G4Media.ro

VIDEO Cum se descurcă studenții cu cheltuielile: Bianca, 21 de ani, explică…

Foto: Pexels/ Cottonbro

VIDEO Cum se descurcă studenții cu cheltuielile: Bianca, 21 de ani, explică la ce renunță din cauza prețurilor mari și dacă se simt încurajați să-și facă o familie în România

Deși România este una dintre cele mai accesibile țări din Uniunea Europeană, din punct de vedere al costurilor legate de viața universitară, mulți români consideră că a fi student aici înseamnă costuri piperate în raport cu salariile din țară, arată un studiu făcut de Revolut, citat de romania-insider.com.

România se situează printre cele mai ”ieftine” țări pentru studii universitare din UE, dat fiind faptul că taxele de școlarizare sunt în medie 4000 de lei pe an, iar costurile de trai variază între 2600 și 3200 de lei, conform Erudera, care susține că este „prima platformă de căutare educațională din lume susținută de inteligența artificială”.

Interviul VIDEO integral, aici.

Bianca Moga a vorbit pentru G4Media în cadrul proiectului ENTR despre cum este să fii student în România. Ea are 21 de ani, vine din Constanța, studiază la Universitatea din București, la specializarea Relații Internaționale și Studii Europene din cadrul Facultății de Istorie și este voluntară la o asociație de studenți din București. Stă pe perioada universității la un cămin privat, unde împarte camera cu încă o persoană, iar chiria acolo costă 850 de lei pe lună. 

Cei mai mulți bani se duc deseori pe alimente, susține Bianca. „Uneori poate să fie vorba și de costurile de cazare, dar aici depinde de fiecare unde alege să se cazeze. Costurile de cazare la căminele de stat ale universităților nu sunt foarte ridicate”, mai spune ea.

Bianca, cu un nivel de trai mediu/peste mediu, iese o dată sau de două ori pe săptămână în oraș, de cele mai multe ori la cafea, dar de cele mai multe ori ia și prânzul.

Tânăra, care face parte dintr-o asociație de studenți, spune că aceștia simt din plin majorarea prețurilor la orice produs și consideră că una dintre cele mai mari probleme este aceea că scumpirile au fost înregistrate simultan în toate domeniile, inclusiv la chirii și taxe de școlarizare. Pe studenți îi îngrijorează cel mai mult majorarea prețurilor la alimente, fapt care a îngreunat semnificativ traiul lor în România, spune Bianca. 

De asemenea, din cauza scumpirilor, studenții sunt nevoiți deseori să renunțe la hobby-urile lor, pentru că ele nu mai intră pe lista de priorități sau nu și le mai pot permite deloc.

Bianca susține că studenții sunt nevoiți de cele mai multe ori să restrângă cheltuielile pe care le fac, spre exemplu să nu mai dea banii pe produse care nu sunt de maximă necesitate pentru ei și să își caute un job cu un program care să nu se suprapună cu cursurile de la facultate.

De asemenea, este dificil ca un student să se întrețină fără ajutor extern. Aceasta consideră că deși studenții pot găsi joburi cu program flexibil, uneori sunt în situația în care sunt nevoiți să lipsească de la cursuri pentru a-și atinge norma la muncă. Studenții care nu au un job sau susținere financiară de la părinți sunt de multe ori nevoiți să renunțe, spre exemplu, la ieșitul în oraș sau la alte activități de divertisment sau relaxare (party, cinema, călătorii, concerte etc). 

Cât despre care regiune din România este cea mai convenabilă pentru studiile universitare, Bianca susține că și zona de Sud-Est este destul de scumpă, capitala are și ea prețuri foarte ridicate, dar mai ales orașele din zona de Nord-Vest, în special Clujul, conduc topul celor mai scumpe centre de studiu pentru studenți. 

Ea este de părere că unul dintre principalele motive pentru care studenții nu pleacă în altă țară ca să studieze ar fi costurile mari precum taxele de școlarizare și cazarea, iar alt motiv ar fi tendința noilor generații de a ezita să plece atât de departe de casă.

Bianca mai spune și că pentru tineri este deloc încurajator să-și întemeieze astăzi familii în România:

„După părerea mea, nu este deloc încurajator, poate chiar imposibil să te gândești la a întemeia o familie în studenție, din punct de vedere al timpului, banilor, maturității sau al altor aspecte. Poate fi diferit doar în situația în care ai un job care să îți asigure mult mai mulți bani decât strictul necesar lunar”, a mai spus aceasta.

De precizat, în context, că studenții reprezintă 44% din cererea pe segmentul chiriilor, iar majoritatea au ca buget sume cuprinse între 200 și 300 de euro lunar, în condițiile în care chiriașii din marile orașe cer mai mult de 200 de euro pe o garsonieră, arată un material G4Media

De asemenea, aceeași sursă susține că 80% dintre studenți preferă să locuiască în chirie deoarece aceștia își prioritizează confortul și intimitatea.

România a ocupat ultimul loc în 2021, cu un procent de 2% la rata de angajare a studenților și elevilor cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani, conform unui studiu realizat de Eurostat.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...