G4Media.ro

VIDEO De ce ajungem alcoolici și cum ne putem vindeca? Psihologul Bogdan…

Sursa foto: Pexels / Cottonbro

VIDEO De ce ajungem alcoolici și cum ne putem vindeca? Psihologul Bogdan Presecan: Cel mai problematic este că nu se vorbește despre asta/ Românii, pe locul 2 în Europa la consumul intens de alcool

România se află pe locul doi în Europa în topul consumului intens de alcool (35%), care presupune ingestia a mai mult de 60 de grame de etanol pur într-o singură ocazie, urmată de Luxemburg (34%) și Germania (30%), arată o statistică Eurostat. Primul loc este ocupat de Danemarca (38%).

O posibilă explicație este faptul că prețul alcoolului în România este extrem de scăzut comparativ cu țările din Uniunea Europeană. O bere de preț mediu costă sub un euro, dar există beri în hypermarketuri care se vând și cu 25 de eurocenți. Prin comparație, în țările nordice consumul de alcool este taxat scump, o bere ajungând în jur de 6 euro.

Conform unei analize de situație întocmite de Institutul Național de Sănătate Publică la nivel european, în 2021 aproximativ 58 milioane de indivizi sunt mari consumatori de alcool, iar 23 milioane sunt dependenți de alcool (5,4% din bărbații de 18-64 ani și 1,5% din femei).

Nouă din 10 persoane dependente nu primesc tratament. Ultimele două decenii au adus schimbări semnificative în comportamentul europenilor față de consumul de alcool, având un impact decisiv asupra morbidității și mortalității cauzate de consumul de alcoolul, conform aceluiași studiu INSP.

Totuși, în Europa, tendința descrescătoare a consumului a început din anul 1990, nivelul înregistrând o reducere cu mai mult de o treime în țările mediteraneene și cu un sfert în țările central și vest-europene.

Însă, în estul și sud-estul Europei, consumul de alcool s-a menținut la un nivel constant. Frecvența episoadelor de consum excesiv de alcool a scăzut cu aproximativ 10 procente (de la 52,8% în anul 2000 la 42,6% în 2016), conform analizei INSP.

Importante reduceri ale consumului sau înregistrat, în ultimul deceniu, în Federația Rusă (de la 18,7 litri în 2005 la 11,7 litri în 2016), Republica Moldova (de la 21,6 litri în 2005 la 15,1 litri în 2016) și Belarus (de la 15,3 litri în 2005 la 11,2 litri în 2016).

În România, s-a înregistrat o scădere importantă a consumului de alcool de la 17,4 l (alcool pur consumat) în anul 2000, la 12 l (alcool pur consumat) în 2018.

Psihologul Bogdan Presecan a explicat în cadrul proiectul ENTR că în spatele tuturor cazurilor de alcoolism se află probleme emoționale netratate.

Specialistul susține că principalul obstacol în vindecarea alcoolismului este faptul că victima consumului agresiv de alcool nu vorbește despre acest lucru din cauza stigmatului societății care îl numește ”bețiv” și îl consideră ”bun de nimic” și persoană ”pe care nu te poți baza”:

  • ”Cu cât mai multe persoane din anturajul său pot fi implicate în acest proiect de a reduce sau a ajunge la un consum funcțional sau a întrerupe total în cazul în care situația este foarte problematică acest consum de alcool, cu cât mai multe persoane sunt implicate, cu atât șansele de reușită sunt mai mari. Dar acest lucru din păcate se întâmplă foarte rar, pentru că poate cel mai problematic aspect al consumatorului de alcool este că nu vorbește despre asta, ascunde acest lucru din cauza stigmatului pe care îl are acest obicei, sau pe care îl pune societatea pe cel care consumă alcool, bețiv, alcoolist, pe care nu te poți baza, și ăsta e motivul pentru care de obicei ne adâncim în problemele emoționale pe care le avem, ne adâncim în consumul de alcool pentru a le face față și cu cât acest lucru se accentuează cu atât mai greu este să cerem ajutorul, cu atât mai greu să vorbim despre asta, cu atât este mai greu să echilibrăm lucrurile și să încercăm să ajungem la niște emoții funcționale, la un stil de viață funcțional sau la un consum responsabil. Asta ar fi un aspect de a vorbi despre asta”, explică Bogdan Presecan.

Psihologul susține că, de obicei, consumatorul problematic de alcool neagă că el ar avea o problemă, în sensul că pur și simplu el nu consideră că are o problemă cu consumul de alcool:

  • ”Are aceste credințe sau evaluări, cel puțin când vorbește cu ceilalți, eu pot să mă las oricând, la mine nu e o problemă, problema mea sunteți voi, faptul că mă criticați, faptul că îmi transmiteți mereu că nu sunt în stare, faptul că nu aveți încredere în mine. Deci asta este din punctul său de vedere cel mai adesea problema lui, nu consumul său de alcool, ci atitudinea celor apropiați. Iar asta îl duce la emoții disfuncționale de furie, devine adesea agresiv, de vinovăție, să bea iarăși și e un ciclu negativ al acestor emoții, frustrare sau teamă, stres, consum de alcool în urma criticilor celor apropiați, reacții de agresivitate verbală, emoțională, uneori chiar fizică”.

Principalele surse de vulnerabilitate evaluate de specialiști sunt mediul familiar conflictual și precaritatea socială, susține psihologul care arată că vulnerabilitățile părintelui sau ale familiei se transferă într-un fel copilului sau copiilor de acolo, iar pe fondul neajunsurilor materiale, emoționale, consumul de alcool poate deveni sau este adesea o problemă sau știu eu alte comportamente problematice:

  • ”După aceea sentimente de vinovăție care toate aceste emoții dificile pot avea ca soluție ca să le fac față tot consumul de alcool. De exemplu, principalele surse de vulnerabilitate evaluate de specialiști sunt mediul familiar conflictual, deci dacă am trăit într-o familie în care a existat o relație conflictuală cu certuri multe, cu tensiuni, cu poate chiar agresivitate verbală, emoțională, fizică chiar, copilul în dezvoltarea sa emoțională dezvoltă cel mai frecvent vulnerabilități. Asta este o sursă, mediul familiar conflictual, și cea de-a doua este precaritatea socială. Lipsurile materiale sau neajunsurile materiale devin o problemă pentru părinte, care devine adesea preocupat să se ocupe de a oferi copilului și familiei cele necesare, este de adesea indisponibil emoțional și atunci nevoi fundamentale ale copilului nu vor putea fi îndeplinite la un nivel satisfăcător (…). Dar aș insista pe aceste două dimensiuni: mediul familiar conflictual și precaritatea socială, economică. Socială însemnând și care este locul meu într-o ierarhie, care este statutul meu de când sunt copil în grupul de prieteni, după aceea la școală, locul pe care îl am acolo și felul în care ceilalți mă văd influențează felul în care eu mă percep pe mine, imaginea mea de sine ca fiind mai vulnerabilă sau mai puțin vulnerabilă, mai pregătită să facă față situațiilor dificile, emoțiilor dificile sau mai puțin pregătită”.

Bogdan Presecan mai notează că alcoolul vine ca o compensație, ca o recompensă în momentele de stres și anxietate:

  • ”Practic în situația în care mă simt foarte stresat și reacția organismului la stres este anxietatea. Când simt în general emoții dificile, de vinovăție, rușine, frică, anxietate, am tendința să reduc din aceste emoții sau să mă reglez emoțional fiecare în diferite moduri, sau avem diferite strategii. Pentru mulți dintre noi acest comportament devine o strategie de reglare emoțională. În momentul în care mă confrunt cu situații la care cred sau am impresia că nu le pot face față apelez adesea la consumul de alcool problematic”.

Psihologul Bogdan Presecan explică și faptul că un consum moderat de alcool nu presupune probleme automate cauzate de alcool ci, dimpotrivă, poate reprezenta o formă de deconectare și de relaxare. Problema apare atunci când alcoolul este văzut ca o strategie și o formă de ”a face față” greutăților:

  • ”Cred că pentru foarte multe persoane care nu au ajuns să dezvolte o problemă serioasă în direcția consumului de alcool, poate rezolva, are un efect sedatif, mă ajută să mă deconectez de gânduri, de griji, să mă relaxez puțin, poate chiar îmi dă o stare de bine și mă dezinhibă, mă ajută poate să vorbesc mai deschis lucruri cu prietenii, chiar și cu membrii familiei dacă aceștia nu mă critică foarte tare, deci are cel mai frecvent un efect pozitiv să spunem, pe moment. Problema este atunci când folosesc ca strategie, sau ca mecanism de a face față consumul de alcool. Și când frecvența și cantitatea este tot mai mare și când ajung să beau, sau să beau în exces atunci când îmi este rău. Când să încerc practic să îmi rezolv problemele emoționale prin consumul de alcool. De obicei asta e direcția sau o spirală a negativității care conduce până la urmă la alte probleme emoționale, la adâncirea lor, la afectarea relațiilor cu cei din jur, cu cei apropiați, ulterior la închiderea în sine a persoanei care consumă în exces alcool pentru a se regla emoțional, și de aici din toate direcțiile încep ca lucrurile să se înrăutățească”.

Una dintre soluții ar fi spiritualitatea, sub orice formă și în orice credință se constituie ea, explică psihologul care susține că a întâlnit multe schimbări spectaculoase după ce pacienții au urmat terapia împotriva dependenței, dar au apelat și la spiritualitate:

  • ”Soluții există, este clar. Se abordează lucrurile în funcție de fiecare persoană care întâmpină astfel de probleme, fie printr-o căutare spirituală, prin mersul la preot sau la duhovnic. Am văzut cazuri de transformări extraordinare de persoane care s-au întors către religie, către credință, poate cele mai spectaculoase exemple pe care eu le-am văzut sunt în această zonă, cea în care oamenii și-au schimbat total comportamentul, stilul de viață, felul în care s-au văzut pe ei sau s-au raportat la ei printr-o experiență spirituală însă ce vreau să punctez este faptul că fiecare caz, fiecare situație este absolut unică și este greu să se vorbească despre rețete. Dar încercăm aici cumva să punctăm niște lucruri universal valabile, sau niște principii. Și unul dintre ele este că avem nevoie, sau e nevoie de o alianță între membrii familiei, sau persoanele apropiate celui care are această problemă cu consumul, cu abuzul, cu dependența de alcool, între el, persoanele semnificative și apropiate din viața lui, și eventual alte persoane, un psiholog, un preot, un medic psihiatru, un medic de familie, șeful de la locul de muncă”.

sursa foto: Pexels/ Cottonbro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

23 comentarii

  1. Prea putini se mai recupereaza dupa ce bauturile contrafacute cu metanol le fac ficatii franjuri.

  2. In Franta, de la anu’, consumul de psiholog va fi moka.
    In Romania romanul uita de psiholog cu… alcool. Ma uit la Cîțu

  3. In tabelul de pe Wiki, Romania si Moldova sunt in fruntea clasamentului mondial la consumul de alcool. Aceste doua tari sunt si singurele care au o steluta langa numarul de litri anual, explicand ca este o estimare care ignora statisticil oficiale.

    De ce ignori statisticile oficiale din Romania, dar le accepti pe cele din Grecia, unde falsificarea PiB-ului era sa duca la disparitia euro? E simplu: lipsa de coloana vertebrala a localnicilor + dispretul occidentalilor pentru untermenschi = minciuni fara numar.

  4. domnu psihologu…de ce nu mentionati ca cea mai eficienta terapie in dependente este cea a „terapiei in 12 pasi” de la AAA (8asociatia aloolicili” NA ..narcomanii anonimi, GA..gambler anonymous..etc? am vazut si multi popi alcoolici…
    cei care aveti in familie „dependenti” sau sunteti dependenti..alcool, droguri, jocuri, mancare intrati pe site-ul alcoolicilor anonimi din romania. veti gasi ajutor.
    important: este gratis
    in fiecare oras mai mare din romania exista o astfel de filiala dar exista si intalniri anonimizate pe net
    cunosc multi alcoolici inraiti care au perioade foarte lungi de abstinenta.
    si mai exista pe fb site-ul : sober is cool
    succes
    p.s : orice dependenta este considerata o boala care , din pacate nu poate fi vindecata dar poti sa inveti cum sa o tii in frau

    • Iar din păcate , încă odată, din păcate în Romania este considerată ” meteahnă”!
      Bine, că mai trebuie sa și vrei sa te lași….
      Am reușit 3 luni, 6 luni, fără slujbe!
      Slujbele le dă soața, dar se pare că e degeaba.
      Se pare că se poate, dar deasemenea se pare că e nevoie și de sprijin extern! Mai ales în perioada de prohibiție!
      Hai noroc! 🤪🤪

    • La alcoolicii anonimi, trebuie sa te rogi la dumnezei sa te vindece. In ciuda istericalelor G4 cand vine vorba de BOR, aici nu e Israel, Saudi sau America.

