G4Media.ro

VIDEO Democrația înseamnă pace? Ce rol joacă tinerii? Mesajele Valentinei, reprezentanta de…

Valentina Ciobanu, foto: arhiva personală

VIDEO Democrația înseamnă pace? Ce rol joacă tinerii? Mesajele Valentinei, reprezentanta de tineret a României la Forumul Mondial pentru Democrație

Implicarea tinerilor în procesele decizionale, reprezentând „a patra ramură de guvernământ” a fost una dintre ideile inovative discutate la Forumul Mondial pentru Democrație desfășurat recent la Strasbourg. Valentina Ciobanu, vicepreședinte al Consiliului Tineretului din România a făcut parte din Delegația de Tineret a Consiliului Europei, fiind unul dintre cei 45 de delegați selectați din peste 2200 de candidați din întreaga lume (și singurul delegat de tineret din România).

„Am avut plăcerea și marea responsabilitate de a fi vorbitor în cadrul Forum Talk 12: The 4th Branch of Government, care a explorat modalitățile prin care putem face democrația mai participativă și mai deliberativă. Intervenția mea în calitate de participant la discuție s-a axat pe modul în care ne putem asigura că tinerii se vor implica în mod semnificativ în această nouă „ramură a guvernului”.

Nu mereu participarea tinerilor este semnificativă și totodată nu există democrație fără o participare semnificativă a tinerilor, deci cum ne putem asigura că TOATE vocile tinerilor sunt auzite ȘI ascultate în toate procesele decizionale și de elaborare a politicilor? Cum putem sprijini societatea civilă de tineret și tinerii indivizi să participe în mod semnificativ? Din nefericire, se pare că nu avem un răspuns clar la această întrebare și că mai avem un drum foarte lung de parcurs, dar această dezbatere a fost cu siguranță un bun început pentru a găsi aceste răspunsuri”, a transmis explicat Valentina pentru ENTR/G4Media.

Ce este delegația de tineret?

Iată relatarea integrală transmisă de Valentina, pentru G4Media:

„Suntem un grup de tineri din întreaga lume care sunt susținuți și instruiți pentru a se implica activ în cadrul Forumului Mondial pentru Democrație și pentru a se asigura că perspectiva tinerilor este luată în considerare. Unii dintre noi au fost vorbitori, unul dintre noi a fost raportorul pentru tineret și toți am introdus contribuții foarte valoroase pe parcursul tuturor sesiunilor, prin comentariile și întrebările pe care le-am exprimat (la un moment dat, tot ce se auzea erau intervenții din partea delegaților de tineret, și nu puteam fi mai mândră.

Înainte de Forumul mondial pentru democrație am avut două zile de formare, în care ne-am concentrat pe dezvoltarea unor abilități precum: formularea de întrebări semnificative și puternice, extragerea ideilor-cheie din discursuri, precum și a substraturilor ascunse,

Am participat la câteva sesiuni foarte interesante, cum ar fi Laboratorul 3: Justiție socială și egalitate: cum să răspundem nevoilor de bază?, unde am discutat câteva inițiative relevante, abordând aspecte precum implicarea cetățenilor, accesul la serviciile de sănătate, dreptul la apă și drepturile și protecția minerilor.

Am observat că lipsea perspectiva tinerilor cu privire la aceste subiecte importante, așa că intervenția mea a abordat tocmai acest aspect: tinerii au anumite nevoi specifice, în special în ceea ce privește serviciile de sănătate și modul în care participă la viața publică, deci cum au fost incluse nevoile lor în proiect, de la echipa de implementare până la viziunea, raționamentul și rezultatele acestui proiect? M-am bucurat să aflu că tinerii au fost, în majoritatea acestor inițiative, unele dintre părțile interesate cheie, prin urmare am încă o confirmare a faptului că tinerii sunt cu siguranță unii dintre cei mai importanți actori pentru a genera schimbări sociale (în bine :)).

Principalele mele concluzii:

  • Chiar trebuie să avem discuții mai deschise și mai transparente și să abordăm mai direct subiectele „incomode”. Este în regulă să nu avem încă un răspuns concret la o problemă, dar refuzul de a vorbi despre ea și evitarea subiectului nu ne va duce nicăieri.
  • Este minunat că avem acest program al delegației de tineret dar trebuie să milităm în continuare pentru o participare mai semnificativă a tinerilor
  • Ce vreau să spun prin aceasta: mai mulți vorbitori tineri în toate sesiunile; sesiuni dedicate problemelor de tineret sau care să includă cel puțin perspectiva tinerilor asupra subiectului; să se acorde mai multă importanță contribuției tinerilor și să nu se spună că „este un subiect diferit” și să se lase deoparte etc.; mai mulți delegați de tineret cu roluri mai active în cadrul sesiunilor și care să sprijine delegația de tineret pentru a veni cu unele inițiative relevante pentru forum etc.
  • Deși democrația nu poate garanta pacea prin ea însăși, este cu siguranță cea mai bună cale prin care, alături de alți factori, o putem obține, iar participarea semnificativă a tinerilor este crucială în tot acest proces;
  • Pacea nu înseamnă doar absența conflictului sau a războiului, ci poate însemna multe lucruri, în funcție de fiecare cultură, la fel ca și democrația, și este important să fim conștienți de acest lucru și de faptul că aceste concepte nu sunt de tip „one size fits all”.”

Intervenția Valentinei mea și răspunsurile pe care le-a primit pot fi consultate aici.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...