G4Media.ro

VIDEO Cum se cheltuiesc 3,3 milioane de euro din PNDL pe o…

sursa foto: Info Sud-Est

VIDEO Cum se cheltuiesc 3,3 milioane de euro din PNDL pe o canalizare nefuncțională, construită fără avize lângă o cetate romană din județul Constanța/ Firmele, abonate la bani publici sau sponsori PSD

Un sistem de canalizare a fost construit cu 3,3 milioane de euro în buza unei cetăți romane din județul Constanța, fără avizul Ministerului Culturii, transmite Info Sud-Est.Banii au ajuns la o societate cercetată de DLAF, care a subcontractat unei firme condusă vreme de 12 ani de un fost șef al Portului Constanța, numit de Miron Mitrea în mandatul fostului premier Adrian Năstase. Ambele societăți sunt abonate la contracte cu primăriile din județul Constanța.Canalizarea este încă nefuncțională, deși contractul a fost semnat în urmă cu 6 ani, prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Poliția de Patrimoniu a deschis un dosar penal, după ce arheologii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța au denunțat distrugerea cetății.Societatea care a câștigat licitația este Opal Construct și, în aceeași perioadă în care semna contractul canalizării de la Pantelimon, firma mai semna contracte cu alte cinci primării din județ pentru a le monta turbine eoliene.O parte din turbine nu sunt funcționale nici astăzi, iar Departamentul pentru Luptă Antifraudă (parte a OLAF, organismul care anchetează cheltuirea banilor europeni) cercetează modul în care au ajuns la Opal Construct cinci din cele șase contracte finanțate de UE pentru eficientizarea consumului de energie electrică din şase comune constănţene. Valoarea totală a acestor contracte este de 4,6 milioane de euro.Opal Construct a mai primit contracte de la Ministerul Apărării, dar și de la SRI, căruia i-a reabilitat o bază turistică din Olimp în schimbul sumei de 4,6 milioane de euro. Opal este înființată în 2005 și este administrată de un bărbat în vârstă de 91 de ani din Saligny, un sat din județul Constanța.La 3 ani de la semnarea contractului, canalizarea nu numai că nu era finalizată, dar Opal Construct subcontracta o bucată din contract unei alte firme. Așa au ajuns la Global Ports Services aproape 10% din bani, iar la schimb, firma trebuia să execute lucrări de construire a sistemului de canalizare.Global Ports Services a fost înființată în anul 2001 și vreme de 12 ani a fost condusă Mircea Marcu, un fost director al Portului Constanța numit în funcție la începutul anilor 2000 de ministrul Miron Mitrea, în timpul Guvernului Adrian Năstase.

Mircea Marcu s-a retras din Global Ports Services în 2016, în timp ce era cercetat de DNA Oradea pentru că ar fi mituit un director din Ministerul Mediului pentru a câștiga o licitație în județul Constanța. Procurorii l-au trimis în judecată la Tribunalul București, în anul 2017, pentru dare de mită și cumpărare de influență, ambele în formă continuată.

În timp ce era administrată de Mircea Marcu, societatea Global Ports Services a fost unul dintre cei mai importanți sponsori ai PSD. Spre exemplu, în 2011 a plătit cea mai mare sponsorizare pentru partid, în valoare de 50.000 de lei. Expert Forum notează într-o analiză a achizițiilor cu miză politică din PNDL că societatea este abonată la banii publici și că primește numeroase contracte de la primăriile din județul Constanța, cu precădere cele conduse de primari PSD.

Citește articolul integral pe Info Sud-Est.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. ati votat psd? ati aruncat miliarde pe fereastra, desteptilor

  2. Somnul ratiunii naste monstri.
    Daca oamenii care stiu ce bogatie e ascunsa in pamantul dobrogean sunt tinuti pe margine, cocalarii isi fac de cap.
    In Dobrogea oriunde infigi harletul dai de relicve istorice. zeci de straturi, zeci de secole, fiecare cu neamul lui.
    Acu vreo 10-15 ani am platit in Malta 60 de euroi de caciula, ca sa merg impreuna cu alti 60 de turisti sa ne uitam la niste pietroaie de langa un bazar cu 60 de dughene cu suveniruri fabricate in china . Un adapost neolitic carevasazica. Numai pietre nici arta nici inscriptii care sa spuna povestea…
    Si o parcare in care mai erau vreo 20 de autocare.
    Cati bani incaseaza fiscul din judetul mazareconstantinescu de pe urma turistilor straini sau romani la cetatea Histria de exemplu? Cine sa puna pe hartile turistice atatea locuri?
    Bine, s-ar pute pentru romanii mandri ca sunt urmasii romei sa devina frustrant ca dupa 2000 de ani inca nu au fost complet asimilati – vazand termele si latrinele cu canalizare in casa nu in fundu curtii si fragmente de conducta care aduceau apa din muntiii Macinului…. civilizatie antica, valoare care nu poate fi scrisa in cifre

  3. Citez din articol: Spre exemplu, în 2011 a plătit cea mai mare sponsorizare pentru partid, în valoare de 50.000 de lei.
    Ba voi faceti misto? 10.000 de euro este sponsorizare? Sa ne amintim ca pe Blaga l-au prins cu 700.000 de euro cash pe bancheta din spate a autoturismului personal si voi vorbiti de fabuloasa sponsorizare de 10.000 de euro?
    Ioan Oltean de la PNL a fost prins cu spaga de 600.000 de euro in CIMITIR si voi vorbiti de 10.000 de euro?
    Nu va este rusine sa veniti cu astfel de articole?
    In tara asta se fura milioane de euro in fiecare zi si voi vorbiti de 10.000 de euro?

  4. Sunt mai multe aspecte de lamurit.Daca avizul de la Ministerul Culturii figura ca obligatoriu in documentatie si nu a fost solicitat sau nu a fost obtinut autoritatea contractanta/beneficiarul lucrarii raspunde, putand fi antrenata inclusiv raspunderea penala pentru distrugerea unui bun din patrimoniul cultural sau arheologic,daca motivul neacordarii avizului a fost existenta ruinelor unei cetati romane pe amplasamentul pe care a fost construit sistemul de canalizare si licitatia de executare a lucrarilor a fost asumata in acele conditii.Daca nu s-a stiut ca in zona exista ruinele unei cetati romane atunci fapta poate apare ca fiind comisa fara intentie,adica din culpa si devine nesanctionabila penal pentru neintrunirea cerintelor legale legate de modalitatile de comitere.
    Dar chiar si asa e strigator la cer ca o societate castiga licitatia ,papa banii(si nu oricat ci 3,3 milioane de lei)si in final rezulta un sistem de canalizare nefunctional.Si tot la fel se intampla cu aceeasi societate care castiga si alte licitatii,de data asta de montare a unor turbine eoliene,papa banii(la fel sume foarte mari)si in final cinci din sase turbine nu functioneaza.Aici trebuiesc facute cercetari minutioase,facuta expertiza tehnica aprofundata prin care sa se urmareasca modul de cheltuire a banilor ,justificarea banilor prin lucrarile efective executate si sa se stabileasca motivul pentru care nu s-a putut construi un obiectiv de investitii functional.Trebuie urmarit in concret traseul banilor si astfel sa se stabileasca daca nu cumva s-au umflat artificial preturile pe etapele executiei lucrarii si o parte a banilor a ajuns in buzunarele unuia sau altuia,fiind delapidata sub acoperirea unor acte false .
    Eu opinez ca legislatia in materie de licitatii publice trebuie completata pentru a preintampina astfel de situatii, prin includerea firmelor contractoare sau subcontractante care au actionat de maniera respectiva,inclusiv a actionarilor , administratorilor sau decidentilor lor pe un fel de ,,lista neagra”, care sa semnifice interdictia de a mai participa la licitatii vreme de 10 ani,de exemplu. In fond si de principiu cand subcontractezi o lucrare iti asumi si tu raspunderea pentru subcontractant,il girezi faptic, din moment ce tu incasezi banii pe lucrarea respectiva din fonduri publice ,bugetare.Si banii trebuie recuperati, prin sechestrarea averii celor in discutie ori a celor care si i-au insusit,fie in cadrul raspunderii civile contractuale,fie ca efect al raspunderii penale daca se deceleaza elementele vreunei infractiuni.

    • Aceasta tara este grav bolnava din cauza coruptiei, a hotiei, a complicitatii celor care sunt platiti ca sa o apere. Stim cu totii asta, dar nu suntem capabili sa actionam eficient. Toti, doar spunem.
      In cele mai multe cazuri, interesul public este doar un pretext pentru ca cei care pot sa se infrupte din bani.
      Adevaratul scop sunt banii, mita pe care cel care poate o ia de la cel care o da.
      Asa au aparut si prospera firme care executa lucrari slabe, unele nu ajung sa serveasca populatia niciodata.
      Presa critica, apare justitia care sa face ca lucreaza pana cand totul se uita.

  5. *3,3 milioane de euro,nu de lei.

  6. Cocalarimea politica a Romaniei sparge banii pe acadele. Sunt curios cum vor rezolva cocalarii din guvern criza economica care vine.

  7. PONT: FOSTA SOTIE SIFONEAZA BANII PRIMARIEI BUCURESTI. Oana Valeria Zaharia, DIRECTOR MONUMENTE SI PATRIMONIU, ADICA BANI MULTI SI TOCATI PE CONTRACTE PREFERENTIALE. O MICA FAMILIE DE INFRACORI…

  8. DNA-ul , ancheta urgenta. , mai ales ca-i vorba de bani piblici , in plina Pandemie.

  9. Asta este o nimica toata , plaja dintre Eforii plaja Citadel unde se spala bani de ani de zile nu baga nimeni de seama , proiectul de canalizare si apa de la Ghindaresti tot de el luat la fel milioane de euro!!!!