G4Media.ro

VIDEO De ce există o criză de sănătate mintală în România. Mircea…

Foto: Octav Ganea / InquamPhotos

VIDEO De ce există o criză de sănătate mintală în România. Mircea Miclea, omul reformei în educație: Profesorii trebuie să aibă 1.500 – 1.800 euro salariu net / Cu pedagogie de pe vremea lui Ceaușescu profesorii nu fac față generației digitale

De ce trebuie să fie bine plătiți profesorii? Mircea Miclea a explicat într-un podcast G4Media/InspiRO că educația nu se poate fără cadre didactice performante. Iar un salariu mediu net pentru un profesor ar trebui să fie între 1.500 și 1.800 de euro.

  • Vezi mai jos o producție InspiRO realizat de G4Media.ro în parteneriat cu Inquam Photos. Interviul integral cu Mircea Miclea va fi difuzat sâmbăta viitoare. Filmare, montaj și foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Miclea, care a inițiat cea mai profundă reformă din educație, centrată pe nevoile elevilor, a explicat de ce e unul dintre puținii miniștri care au demisionat pentru un principiu: a plecat din guvern pentru că guvernul nu a alocat 5% din PIB pentru educație.

Pe lângă antreprenoriat, activitatea de psiholog și cea de profesor, Mircea Miclea a explicat de ce se implică și în cauze civice. A pus umărul la conceptul Via Transilvanica, iar în pandemie i-a sprijinit pe medicii epuizați psihic să treacă peste momentele de anxietate ori depresie pentru că, doar ajuntându-i pe cei de lângă noi, viața dobândește sens.

În interviul pentru InspiRO/G4Media, Mircea Miclea a vorbit despre reforma în educație și despre grupurile de interese care au confiscat sistemul de învățământ. Cât despre România educată a lui Klaus Iohannis, Miclea a spus că e unul din cazurile în care ”coeficientul de ego este mai mare decât inteligența”.

În plus, el a analizat și ”criza de sănătate mintală” și a explicat de ce incidența cea mai mare a tulburărilor neurotice anxietate și depresie a coborât spre finalul adolescenței.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Nu stau sa vad un video. Mai bine puneati textul.

  2. Să vorbească în numele dumnealui!
    Sunt foarte mulți profesori care folosesc noile tehnologii, au urmat cursuri de alfabetizare digitală s.a.

    • In mare parte toata educatia este vraiste. Ici colo un prof dedicat, calificat si daruit. Dar o sa mearga in privat la bani mai multi.

  3. Mircea Miclea e singurul ministru care și-a dat demisia pentru ca nu a primit 6% din pib pentru educație așa cum i s-a promis.

  4. Felicitari pt articol. E intotdeauna o placere sa-l ascult pe dl Miclea.

  5. O etapă de criză,de riscuri în viața unui elev este cea cuprinsă între 12-15 ani ,cea de trecere de la pubertate la adolescență și aici trebuie și aici trebuie schimbat sau îmbunătățit ceva în ce privește intervenția psihologică,educativă,parentală,socială, prin reflectarea în programa școlară,prin lecții de interacțiune școlară cu efecte benefice pentru dezvoltarea personalității viitoare a copilului.

  6. O problemă centrală este reglementarea folosirii internetului ,a siteurilor de relații sociale de către minorii de până la 15 ani,monitorizarea grupurilor de clase în mediul virtual prin accesul tuturor membrilor colectivității la acestea și prezența în aceste grupuri sau monitorizarea lor de către cel puțin un adult cadru didactic,de preferință diriginte sau consilier școlar pentru a preveni bullyngul și hărțuirea prin mijloace virtuale, ori facilitarea unor comportamente deviante(acces la droguri,sex în toaletele școlilor etc).

  7. Măsurile de mai sus sunt necesare și pentru a preveni marginalizarea,excluziunea școlară de grup a unor elevi și acestea fiind asimilate bullyngului.Dl.Miclea este psiholog și abordarea domniei lui pe tema crizei de sănătate mintală în România este una validă și demnă de luat în seamă.

  8. Păi de ce crezi ca s-a ajuns la procentele alea? Pt ca învățământul nu atrage oameni de calitate, iar aceștia preferă să lucreze pe bani mai mulți altundeva în loc să urmeze o carieră în învățământ

  9. Mircea Miclea are dreptate ca profesorii să aibă niște salarii decente doar că în Romania și alte categorii sociale ar fi îndreptătite să primească salarii mai mari ( sănătatea, cercetarea, asistența socială , cultura). Din păcate nefiind atâția bani la buget clasa politică a decis să-și acorde sieși beneficiile și instituțiilor de forță și justiției care să le asigure protecția privilegiilor. Altfel nu se explică de ce un parlamentar trebuie sa încaseze 50.000 de lei lunar pentru un program lejer de marți până joi și specialii să incaseze pensii de 20.000 de lei la 40 de ani în timp ce un profesor trebuie să educe tânăra generație pe 3000-4000 lei. Curtea constituțională purtătoarea propriilor privilegii a decis că e neconstituțional să-și taie propriile pensii speciale și cu ale lor și pe ale celorlalți speciali că e lege dar legea acordării a 6 % din PIB educației e mai puțin lege. În România se practică la greu protecția socială a demnitarilor.