VIDEO Dezbatere G4Media/ De ce este important sprijinul financiar al UE pentru Ucraina și sursele posibile pentru fonduri – europarlamentarii Victor Negrescu și Eugen Tomac
Sprijinul financiar pe care UE intenționază să îl trimită Ucrainei sunt esențiale pentru aceasta și sunt o investiție în securitatea noastră, inclusiv a României, au spus de comun acord europarlamentarii Victor Negrescu, PSD și Eugen Tomac, PMP. Declarațiile, în cadrul dezbaterii LIVE ONLINE de vineri, 26 ianuarie organizată de G4Media.
Provocarea principală o reprezintă obținerea unui consens unanim în Consiliul European pentru pachetul de 50 miliarde de euro care este propus pentru Ucraina, în contextul unei opoziții anticipate a Ungariei.
La începutul lunii februarie liderii UE se vor reuni pentru a vedea cum ajustează bugetul, a spus Victor Negrescu, iar „lucrurile merg în direcția identificării unui consens, a unui compromis pentru a oferi sprijin suplimentar Ucrainei cât și pentru a continua proiectele deja demarate de UE”. Acesta subliniază că „rămâne de văzut exact de unde vor veni aceste resurse care sunt absolut necesra pentru a păstra echilibrul economic și bugetar al Ucrainei, fără de care Ucraina riscă să piardă războiul conducând la un dezastru pentru noi totți și în mod special pentru România”.
Nu vorbim de bani împrumutați sau dați, sunt fonduri pe care le alocăm pentru siguranța noastră; dacă Rusia ajunge la frontierele României sau Poloniei, dacă Rusia câștigă acest război nu se va opri aici, lucrurile vor fi mult mai grave. Dacă Rusia ajunge la frontierele noastre, investițiile nu vor mai veni sau chiar vor pleca, mulți români se vor gândi să părăsească țara, practic investim în protecția noastră.
Negrescu a mai spus că „în Parlamentul European a fost aprobat un amendament prin care în facilitatea pt Ucraina să fie implicate și statele aflate la frontieră. România ar trebui să fie implicată în proiecte finanțate de UE, precum și Republica Moldova, în ideea de a arăta că suntem implicați în soluțiile de securitate pe care le identificăm”.
Privind posibilele surse pentru pachetul financiar destinat Ucrainei, Negrescu a spus că sunt luate în discuție programe unde nu s-au cheltuit toate fondurile, precum Programul UE multianual de cercetare. „Mai avem 40 mld euro necheltuiți la nivel european din 2014-2020, o parte din aceste sume eu susțin că ar tb alocate statelor din prima linie dar o parte eu cred că ar tb să meargă și către Ucraina”.
Eugen Tomac, eurodeputat PMP, a spus la rândul său că „nu surprinde pe nimeni opoziția absurdă a Ungariei, având în vedere poziționarea dlui Orban de la începutul conflictului, dar liderii europeni caută soluții să deblocheze. Sunt convins că pe 1 februarie se va găsi o soluție, toate eforturile sunt concentrate pe acest obiectiv”.
Acesta a subliniat că suportul militar financiar pe care l-a primit Ucraina din partea UE până acum a fost esențial și „investiția în Ucraina este investiție în securitatea Europei.”
El a mai spus că nu și-ar dori să ajungă și UE la argumentul recent folosit la Washington că trecem de la „susținem Ucraina cât e necesar” la „susținem Ucraina cât putem”.
Intervenția integrală, aici (minutul 24:07 )
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank