VIDEO Cum vede un student șansele de a se implica în societate și politică: „Lipsesc cu desăvârșire oportunitățile de participarea tinerilor în mediul rural”
„Am impresia că în mediul rural, unde am făcut eu școala, apoi în mediul urban liceal, lipsește cu desăvârșire această cultură democratică sau politică, dacă vreți” – este ceea ce a opinat un student la Științe Politice care a participat la dezbaterea „Mă implic și pot face diferența!” de marți, 29 noiembrie, organizată de Consiliul Tineretului din România și G4Media.
Robert, student acum în București, a vorbit despre faptul că „tinerii nu înțeleg problema de fond” a participării democratice și asta din cauză că nu primesc o educație și informații în acest sens încă de pe băncile școlii.
„Lipsesc cu desăvârșire structurile în care elevii să participe. În mediul rural nu ai cum să faci voluntariat, nu există niște structuri ale elevilor în care aceștia să participe și nu există dialog cu profesorii. Trăiești într-un mediu oarecum ierarhic în care trebuie doar să te supui și dialogul nu este bine înrădăcinat. Dacă elevii nu știu cum să fie angrenați în acest dialog, este foarte greu să formeze o părere pertinentă”.
Cine ar trebui să creeze aceste oportunități? La această întrebare, Robert a spus că ar trebui cel mai probabil să se întâmple la nivel instituțional, adică statul să fie principalul actor. Din păcate, în practică nu se întâmplă asta și din câte am observat, cel mai eficient se întâmplă prin organizații de tineret, fie alte ONG-uri care merg la fața locului.
Context
Un document aflat în stadiul de consultare, elaborat de Consiliul Tineretului din România, punctează principalele probleme și formulează propuneri pentru sporirea participării politice a tinerilor.
Obiectivul 3 din acest document (VEZI INTEGRAL AICI): este „Formarea tinerilor în spiritul participării active la viața democratică”.
„Educația și deprinderea tinerilor de a participa în viața democratică sunt esențiale pentru stimularea participării politice a acestora. Măsurile existente la momentul actual sunt insuficiente pentru cultivarea acestor valori în rândul tinerilor, așadar propunem:
1. Prioritizarea educației pentru cetățenie democratică în școli și licee
2. Sprijinirea inițiativelor organizațiilor neguvernamentale în domeniul educației civice și politice, cu fonduri și resurse publice
3. Existența unui centru de tineret cel puțin la nivelul fiecărui municipiu reședință de județ, care să respecte standardele de calitate europene
4. Susținerea lucrului cu tinerii prin finanțarea din fonduri publice a activității acestora în cadrul ONG-urilor de și pentru tineret și centrelor de tineret.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.