VIDEO Doi jurnaliști au fost asasinați în Mexic: Un fotoreporter împușcat în Tijuana, un jurnalist înjunghiat în portul Veracruz
Un fotoreporter care fusese ameninţat a fost asasinat luni la Tijuana, în nord-vestul Mexicului, unde o asociaţie a cerut, de asemenea, Parchetului să ancheteze moartea unui alt jurnalist ucis la Veracruz (sud-est) la 10 ianuarie, notează AFP, citată de Agerpres.
Colaborator al mai multor publicaţii mexicane, fotograful Margarito Martinez a fost ucis la prânz în apropierea locuinţei sale din Tijuana, oraş de frontieră cu Statele Unite, a indicat Ministerul Securităţii din statul Baja California.
Fotograful, specializat în afaceri poliţieneşti, a fost ţinta „unui agresiuni cu armă de foc”, potrivit comunicatului dat publicităţii de ministerul regional.
Margarito Martinez, 49 de ani, a fost ameninţat în decembrie de bloggeri, a declarat ONG-ul YoSiSoyPeriodista (Eu, sunt jurnalist) care cere autorităţilor măsuri de protecţie pentru jurnalişti.
Parchetul general a anunţat deschiderea unei anchete declarând: „Libertatea de exprimare, sub toate formele ei, este un drept fundamental al cetăţenilor”.
În statul Veracruz, Comisia de stat pentru protecţia jurnaliştilor a cerut Parchetului general al statului să pună în aplicare „protocolul de anchetă pentru infracţiunile împotriva libertăţii de exprimare” după uciderea lui José Luis Gamboa, înjunghiat la 10 ianuarie în portul Veracruz. Trupul său a fost identificat abia pe 14 ianuarie de către familia sa.
Victima nu mai lucra ca jurnalist, ci ca analist social media, potrivit unei surse locale.
El nu a făcut obiectul niciunui „antecedent de agresiune” sau de „ameninţări” şi nu era protejat, potrivit Comisiei de stat pentru protecţia jurnaliştilor.
Mexicul este considerat una din cele mai periculoase ţări din lume pentru jurnalişti, expuşi represaliilor din partea cartelurilor de droguri care operează în mai multe dintre cele 32 de state ale ţării.
Cel puţin şapte jurnalişti au fost ucişi în 2021, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP, care încearcă de fiecare dată să stabilească dacă victima era încă în activitate şi dacă a fost ucisă pentru investigaţiile sau articolele sale.
Aproximativ o sută de jurnalişti au fost ucişi din anul 2000, potrivit datelor Comisiei pentru Drepturile Omului.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu