VIDEO: Cum scrie OpenAi de la zero un text despre modul în care G4Media a expus legile securității. Limitele utilizării în presă a celui mai puternic bot de procesare a limbajului, din lume
G4Media a testat OpenAI, capabilă să genereze texte apropiate de cele realizate de un om. Este vorba despre unul dintre cele mai complexe și mai puternice modele de Inteligență Artificială de procesare a limbajului de până acum.
ChatGPT (Generative Pretrained Transformer 3), super-botul dezvoltat de OpenAi, a fost „antrenat” pe cantități uriașe de date, însă este de menționat că, deocamdată, nu oferă mereu răspunsuri corecte, iar sfatul celor de la companie este dubla verificare a oricărei informații, mai ales a celor din domenii sensibile, cum ar fi cel medical.
Și generatorul de texte are, deocamdată, problemele lui în ceea ce privește acuratețea informației, de aceea este nevoie de un control uman capabil să corecteze erorile faptice (nu gramaticale).
OpenAI este un laborator de cercetare a inteligenței artificiale format din corporația cu scop lucrativ OpenAI LP și compania-mamă, organizația non-profit OpenAI Inc, potrivit siteului propriu al aplicației.
A fost înființată la San Francisco la sfârșitul anului 2015 de Elon Musk, Sam Altman și alții. Musk a demisionat din consiliul de administrație în februarie 2018, dar a rămas finanțator.
În prezent, Microsoft este în discuții cu OpenAI pentru a investi 10 miliarde de dolari în companie și pentru a integra chatbot-ul ChatGPT în produse precum Word, Outlook și Powerpoint.
Am încercat să aflăm cum funcționează aplicația și cât de folositoare poate fi. I-am cerut să scrie un articol de la zero despre modul în care G4Media a expus legile securității naționale.
Informații detaliate despre draftul legilor securității, expus de G4Media, puteți găsi AICI.
Textul general de aplicație, îl puteți citi mai jos.
Task: ”Scrie un articol despre legile securitatii nationale România expuse de G4Media”
Articolul generat de OpenAI:
”Legile securității naționale din România au devenit un subiect de interes major pentru societatea romanească, iar G4Media, una dintre cele mai importante surse de știri și analize din țară, a acordat acestui subiect o atenție deosebită.
În ultimul timp, G4Media a expus in detaliu propunerile guvernului privind aceste legi și a oferit opinii și analize de specialitate privind impactul acestor propuneri asupra societății românești.
Unul dintre subiectele principale abordate de G4Media în contextul legilor securității naționale este libertatea de exprimare și libertatea presei.
Publicația a subliniat faptul că anumite propuneri din aceste legi ar putea limita dreptul la libera exprimare și ar putea afecta libertatea presei, ceea ce ar avea un impact negativ asupra democrației și statului de drept din România.
G4Media a dezbatut, de asemenea, propunerile privind combaterea terorismului și extremismului, precum și protejarea infrastructurii critice.
Cu toate acestea, publicația a atras atenția asupra faptului că aceste propuneri ar putea fi utilizate abuziv pentru a limita drepturile și libertățile cetățenilor.
În plus, G4Media a acordat o atenție deosebită și aspectului de control al serviciilor secrete, expunând posibilele abuzuri si lipsa de transparență în activitatea acestora, precum și posibilitatea ca acestea să devină o forță politică puternică și să actioneze în afara legii.
În general, G4Media a subliniat importanța de a se asigura că orice modificări propuse la legile securității naționale să fie evaluate cu atenție și să respecte standardele internaționale privind drepturile și libertățile fundamentale.
Publicația a încurajat, de asemenea, o largă participare a societății civile în discuțiile privind aceste legi, pentru a se asigura că toate punctele de vedere sunt luate în considerare și că se adoptă o abordare echilibrată și justă”.
Context
Așadar, softul reușește să extragă informații existente, intuiește bine taskul și reușește să le repună într-un text nou. Practic, creează conținut nou și se antrenează pe baza unor cantități mari de date.
Menține însă informația la nivel general, precaut. Concret, textul ar putea fi utilizat drept background pentru un articol mai complex, mai bine axat pe fapte.
Reprezentanții aplicației sunt optimiști, dar conștienți de limitările ei.
OpenAI a declarat că noul AI a fost creat cu accent pe ușurința de utilizare. „Formatul de dialog face posibil ca ChatGPT să răspundă la întrebări de follow-up, să își recunoască greșelile, să conteste premisele incorecte și să respingă solicitările nepotrivite”, a declarat OpenAI într-o postare care anunța lansarea softului.
Spre deosebire de AI-urile anterioare ale companiei, ChatGPT a fost lansat pentru a fi folosit de oricine, gratuit, în timpul unei perioade de „feedback”. Compania speră să folosească acest feedback pentru a îmbunătăți versiunea finală a instrumentului.
ChatGPT se pricepe să se autocenzureze și să își dea seama când i se pune o întrebare imposibilă.
Dar, Sam Altman, unul dintre fondatori consideră că deocamdată „este o greșeală să te bazezi pe el pentru ceva important”.
„ChatGPT este incredibil de limitat, dar suficient de bun la unele lucruri pentru a crea o impresie înșelătoare de măreție. Este o avanpremieră a progresului; mai avem mult de lucru în ceea ce privește robustețea și veridicitatea”, a scris acesta pe Twitter.
Se pare că o parte din problemă constă în faptul că aplicația nu are acces în timp real la webb și deci nici la informații foarte noi.
OpenAi a generat și alt tip de controverse, cele legate de educație. În ce măsură îi va ajuta pe elevi și pe studenți să trișeze?
Este contextul în care universitățile australiene (dar și din alte părți ale lumii) au fost nevoite să schimbe modul în care organizează examenele și alte evaluări, pe fondul temerilor că studenții folosesc inteligența artificială pentru a scrie eseuri. G4Media a scris despre asta AICI.
De menționat că în prezent există preocupări, inclusiv din partea Google și a unor mari universități (printre care și Harvard), de a dezvolta o tehnologie capabilă să determine probabilitatea ca unele texte să fi fost generate de Inteligența Artificială.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
29 comentarii