G4Media.ro

VIDEO Derapaj grav: un preot din Sibiu își împărtășește enoriașii direct cu…

Sursa foto: Captură video

VIDEO Derapaj grav: un preot din Sibiu își împărtășește enoriașii direct cu mâna, fără linguriță, în plină epidemie de coronavirus. Mitropolitul Ardealului a reacționat dur

UPDATE: Intr-o scrisoare pe care ulterior, preotul Marga a trimis-o Mitropolitului Ardealului, acesta ii spune ierarhului ca regreta modul in care a procedat si că nu va mai repeta fapta care i-a adus „mare mâhnire sufletească”.

Articolul inițial: In plină campanie de comunicare a măsurilor de auto-izolare pentru prevenirea extinderii epidemiei de coronavirus, preotul Irimiță Marga, care slujeste la o parohie din Sibiu, a fost filmat in timp ce isi impartasea credinciosii fara ajutorului linguritei, asa cum e canonul, ci direct cu mâna.

Practic, preotul lua bucată de anafură, o introducea in vinul din Potir dupa care o dadea credinciosilor. Numai in cadrul unei singure slujbe, procesul s-a repetat de zeci de ori, fara ca preotul sa-si igienizeze mana.

Inovatia preotului a starnit indignare atat in randul credinciosilor si a preotilor, dar mai ales a sefilor. Asta, cu atat mai mult cu cat inventia apartine unui preot care este si profesor de Drept Canonic la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Sibiu.

Demersul a fost taxat de catre superiorul sau ierarhic, Mitropolitul Ardealului, Laurentiu Streza, care i-a trimis preotului Marga o scrisoare prin care i-a cerut sa renunte la obiceiul de a-i impartasi pe enoriasi cu propriile degete si sa se autosuspende de la slujirea Sfintei Liturghii. In caz contrar, i-a transmis Mitropolitul, risca sa fie pedepsit.

„Pana atunci, eu ca ierarh ma adresez preotului meu slujitor, nu prin act canonic scris, ci prin rugamintea intarita de autoritatea duhovniceasca a chiriarhului, de a va „autosuspenda” de la savarsirea Sfintei Liturghii, pana la constientizarea greselii, urmata de cainta si indreptare”, i-a scris Mitropolitul Ardealului, subalternului sau.

In replica, preotul invinovatit i-a raspuns ierarhului ca, desi nu considera ca a gresit cu ceva, nu va mai repeta practica, desi si-ar dori acest lucru.

„Acestea le iau asupra mea, de aceea nu v-am instiintat dinainte, pentru ca nu am vrut sa va implic. Este un act liturgic de care sunt personal responsabil. Vreau sa va mai spun ca nu sunt primul din tara, eu mai stiu cel putin unul care a recurs la acest mod, inaintea mea. La Cluj, pe de alta parte, se slujeste de mai multe duminici, la unele parohii, cu lingurite de unica folosinta, care apoi se ard. Deci lumea este in miscare, dar nu trebuie sa vedem aici numai intentii rele, nici apostazii”, este explicatia data de preotul Marga, Mitropolitul Ardealului in scrisoare consultata de G4Media.ro.

Demersul preotului din Sibiu vine in contextul in care, de curand, pentru a elimina riscul infectarii cu COVID 19, Patriarhia Romana a renuntat pentru prima data, temporar, la unele obiceiuri intalnite in cult. Printre acestea, a permis credinciosilor care doresc sa se impartaseasca, sa o poata face si cu o lingurita adusa de acasa.

„Menționăm că în Biserică Sfânta Împărtășanie se pregătește și se administrează totdeauna în condiții de igienă totală, iar icoanele sunt frecvent igienizate. Cei care se tem în această perioadă de îmbolnăvire pot evita temporar sărutarea icoanelor din biserică, însă pot săruta icoanele din propria casă; Persoanelor care nu se pot împărtăși pentru că sunt deja bolnave li se recomandă să guste acasă din Agheasma Mare, primită de la biserică în ziua de Bobotează. Toate cele precizate mai sus constituie măsuri excepţionale temporare, fiind îngăduite de Biserica Ortodoxă Română, ca adaptare în situaţie de epidemie”, se arata in comunicatul Patriarhiei.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

34 comentarii

  1. Parca undeva in Biblie era ceva cu „sa nu-ti faci chip cioplit” … Totusi, Biserica (fmm) indeamna la „sarutarea” icoanelor !!!
    Referitor la boul asta de popa, un dosar penal, ceva de genul izolarii intr-o celula de puscarie, nu i se pregateste ?!
    Avem in RO relativ putine cazuri de infectari, dar cu un popor atat de imbecil, probabil o sa reusim sa ajungem si noi cu ceva (infectarile cu COVID 19) pe primul loc din Europa …

    • Aveți dreptate in ceea ce privește ‘dosar penal’ , ‘infectari’, etc., dar lucrurile ce țin de natura teologică va depășesc.. puteți căuta pe net importanta icoanelor și dacă acestea sunt ‘ chip cioplit’.

    • Intrebare @dl. Iulian. In Biblie scrie clar despre aceste „practici”? Toate ritualurile (mers pe sub masa de X ori, pupatul icoanelor, mers la moaste, hore la nunti in jurul mesei cu coroane, spus descantece si tot felul de poezii etc.)? Probabil nici de scutirea de impozit.

      Nu oi fi eu credincios, dar ma indoiesc ca Bilbia si ce este predicat acolo are vreo legatura cu „religia” asa cum o stim noi in forma curenta. De aceea impartasesc ceea ce a scris Nikipercea . Au chipuri si au pornit ca ceva cioplit. De asemenea, am vaga impresie ca prin Biblie sunt si ceva lectii despre a fi umil, nu sa te plimbi prin gipane si sa folosesti iPhone si iPad ultimul tip… poate gresesc.

      Nu sunt sarcastic. Pur si simplu refuz sa cred ca „teologia” sau „religia” predau ceea ce a fost candva scopul pur al ceea ce candva a pornit ca religie. Nu cred ca cineva poate „preda” sau „invata” pe altcineva „credinta”. De aceea mi se pare u ndomeniu care nu are ce cauta in educatie. Credinta fie o ai, fie nu. Iar singurul lucru ce ar trebui sa tina de educatie este sa priceapa omul ca Biblia e o serie de invaturi si anecdote. Nu a fost facut niciun barbat din pamant/mocirla sau o fata dintr-o bucata de coasta. Iar „ochi pentru ochi” este doar un concept, nu trebuie urmat cum o fac multi.

      Iar pentru cei care zic ca nu e asa si trebui luat ad-literam, poate imi explicati cand a fost utlima data cand ati omorat pe cineva cu pietre pentru ca nu respecta Duminica sau imi spuneti cati sclavi aveti, tinand cont ca Biblia nu se impotrivea acestei practici.

      Nu trebuie pus egal intre superstitie, religie si credinta. Prima este o imbecilitate care nu trebuie sa existe, a doua este ceva ce ar trebui sa studieze partea teologica la nivel mondial si atat, nu sa indoctrineze, iar a treia e ceva ce „simti”.

      My 0.02 cents.

  2. Bravoo Boss asa ca nu au nici pe dracu ori se imunizeaza ori crapă tot ai de lucru. Ia sa vedem daca bisericile de închid! Oameni buni stati acasa ma puteti împărtăși și unul pe altul nu aveti nevoie acum de biserica macar acum in al 12 ceas.

  3. Pai bai baieti (si voi fetelor), ori credem, ori nu? Ei dracie!

  4. Preoţii catolici împărtăşesc cu mâna. Totuşi, nu ştiu dacă nu cumva nu s-a trecut zilele astea la împărtăşirea prin mâna credinciosului, cum se face în occident, metodă neacceptată în România.

  5. Mai mulți contaminați = mai mulți morți.
    Mai mulți morți = mai multe înmormîntari/parastase.
    Mai multe înmormîntari/parastase = mai plină teșchereaua!
    Doamne-ajută!

  6. Indivizii ajung să ”slujească” după ce au plătit niște plocoane babane altor unși cu funcții… Pe de altă parte, niciunul dintre cre$tinii care primeau anafura înmuiată nu a observat că-i prost?!
    Este foarte probabil ca niciunul dintre cetățeni să nu fi fost bolnav, astfel că nimeni nu se va înbolnăvii, dar de ce să nu gândească măcar?!

  7. E de treaba omul.

  8. Ce l-a deranjat pe Ionică este faptul că preotul ortodox din Sibiu a împărtășit oamenii după obiceiul greco-catolic. Ionică avea misiune încă de pe vremea lui Ceaușescu să-i denunțe pe greco-catolici, ceea ce IPS face în continuare, de unde și pomenirea apostaziei. Modul de administrare al Sfintelor Taine incriminat este indiscutabil mult mai igienic decât cu lingurița care trece dintr-o gură într-alta. Problema este una confesională și, în special cei care au pete întunecate în biografie văd negru în fața ochilor ori de câte ori practicile religioase le amintesc de cei cărora le-au furat bisericile.
    În Sibiu avem exemplul edificator al Bisericii dintre Brazi, cu hramul Sfinții Apostoli Petru și Pavel care a fost ctitorită de episcopul unit Grigore Maior. Este cel mai vechi lăcaș de cult construit de Biserica Română Unită cu Roma în Sibiu ridicat între anii 1778-1788 în stil baroc cu elemente rococo, pe un teren donat în acest scop de împărăteasa Maria Terezia, la cererea episcopului unit. Finanțarea construcției a fost făcută tot de episcopul Grigore Maior.
    În jurul lăcașului se află mormintele unor apărători și binefăcători ai Bisericii Române Unite cu Roma, personalități de seamă ale culturii române transilvănene (George Barițiu, Alexandru Papiu-Ilarian, David Urs de Margina, Iosif Sterca-Șuluțiu, Ioan Rațiu, Alexandru Vaida-Voevod, Ieronim G. Barițiu, Ioan Vișa, Demetriu Munteanu, Dr. Ioan G. Pop de Galațiu, Valeriu Pop Harșianu ș.a.) toți greco-catolici.
    În anii 90 biserica a trecut printr-o a doua naționalizare. După două sentințe favorabile obținute de greco-catolici a urmat un recurs inițiat de către procurorul general Vasile Manea Drăgulin și referendumuri organizate printre credincioșii ortodocși în locul principiilor de drept. Biserica Ortodoxă Română se opune în continuare restituirii bisericii. Până în anul 2017 paroh ortodox al lăcașului de cult a fost și consilier județean din partea PSD. Partidul, poliția și Securitatea asigură și în prezent perpetuarea culturii furtului, nerușinării, abuzului și minciunii pentru a izola în continuare România și românii de Europa și lumea civilizată. Acum lupta se dă cu lingurița.

    • Ionică e ”mitropolitul” Ardealului de Nord, aici e vorba de Streza. Dar dincolo de asta, este ciudat cum se revoltă unii că preotul (deci un singur om) ia cu mâna Sf. Taină, și nu există nici un risc de îmbolnăvire, și nu găsesc nimic revoltător că mai mulți oameni ating cu gura lingurița și riscul de îmbolnăvire e cu mult mai mare. Apoi, îndoctrinarea masivă că numai cu lingurița e ”canonic”, de parcă și Isus și-a împărtășit apostolii cu lingurița, n-a rupt pânea cu mâna. Atâta conservatorism și înapoiere numai la ruși se mai observă. Degeaba ne-a dat Dumnezeu minte.

  9. Planeta trebuie repopulata dupa coronavirus.

    Stiu ca o luati la misto acum , dar asa va fi , eu sunt vizionar. : ))))))))

  10. Dacă preotul nu a atins gura enoriașului nu a greșit. Chiar daca folosește linguriță ar trebui ca fiecare să știe să nu atingă lingurița să i se toarne in gura căscată așa nu transmit nici o boala, dar sunt unii care dacă nu ling lingurița ….. Împărtășania e sfântă, de mi de ani se practică și nu au fost probleme dar în zilele acestea ar trebui mai multa grijă!???

    • La cum stau aia in turma ca idiotii, unul in altul nici nu e nevoie macar sa fie impartasiti asa, iau virusul la sigur.

  11. Zici că oamenii aceștia fac în mod intenționat toate aceste nemernicii, țin morțiș să se facă pe zi ce trece tot mai detestați și detestabili. Vă dați seama ce indivizi de slabă factură sunt cei autointitulați enoriași, care acceptă să le dea popa din mâna sa împărtășania! Cum naiba să fii atâta de cretin, omule cu gândire la purtător! Nu ne putem debarasa de primitivism, iar acești pochi, nici atâta. Cine știe, acești enoriași or crede că dacă le îndeasă popa cu mâna împărtășania în gură, or scăpa de coronavirus. Cine știe ce i-o fi mințit popa… Românul este credul, mai ales cuvântul pochii, este sfânt. Dacă nu ar fi de râs, ar fi de plâns!

    • Da, asa cretin popor suntem, poate virusul asta sa-i mai „curate”, fara cultura, fara carte, fara nimic. O turma manipulata de psd prin intermediul bisericii. Pentru ei nu mai exista speranta, nu-i poti schimba.

    • Exact! Popa ca popa, dar tu chiar atât de dobitoc să fii? Efectiv nu pot să-mi dau seama ce e cu oamenii ăștia, prostie în stare pură, fanatism, primitivism? Nu se lasă până nu s-or îmbolnăvi cu sutele și apoi tot pe oculta masonică or să dea vina. Și să vă uitați de curiozitate pe pagina celui care a postat. Cică „a greșit, gata, trecem peste”. Nu-s sănătoși.

  12. Trebuie sa inchida bisericile, cea mai expusa parte a populatie se nghesuie acolo. Da, chiar si popii o sa trebuiasca sa stea pe mai putinbani vreo doua saptamani.
    trinitas Tv e la toti cablistii

  13. cred ca orice relatie interumana fondata pe cultul (ritualul) religios ar trebui interzisa prin lege … asta nu inseamna ca acei indivizi nu pot sa-si exercite libertatea de credinta; inseamna doar ca vor trebui sa-si manifeste aceasta libertate intr-un mod care nu mai cultiva traditia ca popa trebuie sa bage mana in potir dupa ce si-a clatit-o in gura „credinciosilor”… sper ca inetelegeti ca una e ideea filosofica care fundamenteaza actul de credinta si alta e ritualul practicat in scopul „manifestarii” actului de credinta

    PS
    n-am nicio indoiala ca, dupa ce am scris mai sus, se vor gasi niste popi care sa dea cu „anatema”
    sper ca peste cateva generatii, dupa ce mapamondul se va lamuri ca „geneza” religioasa se fondeaza pe specularea intr-un anume fel a fricii fata de moarte (via, veritas, vita), umanitatea va intelege ca actul creatiei e mult mai mult decat simpla idee de a crede … e mult mai aproape de adevar „ceva” decat „cineva”
    popii n-au decat sa-l propage pe „cineva”, dar la un moment dat s-ar putea sa ramana fara „obiectul muncii”

    • @Area
      Oamenii au inceput sa se trezeasca la realitate si incep sa vada ce se afla in spatele cortinei. Odata cu aparitia internetului, informatia s-a raspandit la un nivel fara precedent, facand ca indivizii sa constientizeze ca ceea ce s-a spus pana acum si s-a dorit a se indoctrina este cu mult depasit de stiinta si celelalte forme de spiritualitate. Atunci cand se intervine cu intrebari incomode despre ce si cum, iar raspunsurile aferente sunt standard, animalul ganditor si inzestrat cu constiinta a realizat ca-si poate obtine informatia dorita si chiar mai mult, prin simpla activare a encefalului. Asistam la un salt esential in progresul pe care omul il inregistreaza de la aparitia acestuia.

  14. Aveți dreptate in ceea ce privește ‘dosar penal’ , ‘infectari’, etc., dar lucrurile ce țin de natura teologică va depășesc.. puteți căuta pe net importanta icoanelor și dacă acestea sunt ‘ chip cioplit’.

  15. Baaa, da’ voi vedeti ca toti se sterg pe acelasi stergar, in acelasi loc?

  16. Profesor de Drept Canonic? Ce naiba mai e si aia? Un fel de „Sharia Law” in varianta autohtona?

  17. Inca 10 melioane la catedrala de la coana firea, ca nu da de la ia…

  18. Dacă intră pe bursă biserica după epidemia asta o să ajungă mai tare ca Amazonul

  19. Isi curata unghiile cu gingiile enoriasilor…

  20. Surprins neplăcut de numărul mare de habarniști in ale credinței.Pana la 25 de ani și eu am făcut parte din ceata ignoranților dar parca nu eram așa înrăit . Îi priveam pe credincioși cu compasiune.Voi îi priviti cu ura,și culmea,îi priviti cu superioritate.De unde aveți aceste sentimente? Nu știți cate prune aveți în straiță și dați lectii profesorilor? Nu vreau sa va jignesc dar necredința însoțită de ura nu poate fi decât rezultatul prostiei omenești.oamenii deștepți,oamenii experimentați ,cei trecuți prin viață sunt oameni credincioși.e aberant sa vă gândiți că în secolul 21 dispare credință. La referendumul din 2011 peste 99% dintre români s-au declarat credincioși. Voi reprezentați doar 0,%.nedemnificativ.

  21. O intreaga lume traieste cu teama de a nu intra in contact, de a nu atinge, obiecte, alimente si alte bunuri comune, ce pot purta vietatea perfida ce ucis deja mii de fiinte umane.
    O intreaga armata de semeni de-ai nostrii, personal medical din spitale, servicii de urgenta, personal de frontiera, aeroporturi, politisti, armata, alti oameni specializati, admirabili, spre lauda lor, se lupta din rasputeri sa ne apere iar pe cei ce nu au reusit sa se fereasca de perfidul ucigas, sa-i ajute, sa-i scoata din ghearele mortii.
    Am vazut cu emotie, rasplata putina dar sugestiva pe care oamenii au incropit-o undeva, pe strazile unui oras si apoi intr-o tara – aplauze, aplauzele sincere adresate acestor – uneori adevarati „eroi”.
    Biserica poate si ar trebuii sa fie implicata si ea pe deplin in aceasta lupta.
    Nu am vazut insa nicaieri, pe strazi masinile preotesti pregatite, modificate pentru transportul bolnavilor, nu am vazut nici un preot echipat cu mijloace de protectie, pregatit sa poarte crucea prin spitale, sa se roage pentru bolnavi, sa-i spovedeasca, sa-i impartaseasca si ce mai prevede traditia bisericeasca . Alaturi de medicatia saraca ce poate fi acordata, linistea sa sufleteasca cu siguranta ca i-ar fi de folos unui om aflat in aceasta suferinta.
    Ar fi bine ca fetele bisericesti sa fie langa cei ce lupta de eroii de mai sus. Si atunci ar avea si ei parte de aplauze.
    Revoltator este insa ca unele fete (dosuri) bisericesti se implica nu in combaterea raspandirii virusului ci in favorizarea raspandirii acestuia, in zadarnicirea luptei inpotriva raspandirii virusului, desconsiderand fara nici un temei o intreaga lume stiintifica..
    Cazul de la Sibiu poate avea urmari grave dar sa fim seriosi, se vede clar ca preotul evita atingerea gurii enoriasilor, se vede cum preotul are grija de acest aspect. Intradevar insa, batista putea fi o problema.
    Este clar ca preotul a fost initial bine intentionat atunci cand a hotarat sa nu-si impartaseasca enoriasii folosind o lingurita comuna.
    Insa cazul de la Constanta este de-a dreptul revoltator. In mod evident lingurita si batista
    pe care le folosea Inalta (preainalta, ca a facut destule) fata bisericeasca, pentru impartasanie puteau transmite virusul. Si daca cineva dintre enoriasii impartasiti a fost purtator, cei care s-au impartasit dupa el sunt in pericol.
    Insa sefii BOR, purtatorul de cuvant cu barbuta, atat de grijulii, atenti si binevoitori cu preasfintia sa nu trebuie sa-si faca griji.
    Cu siguranta ca Preasfintia sa s-a impartasit inainte si nu dupa enoriasi, asa ca nu cred sa faca (cuvenita ) gripa.