G4Media.ro

VIDEO De ce am ales România? Farah și Nayeli, două tinere imigrante…

VIDEO De ce am ales România? Farah și Nayeli, două tinere imigrante pentru studii din Yemen și Peru vorbesc despre alegere și adaptare

Farah a venit în România din Yemen, Nayeli a venit din Peru. Ambele au burse de studii și au venit în România pentru o viață mai bună, pentru a explora o țară nouă și, nu în ultimul rând, pentru că este parte din Uniunea Europeană. Ce a fost cel mai greu? Răspunsurile, în video:

VIDEO, PE FACEBOOK, AICI.

Fundația Terre des hommes România și asociația JRS au inițiat Forumul Consultativ al Migranților din România pentru a proteja drepturile acestora și pentru a-i ajuta pe migrați să se integreze mai ușor și să fie mai bine reprezentați în societatea gazdă.

În prezent, din Forum fac parte 10 tineri migranți cu vârste cuprinse între 18 și 22 de ani din Japonia, Pakistan, Indonezia, Filipine, Columbia, Siria, Peru, Afganistan, Yemen și Ucraina, majoritatea înscriși la studii în România, cu burse acordate de Guvernul român sau cu burse Erasmus.

La întâlnirea cu presa din 31 iulie 2023, tinerii din Forum au împărtășit din experiența lor, ei acționând pentru a le fi mai ușor generațiilor următoare și pentru a ajuta alți tineri străini care vor dori să se integreze în România.

Tinerii au expus dificultățile de care se lovesc de când sosesc în țara noastră, de la bariera limbii române până la integrarea în sistemul de învățământ, în sistemul medical și cel juridic.

Deși România este o țară mult mai bine organizată decât țara mea (Peru), încă mai am probleme cu rețeaua de sănătate de aici. Noi nu avem sistemul cu doctori de familie, ci doar mergem la un spital local unde suntem consultați…. Eu aveam o asigurare națională de sănătate în Peru, dar a trebuit să aștept o lună ca să fie activată în România,” a povestit Nayeli, studentă la Facultatea de Istorie a Universității din București, specializarea Relații Internaționale și Studii Europene.

Migranții din Forum au constatat că există prea puține informații pentru cetățenii străini despre cum să se descurce în România, ceea ce îi face vulnerabili și expuși la riscuri. Astfel au decis să îmbunătățească această situație prin întâlniri și discuții cu autoritățile române.

stânga: Farah (Yemen), centru: Ana (Terre des hommes) dreapta: Nayeli (Peru)
stânga: Farah (Yemen), centru: Ana (Terre des hommes) dreapta: Nayeli (Peru)

Farah, o tânără din Yemen, studentă și ea la Universitatea din București, Facultatea de Istorie, specializarea Relații Internaționale și Studii Europene, relata că în cadrul Forumului ea acționează pe două direcții: facilitarea comunicării pacient migrant – doctor și oferirea unui acces mai ușor al migranților la cursuri de limba română.

Tot ea a propus autorităților române crearea unei platforme/ aplicații pe care să se înregistreze medicii dispuși să ofere consultații în limba engleză, pentru a putea fi contactați de pacienții străini. ”Viața este pentru cei care acceptă provocările” a spus ea convinsă că eforturile colegilor ei din Forum vor da roade și vor fi de folos viitorilor tineri migranți de aici.

Experții implicați în proiect au realizat un studiu de cercetare pentru a explica mai bine autorităților din România situația migranților de aici și au pus bazele unui Standard cu patru direcții de recomandări: sprijin și relația cu comunitatea, servicii directe oferite migranților, managementul resurselor și colaborarea instituțională.

Prin proiectul PROMISE – Protecția Minorilor Străini Neînsoțiți, derulat în perioada 2022-2023, fundația Terre des hommes, împreună cu JRS România (Serviciul Iezuiţilor pentru Refugiaţi din România) lucrează pentru a informa instituțiile publice cu privire la situația copiilor și tinerilor migranți, precum și pentru a îmbunătăți accesul migranților la serviciile de care aceștia pot beneficia în România.

Foto G4Media

Fundația Terre des hommes are ca scop îmbunătățirea sistemului de protecție a copilului și și-a fixat ca prioritate sprijinirea copiilor afectați de migrație, prevenirea migrației nesigure a tinerilor și asigurarea accesului la drepturile fundamentale ale copiilor migranți.

Terre des hommes (Tdh) este o organizație neguvernamentală de protecție a drepturilor copiilor, delegația română fiind activă încă din 1992.

În prezent, Tdh este printre puținele organizații din România care desfășoară proiecte speciale pentru copiii afectați de migrație sau copiii care intră în contact cu justiția. Organizația folosește principii inedite precum mentoratul, participarea copiilor în societate, metodologia Mișcare, Joc și Sport.

Tdh contribuie, de asemenea, la îmbunătățirea sistemului de protecție a copilului și la reforma asistenței sociale și publică periodic resurse gratuite pentru profesioniști, dar și pentru copii și părinți, promovând respectarea drepturilor tuturor copiilor.

JRS (Asociația Serviciul Iezuiţilor pentru Refugiaţi din România) este o organizație ce are ca scop apărarea, susținerea și promovarea drepturilor fundamentale ale omului, în special ale refugiaților – în sensul larg, solicitanților de azil, migranților și apatrizilor.

Organizația derulează activități de asistență directă, advocacy, monitorizare de politici publice, campanii de informare, training.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează