G4Media.ro

VIDEO Doi tineri IT-iști din Cluj au găsit soluția pentru a curăța…

VIDEO Doi tineri IT-iști din Cluj au găsit soluția pentru a curăța râurile de peturile goale: au montat un dispozitiv experimental pe râul Crișul Repede din Bihor. Cum funcționează ”colectorul de gunoaie”

Dragoş Rus şi Virgil Ghic, doi IT-iști originari din Oradea, care lucrează în Cluj, au montat la finalul săptămânii trecute pe râul Crișul Repede din Bihor un dispozitiv special creat de ei, numit DRAVIR 1, pentru colectarea peturilor goale care poluează râul.

Cei doi au construit singuri dispozitivul, format din două brațe plutitoare dispuse în formă de V și o cușcă de aluminiu care colectează peturile oprite de cele două brațe. Cât a costat? ”Nu am tras încă linie, dar sunt câteva zeci de mii euro. Bani aport propriu, fără finanțare de la buget, pentru că știam că va dura prea mult. Am zis să îl facem rapid ca să arătăm că funcționează”, a declarat pentru G4Media.ro Dragoș Rus.

Cum le-a venit ideea? ”Cineva trebuie să înceapă să facă această curățeni, noi tot timpul aveam o latură mai eco, plantam copaci, dar nu e suficient o zi pe an. Nu poți curăța cât se poluează. Ne-am gândit cum să facem sisteme de curățenie continuă, automată. Am pornit de la un alt concept, dar ne-am dat seama că nu se aplică cea inițială, și am ajuns la acestă soluție”, a mai spus Dragoș Rus.

Cei doi tineri au fost sprijiniți de Administraţia Bazinale de Apă Crişuri, care le-a pus la dispoziție informațiile necesare despre râu, dar și la montarea dispozitivului. ”Împreună cu ABA Crișuri Oradea am găsit zona potrivită. Tot dânșii ne-au susținut pe parcursul acțiunii cu informații, am adus oameni care să monteze, am pus și noi mâna, ne-am și răsturnat cu barca”, spune Dragoș Rus.

Ce se întâmplă dacă pe râu vin și bușteni sau obiecte mai mari? ”Flotoarele sunt făcute din polipropilenă foarte rezistentă, chiar și un buștean trece peste ele, nu se sparg. De asemenea, l-am proiectat astfel încât dispozitivul plutește, indiferent de debitul râului. În ce privește utilizarea lui, cușca are 2 metri cubi și trebuie golită de câte ori se umple”, spune Dragoș Rus.

El spune că, odată ce acest prim dispozitiv își va arăta utilitatea, modelul va fi replicat și pe alte râuri – chiar și pe Someș, în apropiere de orașul Cluj.

”Mai avem un alt proiect la care lucrăm acum: plantareade arbori și arbuști cu drone speciale utilizate în agricultură. Este un proiect de cercetare și dezvoltare comun cu o companie din SUA pentru plantare. Atașăm un soi de pușcă de paintball acestor drone cu care se împușcă semințele de arbori, arbuști. Dronele au GPS și soft special. Vrem să discutăm cu autoritățile, să împădurim dealurile unde accesul e mai dificil. De exemplu, ne-au transmis că pe dealul Mărișel de lângă Cluj sunt proiectate lucrări de plantare pentru circa 2 milioane de copaci”, a mai declarat Dragoș Rus pentru G4Media.ro.

El spune că în Cluj sunt multe companii private care vor să contribuie la aceste proiecte de ecologizare a zonei.

Cei doi tineri au fondat și site-ul WeSupply.xyz, primul marketplace internațional axat pe produse realizate într-un mod sustenabil, în cadrul căruia pentru fiecare produs vândut/închiriat, se angajează să planteze și să curețe râurile folosind tehnologie de ultimă oră.

