VIDEO De la ”trasul de fiare” la cardio, planuri alimentare și regimuri speciale pentru mirese. Cum se schimbă piața de fitness în România
Valoarea pieței de fitness din România ajunge la 250 de milioane de euro, arată un studiu realizat în perioada pandemiei. O sumă extrem de mică, dacă o comparăm cu cea din Germania, spre exemplu, cotată la 5,3 miliarde de euro. Datele sunt confirmate și de situația din teren: potrivit datelor Eurostat, sub 5% dintre români fac mișcare într-un centru de fitness, în timp ce media Uniunii Europene este de 44%.
La nivelul de sus se situează cetățenii țărilor nordice: Finlanda (74%) și Danemarca (73%).
La nivel european, dar și național, trendurile s-au schimbat în ultimii ani. Accentul nu mai este pus atât de mult pe ”trasul de fiare” (cum se numeau în jargonul sălilor de sport exercițiile de forță) și pe masa musculară cât pe exercițiile cardio, pe gimnastică de întreținere și yoga, toate combinate cu o alimentație atent controlată.
Așa a apărut o nouă categorie, antrenorul de fitness. Experiența și pregătirea acestuia trece de multe ori bariera sălii de sport și el ajunge să recomande diete și diferite tipuri de alimentație personalizată.
Ca pe orice piață, cererea atrage și oferta. Așa apar spre exemplu ofertele pentru mirese, care vor să ”arate bine în ziua nunții”.
Giulia Sturza este instructor de fitness certificat și antrenor personal acreditat Fitness Scandinavia, EREPS (registrul european al profesioniștilor de exerciții) și ABC Fitness School.
Activează în acest domeniu de peste 6 ani, dar pasiunea ei s-a transformat într-un job full-time în 2019.
Și-a construit inclusiv un site, gfit.ro, unde își prezintă munca și rezultatele obținute, dar este activă și pe Instagram.
Giulia a încercat să învețe cât mai mult și să se adapteze pieței. Și-a dat seama că fetele încearcă să arate cât mai bine în ziua nunții și s-a gândit că ar putea să le ajute. Așa a apărut pachetul pentru mirese, un antrenament de 3 luni dublat de un pachet alimentar personalizat în funcție de preferințe și orele de mâncare.
”Odată cu pandemia a evoluat și partea de online a fitnessului și nutriției. Tinerii vor în majoritatea cazurilor să slăbească sau să pună masă musculară, iar procentul cel mai mic se încadrează la cei care vor să se mențină. În urmă cu câțiva ani fluxul de persoane care vor să slăbească cu orice preț nu era atât de mare ca acum. Cazurile de obezitate sunt tot mai multe. Tinerii sunt diferiți unii de alții, dar dacă au motivația potrivită, un antrenor în spate care să-i îndrume, ajung la rezultatele propuse. Piața de antrenori e largă, la fel și prețurile care sunt împărțite în opinia mea în trei categorii: mici, medii și mari. Planurile de antrenament și nutriție pot fi achiziționate de pe diferite websiteuri, la fel ca al nostru, unde le-am împărțit în așa fel încât să le poată achiziționa oricine. Prețurile medii și mari deja se duc spre antrenamente personale cu un antrenor care e dispus să te ajute să îți atingi scopurile îndrumat de el one to one. Din experiența mea, un antrenor personal cu un preț mediu se încadrează între 300 și 500 de lei, iar cei peste 500 de lei au deja o experiență vastă, vorbim despre master traineri acreditați internațional”, spune Giulia Sturza.
În ceea ce privește alimentația, este o poveste lungă, însă tinerii trebuie să înțeleagă că înfometarea nu-i duce absolut niciunde. Mulți se înfometează și ajung să apară diferite carențe sau boli și aici sunt două categorii, planuri personalizate sau standard.
Cele standard sunt cam la îndemâna oricui, atâta doar că sunt făcute per general, spre exemplu între 2.800 și 3.000 de calorii. Cele personalizate se fac după alimentele preferate ale clientului sau după orele la care el poate mânca.
Din păcate, tinerii din ziua de astăzi nu sunt atenți deloc pe partea de educație alimentară. Mai ales cei sub 20 de ani, care nu sunt conștienți de mâncarea procesată, fast-foodul și dulciurile care le distrug organismul.
E nevoie de un anturaj care să-i conducă spre o alimentație sănătoasă sau să aibă în familie educația asta.
Vorbind despre 2021 care e anul nunților, am hotărât să facem un program special dedicat mireselor – fit bride program – care constă de fapt într-un plan de antrenament pe 3 luni personalizat, care te vor ajuta să îți atingi scopul, adică să strălucești în rochia de mireasă pe care ți-o dorești.
Programul presupune 4-5 antrenamente pe săptămână, structurate pe ceea ce ai tu nevoie plus explicații video și un plan alimentar personalizat.
Avem variante de antrenamente acasă sau în sală. În plus, avem un calculator de calorii încorporat în website, care te poate ajuta să îți calculezi cu aproximație caloriile”.
”Majoritatea vin pentru sănătate (vor doar mișcare) și pentru slăbit. Foarte puțini vin pentru masă musculară. Am 4, 5 persoane care chiar mi-au spus de la început că nu vor nici un rezultat, că vin doar pentru sănătate și vor să facă exercițiile corect. Este important să apelezi la antrenor pentru că el cunoaște tipurile de exerciții pentru diferitele grupe de mușchi și multe alte lucruri care presupun ani de experiență” spune Radu Contor, trainer cu licență și master universitar în domeniul fitnessului.
”Știți cum e să fiți gras? Nasol. Eu am fost gras de când eram mic și am fost tot timpul, sau poate așa m-am simțit, subiect de bully. Mă uitam la filmele alea americane în care băiatul agresiv era un gras nesuferit care își folosea kilogramele împotriva a câte unui băiețel fit, care în final învingea bruta. Ei bine, la mine a fost altfel. Eram eu subiect de bully pentru că eram gras. Majoritatea copiilor și adolescenților grași, suferă din cauza celorlalți, vă spun din experiență. Iar unii nu sunt grași din vina lor. Am început să merg la sală pentru că am constatat că dacă combin exercițiile cu o alimentație mai light, mă simt mult mai bine. De slăbit, am slăbit puțin” spune Ciprian C., de 23 de ani, unul dintre cei care frecventează aproape zilnic la o sală din Alba Iulia.
”De ce merg la sală? Nu știu să răspund. Merg de atâta timp încât mi se pare normal, e un stil de viață. Din păcate programul nu îmi permite să fiu foarte atent la alimentație. Lucrez mult la grupele de mușchi dar fac și cardio, întreținere. Pe lângă sală, merg mult cu bicicleta. De fapt, nu am mașină, folosesc exclusiv bicicleta” spune Iulian Stan.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank