G4Media.ro

VIDEO Dezbatere G4Media: Secretarul de stat MAE Iulian Fota, despre ce fel…

Iulian Fota, captură dezbatere G4Media

VIDEO Dezbatere G4Media: Secretarul de stat MAE Iulian Fota, despre ce fel de acord negociază România cu Ucraina și diferența dintre „acord de securitate” și „garanții de securitate”

România a început la forumul de la Davos negocierile cu Ucraina pentru un acord politic de cooperare pe chestiuni de securitate, aceasta este formula corectă în privința discuțiilor pe acest subiect, a subliniat secretarul de stat MAE Iulian Fota, la dezbaterea LIVE G4Media de vineri, 26 ianuarie.

„Acest cadru politic face parte din cadrul mai larg de ridicare a nivelului cooperării cu Ucraina la nivel de Parteneriat Strategic, cu alte cuvinte vom fi și mai atenți la nevoie celuilalt, vom coopera mai bine și pe domenii de non-securitate, precum transporturi, educație, agricultură precum România face și cu alte țări ca SUA, Polonia, Franța, cu care are Parteneriat Strategic”, a mai explicat acesta.

Care este diferența între un astfel de acord și unul care implică „garanții de securitate”? Subiectul a fost intens dezbătut în spațiul public în ultima perioadă. Ce sunt de fapt „garanțiile de securitate”? Acestea au legătură cu apartenența la NATO.

„NATO a spus în comunicările încă din 2008 că atunci când Ucraina și Georgia vor fi membre NATO vor avea garanțiile de securitate ale Alianței, prin articoplul 5, așadar discuția despre obșținetea acestor garanții când țara va adera la NATO nu este un secret”, mai explică Iulian Fota.

În opinia sa, confuzia a apărut de la „relaționarea unei etape cu finalitatea drumului (….) Este adevărat, în exprimarea publică colegii ucraineni au folosit și sintagma „garanții de securitate”. De unde tot acest proces? Ucraina a cerut și în mod legitim cere Occidentului garanții de securitate, ceea ce vor obține dacă vor adera la NATO”, subliniază Fota.

Acesta mai adaugă faptul că, ulterior, date fiind aceste confuzii pe care Rusia intenționat le-a creat și s-au rostogolit în multe țări europene inclusiv în România, „colegii ucraineni au amendat aceste discursuri, fiindcă există comunicări oficiale în care se vorbește de acorduri politice de cooperare pe securitate”, deci nu despre „garanții”.

În concluzie, „MAE este în acest moment în negocieri pentru acord de cooperare pe securitate cu vecinii și cu prietenii Ucraineni – singura interpretare corectă. Punem la punct un cadru politic de cooperare, organizăm mai bine cooperarea și lăsăm ca chestiunea foarte importantă a garanțiilor de securitate să fie tranșată atunci când Ucraina  va fi invitată să adere la NATO”, a spus secretarul de stat MAE.

Explicațiile integrale, aici (de la minutul 33:45):

Context:

Recent, în luna ianuarie, George Simion, președintele partidului extremist AUR, a lansat acuzații la adresa guvernului, spunând că vrea să acorde Ucrainei ”garanții de securitate” – adică ajutor militar în caz de război. El a avut o poziționare similară cu a Rusiei, folosind o sintagmă lansată cu o zi înainte de agenția de presă TASS, deținută de statul rus. Sintagma a fost folosită și de Kiev într-o comunicare oficială. În schimb, Ministerul român de Externe a anunțat că România și Ucraina discută un acord bilateral de cooperare în domeniul securității, fără să facă nici o referire la eventuale garanții de securitate.

Articolul integral, aici.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Bravo, G4 pentru initiativa si realizare.

  2. E fara sens informatia „Ucraina a cerut și în mod legitim cere Occidentului garanții de securitate, ceea ce vor obține dacă vor adera la NATO”, sau cea vrut sa spuna?