Fotogravii și video: Dragoş Rus şi Virgil Ghic

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

20 comentarii

  1. Bravoo…. Aloooo ministerul mediului ce naiba faceti acolo? Raspuns:ziua trece leafa merge noi cu drag muncim. Implicați _va mama voastră de nenorociți ordinari că râurile sunt pline de peturi

    • Dar de cum au ajuns PET-urile alea acolo nu vorbeste nimeni … Doar oligofrenia specific romaneasca poate justifica motivul pt. care sunt raurile poluate, in primul rand.

  2. Oameni cu idei si initiativa, toata admiratia.

  3. vreti sa stiti undeva va esua statul?
    ” În ce privește utilizarea lui, cușca are 2 metri cubi și trebuie golită de câte ori se umple”
    astia nu sunt in stare nici daca le dai mura in gura

  4. Nimeni nu e perfect. Puteau sa curețe legile țării de bug-uri… dar deh, suntem un popor fudul, lăsăm prostii si ticalosii sa se ocupe de asta.

  5. Replicat sau reprodus?
    Asta daca aveti vreo replica la comentariu…

  6. Ce fain, cand politicienii se cearta sau se „cacaie” sa arunce cu noroi, unul in altul, oamenii gasesc solutii la problemele lor reale! Foarte tare! Felicitari!

  7. E copiata ideea (sau sunt distribuitori si atat)… nu au venit ei cu design-ul… :))) fake!

  8. Bah eu cand zic ca tinerii aitisti romani sunt cei mai buninpe parte de instalatii, zidarie si vidanja, va ofticati… iaca!

  9. Bravo lor !

  10. O problema tehnica ar putea aparea cand cusca umplandu-se, forta ascensionala data de flotabilitatea dobandita de la peturile goale si de obicei inchise cu dopul va trage de ancore pana le va rupe. S-a luat in seama aspectul asta?

  11. La Cluj functioneaza un asemenea dispozitiv pe raul Somes la intrarea dinspre Oradea. A fost pusa in functiune acum 2-3 ani si rezultatele sunt bune, cel putin in oras nu mai vezi PET-uri si alte asemenea deseuri in apa raului Somes.

  12. Felicitari tuturor copiilor si tinerilor, de pretutindeni , ce incearca sa faca asta .Felicitari si presedintelui Frantei , Emanuel Macron , ce alaturi de acesti tineri incearca imposibilul .Ce pacat ca unii inca se mai roaga la figuri de piatra sau mai stiu eu la ce , sau pe pe unde ,in loc sa puna in miscare curatirea planetei , atit de necesara noua tuturor ,Batrini sau mai putini batrini ,ce in dispretul acestor minunati tineri din Europa ,se mai impotrivesc inca viitorului ce nu le apartine .

  13. Cind vezi nebunia unora , ce dau foc padurilor planetei si refuza sa inteleaga, ca nu exista alta solutie pentru viitor decit protejarea planetei ,chiar te ingrozesti.

  14. Daca astia chiar sint originali din zona, s-ar fi prins ca pe Crisuri nu prea poti monta nimic din cauza fluctuatiilor de volum/nivel prezente. Dar da bine la ziar.

  15. Bravooooooo!!!!

  16. Astea-s din categoria hai sa ne aflam in treaba! Exista o singura solutie, extrem de eficienta, pe care o aplica americanii si pe care am avut-o si noi inainte de ’89. Solutia este ca pe eticheta produsului sa se gaseasca pret separat pentru ambalaj iar retailerii sa fie astfel obligati sa returneze cash valoarea ambalajului scris acolo! Cei mai in varsta stiu ca inainte de 89 era 2 lei o sticla goala (3 lei cea de sampanie) si cu trei sticle goale vandute i-ti cumparai bilet la film!

  17. Constantin așa este, ca in Germania… Dar le este frică ca vând mai puțin nu știu de ce nu se face

  18. FELICITARI ! dar cind vor venii sloiurile de gheata ,cum va fi ,?