VIDEO Cum se poate face agricultură de nișă, pe 350 de metri pătrați. Florian Hada a lăsat catedra pentru a cultiva plante aromatice și legume sănătoase
Un profesor de limba română a lăsat catedra, în urmă cu câțiva ani, și s-a dedicat unei noi pasiuni: horticultura.
Pe 350 de metri pătrați de sere, Florian Hada cultivă plante aromatice și legume sănătoase, pe care le vinde local, în comunitatea în care trăiește. Vedeta toamnei în cele trei sere pe care le are este Carolina Reaper, cel mai picant ardei din lume.
Mica sa afacere poate fi un exemplu pentru ceea ce ar putea însemna agricultura sănătoasă a viitorului, bazată pe micro-plantații de nișă, pentru clienții care vor să evite supermarketul.
În Europa există aproximativ 11 milioane de ferme și exploatații agricole, majoritatea mai mari de 5 hectare.
Modul în care acestea funcționează și în care ar trebui să contribuie la sistemul alimentar al viitorului, așa cum este gândit la nivelul UE, este tratat pe larg în documentele europene.
Spre exemplu, Food 2030 este încercarea de a realiza un sistem alimentar rezistent și potrivit pentru viitor. Abordarea este aceea că sistemele alimentare trebuie să ofere beneficii simultane pentru sănătatea oamenilor, climă, planetă și comunități.
În viziunea UE, sistemele alimentare din prezent sunt nesustenabile din mai multe cauze, cum ar fi: schimbările climatice, a deșeurilor rezultate, deficitul de resurse, poluare și deșeuri, degradarea mediului, pierderea biodiversității sau creșterea populației.
Acesta este contextul în care apar o serie de proiecții de dezvoltare a sectorului de alimentație, spre exemplu focusul pe fermele mici, de nișă, care pot produce exclusiv pentru comunitatea în care funcționează.
Și nici măcar nu este nevoie de mulți bani.
Cu câteva mii de euro și câteva sute de metri pătrați de teren, Florian Hada și-a înființat în Transilvania, la Hăpria, o micro-planțatie de plante aromatice și legume naturale, fără a folosi nici o substanță toxică.
Este vorba despre 3 solarii construite pe aproximativ 350 de metri pătrați.
”Mă numesc Florian Hada, am lucrat cu calculatoare o vreme, apoi am fost profesor și de șase ani, de 5 ani exclusiv, mă ocup de plante.
Am început să cultiv plante din pasiune, am petrecut mult timp la țară când am fost mic și probabil mi-am pierdut răbdarea cu orașul, să spun așa, și mutându-se părinții mei aici, petrecând mult timp în aer liber am început să mă joc și apoi am luat-o în serios și am mers la Facultatea de Horticultură la USAMV și m-am apucat inițial să cultiv flori.
A fost un prim eșec, să spun așa, apoi am trecut la plante aromatice și legume netratate cu substanțe chimice, toxice și în prezent sunt mulțumit de cum merge” spune Florian.
Ce cultivă
În mica sa oază verde, Florian Hada cultuvă răsaduri în primăvară, răsaduri de legume, plante aromatice și legume: ardei, roșii, castraveți…
”Am câteva soiuri mai interesante. Am ardei iuți, foarte iuți, Carolina Reaper, care-s cei mai iuți din lume, mai am Habanero care-s extrem de iuți, Trinidad Scorpion, am niște roșii cherry interesante…
Aici sunt ardei Carolina Reaper care chiar s-au dezvoltat foarte fain, ținând cont că nu sunt foarte potriviți pentru clima noastră, dar anul ăsta chiar mi-au ieșit frumos.
I-am condus pe patru brațe și am avut o recoltă destul de bună.
Pe scara Scoville pe care se măsoră iuțeala ardeilor, ei ocupă primul lor ajungând și până la 2 milioane de unități, față de un ardei clasic iute care are până la 30.000 de unități Scoville. Deci este extrem, extrem de iute.
Nu folosesc absolut nimic toxic. Zero reziduuri toxice” spune Florian.
Neavând suprafață foarte mare, preferă să producă legume de calitate chiar dacă prețurile sunt ceva mai mari decât în supermarket.
Cine sunt clienții
”Clientul meu tipic ar fi o persoană care vrea să mănânce sănătos în general și persoane care au copii mici și vor să le dea copiilor lucruri sănătoase, gurmanzi, oameni care sunt interesați de plante, de gastronomie, mai ales pe partea cu plantele aromatice…” explică Florian.
Își promovează produsele pe rețelele sociale, dar merge și în piețele din județul Alba. Are un cont de Facebook pe numele Plante Aromatice Florian Hada, unde poate fi contactat de clienții săi.
Consideră că afacerea sa este una de viitor și că în anii următori și alți tineri îi vor urma ideea.
”Acum este o tentință a oamenilor să fugă din mediul urban spre mediul rural, să fugă efectiv la țară, chiar oameni tineri, cel puțin o parte dintre ei se vor apuca de astfel de lucruri și din cei care vor face asta, iarăși o parte, vor încerca să trăiască din asta.
Deci efectiv este ceva de viitor, lumea vrea să mănânce tot mai sănătos și e un lucru bun. Cred că are viitor” – Florian Hada.
Despre concurența cu produselor sale cu cele din supermarket, are o părere clară: ea nu există. ”Sunt cu totul alte produse și alte calități și clienții sunt complet diferiți”.
Cea mai mare problemă pe care o are ține de desfacere, având în vedere că produsele sale sunt perisabile. Ceea ce recoltează trebuie să vândă în maxim 24 de ore, apoi nu le mai duce în piață.
Când îi rămân produse, le face cadou prietenilor sau le donează unor persoane care au nevoie.
De ce suprafață de teren ai nevoie ca să începi?
Ca să începi o asemenea afacere, este nevoie de o suprafață de la 400 de metri în sus.
Florian consideră că la suprafețe mai mari vor fi producții mai mari și atunci apar probleme cu desfacerea și cu forța de muncă: ”Adică să vezi cât poți să lucrezi singur, dacă nu ai cu cine să nu te extinzi mai mult decât poți”.
Investiția în sere și în sistemele de irigație poate ajunge la 15.000 de euro sau mai mult.
Florian Hada a construit totul din banii proprii, treptat, de la an la an.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii