole 🤣

  13. In vest toata lumea este in extaz. Daca intri pe LinkedIn este plin de invidizi care ne arata ce chestii faine face acest soft. Cred ca intr-adevar poate sa fie de ajutor pentru a obtine ceva informatii – cu toate ca nu mai inteles atunci rolul google – dar nu cred ca, inca, poate sa inlocuiasca creativitatea umana. Este foarte util celor care traiesc din vorbe – creatori de continut, PR, influenceri, etc. – dar nu ii ajuta deloc sa se diferentieze, ci dimpotriva sa ii unformizez. Vedeti mai jos un exemplu:
    Intrebare: Un model de comunicat CSR referitor la incalizirea globala
    Raspuns:Comunicat de presă privind angajamentul nostru în lupta împotriva încălzirii globale

    [Numele companiei] este profund angajată în lupta împotriva încălzirii globale și ne dorim să fim un exemplu în industria noastră.

    Ne-am stabilit obiective ambițioase pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, inclusiv reducerea emisiilor noastre cu [x]% până în [anul]. De asemenea, vom investi în proiecte de energie regenerabilă și vom încuraja utilizarea de tehnologii și practici durabile în toate aspectele activității noastre.

    Ne angajăm să lucrăm cu partenerii noștri și cu comunitatea pentru a găsi soluții durabile și să contribuim la atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă ale ONU.

    Suntem conștienți că lupta împotriva încălzirii globale este o provocare complexă și că avem nevoie de acțiuni colective pentru a o învinge. Suntem deciși să fim un lider în această luptă și să luăm măsurile necesare pentru a proteja planeta pentru generațiile viitoare.

    Concluzie: Bla Bla Bla

  14. Pune virgulele mai bine decat redactia G4 🙂

  15. Ca la orice revolutie tehnologica exista riscuri si potentiale avantaje uriase. Trebuie doar sa stii cum sa o iei. Daca raspunsul este „huuuoooo”, sigur se va gasi cineva care sa foloseasca acest modul ca sa iti dea un raspuns bine meritat. Conteaza deci pe care parte a gardului te plasezi.

  16. background -> fundal, task => sarcina, Român => persoana ce si-a uitat limba din aroganta

  17. Botul pare antrenat sa scrie doar „clisee”.
    Daca l-ai intreba de ce „sistemul e ca radiatia”… adevarul nu ar interesa pe nimeni. Prin sistem desigur ne referim la ceea ce tine la un loc „functionarea unui stat”

  18. Cred ca articoulul a fost scris si pentru nespecialisti in IT, ca mine, si pentru asta vreau sa spun doar ca ii desfid pe cei care fac aici pe desteptii. Multumesc G4Media!