      Numai muribunzii filmati de recorder au putut fi luati cu mangleala de doi lei, „mai spuneti un Tatal notru” de catre eroii in alb.

      Pana si Pantazi lasa dumnezeii din gura cand se intoarce de la instructaj.

  5. Foarte amuzant, Diego la doctor despre consum de alcool
    https://youtu.be/IB1M6kyIGgc

  6. Comentariile de mai sus arata dezastrul. Lipsa de seriozitate, lipsa de comunicare, neincredere in psihologi (pe buna dreptate). Ne uitam ca se moare de covid, dar nu ne intereseaza sutele de mii de romani afectati de alcoolism sau de un membru al familiei care este alcoolic.

  7. Un șobolan închis va prefera drogul mâncării, până la moarte. Unul liber va face fix invers. Leacul drogului, oricare ar fi el este oportunitatea unei vieți libere, cu rost. Alcoolismul este boala statului asistențial, al sărăciei publice fără viitor.

  8. Tendinta naturala este de a alege lucrurile facile (cel putin cele care par facile la inceput). In loc sa infrunti problemele financiare, sociale, educationale sau profesionale te refugiezi in bautura, droguri, sex si chiar excese alimentare (bulimia de stres).
    E vorba de educatie, acces la educatie si asistenta psihologca. Daca il vezi pe unul beat de vreo doua trei ori in public, comunitatea ii pune stampila ca e betiv si lumea rade de el. Pe cand altul, care se imbata acasa si e violent doar acasa, e ok.
    Daca s-ar investi mai mult in preventie, s-ar economisi mult mai multi bani prin reducerea numarului de inbolnaviri legate de consumul de alcool, reducerea violentei domestice, reducereea numarului de accidente rutiere si de munca. Dar cine sa faca astfel de programe? Guvenantii actuali par ca vor sa conduca o turma fara educatie si fara personalitate.

  9. Cine are bani sa mearga la psiholog! O ședință la psiholog este mai scumpă decât un litru de whisky!

  10. Din pacate psihologii cognitivisti nu se uita mai in profunzime, nici nenea din articol nu o face. Explicatia consumului excesiv de alcool: cand uram ceva vrem sa distrugem -> alcoolismul e un comportament autodistructiv si arata clar ura de sine. Nevroza balcanica e o carte usor de citit pentru profani, si explica bine cauzele acesteia la noi si la vecini.

  11. Au venit Salvatorii? Cam tarziu, cam tarziu. Acum e cu drogurile.
    De alcool tot am mai scapat unii dintre noi. Sa vedem cum ne-om descurca sa scapam de droguri, cica astea-s mai periculoase.

    • Nu toate drogurile sunt mai periculoase decât alcoolul. Nu mai comentați doar ca să vă aflați în treabă.

    • Ba pentru mine toate sunt periculoase. Si fix asa voi scrie.
      Nu va suparati, dar tratament pentru efectele propa.gandei exista?

  12. „Doare capul, taie capul, dispare durerea.” Alcoolul este un drog de clasa A, necatalogat, din consecinte istorice, prea imbibat in cultura. De aceea trebuie ilegalizat. Este un drog din categoria celora al carui sevraj te poate ucide. D’asta trebuie ilegalizat si substituit cu ceva mult mai inofensiv(pt. ca oamenii ‘trebuie’ ‘sa si-o dea’, altfel iese adevarul din noi, ala fundamental, faptul ca suntem animale).

  13. Ironic: Beat, nebeat, tot un animal esti.

  14. P.S. : Guvernantii actuali sunt rezultanta turmei, la fel de educati si verticali. Traim intr-un sistem in care oile isi aleg ciobanii, nu-i mai invinovatiti pe ciobani. Asta-i Nodul Gordian ce trebuie taiat. Cand v-oti descurca, veti paste liber.